Riscograma
Lucian Davidescu

Nu stricaţi bunătate de criză!

Dacă puroiul e bine dezinfectat, ţesutul economiei se poate vindeca. Sunt deja lucruri care s-au schimbat în bine.

 

Până acum un an şi jumătate, firmele româneşti au alergat cu câte o ghiulea de fiecare picior şi asta nu le-a încurcat foarte mult. De-o parte a atârnat povara statului – risipă, incompetenţă ineficienţă – de cealaltă balastul propriu – aceleaşi componente. Nu conta prea mult, erau vremuri în care mergea orice. Acum, nu mai merge nimic.

Între timp, companiile s-au debarasat de ghiuleaua lor. Au tăiat costurile, au început să se bată cu adevărat pentru fiecare client, au ajuns să îşi gândească fiecare pas şi să îşi cântărească fiecare bănuţ. Au renunţat la planurile păguboase, la costurile inutile şi la angajaţii care mai mult încurcau decât ajutau. Cu un picior eliberat, ar fi gata să fugă iar.

Însă dacă se termină criza ca prin minune, aşa cum au sperat până acum politrucii, cealaltă ghiulea – povara statului – va rămâne atârnată bine-mersi. Apoi, e doar o problemă de timp până când balastul se va aduna din nou şi la piciorul sănătos. La fel ca până acum.

Păi la ce bun să controlezi costurile sau să-ţi mulţumeşti clienţii când competitorii tăi fac de zece ori mai mulţi bani cu de zece ori mai puţin efort, în cârdăşie cu statul? şi la ce bun să investeşti într-o ţară unde nu funcţionează regulile capitalismului ci ale feudalismului?

E rândul statului să renunţe la planurile păguboase – proiecte fanteziste de investiţii din care profită doar clientela, la cheltuielile inutile – adică aproape toate şi la angajaţii care mai mult încurcă – cine ajută?

Nu stricaţi bunătate de criză, acum e cel mai bun moment să scăpăm de restul balastului. şi nu doar să mai cioplim din bilă: e mai uşor şi mai eficient să tai lanţul cu totul. şi ar fi singura şansă pentru ca România să treacă pe un palier superior de dezvoltare economică.

La concursul de alergări cu ghiulele nu vin atleţii, vin doar ocnaşii.

7 comentarii
George

Spune-mi, te rog, de unde e imaginea. E perfecta pentru articol!

VictorCh

MACAR DINTRE "OCNASI" daca ne-am dovedi cei mai "zglobii", da' mie TARE mi se pare ca pana si pt concursul intre "ocnasi" am cam pierdut startul – si din cauza asta nu se porneste din nou din blok-starturi!

nameuser

@george

Goya- Prison

Liviu

Esti idealis. Nu optimist, idealist. "Piciorul" Stat a fost si va fi intotdeauna o ghiulea. Mai usoara uneori, dar tot ghiulea.

Macar pentru ca intotdeauna va da ceva si clientelei (poate nu un tort, dar macar o prajiturica) si pentru ca niciodata nu va scapa de toti angajatii balast (unii sunt mai pretiosi decat cei mai competenti).

E drept si ca sansa de a avea o ghiulea mai usoara nu e de neglijat.

Parerea mea! (ca sa zic asa, citand un clasic in viata).

John Galt

E mult mai usor sa gasesti CHEIA.

🙂

neinfectat de comuni

nu, nu o stricam…o furam…cati imbogatiti de carton vor iesi si din aceasta criza?….la mine pe blog despre reinvierea PCR de la 20 de ani de la rastignirea pe secera si ciocan a lui ceasca

Tibi

Cititi "Lectia de economie" de Henry Hazlitt ! Prefata este scrisa de Daniel Daianu; aparuta 1994 la noi.