Riscograma

În România mor şase bebeluşi în fiecare zi

Adică 10 la fiecare 1.000 de născuţi vii, cea mai mare rată din Uniunea Europeană. La alţii, mortalitatea infantilă e un indicator de calitate a vieţii. La noi, e doar un sinonim pentru incompetenţă.

Anul trecut au murit în România 2.250 de copii mai mici de un an. Majoritatea au murit cu zile, din cauza unor medici incompetenţi sau asistente imbecile , respectiv mame analfabete sau taţi alcoolici (mai ales cei care le dau să bea apă intoxicată cu nitriţi, simbolul României rurale). Oamenii, nu banii sunt principalii vinovaţi. Pentru că România are acces la aproape toate tratamentele, vaccinurile şi procedurile posibile. Numai de-ar avea cine să le aplice.

Reforma sănătăţii, SUA vs. România: povestea a două eşecuri
Reforma sănătăţii, SUA vs. România: povestea a două eşecuri

Și cine să impună grija pentru pacient? Cu ce preocupare şi autoritate are s-o pună pe asistentă la treabă un medic care e mai mult la cabinetul propriu sau un director care aranjează licitaţiile sau un ministru pus acolo să aibă grijă ca lucrurile să rămână, fundamental, neschimbate?

Vă amintiţi vănzătoarea de la „Alimentara”, de acum 20 de ani, care vindea marfă puţină, proastă, rar şi îşi permitea să se răstească la clienţi? N-a mai fost acceptată aproape nicăieri. Acum e asistentă.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou