Riscograma
Lucian Davidescu

Ce creşte de la anul: TVA, cota unică, CAS, doar accizele?

Blocajul de plăţi bugetare de la anul este greu de evitat iar orice întârziere ar avea consecinţe şi mai grave: inflaţie şi derapaj de curs valutar.

Alternativa sănătoasă e blocajul controlat: reduceri bugetare masive, fie la salarii, fie la personal, fie la ambele. Soluţia de compromis: o parte dintre posturi şi salarii să fie salvate prin majorări de impozite, adică pe spinarea contribuabililor, ca până acum.

Dacă preşedintele Băsescu a dat de înţeles că primul robinet la care s-ar umbla ar fi majorarea TVA, companiile spun că mai bine s-ar umbla la cota unică. Variante şi consecinţe:

1. Creşte TVA

– avantaje: colectarea este relativ uniformă, atinge parţial şi economia subterană

– dezavantaje: scumpiri, scăderi de profitabilitate, scădere suplimentară a economiei, creştere a evaziunii

2. Creşte cota unică pe venit

– avantaje: venituri mai sigure la buget

– dezavantaje: scădere a consumului, întârzieri suplimentare ale ratelor la bancă

3. Creşte impozitul pe profit

– avantaje: nu îngroapă firmele lovite deja de criză

– dezavantaje: scade volumul investiţiilor, scade atractivitatea ţării, creşte evaziunea

4. Creşte CAS

– avantaje: venituri mai sigure la buget

– dezavantaje: presiuni suplimentare pe lichiditatea companiilor, concedieri

5. Cresc doar accizele:

– avantaje: cele mai reduse efecte negative în economie

– dezavantaje: creşte evaziunea în sectorul cel mai greu de controlat

5 comentarii
Stefan Murgeanu

solutia aia cu „o parte dintre posturi şi salarii să fie salvate prin majorări de impozite, adică pe spinarea contribuabililor” nu este una de compromis, ci una de rahat si lipsita de orice bun-simt economic

dar, selavi 🙂

ionut

Nu conteaza care dintre ele creste, conteaza ca orice crestere de taxe, e o idee „brilianta” de…adincire a crizei! Scaderea taxelor e solutia! Da’ politicienii (chiar si unii „analisti”) atata stiu, si-o tin una si buna orice i-ai intreba:cresterea fiscalitatii.

Bogdan Glavan

N-a existat si varianta de raspuns „Toate la un loc”?!

Ciprian

Marirea taxelor nu este solutia, mai ales daca nu mai ai pe cine impozita! Cine va mai veni sa investeasca la noi? Se vor duce in Republica Moldova sau in tari mai slab dezvoltate ca noi care le-ar pune si pamantu pe tava numa sa creeze un loc de munca. Sa mai dea afara din bugetari ca si asa au burta umflata deci au rezerve, dar altii care traiesc de pe o zi pe alta aia ce ar trebui sa faca? Ce sa mai plateasca saracii ?

dana

parerea mea este ca acesti domni care stau bine merci la caldurica se imbata cu apa rece. ei nu vad, oare, ca imm-urile nu pot achita in conditiile actuale nici procentele existente, daramite unele mai mari? poate vor inventa impozitarea bugetarilor?