Riscograma
Lucian Davidescu

Cum s-a schimbat metoda de crimă în masă din spitale

Diferența dintre corupția fără licitație și corupția cu licitație.

Cazul dezinfectanților lungiți cu apă este doar unul dintre sutele de exemple de tâlhărie cu acte în regulă perfecționate în ultimii ani ca răspuns la obligația de-a cumpăra prin proceduri de achiziție transparente sau licitație electronică.

Când este vorba despre achizițiile publice, diferența dintre serviciul plătit și cel efectiv prestat se împarte în trei componente:

1 Paraîndărăt: Șpaga plătită celor care decid atribuirea este inclusă de la început în costuri.
2 Incompetență: Companiile și managerii lor rezistă pe piaă în funcție de talentul de-a câștiga contracte nu cel de-a își face treaba – asta se adaugă tot la costuri.
3 Supra-profit: Din cauza naturii mai riscante a activității, întreprinzătorii se așteaptă să fie răsplătiți mai bine decât unii cinstiți.

Rețeta clasică este cea în care bunul sau serviciul cumpărat este taxat cu mult mai mult decât face – emblematic e „Loganul de 70.000 de euro”, dar metodele sunt aceleași peste tot – la drumuri, la plantările de panseluțe, în achizițiile de armament, în spitale.

Corupția fără licitație: Produsul sau serviciul costă cu 50% – 100% – 200% peste media pieței. Rezultatul este în standarde sau chiar marginal mai bune decât ale competitorilor, pentru a salva aparențele, chiar dacă asta nu justifică decât în foarte mică măsură diferența de costuri.

Licitațiile publice și procedurile de atribuire transparente au ca scop (și uneori par să reușească) să limiteze risipa. Însă ele vin la pachet și cu un efect pervers devastator.

Corupția cu licitație: Produsul sau serviciul costă cu 10% – 20% – 30% sub media pieței. Rezultatul este sub orice standarde, pentru ca astfel să se acopere toate costurile, inclusiv costul cu „prețul cel mai mic”, necesar pentru a formaliza câștigarea licitației. Rolul organizatorului se mută în etapa de execuție. Dacă îndrăznește Cine-Nu-Trebuie să vină cu prețul cel mai mic și să câștige licitația, va fi forțat să respecte standardele la literă sau i se vor găsi pretexte pentru descalificare și reziliere. Dimpotrivă însă, dacă câștigă Cine-Trebuie, orice este permis.

După metoda veche, spitalele rămâneau repede fără bani și, de voie de nevoie, își diluau singure dezinfectantul.

După metoda nouă, dezinfectantul vine gata diluat.

2 comentarii
Liviu Gelea

Mai exista un aspect de luat in considerare. Dezinfectantul slab duce la rezistenta stafilococului.
In lupta cu microbii exista o singura strategie pentru prevenirea rezistentei si anume a ne asigura ca nu supravietuieste niciunul (sau in lumea reala, foarte putini). Un dezinfectant slab face ca un procentaj mai mare dintre stafilococi sa supravituiasca si vor fi statistic vorbind din spectrul celor mai rezistenti. Acestia apoi se multiplica si procesul se repeta pana cand, dupa mii de generatii de stafilococ, majoritatea sunt aproape imuni.
As vrea deasemenea sa va avertizez cu privire la a privi dezinfectantul ca singura cauza a rezistentei. Oricata coruptie si inconstienta ar fi pe partea de achizitii, nu trebuie subestimat abuzul de antibiotice. Acestea au mecanisme diferite de actiune iar folosirea de solutii de curatare diluate nu justifica rezistenta la antibiotice specifice masurata in laborator deoarece in mod sigur nu se spala pe jos cu penicilina in schimb penicilina a devenit „apa chioara” si nu mai are aproape niciun efect impotriva majoritatii bacteriilor.
Va felicit pentru calitatea continutului acestui site. Il citesc cu placere.

Nicolae Guta

Treaba e un pic mai delicata cu unii dezinfectanti.Paranoia lui Ceausescu era pistol cu apa, fata de ce exista acum.Si am aflat chestia asta de la un amic patron de farmacie ,cu vreo doi ani in urma, cand cautam cu disperare ca si acum de altfel ,un remediu ptr un rahat de dermatita ,pe care nimeni nu a reusit sa o diagnosticheze corect ,cu toate ca-i veche de cativa ani ,si-mi afecteaza numai doua degete.Am intrebat de ceva bun ca dezinfectant si am primit un raspuns glumet de la amicul mai sus amintit.Ba tu nu stii ca idiotii astia care conduc tara asta de doi bani, monitorizeaza majoritatea substantelor dezinfectante solide din farmacii ???Sub pretextul ca sant oxidanti puternici si precursori ptr materiale explozibile.Pana si banala apa oxigenata daca o cumperi ceva mai des sau mai concentrata esti deja cu potera pe urme si catalogat ca potential producator de explozibili.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *