Riscograma
Lucian Davidescu

De ce Emil Boc trebuie să plece, azi!

Emil Boc este azi mai important decât pare. Nu prin prezenţă, ci prin plecare. 5 motive.

1. Pentru că nu s-a arătat la faţă în momentul anunţului făcut de preşedinte. Nu se aştepta nimeni să o spună chiar el. Dar se putea adresa ţării imediat după. Sau putea măcar să spun două vorbe imediat după preşedinte „Da, aşa e”. Sau măcar să stea undeva, într-un colţ. Să dispară complet este o postură suprarealistă. N-ar trebui să mai apară vreodată în calitatea asta. Elegant ar fi să-şi posteze demisia pe site-ul Guvernului. Azi!

2. Pentru că el este responsabil pentru modul în care s-au precipitat lucrurlie. Miniştrii lui au avut patru luni la dispoziţie să facă tăierea în mod controlat. Dar au refuzat! Dacă n-ai nicio autoritate asupra echipei tale, pleci acasă. Azi!

3. Pentru că este responsabil de acordul cu FMI încă de pe vremea pe când era o variantă indezirabilă şi până azi!

4. Pentru că după atâtea minciuni şi eşecuri, nu se mai poate angaja la nimic în mod credibil. De ce să aşteptăm încă o infirmare, mai bine pleacă azi!

5, şi cel mai important! Pentru că tăierea de salarii şi pensii e apă de ploaie dacă gaşca de căpuşe din Guvern va continua să sugă. În scurt timp, economiile se vor transforma în risipă şi vom ajunge în aceeaşi situaţie. Aici, este şi responsabilitatea preşedintelui să-l trimită pe Boc acasă şi să numească în loc un cabinet fără interese politice. Azi!

13 comentarii
m1ha1

cred că mai multă responsabilitate are dacă rămâne …

Lucian Davidescu

@m1ha1

Nu prea mă mai interesează responsabilitatea lui, oricum efectul e zero. Contează credibilitatea şi eficienţa. Tot zero.

VictorCh

a). Ba eu m-as fi asteptat ca – desi este stiut ca nu el a luat si hotararea – anuntul sa-l fi facut chiar el (macar formal, atat pt pastrarea aparentelor cat si pt a parea cat-de-cat mai credibila – macar pt cei… "exagerat de naivi" – ipoteza ca EL poarta vina pt dezastrul social care in mod inerent va urma (va fi consecinta directa) a anuntatelor "masuri economice").

b). Hotararile astea NU de el au fost luate (probabil ca n-a fost nici macar instiintat despre luarea lor inainte de comunicarea publica) si pana acum NU ministrii lui au ezitat sa le ia treptat – sa nu-i acordam mai multa importanta decat merita. Cu exceptia copiilor, nimeni nu acuza marioneta pt ceea ce o pune papusarul sa faca.

c). Problema mare acum (desi nu a lui Boc) consider eu ca NU este faptul ca prezentul cabinet are interese politice, ci faptul ca are interese clientelare – si aceste interese nu vor fi inlaturate sau incalcate pana va exista cea mai mica posibilitate de a evita aceasta, indiferent cate sacrificii vor fi cerute doar din partea celorlalti. (Prea multi si cu prea mult au contribuit succesiv atat pt alegerile generale de acu' doi ani cat si pt cele prezidentiale de acu' un an, si acum trebuie rasplatiti din gros.)

m1ha1: In masura in care mentinem conventia ca el ar avea si alta menire (ca prim-ministru) decat sa reprezinte o fatada pt cel care ia cu adevarat hotararile, in calitatea care ii este atribuita el ar fi ORICUM rersponsabil pt ceea ce s-a intamplat si pt rezultatul celor facute si – mai ales – al celor ne-facute. Eu consider ca prin faptul ca ramane el doar isi asuma aceasta responsabilitate (care de fapt nu ar fi a lui).

Nickmann

Degeaba pleaca pentru ca nu se iveste nimic mai bun la orizont.

Formula nepolitizata, imposibila in Romania sa si functioneze. Mai bine ramane, dar isi schimba toti ministri de oameni din afara politicii, daca tot vrea sa faca o treaba buna sau pune presiuni dure de azi pe maine la masuri drastice facute de ministri, altfel, poate apela frumos la opinia publica prin demiterea lor.

Si inca ceva, presa la ora actuala nu a venit cu nici un raspuns la vreo posibila alternativa de remediere a situatiei economice, doar critici. Tipic pentru presa din Romania din 1989 incoace, adica, multa stabilitate in coerenta in a informa cu nimic.

Chiar va rog pe dumneavoastra sa da-ti o solutie economica viabila, astfel, voi da mai multa incredere a unor bucati de mass media care chiar sunt oameni seriosi si profesionisti.

Lucian Davidescu

@VictorCh

Clientelare, da, ăsta e cuvântul

@Nickmann

Presa a urlat la lună de un an şi jumătate despre soluţii, e.g. Guvernul Privat etc. Nimeni nu mai aşteaptă de la Guvern ieşirea din criză, doar să-şi pună în ordine cheltuielile ca să nu încurce şi mai rău.

Gabi M

@Nickmann

Deci formula nepolitizata, imposibila in Romania dar Boc sef peste nepolitici merge. Interesant.

Si de cand presa trebuie sa vina cu solutii?

Vad ca Presedintele guverneaza, Guvernul legifereaza, Parlamentul ancheteaza, judecatorii naiba

stie ce mai fac, incep sa cred ca ai dreptate: sa vina domnule cu solutii. Azi!

nicu

SA TRAITI…BINEEEEEEEEE!!!

steff

Boc nu exista, nici nu a existat vreodata, a fost tot timpul Basescu.

De ce nu avut acest discurs Boc el trebuia de fapt sa iasa in fata si sa zica ca nu mai sunt bani, nu presedintele. Dar cum in Romania singurul conducator e dl. presedinte, asta e !

ionut

@Nickmann

Cereti solutii economice tocmai de la "stat" care "e"cauza problemelor!

Solutiile sunt 2 si sunt clare:

1) stat minimal (justitie, politie si, eventual, armata) si cu cheltuieli de maxim 7-8% din PIB.

sau:

Renuntarea la obligativitatea taxelor si a impozitelor!

ionut

Solutia reducerii fondului de salarii ale bugetarilor (neinsotita de ridicarea poverii fiscale si birocratice de pe umerii sectorului privat) e doar o masura populista, praf in ochi si, mai grav, una PRO CRIZA!

De ce e procriza? Duce la scaderea consumului!

De ce nu inseamna reforma reala?

Pai din 2 una:

1) Se reduc toate salariile. E clar ca lumina zilei ca asta nu e reforma.

2) Se concediaza sau pensioneaza un numar de. De unde si pe ce criterii? In actuala stare de lucruri, e DEFICIT de bugetari. Si de medici, si de profesori si de judecatori. In ceea ce priveste functionarii publici, orice director de directie (sic!), institutie, comitet, comisie etc. poate demonstra oricand ca mai are nevoie de personal… Concedierile se vor face tot pe criterii si preferinte subiective (pile, cunostinte, relatii), nu obiective.

Deci unde e reforma?

In ceea ce priveste reducerea pensiilor, aici lucrurile sunt si mai clare: e FURT (sau ma rog, continuarea furtului).

ionut

Si toate astea pentru ce? Incadrarea in deficit? E de tot rasul daca n-ar fi de plans! Cresterea taxelor s-a amanat doar.

Nickmann

@ Gabi M

In Romania a devenit o forta de influenta politica, din cate se observa, destul de serioasa, deci ar putea veni cu o schema economica ce ar putea da peste ochii incompetentei guvernamentale si ar putea primi un bust de seriozitate si chiar de afiliere la buna starea societatii.

Iar cat despre formula nepolitizata, se poate face prin niste oameni specializati pe domeniul economic, dar numai, cred, daca sunt luati din niste companii din sectorul privat. Insa, va fi foarte greu sa reuseasca sa clinteasca birocratia "bugetarofaga".

Boc oricum schimbat sau nu, nu va face pare efect decat daca vine un alt tembel de la alt partid si destabilizeaza frageda situatie politica.

ionut

De facto, statul a impozitat (taxat) fondul de salarii al bugetarilor cu 25%!! 😀