Riscograma
Lucian Davidescu

Când se termină criza? O veste bună şi una proastă.

Vestea proastă este că nu se termină pur şi simplu. După recesiune vor urma şomajul, apoi o nouă structură de piaţă şi o nouă curbă de învăţare. Cei care încă n-au găsit calea de ieşire suferă de criza lor, nu de criza altora.

 

Vestea bună este că, în curând, ne vom obişnui cu criza. Fiecare transformare înseamnă de fapt o nouă normalitate. Să le luăm pe rând.

#1. Pentru cei care erau obişnuiţi să vândă orice, oricât de scump, urmează ani de muncă. Fiecare client contează, iar fiecare leu în plus la preţ înseamnă un leu în minus la profit. Vom învăţa, în sfârşit, matematica contraintuitivă a comerţului.

#2. Pentru cei care vor să cumpere orice pe credit, surpriză! Băncile nu au bani şi nici nu vor avea. O „plasmă” înseamnă luni de economisire, o maşină înseamnă ani. Într-o astfel de „criză” sunt de ani buni vesticii, din ale căror economisiri a duduit România până recent.

#3. Pentru cei care cumpărau case acuum pentru a le vinde în profit mai târziu, operaţiuni denumite în limbaj financiar tranzacţii long, vine vremea sofisticării. Trebuie să înveţe ce înseamnă tranzacţie short: vinde repede, ca să pierzi mai puţin.

#4. Pentru cei obişnuiţi să-şi schimbe joburile ca pe şosete, pentru 100 de lei în plus, dezamăgire! Peste tot e coadă, iar pentru fiecare leu încasat trebuie să demonstreze că pot aduce alţi zece lei companiei.

#5. Pentru cei obişnuiţi să se refugieze la stat, în vreo sinecură sau pe vreun contract, lucrurile nu mai sunt cum ştiau. Acum, prada mult mai puţină se împarte la doar câţiva. În curând, s-ar putea să nu mai rămână aproape nimic.

Pentru cine se aşteaptă ca lucrurile să fie cum au fost înainte, criza asta nu se va termina niciodată. Pentru cine a fost destul de pregătit sau s-a adaptat suficient de repede la viitor, criza s-a terminat deja. Deci, criza se va termina statistic atunci când a doua categorie va fi măcar cu unu mai numeroasă decât prima.

9 comentarii
Razvan

Cu parere de rau Lucian, trebuie sa spun ca multe dintre concluziile tale sunt doar wishfull thinking.

Desi eram copil, aceasta viziune imi aminteste de bucuria romanilor de fix dupa revolutie: toti ne asteptam sa se schimbe lucrurile in bine dar… conducerea a ramas aceeasi, cei care inainte isi asigurau usor frigiderul plin acum isi asigurau la fel de usor contracte pentru firmele lor care capusau cate o institutie publica etc.

Hai sa o luam pe puncte:

#1 – doar unii dintre cei care erau obisnuiti sa vanda orice la orice pret se vor vedea falimentati dar aici intr-adevar ma astept la ceva schimbari.

#2 – aici intr-adevar se observa anumite schimbari in optica bancilor: mai exact au reinceput sa dea credite pentru nimicuri dar dobanzile sunt mult mai mari…

#3 – cei care erau long pe case vor trebui sa invete sa speculeze ocazii de genul prima casa sau sa obtina contracte de la cine trebuie. Trebuie oare sa mai spun ca primaria S2 (parca) a cumparat in perioada de criza apartamente promovate ca fiind de LUX pentru a le da "NEVOIASILOR" ce nu isi pot asigura o locuinta, platind pentru ele de aprox 1.5 ori pretul de oferta al altor complexe din zona… cei mai fraieri care s-au bagat in acest joc in perioada de boom vor invata probabil mult prea tarziu lectia… Bancile deocamdata ii mai pasuiesc sau le evalueaza la exacutari bunurile la valori incredibil de mari. Altfel spus, DECIZIA E TOT LA BANCI.

#4 – da, partial adevarat.

#5 – complet neadevarat! Atata timp cat in .ro sunt mai multi asistati decat muncitori NIMENI nu va actiona in sensul sprijinirii celor care produc! Castigi mai multe voturi ajutand sarmanii cu Q7 alb:)). Si cum pana acum cei care au prosperat au fost aceiasi, nu cred ca lucrurile se vor modifica acum. in continuare modelul economic va fi gandit de ei pentru ca tot ei sa castige asa cum s-a intamplat si dupa revolutie.

In concluzie eu sunt ceva mai pesimist decat tine dar sper ca wishfull thinkingul sa se transforme in realitate. Din pacate insa rar se intampla asta iar negarea problemelor nu ajuta niciodata.

In continuare cei din a

Nickmann

Nu trebuie sa ne grabim oricum spre o speranta de iesire rapida la un larg de bine economic. Somajul se va rezolva, in mare parte, pana la sfarsitul anului viitor, insa efectul crizei si necesarul de intrare pe + a statului roman, va tine pana dupa adoptarea euro. Sa stam linistiti, crizele economice vin oricum in valuri, numai trebuie regandita situatia de boom si stabilizata, in sensul sa nu se mai ajunga la prostia consumerista si sa intre in limbajul si mentalitatii culturale, la nivel global, de strictul necesar, nu 5 masini si 7 case, cand doi oameni pot sta bine merci intr-o garsoniera sau cel mult un apartament cu doua camere.

Cred ca ar trebuii un pic lucrat la modul in care trebuie privit modul de reinvestire a profitului, chiar si pentru giganti care se modernizeaza si dau afara muncitori si sa fie chiar inzestrati cu obligatia de a le asigura un loc de munca acestora, sa nu mai pice somajul pe stat, astfel, nu ajungem nici unde decat probabil la o situatie sociala mult mai grava, deja fiind precara.

ionut

Durata "crizei" e usor de calculat. Criza va dura pana cand devalorizarea "activelor" se va fi incheiat si datoriile pentru ele vor fi platite (nu conteaza de catre cine). Ca sa fiu un pic mai clar, daca cineva a cumparat, de ex. un apartament in 2008 cu 100000 de euro cu credit, iar apartamentul astazi poate fi vandut doar cu 50000 de euro durata crizei este timpul in care va fi platita diferenta aia de bani. Ca de platit se va plati intr-un fel sau altul. Sau o va plati respectivul, sau banca sau noi toti.

Ar mai fi un scenariu de "iesit din criza" da' e SF: sa avem parte in scurt timp de o legiune de investitori care sa investeasca aici la noi capitalul (atentie a nu se confunda cu banii). De ce ar face-o? Din pacate la intrebarea asta numai "autoritatile" le pot raspunde, d'aia si ziceam ca scenariul e SF 🙁

ionut

Tabloul general poate fi rezumat si de urmatoarea: stateam , nu mai tarziu de saptamana trecuta , la un "pahar de vorba" cu vreo 15 cunoscuti, unii salariati, unii posesori de afaceri si la intrebarea cum va mai merge, raspunsul a fost la unison ceva de genul , bai, daca n-am avea datorii (carduri de credit, credite, linii de credit, "chiar si "camatari") , totul ar fi in regula, nici n-am simti ca e criza!

Razvan

Mda…

Acesta este un punct de vedere foarte social!!! obligatia de a le asigura un loc de munca…

Pentru cei care considera punctul de vedere complet neinteresant, filmuletul de aici s-ar putea sa va schimbe opinia…

In plus, va veti distra de minune:):):):):)

MeTeo

Oameni buni, nu intelegeti ca omenirea NU invata din propriile greseli ?

Nu intelegeti ca exista un ciclu economic cu cresteri si mai mari si scaderi pe masura ?

Ca dovada va rog sa va scoateti la imprimanta aceste articole si sa le revedeti peste alti zeci de ani (presupunand ca mai apucam acele zile 🙂 ).

Oamenii sunt din ce in ce mai hulpavi, cei ce au bani, in vremi de criza castiga si mai mult. Iar saracii sunt din ce in ce mai putin. Asta pana cand totul va exploda si….poate vom trai sa vedem.

Hristos a Inviat !

stefan

mda,unii au prea mult iar altii au ajuns sa nu mai aiba nimik sau sa traiasca doar pt paine si chiria casei, asa o sa traim tot secolul asta ,?suntem si noi tineri avem si noi nevoie de o casa ,un servici nu sa plecam in alte tari, dar unde sa mai pleci peste tot e criza,eu lucrez in cipru si platesc chirie ,mancare si benzina ,in buzunar ce sa mai pun?kestia e ca traim intr-un sistem bine intemeiat pentru cei bogati,oare trebuie sa facem cu toti ceea ce am facut cu CEAUSESCU,?acum sunt foarte multi ………….si sunt pretutindeni nu numai in romania si in alte tari,dar asta o sa mai dureza cel mult 1 an pana cand vom exploda iar EI vor fi DARAMATI DE PE TRON!!!!!!!!!!!!