Riscograma

Ce se întâmplă dacă scade populația României

Populaţia României va scădea de la 21,3 milioane până la 20 de milioane de locuitori până ân 2030. Scăderea de 6% este una dintre cele mai mari din UE, unde populaţia totală va creşte cu 4%, de la 500 la 520 de milioane.

Ponderea populaţiei de peste 65 de ani în total va creşte de la 15% la peste 20%, cifră care rămâne însă sub media UE, care creşte de la 17,4% la 23,6%.
De asemenea, rata de dependenţă, adică raportul dintre populaţia de peste 65 de ani şi cea de 15-64 de ani creşte de la 21,3% la 30,3%. În UE, acest indicator va creşte de la 26 % la 38% între 2010 şi 2030.
Eurostat nu include însă statistici despre rata reală de dependenţă, care în România este mult mai mare din cauza vârstei reduse de pensionare. Practic, raportul dintre salariaţi şi pensionari în România este deja unu la unu. De asemenea, Eurostat nu ajustează datele cu statistici despre câţi români stau degeaba.

Salarii mai mari pentru bugetari sau CAS mai mic pentru toată lumea?
Salarii mai mari pentru bugetari sau CAS mai mic pentru toată lumea?

Cea mai mare scădere a populaţiei este estimată în Bulgaria – mai mult de 10%. Dintre statele mari ale UE, creşteri de peste 10% vor fi în Marea Britanie şi Spania.

La ce folosesc aceste statistici:
1. Proiecţia sistemelor de pensii, publice şi private. Pentru a putea asigura un venit suficient la pensie salariaţilor de acum, este necesară fie creşterea contribuţiilor fie majorarea vârstei de pensionare.
2. Proiecţia serviciilor de educaţie şi medicale. Numărul beneficiarilor este pe un trend de scădere în primul caz şi de creştere susţinută în cel de-al doilea.
3. Estimarea cererii şi ofertei pe piaţa imobiliară. În cazul locuinţelor cumpărate pe credit, există presiuni de reducere a valorii activului pe termen lung.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou