Riscograma
Lucian Davidescu

Vreţi protecţie socială? Daţi-le popilor pădurile!

Romsilva e unul dintre marile robinete de jaf ale României. Povestea unui misterios miliard de euro:

 

La 4 milioane de hectare de pădure, Romsilva are venituri de batjocură: un miliard de lei, adică 250 de milioane de euro. Varsă statului un profit tot de batjocură: 20 de milioane de euro pe an.

De ce de batjocură? Pentru că, la fel ca în cazul Hidroelectrica, în lipsa costurilor cu amortizarea, pădurea ar trebui să aducă profit de minimum jumătate din încasări. Cu un management bun, chiar trei sferturi.

În exploatare privată, un hectar de pădure produce venituri de 350 de euro şi un profit operaţional de până la 250 de euro. Vorbim de cel mai conservator scenariu de exploatare şi vânzare. Asta înseamnă că, după scăderea costurilor, Romsilva ar trebui să verse la stat cel puţin UN MILIARD DE EURO în fiecare an. Şi să-i mai rămână câteva sute de milioane pentru presupusele împăduriri (anul trecut, fondul forestier a crescut cu doar 10.000 de hectare)

Ce se întâmplă cu banii putem doar să bănuim.

E privatizarea o soluţie? Cu siguranţă, însă puţini ar fi de acord cu asta.

Există, însă, şi altă variantă.

Pădurile să fie date bisericilor (proporţional, după numărul de enoriaşi) cu drepturi şi obligaţii. Dreptul este simplu: cel de proprietate. Obligaţiile sunt cele care grevează acum statul de mai bine de un miliard pe an: zeamă caldă pentru înfometaţi, adăpost pentru cei care stau în drum, ajutor pentru cei pe care mintea sau trupul bolnav nu-i lasă să muncească.

Ce rezolvă statul:

1. Economiseşte miliardul, pentru lucruri la care poate se pricepe mai bine.

2. Scapă complet de o problemă care nu poate fi gestionată prin metode birocratice, de aparatul administrativ gras şi de muşuroaiele de corupţie numite „comisii de evaluare“.

3. Elimină o gaură neagră de risipă şi furt din economie.

4. Poate tăia şi cheltuielile pentru culte – culmea! –, spre mulţumirea bisericii.

5. Bonus. Poate impune drept clauză şi folosirea unei părţi din bani pentru creşterea, în fiecare an de prosperitate, a gradului de împădurire. În aşa fel încât, în anii de foame, să aibă de unde tăia mai mult.

Dacă nici biserica n-are viziune pe termen lung, atunci cine?

24 de comentarii
Nickmann

Uite aici intrebare: Cati bani a incasat statul de la biserici? si inca una: ce venituri au bisericiile in general declarate si nedeclarate sau daca declara vreun venit? Ma refer aici la toate bisericiile, adica la toate rituriile din Romania. Intreb ca nu stiu si vad ca nimeni nu intreaba niciodata, nciunde. e prea tabu?! Sau pur si simplu produce un sentiment sinistru de blasfemie impotriva venitruilor Lui Dumnezeu pacatosilor intrebatori si curiosi?!

Nickmann

Aaa da, orice tip de firma care ramane sub administratia statului e damanata la pierderi, coruptie si management prost. Margaret Thacher s-a cam prins de schem de mult, insa la noi sentimentul a ntionalist (sovinist, sa fiu corect) ne face sa mentinem totul intr-un proces de colaps. Si inca ceva, padurile pot fi date oricui sa fie administrate, Canada asa a facut de prin ani '50 (daca nu gresesc), si-au vandut tara la americani, ca apoi canadieni sa fie printre principalii investiori in SUA. Ironic, dar intotdeauna peferia devine centru (China cel mai bun exemplu pentru ora actuala). Eu zic sa ne vindem padurile unor administratori starini sau si din tara, dar sa fie tinuti din scurt printr-un sistem de legi bine puse la punct, pentru ca asta e principala noastra problema, legiile la noi sunt asa de interpretative incat pot naste culte, peste noapte, de ocolire ce isi permit sa fie corupte, exact aceeasi problema are si Biblia, dar asta e o alta discutie.

Lucian Davidescu

@Nickmann

Da! Cel mai greu lucru este să obţii aprobarea publică pentru reforme. De-aia trebuie găsite compromisurile acceptabile.

MirceA Popescu

Lol sec. Sa privatizam responsabilitatile, in carca alora care oricum se comporta ca si cum au cand e vorba de luat bani, si ca si cum n-au cand e vorba de prestatii. Imi place, unde votez ?

Cristina

mda… numai teocratie nu aveam .Sa continuam razboiul sfant din Irak si Afganistan si poate si cu alte tari islamice ; parca era pe tzeava si o lege care stabilea pedepse pentru cei ce iau in deradere sfintele lacashuri , la fel cu cea legata de banci ( simteau ca au ramas in urma)….ideea e ca la cata carte se face in Romanica este de bine sa dam legi sa intarim influenta bisericii ( se potriveste la oamenii simpli)…si poate sa dam si ceasul inapoi …cu cateva secole

mai avetzi si alte idei cretze?

MeTeo

Lucian, de cand ai inceput sa ai acest blog….te-a bagat in serios vreo oficialitate din guvern si/sau parlament care sa spuna : "uite…ideile acestui om sunt bune, haide sa vedem cum facem sa le dezvoltam si sa le punem in practica!" ?

Pana nu se va fi furat tot din tara asta lucrurile vor merge din rau in mai rau, doar aveti istoria ca punct de reper din '89 pana astazi. Apoi se va fi gasit din nou FMI*ul sa ne "ajute". Ca sclavi in propria tara am fost mereu, nu vad de ce de acum inainte sa fim altfel.

Si ca sa ofer un contraargument teoriei tale din acest post, eu cred ca alte solutii exista si sunt la indemana noastra:

1. ajungerea la guvernare a unor oameni seriosi, cinstiti care sa imprime masei populatiei si administratiei centrale si locale un puternic simt al datoriei (lupta adevarata impotriva spagii, responsabilizarea fiecarui angajat din admin financiare, primarii, ocoale silvice prin motivarea similara cu cea din domeniul privat – acolo unde inca mai exista) ;

2. alcatuirea fiecarui punct generator de taxe si impozite ca centru de profit adiministrat in conditii identice cu cel privat;

3. verificarea zilnica pe teren a rapoartelor de lucru (intocmite real)

NU e nevoie sa detaliez insa nu-i asa ca vorbim/scriem povesti aici (ca si-n toate posturile) ?

Oricum nu ne baga nimeni in seama, sunt prea preocupati sa (NE) fure….si totusi nu se duc cu bogatia-n pamant.

Lucian Davidescu

@Mircea Popescu

La ocolul silvic (în 80 de zile) 🙂

@Cristina

Teocraţia e una, alta e să ţii popii ocupaţi 😉

@MeTeo

Rostul este să arăt că se pot face lucruri. Există zeci de alte soluţii de genul ăsta, probabil mai bune, pentru orice. Însă nu e un blog de politici publice, deşi aşa ar putea părea în ultima vreme.

ova

Unde a-ti vazut voi ca BOR sa faca acte de caritate, sa patroneze un spital, gradinita, azil de batrani cum e prin alte tari ?

aaa

biserici?

idee buna – dupa 10 -100 de spatii comerciale, locatare ar fii o idee super buna, ca sa schimbe popa mercedesul e-klass vechi de 3-5 ani cu unul mai nou din chirii ….

de ce nu pot fii date inapoi prin primarii oamenilor din satele, comunele din zona? poate asa vom avea mai putine inundatii etc

Cristina

@ ova

mah , sa stii ca am vazut un reportaj despre un popa care a adunat pe langa casa parohiala mai multi copii( o suta sau cam asa ceva ), dar daca nu era rara avis nu cred ca era dat la stiri

dar daca BOR insista sa faca pe ici pe colo acte caritabile pot sa se inscrie ca ONG si sa ia din aia 2% impozit pe care il poti trimite preferential si luand in considerare ca suntem o tara ortodoxa cred ca multe persoane ar directiona usor profitul catre ei si nu catre cine stie ce ONG "no name"; sigur si oamenii s-ar interesa daca realmente folosesc in scop umanitar banii

in ceea ce priveste padurile , nu cred ca e bine sa le dam in administrarea lor, nu de alta , dar nu ar mai avea timp pentru copii, bolnavi si oameni nevoiasi ,si din cate imi aduc aminte ei se ocupa cu chestii spirituale nu cu chestii materiale

Lucian Davidescu

@aaa

de ce nu? eu cred că cel mai bine ar fi să fie vândute, dar na! 😀

@Cristina

Acu se ocupă de chestii spirituale pe bani de la buget.

@Cristi

Nu vrem. Hai să nu-l mai lăsăm.

punk

Io am o alta idee. Confiscam toate proprietatile bisericii, sub pretextul ca au fost dobandite prin abuzarea unei ordini sociale incompatibile cu statul nostru laic, si le vindem cui ofera mai mult. Interzicem prin lege orice investitie in biserici din bugete locale sau central, in virtutea constitutiei. Sistam plata pensiilor si salariilor tuturor fetelor bisericesti de la bugetul statului, indiferent de confesiune (nu stiati ca un calugar are carte de munca si primeste salariu de la statul roman, nu ? hehehe). Liberalizam piata locurilor de veci, cu impozite si reguli de evaluare similare cu alte proprietati imobiliare, si taiem tentaculul spagii pe care biserica il are infipt in adminstratia cimitirelor. Iacata un plan anticriza cel putin la fel de bun cu cel propus mai sus.

