Riscograma
Lucian Davidescu

Care birocraţi să plece acasă? Metoda conservei cu sardele

Cine nu are loc în Palatul Victoria, afară! Simplu şi sec, aşa ar trebui să arate reforma Guvernului. “Comasările” şi “restructurările” sunt praf în ochi.

Câtă vreme are sau îşi găseşte spaţiu vital, birocraţia îşi va inventa şi atribuţii. Va încerca din răsputeri să nu le facă faţă. Când dispare o coadă, monstrul intră în panică. Oare nu mai e nevoie de mine? Scurtează rapid programul cu publicul până când coada creşte la loc. Iar când are birouri libere, caracatiţa inventează funcţii în organigramă sau chiar instituţii întregi. De exemplu, povestea despre Casa Poporului care ar fi folosită doar în mică măsură este doar un mit rămas din anii ’90. Acum, ea este ocupată la peste 100% din capacitate. Birocraţii şi-au făcut cuib chiar şi pe holuri.

Dihania poate fi oprită doar dacă rămâne fără spaţiul vital. De exemplu, la nivelul Guvernului asta ar însemna ca toate ministerele să fie înghesuite în Palatul Victoria. Nu contează numărul de miniştri. Pot fi zece sau o sută. Până şi şoferul, că oricum nu s-ar schimba mare lucru. Nu contează nici salariile. Pot avea toţi salariu de preşedinte. Fizic, în Palatul Victoria pot fi înghesuiţi 1.000 de oameni. Suficient! Cine nu-şi găseşte loc poate pleca acasă. Aşa s-ar economisi: salariu, chirie, maşină, benzină, toner (costă groaznic de mult când îl cumpără statul), şpagă.

Evident, e vorba doar de funcţionarii din ministere, nu de personalul subordonat: profesori, medici, poliţişti, militari, inspectori fiscali. Însă şi aici se poate lucra. De exemplu, ce-au înţeles guvernele de până acum prin descentralizare. În loc să cedeze atribuţiile Fiscului sau ale Poliţiei către autorităţile locale, au creeat structuri perfect paralele şi redundante. Poliţie Comunitară sau Direcţii de Taxe Locale. Pe acelaşi principiu, în fiecare judeţ, toţi angajaţii din instituţii cu funcţionalităţi asemănătoare ar trebui înghesuiţi într-un singur sediu – cel mai mic. Nu vă fie frică, cei rămaşi vor face treaba mai bine, nu mai prost!

6 comentarii
Flavius

si eu ma tot mir de ce sunt atatea sedii pentru fiecare minister si agentie. Unul si gata :). Daca chiar nu se poate, unele servicii sa fie externalizate

tibi

ar fi un mod de restructurare. din pacate e doar utopie.

af

Nu stiu daca pe grafic e brut sau net, dar daca e net:

adun repede procentele de mai sus si constat ca 25% din birocrati au peste 2000 ron. Ceea ce mi se pare enorm.

ova

Si cu spatiile goale ce se va face toalete pt gugustiuci sau adaposturii pt maidanezi (caini, oameni, pupeze ) ?

seth

Interesant!!! Daca ponderam procentele cu pragul minim de salarizare,rezulta ca 1/2 din resurse sunt consumate de cei cu venituri de peste 3000 RON. Adica mediana salarizarii e pe la 750 EURO pe luna (3000RON). Dubios, birocratia sare calul. Pun pariu ca graficul in invatamantul pre-universitar si in sistemul sanitar are alta alura.

Cristina

Va rog sa puneti sursa de unde ati luat datele. Daca e trecuta si n-am vazut eu, imi cer scuze.

Thx