Riscograma
Lucian Davidescu

Fumatul îi dăunează grav lui Isărescu. A mai ratat o ţintă de inflaţie!

Indicele preţurilor de consum a crescut cu 4,74% anul trecut, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Asta înseamnă că Banca Naţională şi-a ratat ţinta de inflaţie (3,5% cu toleranţă de un punct).

N-ar fi prima oară. De fapt, BNR a reuşit să atingă ţinta o singură dată – în 2006.

Ce s-a întâmplat însă în 2009, un an cu recesiune şi consum mai mic? Preţurile alimentelor au crescut nesemnificativ sau chiar au scăzut. Media scumpirilor la alimente este de 0,38% pentru un an întreg. În schimb, au continuat să se scumpească mărfurile nealimentare şi serviciile. Iar cel mai mare impact l-au avut produsele purtătoare de accize.

Ţigările s-au scumpit cu 38,6% în 2009. Ele au o pondere de 4,6% în coşul de inflaţie, ceea ce înseamnă că au contribuit cu 1,77 de puncte din cele 4,74. Fără scumpirea ţigărilor, inflaţia ar fi fost sub 3%.

Combustibilii, care s-au scumpit cu 13% şi cântăresc 6,8 procente în coş, au adăugat şi ei 0,9% la cifra totală. Asta înseamnă că fără scumpirea ţigărilor şi a combustibililor inflaţia ar fi fost de numai 2%.

Ce s-a întâmplat cu banii? S-au dus la stat. Toate aceste scumpiri au fost determinate de mărirea accizelor. Pentru 2010, BNR are o ţintă şi mai ambiţioasă de inflaţie: 3%. Iar statul are o ţintă şi mai ambiţioasă de colectare: 7% în plus la încasări.

In the end, there can be only one

Un comentariu
Required

pai fratilor, nu tigarile ii cauzeaza lui Isarescu, si accizele majorate

(opinie de fumator)