Si padurile ? Le lasam naiba asa cum sunt, ca nu cer de mancare.

tibi

ce usor e sa arunci cu cifre referitor la venituri din paduri; uiti ca suntem in criza si lemnul se vinde tot mai greu. marii procesatori au depozitele pline de busteni si de PAL sau alte produse.

cat despre biserica – numai de "bine". sunt preoti care privesc cutia milei ca pe un bun personal. nu vad de ce ar avea mai multa grija de padure.

Raul

Nu stiu cine e autorul articolului dar sigur lucreaza la trustul Patriarhului Daniel. Ajutorarea saracilor, infometatilor, celor pe care Dumnezeu i-a pedepsit pentru vrun pacat si le-a luat mintile……. omule unde traiesti tu??? Poate se mai intampla si astfel de lucruri dar foarte foarte rar in tara asta a noastra. Ajutorarea saracilor de copii de preoti sa isi cumpere o masinuta, o casuta asta se poarta. Sa deschidem ochii si sa privim biserica asta a noastra in care sunt din pacate oameni cu mult mai putin milostivi decat cei de afara. Oare nu se vad preotii cu masini si case luxoase, sau prin manastiri masini de-ti taie respiratia. Care milostenie??? Jaf mai mare nu ar exista in padurile patriei care oricum sunt deja decimate. Milostenie pentru buzunarul sutanei preotului ca de e si el om si trebuie sa manance si el. Nu vreau sa generalizez dar asta e realitatea. E adevarat ca mai sunt si fete bisericesti in fata carora merita sa ne plecam si sa le multumim pentru ceea ce fac, dar din pacate sunt rari, tot mai rari oamenii astia.

Lucian Davidescu

@punk

Ai făcut şi un calcul?

@tibi

Uf, dar biata Romsilva e în criză de 20 de ani

@Raul

M-ai prins! De fapt, am luat şpagă un bilet pe rândul unu la concertul de harfe.

"…celor pe care Dumnezeu i-a pedepsit pentru vrun pacat si le-a luat mintile…"

Aoleo! Asta-i procedura?

Cristina

@punk

dpdv legal eu stiu ca "activele" bisericilor provin din donatii , si nu e corect sa ataci o donatie sau un testament ( daca vreau sa las averea mea la pisica asta e…si e un grup restrans care imi poate ataca testamentul), asa ca a confisca niste bunuri pentru care au acte de genul asta e un abuz( creeaza precedent pentru nationalizare sau confiscare doar pe motiv ca unul sau altul are mai mult)

ia gandeste ce se intampla daca anulezi actele de donatie ale lui Bazilescu( nu stiu exact ce formula a folosit , dar din terenurile care le detinea in jurul parcului Bazilescu din Bucuresti a facut parcele de cate 250mp si le-a dat la tiganii de pe mosie) – ce faci ataci actele acelea ?

legat de cimitire, cred ca fiecare cult religios are drept sa-si faca cimitir si probabil or fi si pentru atei( daca nu trebuie atacata legea in contencios) – povestea cu preturile in cimitire e chestie de cerere si oferta- daca pentru tine inseamna ceva sa stai langa Bacovia sau Enescu probabil ca dai mai mult, nu vad de ce te plangi ca ai o slabiciune…buba e la tine nu la cel ce speculeza asta

referitor la faptul ca preotii primesc salar din bugetul de stat incearca sa vezi partea buna a crestinismului…are 10 porunci , le-au invatat si cei mai tontzi …si chiar daca pe unele le mai incalca tot au sentimentul de vinovatie si daca ii afla cei din jur ii condamna prin excludere din comunitate . nu te gandi ca tu ai incalcat poate unele din cele 10 porunci , gandestete cat ai suferi daca cineva iti fura ceva , daca prietenul/a ta are un amant/a , etc. rolul bisericii este sa aminteasca , si sa le bage in cap la enoriasi iar si iar cat rau pot face incalcand aceste porunci

apropos… era un banc: un pusti s-a dus la biserica si dupa discutii cu preotul i-a marturisit acestuia ca si-ar dori o bicicleta ; preotul l-a sfatuit sa se roage la icoana pentru bicicleta…asta ar fi ideea. pustiul s-a rugat cat s-a rugat si dupa un timp popa a aflat de la babe ca ala mic a furat o bicicleta si l-a chemat si l-a tras la raspundere . pustiul i-a raspuns …pai parinte lucrurile nu functioneaza cum ai spus mata ; eu am aflat cum, fii atent…..am "imprumutat" bicicleta si acum ma rog la icoana sa ma ierte

