Riscograma

Unde va fi următoarea Revoluţie a Foamei? România e pe locul 12 în lume în topul vulnerabilităţii alimentare.

Tunisia este abia prima victimă a următoarei crize: Criza Alimentară

Revoluţia din Tunisia a avut multe cauze, de la corupţia prezidenţială dezvăluită de Wikileaks, până la şomajul care a culminat cu autoincendierea tânărului Mohamed Bouazizi. Însă „dezinhibatorul” sutelor de mii de oameni care au ieşit pe străzi a fost foamea. Mâncarea tot mai puţină şi mai scumpă, principala cauză istorică a revoluţiilor. Săptămâna asta, au mai fost revolte din cauza preţului alimentelor în Algeria, India şi Bangladesh.

„Dependenţa energetică a României” şi axa Tartus-Tbilisi-Vaslui
„Dependenţa energetică a României” şi axa Tartus-Tbilisi-Vaslui

Poate că aceste ţări par foarte îndepărtate, undeva în lumea a treia. Ei bine, nu sunt! Într-un top al vulnerabilităţii la creşterea preţului alimentelor, făcut de banca japoneză Nomura, Bangladesh este pe primul loc iar Algeria pe al treilea. India este pe 21 iar Tunisia – pe 18. România este pe 12, adică stă mai rău decât Tunisia şi mai rău decât orice altă ţară europeană.

Calculul ţine cont de importul net de alimente (1,1% din PIB în România), de procentul cheltuielilor populaţiei cu alimentele (49,4%) şi de PIB pe cap de locuitor (9300 de dolari). Următoarea cea mai prost clasată este Bulgaria – pe locul 19.

Chiar dacă efectele scumpirii alimentelor încă nu se simt în Europa, dacă Revoluţiile Foamei se vor extinde – vor şti pe unde să pătrundă.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou