Riscograma

De ce varianta de impozitare progresivă a lui Ponta este o gogomănie

Eforturi mari la buget, efecte mici pe piaţa muncii, pagube severe în rândurile clasei de mijloc.

 

Minciuna gogonată a lui Victor Ponta despre Constituţie
Minciuna gogonată a lui Victor Ponta despre Constituţie

Iar a ieşit din laboratoarele PSD o variantă de impozit progresiv. Veniturile de până la 1.000 de lei ar fi taxate cu cotă 0, pentru tranşa 1.000 – 2.000 de lei cota va fi de 15%, 25% pentru tranşa 2.000 – 4.000 de lei, respectiv 40% pentru veniturile de peste 4000.

Marea problemă a României este taxarea excesivă a muncii. Cu 45%, suntem „a şaptea putere din UE”. Problema se poate rezolva doar prin scăderea generalizată a impozitării muncii – fie ea şi într-un scenariu de taxare diferenţiată. Însă propunerea PSD pare că şi-a propus să rateze toate ţintele şi să calce-n toate gropile.

Ce se întâmplă în scenariul acestui impozit progresiv:
– Impozitarea muncii pentru salariul minim scade de la 40% la 35%. Rămâne oricum enormă.
– Impozitarea muncii pentru salariul mediu scade de la 44,5% la 43%. Diferenţa e nesemnificativă.
– Impozitarea muncii pentru salariile mari creşte de la 45,5% la 60% sau chiar mai mult. Era deja enorm, ar deveni ridicol.

PSD mai drege din gogomănie: Impozitul progresiv măreşte aproape toate salariile
PSD mai drege din gogomănie: Impozitul progresiv măreşte aproape toate salariile

În propunerea PSD, până la câştiguri de 3000 de lei brut, toată lumea primeşte bani. Peste, începe să piardă. Vorbim, per total, de cei patru milioane de angajaţi şi încă două milioane care au plătit impozit pentru alte tipuri de venituri.

1. Angajatul cu salariul minim câştigă fix 40 de lei. Sunt cu totul două milioane. Statul renunţă la un miliard de lei pe an.

2. Angajatul cu salariu mediu câştigă aproximativ 95 de lei. În zona asta sunt 3 milioane. Statul renunţă la 3,5 miliarde de lei pe an.

5 motive pentru care impozitul pe gospodărie este o bazaconie
5 motive pentru care impozitul pe gospodărie este o bazaconie

3. Un milion au între 2000 şi 5000 de lei, cu media la 3000 pe lună. Unii câştigă, alţii pierd, per total aici efectul este zero.

4. Dacă ai între 5.000 şi 10.000 de lei pe lună, la fel ca alţi 150.000 de chiaburi, plăteşti de-ţi ies ochii. De exemplu, la media de 6500 de lei brut (care îl costă pe angajator 8400), înseamnă un net de 4550 de lei. Ponta vrea să-ţi ia încă 800 de lei. Statul speră să adune 1,5 miliarde de lei.

Bun, nimeni nu crede doar 150.000 de români au salarii în jurul a 4.500 de lei. Atâţia sunt doar „fraierii” care declară – clasa de mijloc cu acte în regulă. Problema este că fix cei care au făcut nerozia să dea bani la stat sunt loviţi, şi încă dur. De exemplu, în cazul unui părinte singur care are şi rate la bancă cât jumătate din salariu, tăierea de la 4500 la 3800 înseamnă o plonjare în sărăcie. Sigur, în zona asta sunt doar 150.000 de voturi, care oricum se duceau în altă parte. Solidaritatea socială e pentru mase, nu pentru chiaburi!

Atenție, vine recesiunea – tăiați preventiv salariile de la FMI!
Atenție, vine recesiunea – tăiați preventiv salariile de la FMI!

5. Ai peste 10.000? Știi unde intri, da? Bur-ghe-zo-mo-şi-e-ri-me! Voi, cei 30.000 de bogaţi, aveţi o leafă medie de 16.500 de lei pe lună. Enorm! Angajatorul dă deja 21.000 pentru ca voi să luaţi 11500 în mână, dar asta nu trebuie să stea în calea socialismului! Angajatorul va da tot 21.000, dar voi veţi lua numai 8.000 de lei. Ziceţi mersi că partidul v-a luat doar 63% şi nu v-a trimis la puşcărie! De la voi, statul ar strânge încă 1,2 miliarde de lei, dacă nu cumva vă luaţi tălpăşiţa între timp.

Eu aş paria că da şi nu mă refer doar la evaziune fiscală şi optimizare ci la lucruri mult mai omeneşti. De exemplu, un inginer care câştigă acum 3.000 de euro net (deci cost peste 5000) în vreo multinaţională s-ar putea reloca – fizic – într-o ţară în care acest venit nu e considerat mare. În loc să-i scadă salariul spre 2.000, îi va creşte la 4.000. Birocraţii nu par să fi aflat că iobăgia s-a desfiinţat.

Pe scurt, acest impozit progresiv îşi propune să aibă scăderi certe de încasări de 4,5 miliarde de lei pe care să le acopere cu creşteri ipotetice de încasări de 2,7 miliarde de lei. Asta înseamnă o scădere garantată de cel puţin 1,8 miliarde de lei şi una potenţială cu două cifre înainte de virgulă – în caz că salariile mari migrează masiv în zona neagră. Totul în timp ce impozitarea muncii rămâne la un nivel enorm, la 35-60% în loc de 40-45% cât e acum, situaţie care nu încurajează nici măcar declararea veniturilor mici.

Crin intră în bătălie cu Ponta pentru titlul de gogoman
Crin intră în bătălie cu Ponta pentru titlul de gogoman

Nu exagerez deloc: cu o asemenea politică, un preşedinte Ponta ar fi obligat să iasă la televizor – în mai puţin de un an – şi să spună că taie pensii şi salarii, de data asta cu un procent format nu din două ci din trei cifre. Pont: un singur procent de scădere e format din trei cifre.

Iar traducerea într-o limbă pe care poate o înţelegeţi: Vreţi să nenorociţi ţara asta mai rău ca Băsescu şi Boc!?

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou