Riscograma
Lucian Davidescu

Ce înseamnă un grad Richter și cum arată un grafic de cutremur

Cutremurul din Japonia – 8,9 grade pe scara Richter – a fost al cincilea cel mai mare înregistrat vreodată. Mai exact…

Faţă de cel mai recent cutremur puternic din România – 2004, 6 grade – seismul japonez a fost de aproape 800 de ori mai puternic, la o energie degajată de 22.000 de ori mai mare.
Comparat cu cutremurul din 1977 – 7,3 grade – cutremurul Sendai a fost de 40 de ori mai puternic. Energia degajată a fost de 250 de ori mai mare.

De ce?

Fiecare grad Richter în plus înseamnă o energie degajată de 31,6 (rădăcina pătrată a lui 1000) de ori mai mare şi o amplitudine de 10 ori mai mare.
Fiecare zecime de grad richter în plus înseamnă o energie degajată cu 41% mai mare (deci energia se dublează la fiecare 0,2 grade) şi o amplitudine cu 26% mai mare (astfel că amplitudinea se dublează la fiecare 0,3 grade).

Iată cele mai puternice cutremure din ultimul secol

(Grade Richter – Unde – Când – Număr de morți)

1. 9,5 – Chile – mai 1960 – 1655

2. 9,2 – Alaska – martie 1964 – 125

3. 9,1 – Sumatra – decembrie 2004 – 230000

4. 9,1 – Japonia – martie 2011 – 15800

5. 9 – Kamceatka – noiembrie 1952 – 0

6. 8,8 – Chile – februarie 2010 – 524

7. 8,8 – Columbia/Ecuador – ianuarie 1906 – 1000

8. 8,7 – Alaska – februarie 1965 – 0

9. 8,6 – Tibet – august 1950 – 1526

10. 8,6 – Sumatra – martie 2005 – 1313

https://earthquake.usgs.gov/earthquakes/browse/largest-world.php

35 de comentarii
Dan

frumos graficul …. dar in afara de cativa initiati in matematica …

ar trebui sa il intrebati pe dl. Marmureanu de ce scara Richter devine inutilizabila la peste 8 grade, si de ce se foloseste o alta scara "Moment Seism" + completari la acest articol 🙂

John Galt

IQ e o scara logaritmica..

🙂

Alex Nicolin

Scara Richter a fost abandonata de mai bine de 30 de ani, tocmai pentru ca "se satureaza" prea repede in cazul unor seisme extrem de puternice. Astazi, se foloseste aproape exclusiv Scara Magnitudinii Moment (Mw), dezvoltata de cercetatorii USGS in anii '70
http://www.gps.caltech.edu/uploads/File/People/ka
Pentru cutremure mici, valorile exprimate in cele doua scari sunt extrem de similare.

Nickmann

Ma mira ce ar mai ramane din Bucuresti de s-ar produce asemenea "dans" timp de 2 minute in Romania. Ma mira ce ar mai ramane in picioare din tot ce a construit nea' Ceausu.

Dan

Nickmann, niste experti, de talia deja celebrului prof. Marmureanu, au estimat ca un eventual "cel mai cel" cutremur, ce poate sa fie provocat de sursa Vrancea, va avea avea o magnitudine de cam 8,4 pe scara Richter ( sau p'acolo 🙂 ).

Iar blocurile lui Ceausescu … cunosc pe unii dintre cei care le-au proiectat ( in bucuresti cel putin.. dar proiectele s-au repetat si in alte orase fara modificari majore ) si ei spun ca un eventual "77 nu ar produce asa de multe pagube printre cladirile proiectate si executate inainte de "77, iar in ceea ce le priveste pe cele de dupa pot soune cu incredere ca vor supravietui in proportie de peste 99% . . . dar asta nu se poate spune despre cele construite de "capitalistii de dambovita" pentru care calitatea gresiei este mai importanta decat cea a betonului…

Pongo

Excelenta exemplificarea, in felul asta se poate vedea diferenta intre energiile diverselor cutremure.

Ca observatie, diferente mari sunt si intre cutremurele de "jos" dar nu se vad pentru ca graficul e facut sa cuprinda 9.5 din Chile.

@Dan: un eventual 77 ar avea fix aceleasi urmari ca si 77 in cel mai bun caz. Asta pentru ca majoritatea cladirilor comuniste din perioada 50-70 au fost afectate destul de grav, iar reparatiile au fost paleative. Ca si exemplu, o cladire a unui institut de proiectare din bucuresti, cu 11 etaje, avea la baza calculului structural necesitatea rezistentei la vant nu la cutremur, si asta pentru ca asa erau normele pe atunci. Intre timp s-a consolidat. Insa este un exemplu singular.

Pe de alta parte, cutremurul din 4 martie 77 a consumat o buna parte din capacitatea de rezistenta a blocurilor de la vremea respectiva.

Adrian

Aia nu e exponentiala?

Razvan

Da e exponential graficul.

Lucian Davidescu

@Dan, Alex

Înainte de-a lucra cu informaţie nouă, trebuie bine-desluşită aia existentă 🙂

@John Galt

deci reversul IQ este exponenţial :))

@Nickmann

A construit pe mă-sa 😀

@Pongo

Asta-i situaţia, acum e relevant intervalul superior.

@Adrian

Rezultatul grafic, da – e inversul funcţiei logaritmice de pe abscisă

Nickmann

@Dan

Eu dupa vorba celor care au proiectat blocurile comuniste, nu ma pot lua. Pana la ora actuala nu am gasit nici un bloc in care sa pot merge cu bolobocul dintr-un colt in altul in care tavanul sau podeaua sa fie perfect nivelata. Deci, ma indoiesc profund.

@Lucian Davidescu

Asa ma gandeam si eu :))

valeanucarmen31

Noua nu ne trebuie un cutremur mare pentru a fi la propriu desfiintati de pe harta , ne trebuie un balans cu durata mai mare , e destul si un cutremur mediu.Adevaratul pericol este hidrogenul sulfurat din Marea Neagra care a ajunj la doar 180 m de suprafata si care la un balans al apei ar iesi la suprafata si cititi si dumneavoastra ce se poate intimpla .Este un gaz solubil in apa dar in prezenta oxigenului din aer explodeaza cu puterea unei bombe atomice actuale , deci din Romania nu ar ramine mare lucru ca teritoriu si eventualii supravietuitori ar muri sufocati de gazele degajate .Acesta este realul pericol in zona noastra dar nu se spune .Ce s-ar alege de turism si ce panica s-ar crea daca s-ar sti ca stam ca pe un butoi de TNT care la cea mai mica clatinare ne-ar spunbera ?!

Va puteti informa si singuri , exista studii si articole pe tema aceasta dar nu in presa , acolo nimic .

valeanucarmen31

Bomba atomica" in Marea Neagra

Marea Neagra reprezinta un pericol ecologic pentru statele riverane – Romania, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Turcia si Georgia. La o adancime de sub 200 de metri se afla un urias bazin de hidrogen sulfurat care poate produce o explozie asemanatoare cu cea a unei bombe atomice.

Nu vorbim de un scenariu apocaliptic. Pericolul a fost confirmat atat de Consiliul Europei, printr-un raport prezentat in 2008 la Strasbourg, cat si de specialistii romani si japonezi , care avertizau ca vietuitoarele subacvatice din mare vor disparea in circa 30 de ani.

Existenta hidrogenului sulfurat se explica prin prezenta unei specii de bacterii, dar si prin faptul ca apa marii contine foarte putin oxigen.

In plus, Marea Neagra este poluata prin contaminarea cu substante toxice si radioactive, apele reziduale a 17 tari varsandu-se aici. Numai Dunarea deverseaza anual 280 de tone de cadmiu, 60 de tone de mercur, 4.500 de tone de plumb, 6.000 de tone de zinc, 1.000 de tone de crom si 50.000 de tone de hidrocarburi.

Hidrogenul sulfurat este un gaz asemanator cu metanul, dar cu o putere calorica mai mare si care se aprinde la contactul cu oxigenul din atmosfera, explozia fiind de proportiile unei bombe atomice.

Pentru ca un cutremur cu magnitudine medie , nu este nevoie de unul mare , ar putea detona bomba de sub ape este indicat ca acest gaz sa fie extras, mai ales ca poate fi prelucrat si folosit ca sursa de energie conventionala.

Un alt motiv de ingrijorare il constituie cresterea continua a cantitatilor de gaz, zilnic acumulandu-se aproximativ 10.000 de tone.

Razvan

Sursa?

valeanucarmen31

Este doar un articol , gasiti si altele mai complete .

Dan

Nickmann, proiectarea nu prea are treaba cu executia, deci sa nu judecam o mana de oameni dupa ignoranta a mii de "gigei" de santier care nu au fost instare sa puna un cofraj calumea 😉

@Pongo – din pacate instrumentul principal al cmunismului era propaganda….si propagada a facut ce a stiut mai bine, a ascuns problema sub "zugraveli antiseismice" prin blocurile care suferisera avarii.

" Pe de alta parte, cutremurul din 4 martie 77 a consumat o buna parte din capacitatea de rezistenta a blocurilor de la vremea respectiva. " – o buna parte insemnand 80%, 40%, 76,84% ? Nu cred ca poate cuantifica nimeni acest lucru. Este bine de mentionat ca rezistenta blocului nu se "consuma", pentru ca oamenii citesc si baga la cap bucatele de informatie si apoi apar confuzii. Exista fenomene de de curgere la armatura, dar sunt destul de complexe deja treburile si nu isi au locul in presa – totusi aceste fenomene nu trebuie confundate cu o "consumare" a capacitatii de rezistenta.

Radu

@Nickmann

Japonezii (cu exceptia celor maturati de tsunami, care a facut victime chiar si in California ieri) au avut noroc ca statul a fost foarte dur cu privirea standardelor anti-seismice, si a investit foarte mult in cercetare anti-seismica, inclusiv simulatoare de cutremure. Din acea cercetare se poate bucura acum intreaga lume, nu cred ca japonezii cer bani pe ea. Este incredibil ca in Tokyo nu s-a prabusit nici o cladire, desi e la doar 250 km de epicentru.

Eu personal nu cred ca ar rezista nici un bloc mai inalt de 5 etaje in Romania la un cutremur de grad 8.9 (cu epicentrul la doar 100 km). Singurele cladiri mari care poate ca ar rezista sunt monstruozitati precum Casa poporului sau Casa Scanteii. Daca ar trebui sa aleg intre blocuri rezidentiala mai inalte de 5 etaje, cred ca as alege totusi blocurile comuniste facute dupa cutremurul din 1977.

Intr-o cladire facuta in ultimii 20 de ani as locui numai daca are curaj sa locuiasca acolo si inginerul care a supravegheat turnarea fundatiei (si eventual si inspectorul cu responsabilitate anti-seismica).

Din calitatea blocurilor din Romania este doar un subiect teoretic pentru mine. Locuiesc in Vestul SUA (in cercul de foc al Pacificului cu risc seismic foarte mare), dar ca 90% din americani locuiesc intr-o cladire scunda, din lemn, care a trecut deja printr-un cutremur exact acum 10 ani, de 6.8 grade MMS, fara nici o victima. Asa ca nu imi fac probleme desi e risc mare de cutremur.

A fost si la noi un bloc destul de nou de 25 de etaje (Carpenter's Tower Seattle pentru cine e interesat sa il caute pe google). Armatura din cabluri de otel nu a fost tratata cum trebuie cu solutii anti-corozive, si cu timpul s-a infiltrat apa si a inceput sa le coroada, dupa cum au aratat radiografiile facute ulterior. Asta inseamna ca la un cutremur de 7 grade s-ar putea sa nu reziste, si din cauza asta s-au evacuat toti chiriasii si proprietarii, si blocul va fi demolat in cateva saptamani.

Sunt curios daca se va ocupa cineva sa demoleze blocurile care au fost facute prost in Bucuresti, si care nu ar putea rezista de un seism de grad 7. Sau daca vor fi lasate cum sunt dupa principiul "merge si asa", cu bulina rosie pe ele….

Geologistu

E ceva foarte special cu evaluarea cutremurelor. Nu neaparat complicat, dar fiecare zona seismica are, din pacate, personalitatea ei specifica…

Un cutremur din fosta Yugoslavie, a produs pagube imense la Skopje si era undeva pe la gradul 6 si ceva. A fost aproape de suprafata si cam toata energia a fost concentrata in zona respectiva.

Scara Richter masoara doar energia eliberata si nu are de fapt nici o relatie cu evaluarea efectelor locale. Afirmatii de genul reactorul de la Cernavoda a fost proiectat sa reziste la n grade sunt extrem de ambigue. Un eveniment ca cel de la Skopje ar fi pus probleme extrem de grave, la 6,4 grade !

Adancimea focarului e un factor esential. Mai adanc, mai multe zone afectate la suprafata, dar energia se disipa pe o suprafata mai mare. Aproape de suprafata, distrugeri majore concentrate pe o arie mai mica.

Dupa asta intervin factori regionali. Se pare ca focarul nostru vrancean beneficiaza printre altele de niste sisteme de falii ce directioneaza o mare parte din energie pe un aliniament Iasi-Bucuresti-Zimnicea.

Bucurestiul are fericirea de a fi asezat pe o zona unde doua rauri, Colentina si Dambovita, au vagabondat efectiv dea lungul timpului, lasand in urma aluviuni care au un comportament destul de pacatos in timpul unui cutremur.

In consecinta, se mai fac evaluari cum ar fi pe scala Mercalli, legata de efectele locale. Binenteles ca mai auzi cate o vorba de genul cutremurul a avut 12 grade pe Richter ( au fost comunicate ca Mercalli) de te apuca plansul. Incercati sa plasati un 12 pe graficul cu Richter!

Si ultima veste, proasta. Unii specialistii, in frunte cu Marmureanu imbratiseaza un model seismic actualist cu pesupuneri gen ,,in momentul actual ,,placile si microplacile'' x, y, etc se deplaseaza in directia n iar pentru Romania este bine, ca nu se acumuleaza tensiuni, etc''

Este plicticos de explicat, mai ales fara schite, dar In Vrancea avem un mecanism mai deosebit.

Fata de modelul general al unei zone de subductie active ( o placa este impinsa sub alta pe un plan de subductie iar prin frictiune se generaza socuri -cutremure- si energie termica -lave, ulterior aparate vulcanice- modelul vrancean este mai deosebit, chiar unic. Focarele extrem de adanci sugereaza finalul unui proces de subductie, o bucata de placa decuplata ( rupta) ce isi continua scufundarea. Deci nici o legatura cu descarcarea de energii de la nu stiu ce zona de undeva din Iran, Turcia, sau ….

In nici un caz nu se pot face predictii. Nici cea cu 40 de ani intre cutremure majore, nici cea ca nu mai vine nimic in urmatorii 10 ani nu au de fapt nici o sustinere reala. Focarele vrancene sunt extrem de adanci, -ajung si la 180 de km !-deci suntem oarecum in sitiatia unui tantar care studiaza inima unui elefant. Asta e….

Emil

Pe mine m-ai ametit: logaritm exponetiala. Pai stie tot satul ca cele doua sunt atat de legate incat o ai pe una automat o ai si pe cealalta (daca sti sa citesti). Dar de aici pana a le incurca trebuie…

Dan

"Se pare ca focarul nostru vrancean beneficiaza printre altele de niste sisteme de falii ce directioneaza o mare parte din energie pe un aliniament Iasi-Bucuresti-Zimnicea" .. se stie – vezi harta seismica a romaniei ( http://tinyurl.com/4l7kro5 ).

@Radu – nu exista "inspectorul cu responsabilitate anti-seismica" (exista proiectant, verificator autorizat, inspector, diriginte de santier, responsabil tehnic cu executia, verificatori CQ la santier … o multime de oameni a caror semnatura valoreaza fix 0 daca un "barosan" de romania are chef si suficienti bani )

…de acord cu Geologistu . . . poate sa vina ala mare chiar in timp ce citesti asta … si nici un profesor nu poate contrazice aceasta afirmatie 😉 .

Ca informatie "off-topic" un pic : cand Richter si colegul Guttemberg au facut harta de zonare seismica a lumii au catalogat sursa Vrancea ca unica in lume … or fi stiut ei ceva 🙂

Emil, nu le-a incurcat. LD nu a publicat un grafic cu scara Richter, a publicat un grafic cu intensitatea seismului in functie de valoarea pe scara Richter. Daca inversezi abscisa cu ordonata vei obtine acel grafic logaritmic de care vorbesti. ( in mod normal la o logaritmica avem logaritm din x pe verticala si x pe orizontala… aici este invers.. nu? )

rares

daca era logaritmic pe abscisa exponentiala ta aparea ca o dreapta ca tot sunt functii inverse.

si ce masuram pe ordonata? unitati arbitrare?

domnilor, ori definim masurandul, ori nu mai suntem golani…

Pongo

@Dan: Fix aia sunt. Ca nu se face acum o cuantificare a starii armaturii si a betonului, asta e alta mancare de peste. Pot sa iti spun ca ea s-a facut de catre INCERC si IPB, o gasesti in cartea "Cutremurul de pamant din Romania de la 4 Martie 1977" coordonata de academicianul Stefan Balan. Au fost analizate cam toate sectiunile cu probleme si s-au acordat note de la 1 la 5 in functie de gradul de avariere. O medie este pe la 40% probabil, dar exista destule cu grad de avariere 3 pe o scara de la 1 la 5, unde 5 inseamna prabusire.

Revenind la articulatiile plastice, putem spune ca ele "se consuma".De aia sunt "plastice", deformatiile sunt remanente :D, iar dupa consumarea capacitatii de deformatie ( care este redusa, vorbim totusi despre structuri care au fost alcatuite FARA stiinta necesitatii asigurarii capacitatii de deformatie postelastica- adica fara ductilitate) structura intra in colaps.

Si tocmai pentru nespecialisti am spus asta, pentru ca sunt inca destui care cred ca un apartament de bloc vechi este la fel de "bun" ca o casa noua.

Lucian Davidescu

@Dan

E mai mult decât o convenţie? Mie aşa mi se pare intuitiv.

@rares

Tehnicalităţi!

Întrebarea este ce arată în realitate o scară de măsură logaritmată (grade richter, pe abscisă).

Răspunsul este: ce se vede în grafic (amplitudinea, pe ordonată). E o curbă exponenţială? Probabil că da, nici n-ar fi de mirare 😉

doru stoian

Cine a zis ca MATEMATICA ar fi o STIINTA EXACTA e:

1) ori PROST; pentru ca a CONFUNDAT ARITMETICA cu MATEMATICA;

2) ori RAU !

doru stoian

Lucian,

Ia pune-i pe matematicienii astia mari de la tine de pe site, ca sa-ti arate diferenta (d)intre:

1) INVERS;

si

2) OPUS !

Punem pariu ca le confunda ? Ca n-or sa vada nicio diferenta ?

Dan

una mica, da' tehnica :

@Pongo – ok, este adevarat ca deformatiile plastice au existat, dar – marele DAR – ele au existat in timp ce cladirea consuma energia cutremurului, dar ele nu au fost prezente peste tot in cladire, ci doar in cele mai solicitate elemente.

Trebuie avut in vedere ca palierul de curgere al armaturii este destul de mare, iar deformatia suportata este foarte mare in raport cu inaltimile tipice de nivel ale blocurilor comuniste – lucru care ne poate duce la o concluzie de genul : cand 30%din elemente intra in curgere restul de 70% incep sa se incarce elastic catre capacitatea proiectata. Asta s-ar traduce prin : "desi 40% din deformatia plastica a fost consumata aceasta nu s-a intamplat decat intr-o parte din elemente" … dar astea-s doar teorii, realitatea este mult, mult mai complexa :). Ceea ce ma sperie un pic pe mine nu este consumarea deformatiei plastice in armaturile longitudinale ci gradul de fisurare a betonului la etajele inferioare ale acelor blocuri . . . de acolo vine colapsul in general.

( nu gasesc pe nicaieri un grafic cu efortul unitar in functie de alungire la PC52 .. deci daca are cineva un link … ca sa inteleaga si restul publicului despre ce vorbeam )

@Doru Stoian – ceea ce a facut Lucian cu acel grafic este "logic" si frumos pentru ochi. Reprezentarea academica ar fi fost confuza pentru ochii neantrenati intr-ale matematicii. Crezi ca daca prezenta asta : http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3… mai intelegea cineva ceva ?

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3f/RichterFreqEnergyGraph-en.svg">

pongo

@Dan: gandestete la faptul ca majoritatea sectiunilor cu probleme sunt la struct. Cu diafragme. Adica plastificarea sau ruperea are loc la baza. Nici alea in cadre ale momentului nu sunt mai breze, nu exista conceptul ierarhizarii capacitatii de rezistenta. Pc- ul are palierul destul de lung, problema este cu zona comprimata. Aia e vai mama ei la un od 16de ex. Ruperea la saraciile astea nu se face prin armatura ci prin beton, tot pt ca nu syunt dimensionate conform normelor actuale. Beleaua cu o sect de genul asta e cax daca otelul face ce stie – adica se intinde- zona comprimata scade cax inaltime din cauza rotirii prea mari sectionale. Asa incat degeaba fierul de moment este capabil sa se mai intinda pt ca betonul nu poate. Ca fapt divers, betonul din od-uri nu ar mai putea fi folosit in ziua de azi pentru o vila sa zicem.

Nu trebuie uitat ca ingineria seismica a batut cale lunga din 60 pana astazi, uita-te la fukushima, in wikipedia este dat ag-ul de calcul constuderat atunci acolo 0.18g…… cat iei tu la o vila in Bucuresti acum?….

Radu

@Dan + pongo

Pe langa deformatiile si crapaturile capatate la cutremurul din 1977 (si cele mai mici ulterioare), si carpacite apoi, credeti ca infiltratiile de apa corodeaza armatura de otel? Si daca da, se fac radiografii sau altfel de inspectii ca sa stie locatarii la cel fel de seism ar rezista?

Eu cred ca ar merita facute o data pe deceniu in caz ca este un pericol sa nu rezista la un seism ca cel din 1977, si daca cumva un bloc e periclitat sa fie evacuat. Si poate chiar condamnat ca cel de 25 de etaje din Seattle (Carpenter's Tower, care va fi demolat in cateva saptamani), dar asta este o masura drastica si nu cred ca este ceva acoperit de companiile de asigurari din Romania.

Dan

"credeti ca infiltratiile de apa corodeaza armatura de otel" – NU, betonul formeaza un mediu alcalin care impiedica dezvoltarea ruginei. Un beton fisurat ( microfisuri, nu d'ale in care bagi mana ) saturat cu apa va pastra armaturile neruginite.

Pongo

@ Radu: este destul de greu de apreciat gradul de corodare, dar el exista cu siguranta. Se pot face incercari. Insa coroziunea datorata apei neagresive nu este foarte mare raportat la o sectiune normala de otel.

Alta treaba este in general la imobilele mai vechi interbelice, unde fierul este neprotejat de un beton cat de cat mai rezistent la agresivitate.

gabi

dupa grafic va veni un cutremur de 6,2 grade

Marius Delaepicentru

Cine se teme de explozia hidrogenului sulfurat din fundul Mării Negre, are toate motivele să se bucure pentru poluarea cu metale grele (Cd, Pb, Hg etc.) Toate au o mare afinitate pentru sulf şi dau sulfuri insolubile în combinaţie cu hidrogenul sulfurat. Ceea ce, trebuie să recunoaştem, concentrează în depozite inocue metalele grele, şi, în acelaşi timp, limitează difuzia hidrogenului sulfurat.

Iar peste cîteva milioane de ani, urmaşii noştri ne vor mulţumi pentru blendele, pechblendele, piritele, nodulii manganici şi a altor minerale pe care azi avem grijă să le tezaurizăm acolo. 🙂

Marius Delaepicentru

@ Dan ( Mar 15th, 2011 13:24)

Mediul alcalin nu oferă garanţii anticoroziune. Problema este tăria ionică a apei pătrunse pînă la armătură. O cauză pentru care multe clădiri (mai vechi) au căzut la cutremurul din Kobe (1995) a fost salinitatea mare a betonului de construcţie, salinitate ce a dus la ruginirea arămturii. Au fost două surse de sare: nisipul marin folosit la beton şi aerosolii marini infiltraţi în beton. Dacă standardul pentru nisipul marin spălat a fost corectat demult, acţiunea corozivă a sării pătrunse pe cale aeriană necesită hidroizolarea betonului cu pelicule organice cel puţin.

baciu catalin

Am visat ca Sfarsitul lumii va veni in anul 3804 dar nu am mai tinut minte ziua si luna , si ca venise in urma unui cutremur de pamant de 9,8 grade pe scara richter ,ceea ce vreau sa caut sa ma informez ce s-ar intampla la un asemenea cutremur.Sa stiti ca nu glumesc cand spun asta ,tot ceea ce visasem mi s-a adeverit tot pana cand am visat o data chiar si un bilet cu trei scoruri exacte cu o zi inainte de disputare a partidelor si i-mi iesise in realitate toate.

giacson

Nu mai bine ai visa tu o carte de gramatica a limbii romane? …

Razvan

Graficul e desenat invers, practic s-a obtinut exponentiala. Scala e logaritmica, pentru ca se cunoaste intensitatea, si se cere magnitudinea.

pentru ante-postatori: IQ ul este o distributie normala. Cu cat esti mai departe de medie, cu atat e mai bine: fie esti foarte destept (la dreapta mediei) si iti porti singur de grija, fie foarte prost (la stanga) si iti poarta statul de grija.