Riscograma
Lucian Davidescu

Caută-te pe lista de rău-platnici la stat!

Caută-te aici, apoi răspunde la sondaj

„Omoară-i pe toți, Dumnezeu îi va alege pe ai lui”, au rămas în istorie vorbele abatelui Arnaud Amalric când, în Cruciada Albigensiană, toți locuitorii din cetatea Béziers, 20.000 de suflete, au fost masacrați. Misiunea cruciaților era să distrugă religia catară, dar în cetate erau și destui catolici. Pentru că, în fața morții, și catarii ar fi putut minți că sunt catolici doar ca să scape, Amalric a luat decizia care să-l scutească de orice dubii*. Un tehnocrat avant la lettre!

Acum, fiscul a decis să publice lista persoanelor fizice care au de dat măcar 1500 de lei pe la diverse bugete. O listă luuuuungă, destui contribuabili cât să populeze cel puțin un județ. De ce?

„Nu vreau să vă ascund că această listă este o constrângere benefică şi pentru ANAF şi pentru contribuabili. Pentru noi, pentru căavem ocazia să ne facem un bilanț și să ne curățăm datele. În aceeaşi măsură, un număr mare de contribuabili, ştiind că se apropie acest moment au venit la ghişeele ANAF”

– Dragoș Doroș, tehnocrat

N-o să găsiți pe listă nume din „Panama Papers”, decât cel mult întâmplător. Doar prostovani care n-au auzit de offshore, începând cu „peștii mari” care fac „business pe persoană fizică”, gen Negoiță sau Prigoană.

Ce-i de găsit?
– Pe unii care nu știau că au bani de dat (pentru ei e bine, au acum o șansă să afle).
– Pe unii care știau dar se codeau să plătească (iar de acum vor sta la coadă – scuzați calamburul).
– Pe unii cărora, și dacă știau și dacă nu, oricum nu le pasă (cai, bicicletă).
– Pe unii care ar plăti dar n-au banii (se hrănesc cu rădăcini).
– Pe unii cărora impozitul le-a fost impus aiurea (de exemplu pentru că angajatorul a reținut dar n-a virat contribuțiile).
– Pe unii care și-au luat câmpii (nu mai vor să audă nimic de țărișoară).
– Pe unii care au murit (de infecții intraspitalicești etc.)

Ultima e foarte serioasă, ce altceva să însemne decât că se așteaptă să fie sunați de neamurile și vecinii defuncților, care să le pună lista în ordine?
*Nu mai bine îi listezi pe toți, așa, ca să fii sigur?

7 comentarii
Stelian

Coincidenta sau nu, nu figurez pe undeva datornic, asta e partea buna, partea naspa, pe spatiul virtual ANAF, figurez cu datorie, dar datorie care nu este stinsa, ba chiar mai mult, am platit niste bani, care dupa logica din spatiul virtual ANAF, ar trebui sa mi se dea inapoi, dar dupa logica(daca mai poate fi numita asa Cod fiscal), ar trebui sa fie luati pentru CAS, CASS, ba chiar ca sa fie treaba frumoasa, am un certificat fiscal, venit pe spatiul virtual, cum ca figurez fara debite. Eu unul nu mai inteleg nimic, dar cam asta e statusu.

Problema cea mai mare care o are acum ANAF-ul, este ca in momentul asta ei nu stiu cine, cat are de plata. Si da, sunt satul sa ma duc, la ANAF, sa fac drumuri pe la ei periodice, doar ca sa descopar ca au sistemul pus in pom. Am citit interviul, si imi place mentiunea aceasta din articol:
„Nu vreau să vă ascund că această listă este o constrângere benefică şi pentru ANAF şi pentru contribuabili. Pentru noi, pentru căavem ocazia să ne facem un bilanț și să ne curățăm datele. În aceeaşi măsură, un număr mare de contribuabili, ştiind că se apropie acest moment au venit la ghişeele ANAF” . Pentru limba celorlati, suna cam, asa, noi stim ca sunt datornici, dar nu stim cati si ce sume au de platit, ne bucuram totusi ca voi prostilor va simtiti si ne actualizam si noi. E un abuz, foarte mare si chiar sunt sigur ca vom vedea niste procese, ca in cazul firmelor, oamenii au platit de 2 ori si vor fi pusi sa dea inapoi banii eventual si cu penalitati.

Nu spun ca asta nu trebuia facuta, e o lista foarte buna, insa, problema cea mai mare este birocratia din Romania, care ar trebui cumva simplificata, incepand de la obligativitatea a ma deplasa la ANAF-ul din raza mea domiciliara(o mare idiotenie) si continuand cu posibilitatea de a se plati online, depune acte intr-un format online, extinderea spatiului virtual, ca fiind un ghiseu virtual. Odata facuta asta, multa lume va aprecia si se va simplifica. Sper sa prind si eu ziua asta.

Ionica

Voi cum va descurcati in lista? Parcurgeti 4000 si ceva de pagini ? Pai inebunesti ! Se poate selecta ceva ?

ttitirez

Off topic……Lucian te rog sa ma informezi daca portofelul digital skrill poate fi folosit ptr plati si incasari in lei.MULTUMESC MULT !!!

Lucian Davidescu

Ca la Radio Erevan… se poate dar nu e recomandat

ttitirez

multumesc!!


Neagoe cornel

Sunt sau nu an baza de date ca rau platic

Neagoe cornel

Sunt an baza de date