Riscograma

10 ţări bananiere mai bune decât România

Vestea bună e că România nu e statul cel mai mafiot. Vestea proastă e că se bate din răsputeri să devină.

Ştirea despre faptele omului de stat Cătălin Voicu nu e o surpriză, ci mai degrabă o confirmare după povestea cu Remeş. Ştiam că România e putred de coruptă, chiar dacă în topul mondial suntem pe un ambiguu loc 129 în topul statelor eşuate făcut de Foreign Policy.  Dar este de ajuns? 10 exemple de ţări mai căzute dar cu avantaje comparative punctuale:

7 lucruri pe care probabil nu le ştiai despre Norvegia…
7 lucruri pe care probabil nu le ştiai despre Norvegia…

1. Somalia (locul 1). Aici, hoţii sunt flăcăi destoinici care brazdă marea în lung şi în lat şi fură doar de la străini. Armatori străini.

2. Zimbabwe (locul 2). După o inflaţie care ajunsese la 500.000.000.000.000.000.000%, Mugabe a desfiinţat moneda. Acum se folosesc în principal dolari iar ţara are deflaţie de 3%.

3. Congo (locurile 5, 30). Faimoasă destinaţie pentru azilanţi politici (a fost cât pe ce), Congo are avantajul că nu este de fapt o ţară, ci două. Te poţi muta de pe un mal pe altul al râului omonim în funcţie de regim.

Lecţia irlandeză pentru români
Lecţia irlandeză pentru români

4. Georgia (locul 33). Ţara care şi-a desfiinţat Poliţia vrea acum să interzică prin constituţie mărirea taxelor. Sunt săraci vai de capul lor, dar ţara e condusă de oameni deştepţi. Poate au o şansă.

5. Cuba (locul 76). Sărăcia e teribilă, dar nu prea există nici bogaţi. Destinaţie excelentă pentru cei care cred că egalitatea e mai importantă decât bunăstarea.

6. Venezuela (locul 77). Exploatatorii afară! Uzinele la stat! Imperialiştii, să moară! Hai că se poate.

România după Năstase
România după Năstase

7. Kazahstan (locul 105). Cotaţia petrolului ţine loc de drapel, stemă şi imn. De ea depinde soarta glorioasei naţiuni. Poate va creşte!

8. Albania (locul 109). Au terminat înaintea României un prim tronson de autostradă (început mai târziu). Cu BECHTEL!.

9. Belize (locul 111). Îţi faci firmă uşor, nu plăteşti taxe, e cald tot timpul. Un paradis adevărat. S-ar putea să găseşti acolo şi o mică comunitate de milionari români ale căror nume nu le-ai mai auzit de mult.

Pariul lui Viktor Orban cu Ungaria
Pariul lui Viktor Orban cu Ungaria

10. Botswana (locul 116). Cea mai bogată ţară africană, cu un PIB/locuitor cam cât al României. Anul trecut, moneda lor locală s-a întărit cu 10% în faţa leului.

Botswana Music Guitar – Ronnie „Happy New Year Luie” !, via Turambar

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou