Riscograma

Carry-trade sau cum să “ataci” leul cu propriile arme

Cursul de referinţă pentru leu a fost anunţat azi la cel mai bun nivel din ultimele 12 luni: 4,1167 la un euro. Leul a devenit atractiv pentru investitori pentru dobânzile bune şi pentru că BNR a demonstrat că nu  permite deprecierea.

Investitorii de pe piaţa monetară şi-au schimbat mizele încă de la sfârşitul anului trecut, spune ING într-o notă pentru investitori. Atraşi de dobânzile ridicate din România, ei se împrumută în monede unde dobânda este scăzută, cum ar fi coroana cehă, apoi cumpără lei pe care îi plasează în schimbul unor randamente de până la 9 procente.

Cât mai creşte leul?
Cât mai creşte leul?

Sistemul se numeşte carry-trade, iar principalul risc este o depreciere bruscă a monedei în care se face plasamentul. Însă, investitorii au deja încredere că BNR nu va lăsa leul să se mai deprecieze. Dimpotrivă! ING se aşteaptă la un prag minim de 4 lei sub care BNR va începe să cumpere euro de pe piaţă pentru a alimenta rezerva valutară. Banca oferea până acum printre cele mai pesimiste previziuni de curs, pe care însă le-a ajustat semnificativ în favoarea leului în ultimul raport.

Investitorii care au mizat pe stabilitatea leului de anul trecut, în timp ce alţii sperau în devalorizare, au avut de câştigat randamente totale de până la 15-20% din dobânzi şi apreciere.

Carry-trade este o practică veche, de arbitraj, a investitorilor valutari. S-a întâmplat încă din deceniile trecute cu franci elveţieni sau yeni luaţi cu împrumut la dobânzi mici şi convertiţi în monede care ofereau randamente mari. Efectul de corecţie presupune în timp mărirea dobânzilor, din cauza cererii mai mari, în cazul monedei ieftine şi micşorarea dobânzilor la moneda scumpă. Dacă dobânzile sunt fixate administrativ, moneda ieftină se va deprecia iar cea scumpă se va aprecia.

10 lucruri pe care casa de schimb valutar nu ţi le spune niciodată
10 lucruri pe care casa de schimb valutar nu ţi le spune niciodată

Primul efect s-a văzut deja şi în România. În primele zile ale anului, dobânzile de pe piaţa monetară s-au înjumătăţit, până la un nivel între 3 şi 4 procente. Acest lucru face leul temporar neatractiv pentru investiţii.

O strategie susţinută de carry-trade pe leu ar putea duce la ieşiri de capital din economia românească (de data asta sub formă de dobânzi), motiv pentru care BNR ar putea permite în continuare, pentru perioade scurte, dobânzi foarte mici pe piaţa monetară. Dobânda ROBOR over-night este acum în jurul a 3-4 procente, adică la jumătate faţă de dobânda de politică monetară. De asemenea, în şedinţa din 3 februarie, BNR ar putea decide o reducere mai agresivă a dobânzii cheie, faţă de actualul nivel de 7,5 procente.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou