Riscograma
Lucian Davidescu

Ce este un portofel electronic și cu ce diferă de contul bancar

Serviciile financiare apărute odată cu era online oferă de multe ori chiar și conturi bancare individuale – dar regula este să funcționeze ca „portofel electronic“. Există câteva asemănări, dar și multe diferențe.

Asemănarea este că ambele sunt concepte abstracte – banca este entitatea juridică aflată în custodia tuturor banilor, indiferent cui îi aparțin ei. Contul este doar o evidență a intrărilor și ieșirilor de bani făcute în numele unui singur titular. De asemenea, la ambele se pot atașa carduri.

Contul este un identificator unic, indiferent de alte elemente. În cazul specific al standardului european IBAN, formatul șirului de caractere este conceput încât să minimizeze posibilele erori. La încasare avantajul său este simplitatea, iar la plată faptul că identitatea exactă a plătitorului este transmisă către beneficiar. Acest aspect devine important în cazul serviciilor care acceptă plăți doar între conturile aceluiași utilizator. De asemenea, contul oferă de cele mai multe ori garanția suverană pentru depozitele de până la 100.000 de euro.

Portofelul electronic presupune ca serviciul financiar să folosească un singur cont bancar pentru mai toți clienții săi dintr-o anumită jurisdicție și cu o anumită monedă. Utilitatea este în primul rând logistică și de costuri – operatorul reduce la minimum mentenanța bancară.

Ca principiu, portofelul funcționează exact la fel ca un cont – îi păstrează clientului o balanță de intrări vs. ieșiri. Ca funcționalitate este însă mai complicat decât în cazul conturilor. La primirea de bani, cel care îi trimite trebuie să specifice fără greșeală și ID-ul utilizatorului în câmpul de instrucțiuni. Iar la trimitere banii vor figura ca și cum ar fi venit de la operatorul serviciului, astfel că e de preferat ca la câmpul de instrucțiuni să fie specificat numele.

Portofelul electronic nu oferă de obicei garanții ale depozitelor, însă are și un mare avantaj – protecția față de poprire și executare silită, procedură care ar fi teoretic foarte dificilă și practic neîntâlnită.

Un comentariu
Laura*

Portofel electric trimiteți prin poștă sau prin banca? și e de imprumutare ?ca la cardurile de credite?*