Riscograma

Cât de rapid este Internetul în România

Cu o penetrare încă mică şi o creştere fulgerătoare, internetul pare să fie, de fapt, motorul economiei româneşti pentru următorii 10 ani*.

38% din gospodăriile din România au acces la internet, procent egal cu al Greciei şi mai mare doar decât al Bulgariei (30%), arată datele Eurostat pentru 2009. Însă, în afară de locul codaş, România deţine şi un record pozitiv: cel mai agresiv ritm de creştere din Uniunea Europeană, egalat doar de Slovacia.

Afaceri online: 5 lucruri pe care trebuie să le faci acum
Afaceri online: 5 lucruri pe care trebuie să le faci acum

În 2006, România ocupa ultimul loc, cu doar 14% penetrare. În fiecare an a adăugat opt puncte procentuale până a ajuns la o cifră de aproape trei ori mai mare. Se va opri aici? Puţin probabil. Media UE este la 65%, iar ţări ca Ungaria, Cehia sau Polonia au trecut bine de 50%. Pe locul 1, Olanda are conectate nouă din zece gospodării.

Ce mai arată datele Eurostat: Procentul locuinţelor conectate la internet broadband a crescut de 5 ori între 2006 şi 2009. De la 5% la 24%. Media UE: Dublare de la 30% la 56%. Aici, parcursul cel mai spectaculos l-a avut Grecia: de la 4% la 33% în cei trei ani.

Alte statistici: România, cea mai mică pondere a persoanelor care au cumpărat ceva online în ultimele 12 luni: 2%. Chiar şi Bulgaria a ajuns la 5%. Media UE: 37%
În rândul tinerilor de până în 24 de ani, procentul este de 4%. Media UE: 47%.
Tot pe ultimul loc este România la ponderea celor care au căutat pe internet informaţii despre bunuri şi servicii (pe care să le cumpere din magazinele clasice): 12%. Media UE: 52%.

*De ce  zece ani? Pentru că atât va dura, probabil, următorul ciclu economic din momentul în care economia va intra pe creştere şi până când investiţia masivă în noile tehnologii se va transforma în saturaţie, apoi în bubble. Câştigători cerţi vor fi cei care vor investi în prima jumătate a perioadei.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou