Riscograma
Lucian Davidescu

Cât creşte euro? BNR a pierdut frâiele sau o face pe mortul?

Nu prea există scenariu intermediar. Fie BNR a pierdut controlul cursului valutar, fie ştie foarte bine ce face. Fie şi una şi alta.

 

1. “Varianta neîncrederii”. BNR a pierdut frâiele.

Este de neînţeles ce – şi mai ales cum – s-a întâmplat pe piaţa valutară după decizia Curţii Constituţionale.
Chiar dacă Banca Naţională ar fi decis să lase leul să se mai deprecieze, ultimul lucru de care avea nevoie este ca asta să se întâmple pe fond de panică.
Motivul este simplu. Decât să cumpere populaţia euro şi să-i tezaurizeze, mai bine cumperi tu – bancă centrală – euro şi îi tezaurizezi. Cu “speculatorii” te baţi uşor, fiindcă ei joacă cu bani de împrumut, sub presiunea dobânzilor. Dar de ce ai invita populaţia şi companiile să te concureze la cumpărarea de euro.
Iar când un director din BNR face scenarii cu euro la şase lei iar apoi moneda naţională se depreciază rapid fără ca BNR să-şi impună propriul ritm, asta creează panică.

2. “Varianta încrederii”. BNR o face pe mortul.

Dar dacă BNR joacă la cacealma, încercând să facă rost de bani? Este într-adevăr un scenariu care ar presupune o cantitate greu de imaginat de sânge rece, viziune şi coordonare.
Reţeta sună aşa: dai tonul unui atac asupra leului, doar ca să îl controlezi mai bine. Laşi piaţa să cumpere scump, doar în speranţa că va vinde mai târziu şi mai scump. Vinzi chiar tu, cu certitudinea că vei cumpăra mai târziu, mai ieftin.
Câştigi astfel la rezervă ceva investiţii străine “involuntare” şi nu numai. “Naţionalizezi”, perfect legitim, o parte din banii populaţiei care n-a avut încredere în moneda naţională şi i-a transformat în valută.

3. “Varianta combinată”. BNR a pierdut frâiele şi o face pe mortul.

Mare atenţie la ce faceţi cu banii! În cazul în care BNR s-a resemnat că leul trebuie să se aşeze pe un palier mai depreciat, chiar dacă a făcut ceva erori la încept nu se va da bătută aşa uşor.
Poate, cu costuri acceptabile şi beneficii mari să facă o gaură temporară de apreciere – până spre patru lei – înainte să lase lucrurile să se aşeze definitiv. Scopul ar fi să le tragă o smetie din fugă, peste umăr. S-a mai întâmplat asta, la faimosul atac de la sfârşitul lui 2008, când cursul s-a întors de la 4 lei la 3,6 lei în octombrie, pentru a sări iar la 4 lei până la sfârşitul anului.

Fundamental, Banca Naţională n-are nevoie de încă o presiune inflaţionistă şi are rezerve suficient de mari ca să păstreze cursul la un nivel apropiat de cel actual. De asemenea, creşterea TVA are ca efect teoretic pe termen lung aprecierea monedei naţionale. Pe de altă parte, un nivel uşor depreciat al cursului ar asigura statului o finanţare mai facilă. Însă în orice caz, un scenariu de 6 lei pentru un euro nu este nici mai departe nici mai aproape decât unul de trei lei pentru un euro.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Valeriu | |

merg pe varianta 2 ….. BNR face pe mortul sau cum am citit in ziarul gandul: "vrea sa arate pisica": daca nu scadeti cheltuielile si cresteti taxele ia uitati ce se poate intampla" ….. si din observatii personale am vazut ca pana ala 12:35, luni, 28 iunie, cursurile (eur-ron / usd-ron) au stat calme …. iar eur-usd a inregistrat variatii minore, nesemnificative de +/- 0.15 % (deci nimic relevant) ….. in piata nu a aparut nici o informatie puternica la care piata sa nu fi reactionat pana la 12:35 ….. intre 12:35 si 13:00 (dar si mai apoi) piata a luat-o complet razna …. suspectez ca BNR a schimbat tactica (cel putin pe timp scurt ) si joaca la cacealma … de mentionat ca lucrez in domeniul bancar pe dept Trezo back-office la o banca si sunt in contact cu informatii de acest gen zilnic, in mod imediat (nu conteaza numele bancii) …. nu mizati pe un trend de depreciere a ron ca o sa va pacaliti rau!

Nickmann | |

Varaianta a doua. Va lasa leu sa se deprecieze pana intr-o limita de 4, 5 lei, iar pe la sfarsitul anului, cand vin sarbatorile, scade pretul pana la 4, 2 lei si stimuleaza consumul. Cei care vor iesi prost sunt cei care se avanta la cumparat acum, sume mari de valuta, dar BNR mizeaza pe pierderile acestora.

Augustin | |

Evident varianta 2! BNR speculeaza situatia in speranta caderii in capcana a cat mai multi fraieri plini de lei dar care habar nu au de tactici si strategii bancare(cei de genul Gigi si politica europeana dar in spatiul bancar!)BNR mizeaza pe fraieri privind la televizor cum saracii au inceput deja golirea magazinelor.Scopul final e acela de a "aresta" cat mai multi lei din circulatie: Cumperi euro scump, si-l vinzi ieftin cand BNR va "intari" leul la fel de brusc si artificial cum l-a si crescut! Nu vei avea incotro…ai nevoie de lei pe piata interna!Acum, cel mai bun lucru e sa stai si sa observi si numai daca nu ai incotro sa cumperi euro(eventual doar pentru a plati o rata)

C | |

era un banc…ce indicator merge cel mai bine pe eur/ron? Bollinger? Gauss? Fibonacci? raspuns corect : Isarescu.

VictorCh | |

"…un scenariu de 6 lei pentru un euro nu este nici mai departe nici mai aproape decât unul de trei lei pentru un euro."

Semnificatia acestei afirmatii este doar banalul "cursul valutar exact pt viitor nu poate fi prezis niciodata cu exactitate", SAU – in cadrul aprecierii de tip probabilistic – considerati ca valoarea de 6 este la fel de improbabila ca si cea de 3, si ca are o probabilitate diferita (mai mica) decat cea de – spre exemplu – 4,6 (sau 4,2 – sau alta valoare a carei atingere considerati ca are o probabilitate mai mare de infaptuire si apoi de mentinere)?

MeTeo | |

Azi viceguvernatorul spunea de inflatie undeva in jur de 8,5%.

Deja cursul scade, romanii ca de obicei sunt prinsi de panica si reactioneaza usor – vezi cumpararea masiva de euro si dolari in aceste zile si goana dupa mancare in marile magazine. Nu va impacientati si urmariti cu atentie miscarile din jur. Daca vreti sa cumparati valuta va recomand sa asteptati pana trece panica.

unu | |

bnr are miliardele capsunarilor cu care poate sa jongleze muulta vreme cursu leului pe euro. bule din astea de cateva zile sunt bune de pus speculantii si prostii cu botu pe labe. pai ce palme-si dau acu fraierii care au luat euro la 4.5 acum cateva zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *