Riscograma

Frica de zbor vs. frica de mașină

Iată un exemplu de balans între rațional și irațional!

Multora le este frică teribilă să zboare, dar n-au nici o problemă să meargă cu mașina.

Vaccinarea cu forța este o crimă!
Vaccinarea cu forța este o crimă!

Statistica spune că riscul de a muri într-un accident de mașină este de cel puțin 10 ori mai mare decât cel de a muri într-un accident de avion pe aceeași distanță – depinde de perioada luată în calcul, că au fost ani buni aproape fără accidente aviatice. În total, 1,2 milioane de oameni mor anual în accidente auto (mult mai mulți kilometri parcurși, rute mai lungi sau mai scurte – e drept), pe când victimele accidentelor aviatice sunt de ordinul sutelor pe an sau chiar mai puțin.

Și totuși, dacă se întâmplă un accident teribil pe șosea, cei mai mulți șoferi trec mai departe cu aceeași viteză și comportament.

În schimb, când se întâmplă un accident de avion, compania respectivă vede cădere de vânzări timp de luni bune, la fel chiar și competitorii direcți. Mulți aleg brusc mașina sau orice altceva, cel puțin pentru o vreme, chiar dacă în realitate e în continuare mai periculos.

Cine câștigă războiul din Coreea de Nord
Cine câștigă războiul din Coreea de Nord

Dacă o companie are două accidente la scurtă distanță unul de altul, sunt șanse mari să dea faliment – chiar și dacă avea un record istoric impecabil.

Foto: Simulare după doborârea zborului Malaysia Airlines, companie care după două decenii fără accident a pierdut două Boeing 777 – singurele două prăbușiri catastrofale din istoria modelului! – la distanță de doar trei luni. Deși compania nu avea absolut nici o vină, tot a ajuns la un pas de faliment.

Îndrăznesc să speculez că frica irațională este una dintre cauzele principale ale siguranței aviatice excepționale! (altfel, o muncă teribil de complexă comparativ cu alte locuri, unde se întâmplă mult prea des accidente complet evitabile).

Hârtia igienică și IQ-ul națiunilor
Hârtia igienică și IQ-ul națiunilor

Standarde extreme, inspecții draconice, iar la cea mai mică problemă – nu zbori: nu e doar viața piloților și pasagerilor în joc ci și pâinea acționarilor sau managerilor – oricât de cinic ar suna asta.

Ei, hai să ne închipuim acum că vine cineva și dă o lege care să declare zborul obligatoriu pe distanțele unde e o alternativă posibilă! Că îți salvează viața în cel puțin nouă cazuri din zece și că frica ta era irațională, stupidă și nesusținută de date.

Dar oare ce se va întâmpla cu siguranța aeronautică în anii următori? Pentru companiile aeriene consecințele propriilor fapte se diluează, că pasagerii tot n-au de ales, iar costurile suplimentare cu asigurarea le pot fi ușor pasate. După câteva accidente fără consecințe catastrofale în vânzări, devine clar că prudența nu mai e rentabilă. Varianta câștigătoare devine cea cu pasageri mai mulți, bilet mai scump, avioane zburate cât mai des, ca să fie încasările mai mari, și cât mai vechi, ca să fie paguba mică în caz de accident.

10 tehnologii revoluţionare care au început sau au sfârşit prin a ucide
10 tehnologii revoluţionare care au început sau au sfârşit prin a ucide

Ce va împiedica companiile aeriene să meargă pe a doua strategie? Etica internă? Poate pe multe da, dar apoi fix ele vor fi primele care vor da faliment.

După care ne vom minuna: cum de zborul va reuși să ajungă mai puțin sigur decât condusul!?

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou