Riscograma
Lucian Davidescu

Capitala e motorul economiei sau o căpuşă?

5 cifre surprinzătoare despre Bucureşti.

Recesiunea aproape că nu s-a simţit deloc în Bucureşti, deşi datele publicate de Comisia Naţională de Prognoză arată că a existat. Motivul este că euforia anului 2008 a fost mult prea mare. Cum a trecut Capitala peste criză:

1. Peste un sfert din banii produşi de România sunt raportaţi în Bucureşti sau Ilfov. Mai exact, 30 de miliarde de euro dintr-un total de 120. Faţă de 2005, PIB exprimat în lei s-a dublat iar ponderea sa în total a crescut de la 20 la 25%.

2. Regiunea Bucureşti-Ilfov a avut în 2008 o creştere economică de 18,2%, datorată în principal construcţiilor, care au crescut cu 50%. În 2009 şi 2010, construcţiile au scăzut cu câte zece procente iar PIB total a pierdut mai puţin de jumătate din ce câştigase în 2008.

3. Produsul Intern Brut pe cap de locuitor din Bucureşti, de aproape 15.000 de euro, este de trei ori mai mare decât media naţională şi de şase ori mai mare decât în cel mai sărac judeţ – Vaslui.

4. Salariul mediu net lunar este de 1900 de lei, cu o treime peste media naţională de 1400 de lei. Faţă de 2005, salariul mediu s-a dublat.

5. Aproape un milion din cele 4,6 milioane de salariaţi lucrează în Capitală, deşi oraşul are doar o zecime din populaţia României. Șomajul aproape că nu există: 2,3% faţă de o medie naţională raportată de 6,9%.


PIB (euro/locuitor) 2010
Bucureşti – 14289, Ilfov – 9767, Timiş – 8218, Argeş – 7712, Cluj – 7625, Braşov – 6923, Constanţa – 6709, Sibiu – 6412, Arad – 6119, Prahova – 5950, Gorj – 5753, Alba – 5709, Bihor – 5354, Hunedoara – 5080, Brăila – 4537, Caraş-Severin – 4446, Dolj – 4313, Harghita – 4308, Iaşi – 4291, Bistriţa – 4168, Bacău – 4155, Mureş – 4135, Vâlcea – 4067, Covasna – 4048, Sălaj – 4040, Dâmboviţa – 4015, Satu Mare – 3940, Galaţi – 3938, Ialomiţa – 3860, Tulcea – 3806, Buzău – 3708, Maramureş – 3680, Călăraşi – 3570, Mehedinţi – 3532, Suceava – 3488, Teleorman – 3484, Olt – 3460, Vrancea – 3242, Neamţ – 3224, Giurgiu – 3032, Botoşani – 2804, Vaslui – 2513

33 de comentarii
John Galt

Capusa.

Fara fondurile europene si imprumutul FMI graficul ar fi aratat altfel. Cu totul altfel.

Marius

Capusa spun doar ofticosii.

La un PIB de 15000 euro salariul mediu este de 1.900 lei.

Media PIB este de de 5-6000 si salariul mediu de 1.400 lei.

Numai un tampit poate spune ca Bucurestiul este capusa. Daca bucurestenii ar fi capusat restul tarii ar insemna ca salariul mediu in Bucuresti ar trebui sa fie minim 4.200 lei. Si nu este. Asa ca dragi ofticosi invatati cum e cu marjele de castig. Bucurestenii imping anvelopa castigurilor tragand din greu. Produc 300% fata de media nationala cu un castig suplimentar de doar 40%. Si daca faceti proteste pentru ca vreti salarii mai mari fiindca bugetul permite, asta se intampla si pentru ca bucurestenii sunt la munca cand voi faceti proteste in Piata Victoriei.

Asa ca ciocul mic!

Dan

PIB per capita in capitala este umflat un pic de firmele care isi desfasoara activitatea in tara si isi declara banii "la oras", deci nu cred ca se poate spune ca Bucuresti este "capusa sau motorul" – este pur si simplu un loc convenabil pentru a avea sediul social al firmei 😉

@ marius – sa stii ca nu-i chiar asa, bucurestenii castiga (poate) mai mult decat produc . . . dar diferenta nu-i asa mare fata de media tarii (mai trebuie avut in vedere ca sunt zone ale tarii unde nu se practica decat agricultura de subzistenta si plecarea in italia/spania). "ciocu' mic" este expresie de parlamentar, nu ne mai aduce aminte de existnta lor, te rog.

Ciprian

Foarte multe companii din Bucureşti au angajaţi în toată ţara (farma, de exemplu are 90% dintre angajaţi în ţară, nu în Bucureşti) iar ei sunt productivi şi îşi cheltuie veniturile acasă la ei, deşi statistic ei sunt angajaţi în Bucureşti.

Această situaţie distorsioneaza foarte mult statisticile.

Pongo

Motorul.

E un fenomen care se vede peste tot in lume, centrele urbane tind sa polarizeze. In Japonia Tokyo de exemplu.

Ar mai fi o chestie, de unde stim cati locuitori are Bucurestiul? Senzatia mea este ca sunt mai multi decat in scripte.

Darael

Trebuie ponderat aceasta statistica prin prisma marilor firme capusa ale partidului-unic-conducator, firme care isi au sediul in Bucuresti si declara veniturile acolo.

As fi curios cum ar arata harta FARA firmele pd-iste care au contracte cu statul, INTOTDEAUNA la suprapret. De aceea eu spun ca este o capusa, deoarece din banii luati peste tot din taxe si impozite se ingroase "afacerile" hotilor de la guvernare, majoritatea declarate in Bucuresti.

@ Marius – faza cu "ciocul mic" adresata noua, tuturor, spune totul despre tine.

florin

Ce are specific capitala:

– multe posturi in administratie

– multe firme au sediile aici si raporteaza rezultatele aici, desi o parte din bani se fac in provincie

Cu siguranta nu e motorul economiei.

cezar

Capusa sau nu, nu vad din articol argumente pro/contra. De unde sa tragem concluzia ?! In aceste conditii, raspunsul la sondaj depinde de amplitudinea (re)sentimentelor unora sau altora 🙂

Mitica

Sunt curios cum ar arata o simulare a descentralizarii "politico-economice" a Romaniei si cat de viabila ar mai fi atunci economia bazata pe "constructii si servicii" a Bucurestiului, pe fondul unei administratii dezumflate.

seth

Un milion de salariati, din care aproximtaiv 50% lucreaza in sectorul public, aspect care complica etichetarea Bucurestilor (parazit urban sau motor de dezvoltare) si calculele legate de productivitate. Puteti afisa si datele intr-un tabel ?

Mitica

Sunt curios cum ar arata o simulare a descentralizarii "politico-economice" a Romaniei si cat de viabila ar mai fi atunci economia bazata pe "constructii si servicii" a Bucurestiului, pe fondul unei administratii dezumflate

iokan

Inainte de 89, Bucurestiul nu era sigur capusa avand o multime de colosi industriali, de la mecanica pana la electronica.Acum nu cred ca au ramas prea multi. In tara au mai supravietuit cateva zone industriale.

Pentru a raspunde la intrebare, ar trebui inventariate unitatile care exporta ceva sau ne scutesc de un import , prin export intelegand si publicarea unui articol stiintific intr-o revista straina si chiar un videochat erotic.

De exemplu, daca prin 'farma' se intelege vanzarea la suprapret a medicamentelor straine , as ignora in acest calcul acest tip de venituri, indiferent ca se produc in capitala sau in provincie. As lua in considerare numai fabricile de medicamente din tara.(Nu-mi spuneti ca in economia de piata nu exista suprapret. Am vazut cum cartofii importati cu 70 bani/kg ajung in piata la 3 lei, trecand prin mai multe maini.)

De asemenea, din sumele uriase declarate sub titulatura pompoasa 'IT&C' as ignora veniturile companiilor de telefonie mobila. Oare am putea iesi din criza stand toti acasa si vorbind toata ziua la telefon? Dupa o asemenea statistica am fi tara cea mai IT&C din lume, dar am muri rapid de foame. Productia e temelie, comertul si serviciile sunt fudulie(peste o anumita doza) .Ne-a trebuit o criza ca dupa 20 de ani sa ne reamintim asta, ne vor mai trebui 20 ca s-o aplicam.

octaaa

Daca ar fi sa comparam Bucurestiul si Iasiul din 1859… sau Bucurestiul si Clujul/Timisoara/Targu Mures in 1918… nu vom constata nici pe departe asemenea diferentieri in favoarea Bucurestiului.

Asa ca trageti concluzia cine e motor/capusa…

http://octaraduro.wordpress.com/2011/03/11/centra

mobutu

căpuşă, of course.

Ioana

Nu văd cum ar putea Bucureştii să fie o căpuşă. E clar că se produce foarte mult, acum depinde ce înţelegem prin aceasta. Bineînţeles că din servicii vin banii grei în capitală, (mult) mai puţin din produse (obiecte).

A spune totuşi că oferirea de servicii nu înseamnă să produci, cum spune domnul Iokan, mi se pare niţel comunist aşa. Dacă eu optimizez un site ca să apară mai sus pe Google când cauţi ceva, aceasta înseamnă că nu produc nimic? Ba da, produc o strategie şi elemente care ajută o companie să vândă produsul respectiv. La fel ca publicitatea, nu e doar un simplu moft, pentru companie e ceva necesar şi dacă nu s-ar vinde suficient nici nu s-ar mai fabrica.

De ce s-au dezvoltat serviciile nemăsurat, "peste o anumită doză"? Fiindcă e loc pentru aşa ceva pe piaţă (nu doar la noi, în IT se lucrează mult pentru clienţi străini), fiindcă cineva chiar are nevoie de ele. Hai să nu confundăm producţie versus consum (vorbitul la telefon e consum) sau producţie versus comerţ cu produse versus servicii. Oferirea de servicii intră tot în categoria producţie şi nu neapărat de multe ce sunt ele nu se fabrică produse.

Balogh Zoltan

Nu e nici capusa, nici mare branza de motor al economiei, este doar capitala tarii si singura metropola in adevaratul sens al cuvantului… dar, daca e musai sa alegem, as zice ca e mai degraba motor. E firesc ca in capitala sa se inregistreze un PIB/capita mult mai mare decat in restul tarii. Este de departe cel mai mare centru administrativ si de afaceri al Romaniei. PIB-ul e "umflat" in mod natural, nu e o anomalie, din foarte multe motive… in principal: marea majoritate a companiilor mari, cu acoperire nationala isi au sediul in capitala si administratie publica centrala (in intregime) isi desfasoara activitatea in Bucuresti; din cele doua motive principale decurg toate celelalte – nr. mult mai mare de angajati bine platiti, servicii mult mai dezvoltate, turismul de afaceri, etc…

Trebuie mentionat si faptul ca o parte importanta din PIB-ul Bucurestiului este defapt realizat si redistribuit in toata tara doar se raporteaza la sediu, ceea ce este deasemenea firesc – daca companiile mari, bancile, societatile de asigurari si-ar muta sediul social ( si profitul raportat ) la Vaslui, atunci Vaslui ar figura in statistici cu un PIB/capita mai mare decat Viena.

Fara nici o indoiala, indiferent de motive, Bucurestiul este de departe cel mai important pol de dezvoltare a tarii. Este in egala masura un motor al economiei, dar si un loc un loc in care se concentreaza si se redistribuie resurse importante din toata tara, deci conditionat de ce se intampla in provinciile "sarace".

PS: salariile in Bucuresti nu sunt mari, media e ridicata de salariile mari ale corporatistilor si din administratie… defapt salariul mediu e dezamagitor de mic in capitala, deoarece preturile in domeniul serviciilor si in imobiliare sunt mai mari decat in restul tarii, in timp ce la salarii pe meserii si functii echivalente, in general, nu exista mari diferente. Nu am facut calcule, dar impresia mea este ca nivelul de trai ( exceptandu-i pe cei cu functii de conducere in administratie sau sector privat ) este mai bun in orase ca Brasov, Cluj sau Timisoara.

Alex Nicolin

Sondajul este oarecum subiectiv, pentru ca, asa cum spuneau multi dintre antevorbitori, activitatea multor companii se produce in provincie desi au sediul in Bucuresti, pentru a avea acces mai facil la infrastructura, dar si la institutiile statului. Totusi, cred ca aceasta explicatie este insuficienta pentru a justifica decalajul atat de mare dintre PIB-ul pe cap de locuitor dintre capitala si restul tarii. O alta explicatie este cea a deplasarii fortei de munca din judetele limitrofe, care, conform hartii, prezinta o valoare extrem de redusa a acestui indice. Practic, cei care locuiesc in Giurgiu sau Calarasi, dar practic la mica distanta de Bucuresti, fac naveta aici pentru a munci. Deasemenea, forta de munca mai este suplimentata si de cei care lucreaza si locuiesc aici, dar nu sunt iscrisi in mod oficial ca rezidenti, sau flotanti. In afara de fostii si actualii studenti care locuiesc in camine (da, acolo stau si destui "fosti"), majoritatea nu au niciun interes sa-si reglementeze situatia, in primul rand pentru ca piata chiriilor este un "gri". Avand in vedere ca multi dintre angajati sunt defapt angajati ai statului, cei mai multi dintre ei neproductivi din punct de vedere economic, care practic incaseaza leafa degeaba, avantajul real scade si mai mult. Dincolo de aceste considerente, care dezechilibreaza oarecum statistica, Bucurestiului este in mod indubitabil mai competitiv decat alte zone ale tarii, in principal datorita concentrarii infrastructurii, populatiei idustriei si serviciilor intr-o arie relativ redusa. Astfel, cred ca, exceptand "productia birocratica" Bucurestiul se situeaza undeva intre cele doua optiuni prezentate, Totusi, daca ponderea acesteia este luata in calcul, balanta se inclina vizibil catre statulul de "capusa" 🙂

@Iokan

Mercantilismul si socialismul sunt doua optiuni falimentare. O economie bazata excesiv pe productie autarhica sfarseste prin a imploda, datorita dezechilibrelor create in mod artificial de interventia statului.

iokan

@Ioana

Poate m-am exprimat gresit, dar prin 'productie' inteleg si productia de bunuri imateriale(deci si soft) dupa cum rezulta si din exemplul cu articolelele stiintifice. Sa nu-i mai spunem productie ca suna ca dracu' (comunist) sa-i spunem creatie.Toata recunostinta pentru cei din publicitate, pentru ca datorita lor pot accesa practic pe gratis internetul si o gramada de posturi TV.

Ce ma deranjeaza sunt serviciile necalificate.Multe din ele sunt la noi un surogat pentru locurile de munca mai calificate pierdute din cauza dezindustrializarii, nu ca in Vest, unde isi pot pemite multi oameni in servicii datorita productivitatii ridicate a celor putini ramasi producatori . Daca am putea transforma chelnerii in strungari pentru Ford cred ca am fi in avantaj, dar trebuie sa vrea si Ford.

@Alex Nicolin .

N-am pomenit de autarhie.Stiu ca nu putem produce orice medicament, dar macar aspirina ar trebui.Nu putem produce avioane de vanatoare, dar macar Kalasnicoave sa nu importam. De fapt am propus sa ignoram comertul si sa ne concentram pe productie atunci cand apreciem meritele capitalei si ale provinciei.

Nickmann

E cu un procent mai mult capuse, decat motor. Un singur fapt: descentrlizarea. Harta ar arata diferit intr-un sistem descentrlizat. Logic ca Bucurestiul iasa infata la toate, ca doar pe acolo trec toate fondurile si acordurile financiare, acolo se si blocheaza, dar se si spala mult. Si logic ca nu a avut parte de criza, fiindca intr-un sistem descentralizat, Bucurestiul nu ar fi fost cu nimic mai special pe langa Timisoara, Brasov, Constanta, Cluj.

Alex Nicolin

@Iokan

De avantaj comparativ ai auzit?

Vasilescul

Este nostima candoarea si naivitatea cu care multi din comentatori identifica ca un avantaj "neconcurential" al BI (caci corect este Bucuresti-Ilfov) centralizarea.

Dragi invidiosi (provinciali), centralizarea este in AVANTAJUL vostru. Ati juisa daca ati privi un grafic similar, dar care ar arata modul de redistributie a impozitelor colectate in BI catre restul tarii.

Pe de alta parte, DESCENTRALIZAREA pe care o doriti voi ar produce SARACIREA si mai mare a regiunilor voastre si ar spori avantul regiunii BI.

Deci, ca un locuitor al BI nu pot decat sa va sustin opinia: si eu vreau descentralizare, caci m-am saturat de niste nerecunoascatori ca voi care mereu imi reprosaza faptul ca… ii subventionez.

Vasilescul

Si inca o treaba: voturile mai multe in favoarea "capusa" arata cine are mai mult timp liber la serviciu si cine munceste mai intens, fara sa aiba timp de stat pe bloguri.

Selvyn

@nickmann Nu mai vorbiti despre Constanta, atata vreme cat e Mazare primar, orasul este blocat…

@VasilescuI Sunteti un bun analist, nu pot fi decat de acord. Desi sunt bucurestean numai de 6 ani, constat ca acei care numesc Bucurestiul capusa, sunt "frustratii" care au timp sa stea pe net in "locuri unde nu se intampla nimic fara voia baronilor locali"

Raul

Aici ai dreptate Selvyn , cat timp e Mazare ….

arakelian

ce ar fi sa analizam ce venit au cei din ministere, si nu zic aici salarii, ci si bonusuri, suplimente, prima de muraturi, si altele; tinand cont ca ajung la munca la 9, 10 si pleaca dupa pranz.

Hanny Manny

Cata vreme s-o da ora exacta la Bucuresti, ramane fruncea chiar daca banii se fac in tara si se raporteaza la Bucuresti. Statisitica perfecta nu s-a inventat.

Pe de alta parte cum interpretati faptul ca Bucurestiul are oficial cca 1920000 lacuitori dar inoficial sunt vre-o 2,5 -spre nu se stie cu excatitate cati locuitori dar care teoretic voteaza "in provincie" statisitic dar "consuma" in Bucuresti?

Pe urma, mai sunt cei plecati la munca pe aiurea ,dar oficial figureaza probabil ca someri sau fara ocupatie dar "produc " bine merci. Cand s-o da ora exacta in orasul lui Seche sau Funar atunci sa vedeti reasezare de valori. Pana atunci, verba volent, scripta manent….

Comentariile noastre devin valoroase daca sunt vre-odata luate in calcul in vre-un stiudiu antorpo-statistico-nu mai stiu cum-sociologic – in rest discutam discutii.

Din punctul meu de vedere respectivul articol reflecta o realitate ,chiar daca si putin alterata – dar este o baza de plecare.

S'auzim de bine

iulian

Mai Marius dar ce produce-ti voi de meritati 4200 de ron salariu minim__???? Pitipoance, droguri, ????? Voi produce-ti fum si ce e fum ca fumul trece . Era fumului si vrejelilor imobiliare a trecut. Omenirea reintra in era agrara (adica cine produce haleala face bani). O sa te convingi peste 5-6 ani cand regiunile agricole (ce astazi sunt sarace in mare parte) vor depasi regiunile unde se produce fum. Apropo ce produce-ti voi de fapt???? Va spun eu (fum).

george

Si inca ce capusa.Daca se va trece la autonomia locala,economica si administrativa,tiganii si coruptii din bucuresti vor vedea cum arata crudul adevar.

bogdan

Buna intrebare!

Insa problema este mult mai complexa

Modul in care se colecteaza si se irosesc banii din taxe si impozite contribuie esential la aceste date.

Bucurestiul este o mica capusa .. din intregul sistemul institutional care e mare lipitoare si sugatoare care mimeaza ca ar face ceva in interesul nostru …

CNP

Clar: CAPUSA ! Cam din 1928 Bantul a inceput sa fie JEFUIT de catre mitici ! Ard etapele si ajung in 1980: Vorba ca dai sacosa la Bucuresti sa iei postul la Timisoara a devenit LEGE..Secretarii de PCR in BANAT erau uolteni, mitici, etc….Securistii in special uolteni…Smecherasii isi mai luau o nevasta banateanca de care insa divortau dupa 2 ani…Ajung in 1990: Toate UTILAJELE NOI din fabricile timisorene – Intreprinderea Noua de Zahar si Ulei, Intr Autoturisme Timisoara, Intr Optica Romana etc, TOATE au fost transportate cu TRENURILE catre BUCURESTI !!! Practic intre 1990-1995, Timisoara a pierdut PIB-ul pe 15 ani ! Apoi s-a continuat DISTRUGEREA COMTIM, Combinatul de Porci., Intr Electromotor Timisoara !!! Fabrica de Ciocolata Kandia…Nu insist ! Sa retineti ca Fabrica de Tigari Carpati lucra in castig si folosea TUTUNUL de la Intr de Procesarea Tutunui Arad. Pe care Bucurestiul a desfintat-o ! Intr de Tigarete a cumparat-o (!!!) un fost sef de Securitate uoltean…a cumparat-o sa nu mai faca nimic…sa NU FACA CONCURENTA BUCURESTIULUI !!! Cand a aparut Iskandarani au sarit alti securisti pe el…avea fabrica de tigari la Sacalaz care facea concurenta lui Imre&Co. asa ca i-au inchis-o procese..etc…circ !……Ultima FABRICA DE ELITA distrusa a fost IMAR (F,ca de Mobila Arad). Au dat smecherii foc la fabrica dupa ce au dat salariile, a ars vestiarul si apoi a fost simplu; ACUM ESTE O GROAPA IN LOCUL FABRICII proprietar GC Paunescu (B1 TV)…Si Istoria Banatului a fost modificata GRAV ! Voi mai reveni !

George

pt octaa

un raspuns la intrebarea “cum s-o fi modificat raportul dintre PIB-ul Bucurestiului si PIB-ul Iasiului din 1859 si pana acum”? il puteti obtine din cartea, care a luat Premiul Academiei pe la finalul secolului al XIX, carte scrisa de G. Creiniceanu (sper ca nu ma insel!), “Higiena teranului roman”. Spre final aveti grupate cateva harti, printre care si “Harta veniturilor pupulatiei” la nivelul anului 1890. Situatia de atunci era complet inversata. Desi la mai bine de 30 de ani de la unire, Iasii inca detineau primul loc, cu 6 lei-aur pe locuitor; urmau judetele ce aveau resedinte portuare: Covurlui (Galati), Constanta si Botosanii cu 5-6 lei/loc., de abia dupa acestea se inserau si Bucurestii, Ilfovul, Braila cu 4 lei/loc. exista insa un model spatial al repartitiei veniturilor: judetele care aveau o proportie mare a populatiei evreiesti se aflau in fruntea clasamentului, in timp ce acele judete predominant rurale si cu o traditie a razesiei (inainte de eliberarea iobagilor) si-au conservat o economie autarhica (Arges, Valcea, Gorj – un leu/loc. Vaslui, Bacau – 2 lei/loc)… veniturile mari nu insemnau (ca si in prezent!) o calitate a vietii superioara!

Geo

Bucurestiul este intradevar un oras unde castigurile si veniturile sunt mai mari. Dar de ce. In primul rand pentru ca toate guvernele de dupa revolutie si chiar si inainte au concentrat totul in Bucuresti. Ministere, organizatii guvernamentale si neguvenamentale. Toata spaga merge la Bucuresti si nu pentru ca asa ar trebuii ci pentru ca astfel este corelata de guvernanti. Este foarte important acest lucru. Ca sa intelegeti cat de important este va dau exemplu Clujul PDL-ist care in ultimii 8 ani de conducere PDL-ista a primit mult mai multi bani de la guvern decat alte state si care au dirijat investitiile catre acesta zona. Constanta cu o conducere PSD-ista nu a primit nimic ba din contra portul in loc sa platesca impozit catre oras plateste direct catre guvern bani care nu se intorc niciodata innapoi.

Ca singurul port maritim ar Romaniei daca se doreste s-ar dezvolta mult mai repede si datorita plasarii strategice Marea Neagra- Canal catre Dunare.