Riscograma
Lucian Davidescu

Care este diferența dintre Visa și Mastercard

Majoritatea cardurilor poartă siglele celor doi procesatori principali la nivel mondial – Visa și Mastercard – însă puțini dintre utilizatori știu ce fac exact cele două companii și cu atât mai puțin care sunt diferențele dintre ele.

Practic, un emitent de carduri este o rețea de comunicații dare asigură decontarea tranzacțiilor între părțile implicate – efectiv ia banii din contul cumpărătorului și îi mută în ai vânzătorului. Visa are o cotă de jumătate din piață iar Mastercard aproximativ o treime (restul se împarte între American Express, Discover, JCB, China Union Pay etc.).

1. Ambele sunt acceptate aproape peste tot și sunt rare cazurile în care un comerciant sau bancomat acceptă doar unul și pe celălalt nu. Totuși, în aceste cazuri este mai probabil să fie acceptat cardul Visa. Avantaj Visa / relevanță medie!

Această situație nu este valabilă pentru cardurile asociate – Maestro respectiv Visa Electron și V-Pay. La ele, rețelele de acceptare pot fi mai restrânse.

2. Ambele impun băncilor reguli legate de chargebacks, adică posibilitatea clientului de-a își lua banii înapoi pentru o tranzacție pe care nu o recunoaște sau în care se consideră păgubit. Însă, pentru că există abuzuri din partea cumpărătorilor și vânzătorii sunt cei care rămân fără bani, trebuie să mențină un echilibru fin și în relația cu aceștia din urmă. Momentan, Mastercard este comapnia care înclină marginal în favoarea cumpărătorilor. Avantaj Mastercard / relevanță medie!.

Regula este însă important de reținut! Dacă cineva v-a furat cardul și a făcut cumpărături cu el, sunați la bancă și anulați tranzacția. La fel, dacă nu ați primit un produs sau nu corespunde cerințelor iar vânzătorul refuză să vă dea banii înapoi. Întâi veți primi banii înapoi și abia apoi va începe eventuala investigație care să stabilească cine e de vină – dar atenție, dacă sunteți găsit responsabil riscați suprataxe și chiar închiderea contului.

3. În cazul cardurilor „de fițe” – Gold, Platinum, Black etc., fiecare dintre branduri oferă  avantaje asociate – discounturi la unele servicii, acces în anumite lounge-uri din aeroporturi etc. La Mastercard, această rețea este marginal mai sofisticată. Avantaj Mastercard, relevanță mică!

Înainte de a decide însă pe care să-l alegeți consultați listele de servicii pentru a vedea care sunt cele pe care chiar le veți folosi.

4. Cardurile Visa pot fi alimentate din contul Paypal (contra unui comision de 2 euro), cele Mastercard nu. Avantaj Visa / relevanță mică!

Însă pentru acest caz de obicei, există și alternativa gratuită a transferului în contul bancar.

5. Mastercard are constant un curs valutar substanțial mai bun atunci când se face o tranzacție în altă valută decât a contului. Avantaj Mastercard, relevanță mare!

Oricare dintre cele două cursuri este de obicei mai bun decât al băncii, astfel că atunci când vi se oferă „șansa” de a face conversie valutară la plata cu cardul este recomandat să o refuzați!


Opțiuni de carduri care se pot comanda acasă: Viabuy (Mastercard) / Paysera (Visa)

4 comentarii
Astanei liliana

Pe data de 20 decembrie 2017 am fost la banca am luat un card Aveam un alt card lam dat la banca Dar nu la taiat Acel card era valabil De ce nu la taiat mam gindit mult ceva nu este in regula Este corect

Lupancu petra-lacramioara

Bună ziua.eu de moment sunt în România,iar cardul meu l-am lăsat unei prietene sa îmi scoată banii,aceasta a introdus pin-ul gresit de 3 ori,și sa blocat cardul.cm îmi pot debloca cardul,pt a dispune de banii,menționez eu sunt în România

Alina

In aprilie am fost in Malta, tara cu moneda EUR, unde am facut plati atat cu card Master ( card credit) cat si cu Visa (card debit) emise de aceeasi banca BRD. Pe extras am observat ca am avut un curs mai bun la decontarile facute cu Visa decat cele cu Master. Ce explicatie poate fi ?

riscograma

Atenție dacă nu cumva pe cardul Master Card s-a făcut conversia la „cursul băncii”. Sau pe ambele…