punk

Glumeam, legal stiu ca proprietatile bisericii sunt inatacabile in statul de drept, dar etic vorbind sunt convis ca dobandirea lor prin donatie a fost exceptia, si complicitatea elita/biserica de-a lungul veacurilor – regula. Si pana la urma daca manipulezi oameni pe scara larga sa-ti "doneze" tot ce au in speranta unei rasplati divine, nu e tot o marlanie ?

Treaba cu preturile din cimitir e mai mult decat o gluma insa. In primul rand ca cererea si oferta de care vorbesti nu functioneaza, tocmai asta ziceam. Nu exista proprietate asupra locului de veci, se fac concesiuni ale drepturilor de "folosire" – cu colaborarea mafiei cimitirelor. Nu e vorba de Bacovia, e voba de chiria nesimtita pe care aceasta mafie in complicitate cu biserica o cere. Daca imi moare un ortodox in familie nu o sa-l arunc la tomberon, ci o sa-i respect dorinta, si nu e ca si cum pot sa-mi infiintez propriul cimitir orotdox la mine pe teren.

richard

Aici ai dat-o in bara.

lavi

chiar daca inteleg ideea de a face un fel de brainstorming si a prezenta tot felul de idei, chiar daca unele se stie de la inceput ca nu sint neaparat realiste, totusi aceasta idee nu are, din punctul meu de vedere, dreptul de a fi mentionata, cu atit mai mult cit acest site este unul respectabil.

felicitari pentru articole, maaaarea majoritate a lor imi pare de calitate. si chiar si cititorii si comentariile lor sint in general de bun simt.

Biserica Ortodoxa Ro

Imi cer scuze, stiu ca sunt putin offtopic insa sunt ingrozit de ce urmeaza sa se intample si chair imi doresc sa stie toata lumea despre acest eveniment in speranta ca vor fi suficienti oameni constienti si care vor lua decizia de a se implica si opri aceasta nenorocire.

Dl. Mason Deputat Silviu Prigoana a decis sa faca el "economii" la bugetul statului Roman taind subventiile statului catre Biserca Romana Ortodoxa. Acest lucru deranjeaza din mai multe motive insa am sa mentionez doar 2.

Primul este ca in vremea lui Cuza biserica a renuntat la mai toate proprietatile ei, si avea in vremea aia nu gluma iar in schimb tot ce a cerut e ca statul in schimbul acestor proprietati sa achite o parte din cheltuielile cu personalul.

Al2Lea motiv este ca Prigoana este mason fara nici un dubiu, el singur a recunoscut. Problema mare e ca masoneria urmareste distrugerea crestinismului cu orice pret si orice mijloace de secole, aceasta reiese in scrierile unor mari "iluminati" masoni si ale actiunilor lor dealungul istoriei. Deci este vorba de un urias conflict de interese ca cineva care are o apartenenta la un grup ce doreste distrugerea altui grup cu orice cost sa ii faca politica economica sau de orice alt fel.

Este un subiect foarte greoi si trebuie analizat cu multa atentie, nu va pripiti la concluzii rapide din auzite si credinte populare urbane. Faceti niste mici studii inainte sa trageti o concluzie.

Multumesc Mult Si scuze de deranj

george

sa fie dat un hectar la fiecare familie din Romania.Asa cum s-au facut cu pamanturile

Marius

Faptul ca trebuie schimbat ceva in legatura cu padurile e evident, dar a schimba cu altceva toxic mi se pare o greseala. Religia in general e o chestie toxica, sa nu mai vb de BOR. Sa continui sa dai „oxigen” acestei organizatii sinistre este o greseala mai mare decat sa lasi pe niste hoti de la Romsilva sa fure in continuare. Impactul BOR-ului in societate este de o alta magnitudine decat Romsilva. Eu unul, daca ar fi sa prioritizez, prefer intai sa scap de BOR si apoi sa ma ocup de hotii din Romsilva.

Julieta Popa-Vesa

IN exploatarea privata in maxim 10 ani nu o sa mai fie ce exploata,la venituri de 350 euro pe ha, adica1400lei, adica 14 mc lemn la un pret de 100lei pe picior pe ha iar cresterea medie este de 5mc pe an si pe ha deci se taie triplu si sa nu uitam ca sunt si plantatii, sau paduri foarte tinere care pana la 35 , 40 ani nu aduc nici un profit,din contra.