Riscograma
Lucian Davidescu

Scuze pentru căderea serverului. Şi o lecţie de business!

Riscograma.ro a fost off-line ieri toată ziua, lucru pentru care ne cerem scuze. Cauza: un model de afaceri prost al furnizorului de server. Soluţia: o companie adaptată la piaţă şi clienţi.

Nu voi da nume în această poveste, nu vreau să fac reclamă nici negativă, nici pozitivă. Am fost nevoit să mut site-ul. De la [compania 1.0] la [compania 2.0].

Orice site are nevoie de găzduire: Adică server, spaţiu de stocare şi capacitate de trafic. Am ales o soluţie aparent superioară nevoilor de acum ale riscograma.ro. 160 GB trafic lunar, adică de două ori mai mult decât necesarul, şi 2,5 Gb stocare, adică de 25 de ori mai mult decât ocupă tot site-ul. Oferta era bună: 5 euro pe lună.

Dar, după o săptămână, aflu că oferta standard cu cantităţi fixe este însoţită de „termeni şi condiţii”, la latitudinea furnizorului. Sigur, întotdeauna e aşa, dar scopul este doar acela ca bunul-simţ să nu cadă răpus de litera legii.

Redau mai jos corespondenţele:

4 ianuarie

[compania 1.0]:
Va contactez in legatura cu domeniul riscograma.ro domeniu gazduit pe serverele noastre . In ultima perioada acest cont consuma foarte multe resurse , mult mai mult decat putem noi oferi pe un server in regim shared. Mai jos aveti statistica. Practic folositi 35% dintr-un procesor , in conditiile in care pe serverul sunt si alti utilizatori.

riscograma.ro:
Am testat în ultimele zile mai multe variante de blogroll, şi am constatat şi eu că merg foarte greu.
M-am oprit la soluţia google reader, care pare mult mai uşoară (face parsarea pe serverul lor), sper că am eliminat astfel problemele. Dacă nu, vă rog să mă anunţaţi.

5 ianuarie

[compania 1.0]:
Din pacate consumul se mentine la un nivel ridicat. Va atasez rezultatele din cursul zilei:
riscog  riscograma.ro   33.97   4.58    0.0
Top Process     %CPU 39.2       php5
Top Process     %CPU 36.9       php5
Top Process     %CPU 35.7       php5
Va rog sa incercati o optimizare a aplicatie pentru ca in conditiile date riscam destabilizarea serverului. Va rog sa analizati si optiunea mutarii pe o varianta premium ( http://www.[compania 1.0].ro/webhosting-premium.php ) sau VPS ( http://www.[compania 1.0].ro/vps-romania.php ).

riscograma.ro:
Am instalat încă de ieri şi wp-super-cache. Cred că ar trebui să se vadă o îmbunătăţire.
Dacă un wordpress simplu mănâncă atâta procesor, sunt două variante:
1. Fie am o problemă pe care trebuie s-o rezolv, indiferent care ar fi soluţia de găzduire, ca să nu se încarce prea greu site-ul.
2. Fie procesorul e un 386 🙂
Pentru cazul 1, poate mă ajutaţi cu indicii suplimentare despre ce ar putea cauza problema. Dacă nu cumva se rezolvă între timp datorită lui wp-super-cache.
Si încă ceva: probabil că nu e neapărat ok ca un site cu deja 2000 de unici pe zi să stea pe o găzduire de 5 euro, mai ales că vreau să fie şi mai mulţi unici. Când am ales oferta voastră mi s-a părut acoperitoare pentru nevoile mele, dar iau în calcul un upgrade curând. Însă vă rog să-mi spuneţi dacă am o problemă tehnică şi unde, pentru că nu văd rostul de-a avea un site care se încarcă greu de pe un server scump.

6 ianuarie, după-amiază

Prima cădere, două ore. Discuţia se mută pe telefon. Le propun să dezactivez plug-in-urile pe rând iar ei să-mi trimită o statistică pe ore, ca să văd de unde e problema. Mi se spune că planul de 15 euro merge pe server cu două procesoare şi că ar fi acoperitor.

6 ianuarie, seara

riscograma.ro:
Am scos toate interogările automate pe baza de date în afară de loop, puţin înainte de 19.00. Ce se mai întâmplă cu procesorul, e ok?

[compania 1.0]:
Vom urmari contul in cursul zilei cand traficul va fi mai intens si voi reveni cu detalii concrete.

Am consultat oferta şi am decis să mă mut pe un virtual private server, tot la ei, de 20 de euro. N-am mai apucat să le spun.

7 ianuarie, dimineaţa

[compania 1.0]:
Situatia a ramas aceiasi. Din pacate am fost nevoiti sa suspendam din nou contul . Mai jos va atasez si screen-uri din ‘top’ . In conditiile date singura varianta ramane mutarea pe o solutie dedicata, gen VPS. Din pacate datorita reclamatilor primite de la restul clientilor gazduiti pe acest server, nu ne permite sa facem teste.

Procesorul era acum la doar 18%. Nu prea înţeleg. Ei spun că nu există soluţie intermediară pentru accesul la procesor, este totul sau nimic. Că ei sunt acoperiţi în „termeni şi condiţii”. Că au avut deja prea multă răbdare cu mine. În fine, ideea este să se rezolve repede:

[riscograma.ro]:
Vă rog să-mi mutaţi contul pe un VPS de 20 de euro şi să recalculaţi plăţile în consecinţă. De asemenea, vă rog să repuneţi online riscograma.ro cât mai curând posibil.

Pe telefon, mi se spune că vps-ul de 20 de euro nu-i de ajuns. Că minim ar fi de 30, dar că tot va cădea şi că ar trebui unul de 50 + încă 40 suportul tehnic. Nu mai am dubii cu cine vorbesc. Accept ideea cu 30 de euro, le cer să recalculeze durata pentru toţi banii din cont şi mă resemnez că va trebui să găsesc un host serios. Verific ofertele competitorilor. Acelaşi VPS care aici e 30 de euro costă, la alţii, 20.

7 ianuarie, după amiaza

[compania 1.0]:
Se pare ca serverul se blocheaza foarte repede din cauza consumului de resurse, si asta doar cu cateva vizite din zonele unde noul IP sa propagat.
Pana cand rezolvati scriptul va recomand sa opriti situl pentru a evita blocarea lui.
Pentru a verifica daca sa propagat folositi comanda ping. In mod normal in cateva ore se va propaga de peste tot.

Este in-cre-dibi-l-!-!-!

Sună telefonul: Bună ziua, d-l Davidescu? Aveţi site-ul riscograma.ro? Suntem de la [compania 2.0] şi am văzut că site-ul nu vă merge. Noi vrem să vă propunem o soluţie de hosting. E gratuit în primele două săptămâni.

Ghiciţi răspunsul meu spontan.

[riscograma.ro]
Dar totuşi e posibil să am o problemă. Mănânc procesoare pe pâine.

[compania 2.0]
Noi folosim o soluţie tehnică nouă, cloud hosting, care redistribuie sarcinile când încărcarea este prea mare. Poate cel mult să meargă mai greu, dar nu cade.

Ok, nu înţeleg mare lucru, dar îmi place ce aud! Abia apoi am consultat ofertele. Între 3 şi 35 de lei. Da, RON! Nu ştiu dacă e semn bun un preţ aşa mic, dar deocamdată e de probă. Însă suportul tehnic a fost şi el excelent, ceea ce chiar este semn bun. Au recuperat cea mai mare parte dintr-un back-up corupt de la [compania 1.0], într-un mod în care singur aproape sigur nu m-aş fi descurcat.

7 ianuarie, seara

riscograma.ro către [compania 1.0]
În conformitate cu oferta afişată, vă rog să-mi rambursaţi integral suma plătită pentru găzduirea riscograma.ro şi să încetăm colaborarea.

Concluzii:

Ce putea să facă [compania 1.0]
1. Să aibă soluţii temporare, de rezervă. Chiar dacă eşti de bună credinţă faţă de clienţii tăi, este inadmisibil să nu ai soluţii pentru orice situaţie care ar putea apărea.
2. Să vândă eficient. Obţinuseră deja suficient de mult prin şantaj.
3. Să nu mintă. 35% din procesor costă azi 15 euro, iar 18% costă mâine 90 de euro?

Poate [compania 1.0] avea, tehnic, dreptate. Nu mă interesează. Am mers până la capătul bunăvoinţei şi competenţei mele încercând să găsesc o soluţie. Dacă soluţia mea şi soluţia lor nu s-au sincronizat, viaţa merge înainte. Poate, cineva din interior sabotează [compania 1.0]. E vinovat clientul?

Ce a făcut [compania 2.0]
1. Şi-a căutat clienţii unde şi cum trebuie: la competitorii care provoacă frustrare prin servicii proaste.
2. A ştiut să le câştige încrederea. Gratuitatea iniţială înseamnă o garanţie în plus că vor face tot ce pot pentru a livra un serviciu mulţumitor.
3. A inovat. A învăţat cea mai recentă tehnologie pentru a oferi un serviciu mai ieftin şi mai eficient.

Nu întreb dacă, ci cât mai rezistă companiile 1.0 pe piaţă.

28 de comentarii
zoso

toata lumea are dreptate

1. nu stiu daca e posibil sa ocupi 35% din procesor dintr-o data. pe mine m-au dat afara de pe un hosting asemanator cu al companiei doi pentru ca erau vreo 300 de oameni online in acelasi timp si ajungeau pe zi sa fie vreo 30.000 unici. teoretic, se poate. dar cum tie nu ti-a crescut traficul dintr-o data, e posibil sa nu fie blogul optimizat sau sa fi instalat vreun plugin pagubos.

2. wp-cache nu mai e o solutie de mult. incearca hyper-cache sau w3-total-cache, sunt pluginuri mai noi si mai agresive. blogul tau este foarte aglomerat in header. vorbeste cu cineva sa iti faca o optimizare simpla. renunta la pluginurile stupide

3. businessul romanesc de hosting este foarte ciudat, mai ales pentru clientii de rit nou (noi. bloggerii). ei sunt obisnuiti sa aiba clienti statici, cu siteuri cu 20 de unici pe zi, sa ii inghesuie cate 400 pe acelasi server si apoi sa vorbeasca la conferinte despre cum fac succes. odata cu aparitia noastra pe serverele lor, au schimbat placa, clientii nu sunt intelegatori si vor sa foloseasca resursele serverului. clientii sunt prosti, deci. este o minunie ca ai fost sunat de cineva, probabil de la hostingul nou te citesc. de obicei, oamenii nu alearga dupa clienti.

4. disable la rahatul de intensedebate, nu e cazul sa iti dai comentariile pe mana altcuiva.

@costi_teleman

pot sa spun cine e compania 2.0? 😀 – cred ca am ghicit…

Ion Radu Zilişteanu

Sau faci un start-up şi îţi găzduieşti singur blogul 🙂

alexandru rada

compania 1.0 cu siguranta era hostvision.ro .Daca doriti gazduire apelati la gts telecom, astral si chiar romtelecom. La preturi s-ar putea sa fie mai scumpi…

alexandru rada

pe de alta parte m-am uitat putin si s-ar putea face niste optimizari la sursa wordpress pentru a micsora traficul. Diferenta oricum nu va fi atat de mare, doar la multi vizitatori se va simti ceva.

Mihai

Am pierdut postul de ieri: "Care monede au crescut şi care au scăzut cel mai mult faţă de leu" si acum e de negasit. Il puteti pune din nou?

Hunter

E foarte simplu sa vezi cine gazduieste serverul si pe langa asta o estimare cam cate alte siteuri sunt gazduite:
http://www.siteuri.org/ultimele-cautari/85.9.56.2

In ceea ce priveste providerii: depinde mult cat de pasionati si dornici sa ajute sunt.
Problema ta cel mai probabil tine de un script PHP care ruleaza niste ciudatenii. De exemplu un script care genereaza tot timpul imagini si le rescaleaza "on the fly" sa zicem. Asta poate omori usor un server cu usurinta.
Oricum odata ce ai rezolvat problema iti recomand sa nu te stresezi: un site bine configurat poate tine fara probleme chiar si zeci de mii de vizitatori pe un hosting share-uit.

Recomandari: incearca sa vezi tot ce e de configurat pe la pluginurile pe care le folosesti.
Daca vrei ma ofer sa te ajut sa iti dai seama care-i buba, for free: imi plac informatiile pe care le oferi si ieri chiar am simtit lipsa siteului tau ieri cand aveam nevoie de niste info. Noroc cu cache-ul de la Google.

Tudor Cristea

Compania 2 foloseste ceva asemanator cu solutiile comerciale de cloud computing de la Amazon sau Google, ori chiar una din cele doua alternative. Pentru gustul si buzunarul meu solutia de la Amazon este extrem de avantajoasa si am folosit-o in citeva rinduri pentru teste de performanta si scalabilitate intr-un numar de proiecte. Personal nu mi-am batut capul cu asta, insa testerul pe care l-am folosit s-a descurcat foarte repede sa creeze si sa instaleze artefactele pentru test, deci nu poate fi ceva complicat. Oricum, este pay-per-use veritabil. Poate ca-i o idee buna sa ai un expert tehnic intre tine si furnizorul de cloud, mai ales la inceput; n-ar trebui sa mai ai probleme de capacitate (desi nu stiu cum scaleaza aplicatia ta). Ca sa faci o comparatie cu Amazon, aici este un exemplu de calculatie de costuri dintr-unul din proiectele mele:
Retea: $0.10 / GB to Amazon, $0.17 / GB from Amazon, free inside Amazon.
Stocare (exemplu): $0.15 per GB and Month (first 50 TB), $0.17 per GB transferred out (first 10 TB), $0.01 Per 1000 Write Requests
Masina virtuala (exemplu): Marime=Large, CPU=2×2, RAM=7.5 GB, Cost initial=$0.40, Persistenta ulterioara a masinii pt. 3 ani=$0.18
Deci derizoriu si cam in plaja de pret a companiei 2, prin urmare, costul mic la tine ca utilizator este explicabil.

Numai bine,
Tudor Cristea

luciandavidescu

@zoso
Toată lumea are dreptate, dar depinde ce face cu ea 🙂
Aşa e, puţini aleargă după clienţi, asta înseamnă că ăia care aleargă prind mai mulţi, nu?
Mersi pentru sfaturi.

@costi_teleman
nu voi confirma, nu voi nega 😀

@Ion Radu Zilişteanu
deja sunt depăşit de situaţie 🙂

@alexandru rada
la fel, nu confirm, nu neg.
E 2.9 şi n-am umblat la el, că nu ştiu. Mai folosesc un back-end isteţ, dar încurcat: atahualpa. voi renunţa la el şi voi rescrie layout-ul de mână.

@mihai
Le voi pune la loc. Am căutat o soluţie să păstrez post-id-ul vechi, dar n-am găsit.

@retete bebelusi
mulţumesc

@Hunter
Mersi, şi cred că m-ai ajutat deja. Am ceva de genul ăsta (get_the_image), dar care în mod normal face operaţia doar odată, la postare (thumbnailul de pe prima pagină). A mers bine-mersi trei luni, de când am deschis riscograma.ro

@
Încep să pricep. Îşi ia resursele dinamic, de acolo de unde le găseşte neutilizate. Deci bag postarea şi în categoria hedging şi arbitraj 😉

Extra3OO

Vroiam sa-ti spun si eu de intense debate, mie mi-au busit vro 2 commenturi. Probabil aveau un < a href > in ele si de aia..

Cloud Computing e o chestie super tare. Motivul principal pentru care merita sa investesti acum in hidrocentrale. 🙂

Zoso, nu-ti faci un server?

Guest

Vad ca se discuta intens aici despre cloud-uri. Un cloud real are Amazon sau Google si se intinde global.Daca vreti sa intelegeti ce e de fapt chestia asta va recomand un articol de pe un site de specialitate din state: http://www.thewhir.com/article-central/010710_Wha

dan

Hai ma, de cand a ajuns cloud computing (pe bune) si la noi?

In State doar companiile mamut (amazon, rackspace, mediatemple…) au posibilitatea tehnica sa ofere asa ceva.

adrian

De ce te complici cu furnizorii din RO ? In alte parti am cautat si gasit un furnizor care ofera 100 Gb trafic, da 100GB de trafic si 1500MB spatiu de stocare GRATUIT doar ca sa te atraga spre oferta platita la care spatiu de stocare si traficul este nelimitat : http://www.000webhost.com/250268.html

Radu

Pai cu pluginul de la Netcraft instalat in Firefox vad scris mare linga drapelul patriei 😉 [editat de admin: răspuns greşit! :P], ca doar nu-i nici un secret. E drept ca lumea nu prea mai stie sa faca un whois in ziua de azi dar sunt atitea servere whois ca nu mai e chiar nici o problema

Succese cu blogul si noul furnizor

Victor

1. Eu sunt MULT prea nepriceput in operare pt a putea comenta ACEST aspect (din punctul meu de vedere, in cea mai mare parte postarile – atat din corpul principal cat si din comentarii – "suna" de parca ar fi in limba araba vorbita de un bantu care a invatat-o la o scoala in limba basca unde a avut drept profesor un chinez), dar am remarcat ca acea discutie care facea referire directa la informatiile "sensibile" (cost, conditii de trafic si relatia intre ele) a fost purtata la telefon, in acest fel nelasand urme inregistrabile, deci postabile pt o eventuala (presupusa) antireclama (ca represalii la "santaj" si/sau la intreruperea relatiilor "profesionale").
2. In general, in cadrul relatiilor de tip rutinier abia in ACEST gen de situatii poate fi constatata ADEVARATA natura a relatiilor intre partenerii de afacere, atunci cand ceva iese din rutina. Si UITE cum unii nu stiu decat sa speculeze in mod prostesc de brutal "abaterea de la canoane", in loc de a avea bunavointa de a incerca sa ajute partenerul (in cazul dat clientul) care dovedeste bunavointa ca macar sa-si dea seama IN CE CONSTA "neregula", daca nu si sa contribuie la "regularizarea" situatiei pt ca afacerile sa decurga optim, cu atat mai mult cu cat e vorba de un client respectat in comunitate. E posibil ca acest aspect sa nu conteze prea mult ACUM, cand sunt clienti cu duiumul si cand gama de ofertanti de asemenea servicii se pare ca e relativ restransa, dar importanta genului de renume pe care si-l fac e posibil sa fie aceea ca renumele se poate intoarce sa-i "bantuie" ulterior, cand poate fi penurie de clienti si cand vor cauta "cu lupa" clienti care sa le faca reclama buna, atragandu-le astfel SI ALTI clienti.
In schimb, UITE ca "altii" se gandesc si in perspectiva, si procedeaza corect, tratand clientul asa cum SI LOR le-ar place sa fie tratati in imprejurari similare.
Oare s-o fi gandit vreunul din ei sa ofere si servicii macar de consultanta tehnica, daca nu chiar de asistenta, fie in mod gratuit (ca reclama) (macar pt problemele elementare, relativ foarte usor de remediat), fie platit (cel putin pt interventiile mai complicate)? Daca nu s-au gandit ei, oare nu le poate sugera cineva aceasta idee, in scopul sporirii gradului de satisfactie a clientului in cadrul relatiilor reciproce?
3. Referitor la concluzii:
– poate parea prezumtios, dar eu cred ca nu poate NIMENI sa se asigure impotriva ORICAROR (tuturor) "intamplarilor neplacute" – dar aici era DEPARTE de a fi vorba de o situatie rarissima, mai probabil este ca acest aspect deja mai fusese intalnit, deci PUTEAU fi pregatiti macar PT ACEST CAZ.
Ca "panaceu universal", solutiile temporare de rezerva ar fi bune sa existe, si cat mai "deschse", pt a acoperi (temporar, pana la remedierea situatiei) un domeniu cat mai larg de "cazuri rebele".
– nu-i obligatoriu sa fi fost vorba de o minciuna, poate ca pretul corect ERA de 90 euro pt 18% din procesor, dar ei fusesera toleranti (sau neglijenti, sau un eventual "defect" latent se va fi declansat (acutizat) cu repeziciune, de la o clipa la alta, sporind de "n" ori consumul de banda si/sau de memorie), si nu luasera masuri decat cand fusese afectat procesorul in proportie de 35%, chiar daca abonamentul era de 5 (sau 15) euro, corespunzator unui procent minor din capacitatea procesorului.
– pentru "neintelegere" dumneata categoric NU esti vinovat, deusesesi toate diligentele pt a demonstra spirit de cooperare pt rezolvarea pe cale amiabila a problemei aparute (si – ulterior "rezolvarii" de tip "nodul gordian" – ai avut eleganta de a te fi abtinut de la antireclama – FELICITARI!).

4. Numarul, tipul, calitatea si "caracteristicile tehnice" aplicabile, precum si ofertele de asistenta gratuita din cadrul comentariilor sunt FOARTE graitoare referitor la pretuirea de care se bucura autorul in randul cititorilor sai.
Desi eu (din nepricepere) nu am posibilitatea de a ajuta dpdv tehnic, imi aduc SI EU contributia la "propasirea" acestui blog, laudand "riscograma" tuturor cunostintelor despre care cred ca ar putea fi interesate de acest gen de informatii, caci este bine scrisa, concisa (nu consuma timp mult), usor inteligibila si de nespecialisti, are la baza informatii corecte si pertinente si face fenomenelor analize corecte si pertinente ale caror rezultate sunt imediat utilizabile si aplicabile chiar si de catre cititorii care au un nivel scazut al cunostintelor in domeniu, daca isi dau un minim de interes si daca "au rationamentul la ei".
5. Cred ca e meritorie (si merita luata in considerare de catre autor )solutia gasirii unui "intermediar tehnic", cel putin pt configurarea initiala si pt un control periodic al blogului, precum si pt remedierea situatiilor "de avarie" ca cea prezentata in articol, daca nu chiar cu titlu permanent – si poate ca NICI solutia gazduirii proprii nu este de respins fara o analiza mai amanuntita si mai interesata (eventual – preferabil -cu ajutorul acelui "intermediar tehnic").

Victor

1. Eu sunt MULT prea nepriceput in operare pt a putea comenta ACEST aspect (din punctul meu de vedere, in cea mai mare parte postarile – atat din corpul principal cat si din comentarii – "suna" de parca ar fi in limba araba vorbita de un bantu care a invatat-o la o scoala in limba basca unde a avut drept profesor un chinez), dar am remarcat ca acea discutie care facea referire directa la informatiile "sensibile" (cost, conditii de trafic si relatia intre ele) a fost purtata la telefon, in acest fel nelasand urme inregistrabile, deci postabile pt o eventuala (presupusa) antireclama (ca represalii la "santaj" si/sau la intreruperea relatiilor "profesionale").
2. In general, in cadrul relatiilor de tip rutinier abia in ACEST gen de situatii poate fi constatata ADEVARATA natura a relatiilor intre partenerii de afacere, atunci cand ceva iese din rutina. Si UITE cum unii nu stiu decat sa speculeze in mod prostesc de brutal "abaterea de la canoane", in loc de a avea bunavointa de a incerca sa ajute partenerul (in cazul dat clientul) care dovedeste bunavointa ca macar sa-si dea seama IN CE CONSTA "neregula", daca nu si sa contribuie la "regularizarea" situatiei pt ca afacerile sa decurga optim, cu atat mai mult cu cat e vorba de un client respectat in comunitate. E posibil ca acest aspect sa nu conteze prea mult ACUM, cand sunt clienti cu duiumul si cand gama de ofertanti de asemenea servicii se pare ca e relativ restransa, dar importanta genului de renume pe care si-l fac e posibil sa fie aceea ca renumele se poate intoarce sa-i "bantuie" ulterior, cand poate fi penurie de clienti si cand vor cauta "cu lupa" clienti care sa le faca reclama buna, atragandu-le astfel SI ALTI clienti.
In schimb, UITE ca "altii" se gandesc si in perspectiva, si procedeaza corect, tratand clientul asa cum SI LOR le-ar place sa fie tratati in imprejurari similare.
Oare s-o fi gandit vreunul din ei sa ofere si servicii macar de consultanta tehnica, daca nu chiar de asistenta, fie in mod gratuit (ca reclama) (macar pt problemele elementare, relativ foarte usor de remediat), fie platit (cel putin pt interventiile mai complicate)? Daca nu s-au gandit ei, oare nu le poate sugera cineva aceasta idee, in scopul sporirii gradului de satisfactie a clientului in cadrul relatiilor reciproce?
3. Referitor la concluzii:
– poate parea prezumtios, dar eu cred ca nu poate NIMENI sa se asigure impotriva ORICAROR (tuturor) "intamplarilor neplacute" – dar aici era DEPARTE de a fi vorba de o situatie rarissima, mai probabil este ca acest aspect deja mai fusese intalnit, deci PUTEAU fi pregatiti macar PT ACEST CAZ.
Ca "panaceu universal", solutiile temporare de rezerva ar fi bune sa existe, si cat mai "deschse", pt a acoperi (temporar, pana la remedierea situatiei) un domeniu cat mai larg de "cazuri rebele".
– nu-i obligatoriu sa fi fost vorba de o minciuna, poate ca pretul corect ERA de 90 euro pt 18% din procesor, dar ei fusesera toleranti (sau neglijenti, sau un eventual "defect" latent se va fi declansat (acutizat) cu repeziciune, de la o clipa la alta, sporind de "n" ori consumul de banda si/sau de memorie), si nu luasera masuri decat cand fusese afectat procesorul in proportie de 35%, chiar daca abonamentul era de 5 (sau 15) euro, corespunzator unui procent minor din capacitatea procesorului.
– pentru "neintelegere" dumneata categoric NU esti vinovat, deusesesi toate diligentele pt a demonstra spirit de cooperare pt rezolvarea pe cale amiabila a problemei aparute (si – ulterior "rezolvarii" de tip "nodul gordian" – ai avut eleganta de a te fi abtinut de la antireclama – FELICITARI!).

4. Numarul, tipul, calitatea si "caracteristicile tehnice" aplicabile, precum si ofertele de asistenta gratuita din cadrul comentariilor sunt FOARTE graitoare referitor la pretuirea de care se bucura autorul in randul cititorilor sai.
Desi eu (din nepricepere) nu am posibilitatea de a ajuta dpdv tehnic, imi aduc SI EU contributia la "propasirea" acestui blog, laudand "riscograma" tuturor cunostintelor despre care cred ca ar putea fi interesate de acest gen de informatii, caci este bine scrisa, concisa (nu consuma timp mult), usor inteligibila si de nespecialisti, are la baza informatii corecte si pertinente si face fenomenelor analize corecte si pertinente ale caror rezultate sunt imediat utilizabile si aplicabile chiar si de catre cititorii care au un nivel scazut al cunostintelor in domeniu, daca isi dau un minim de interes si daca "au rationamentul la ei".
5. Cred ca e meritorie (si merita luata in considerare de catre autor )solutia gasirii unui "intermediar tehnic", cel putin pt configurarea initiala si pt un control periodic al blogului, precum si pt remedierea situatiilor "de avarie" ca cea prezentata in articol, daca nu chiar cu titlu permanent – si poate ca NICI solutia gazduirii proprii nu este de respins fara o analiza mai amanuntita si mai interesata (eventual – preferabil -cu ajutorul acelui "intermediar tehnic").

Andrei Dutu

Am trecut si eu prin ceva asemanator acum ceva timp. Partea buna e ca baietii unde am gazduit blogul mi-au dat timp sa mai optimizez treburile. Asa ca vreo 3 zile m-am tot documentat pe internet. Pana am rezolvat problema.

Acum optimizarea resurselor a devenit un mic hobby. 🙂

Dan

Hmmm, daca erau mai dezghetati iti identificau si scriptul php care le "omora" serverul si iti propuneau si o solutie de optimizare. Uneori sunt si probleme de configurare php care cauzeaza astfel de necazuri… dar am stabilit deja ca nu vorbim de un admin mai dezghetat 😉

ova

Mai mult ca sigur ca compania 2.0 avea un "spion" in compania 1.0 ca altfel nu vad cum problemele dvs cu blogul incarcat pe serverul lor sa aflat, ca banuiesc ca nu au batut toba pe net de ce probleme au sau o fi vorbit vre-un angajat de acolo pe diferite retele tip facebook sau pe alte site-uri de chat si cine a vazut a actionat ! Teoria conspiratiei, level 1 !

Ca v-au pierdut de client e o chestie nasoala pt ei, poate au mers pe principiul " are balta peste " !

Lucian Davidescu

@ova

Plauzibil, dar puţin probabil. În sensul că, probabil, treaba se poate face mai eficient cu un spider de monitorizare a site-urilor căzute.

Tempkus

Foarte bine zis. Chiar mi-a placut foarte mult.

totedati

citez:

"In ultima perioada acest cont consuma foarte multe resurse , mult mai mult decat putem noi oferi pe un server in regim shared"

lol! din prima ar fi trebuit să te prinzi care e problema … riscograma.ro era pe o soluţie de găzduire "shared" adică la grămadă împreună cu mulţi alţi clienţi pe acelaşi server fizic … soluţie ok când ai o pagină web de test unde îţi exersezi blogul personal pe care, deocamdată, îl citeşti doar tu …

cu apar cititorii şi traficul suplimentar cum sar cu fundul în sus adminii … şi încep să îţi trimită scrisorele de dragoste de genul celor primite de tine … care toate zic ceva de genul dragă client vezi că trebuie să îţi pregăteşti buzunarul pentru un upgrade, că ne mănânci nervii, ţeava la net, şi timpul pe procesor …

jmecheria are un nume pe net, overselling … adică vinzi mai mult decât poţi oferi fizic, în realitate, în speranţa că majoritatea bizonilor vor fi fermecaţi de oferte dar nu vor folosi la capacitate maximă ceea ce cumpără …

şi ca să nu cumva să stai prea mult pe gânduri imediat trec la măsuri proactive … limitare resurse mai ales cpu şi ţeavă la net pentru pagina web problemă … că dacă lasă lucrurile să curgă în aceeaşi direcţie o să ajungă deranjul şi la restul bizonilor, vecini de server cu tine …

Lucian Davidescu

@totdetati

Eram în parametri contractuali.

Doar resursele de procesor erau lăsate într-o oarecare ambiguuitate.

Ei spuneau că e consumul prea mare.

Minţeau, evident, după ce m-am mutat n-a mai fost nicio problemă.

ByREV

cum'ti suna ca mai "ieri" aveam doua servere dual core pe care plateam ~ 8 mil. In iarna trecuta, inainte de Craciun am luat un quadcore care la cateva luni dupa ce a expirat promotia + ca au adaugat si TVA-ul la pretul initial, am ajuns la 6.7 mil.

Insa de ~ 2 luni am redus preturile cheltuielile de peste 8 ori

(~ 80 RON/luna ).

Am ales o solutie care ar "suna" de doua ori HIBRIDA. Am impartit siteurile/blogurile pe 2 hostinguri de grid cu 100Gb stocare fiecare si 1000Gb trafic/lunar iar pentru traficul pe fisierelor statice (imagini, css, xml, mp3, swf, …) am mai achizitionat alte doua hostinguri share cu 150Gb spatiu fiecare si 1500Gb trafic.

Pe ultimele doua de share am instalat un script de CDN dezvoltat de mine (deci gratuit) care-mi face mirror la informatii. In unele bloguri folosesc plugin de cache facut tot de mine sau w3-total-cache, cel care are integrat si optiuni ptr CDN – transferul transparent al informatiei in "serverele" de mirror (cele doua host-uri sharing)

Traficul se ridica la cateva zeci de mii de unici pe zi iar un singur CDN are ~ 250 de mii de request'uri zilnic.

In felul asta am scapat de multe probleme, am redus f mult chletuielile cu hostingul, nu mai trebuie sa ma gandesc ca daca plec in vacanta o saptamana, se blocheaza cumva serverul, etc … si de 2 luni "respir" mai usurat 🙂

vero

Draga Lucian,

Am aceeasi problema cu blogul meu.

Dupa prima discutie cu gazduitorul in urma blocarii site-ului au rezolvat rapid problema, identificata ca fiind “introducerea gresita a parolei” (!!!). In 15 minute site-ul a picat din nou, iar noul motiv era deja “neplata facturii”. In urma discutiile f prelungite m-au convins ca e o “problema cu configurarea/programarea site-ului care duce la blocarea serviciilor pe tot serverul” si mi-au suspendat contul. Am convenit cu persoana care ma ajuta pe partea tehnica sa dezinstalam unele plugin-uri si sa actualizam wp. La scurt timp dupa repunerea blogului online mi l-au suspendat: “Daca siteul dvs este consumator de resurse va recomandam sa treceti pe un VPS … unde sunteti doar dvs si nu deranjati pe nimeni.”

Am facut introducerea f pe scurt (imi cer scuze poate pentru unle detalii mai putin tehnice ca nu ma pricep la ele) pentru a te intreba daca problema pe care ai avut-o s-a rezolvat pur si simplu o data cu mutarea pe alt hosting sau ai mai umblat la optimizari. Pe noul hosting ti-ai luat VPS? Daca ai avut probleme cu pluginurile, care au fost acestea?

Iti multumesc anticipat pentru raspuns!

ps Spune-mi te rog si care e noul tau furnizor de hosting? Imi poti raspunde pe mail.

vero

O mica completare: sper sa nu te superi ca am vorbit la per tu:)

marius

mor de curiozitate care e compania 1.0…am avut si eu o problema asemanatoare si tare mie ca la aceasi companie!

ggl

Eu imi rulez site-urile pe un VPS de la IntoVPS. Le faci cum vrei tu, tu esti responsabil pentru VPS. Ei sunt responsabili sa-l tina sus. N-am avut niciodata pene mai lungi de o ora si sunt clientul lor de catva ani buni.