Riscograma
Lucian Davidescu

Cine, ce discută la celebra întâlnire secretă Bilderberg?

Și de ce?

„Doi şoricei au căzut într-o găleată cu smântână. Primul şoricel a renunţat repede şi s-a înecat. Al doilea şoricel n-a vrut să renunţe. S-a zbătut atât de tare încât a bătut smântâna până s-a transformat în unt, apoi s-a târât afară. Domnilor, din acest moment eu sunt cel de-al doilea şoarece”.

Asta îşi aminteşte Frank Abagnale jr. că ar fi spus tatăl său când a fost primit în clubul Rotary. Frank Abagnale jr. este unul dintre cei mai faimoşi şi de succes escroci americani, care a câştigat milioane în tinereţe din falsificarea de cecuri şi câştigă alte milioane acum, din consultanţa anti-fraudă. Iar fabula este recitată cu toate faţetele ei tragice, comice şi ironice de Cristopher Walken în dramatizarea cinematografică din 2002 a lui Steven Spielberg: “Prinde-mă dacă poţi”.

Bătrânul Abagnale tocmai trăia momentul în care se spulberă iluzia banilor şi începe iluzia puterii – apartenenţa la o elită ceremonială şi snoabă, de indivizi care se prefac că se validează unii pe alţii. Mai târziu avea să piardă şi untul, şi smântâna – dar asta deja nu mai contează.

Probabil că fabula asta nu avea vreo morală. Rotary este doar unul dintre palierele de iluzie a puterii, destinat clasei de mijloc. Păturile de jos pot găsi afinităţi similare în bandele de cartier sau în grupurile religioase pe bază de cotizaţie iar pentru cele superioare există francmasonerii cu sutele, trilaterale, cluburi de la Roma, Aspen sau alte staţiuni balneare. Și, desigur, cel de deasupra tuturor: Bilderberg, elita-elitelor, o sută şi ceva de VIP-uri care se întâlnesc să pună la cale stăpânirea planetei în felul lor bine calibrat: suficient de privat pentru a aţâţa curiozitatea, suficient de public pentru a nu pica în anonimat

Evident, aceeaşi păcătoasă întrebare ca peste tot pluteşte acum şi pe deasupra hotelului Suvretta din St. Moritz: Nu cumva, în vreme ce “marionetele” se perindă prin faţa bliţurilor, adevăraţii stăpâni ai lumii îşi ţin şedinţa săptămânală în altă parte?

Oficial, scopul declarat al întâlnirii este schimbul de opinii despre politica şi economia internaţională fără presiunea opiniei publice. Altfel spus, politicienii caută o şasnă de-a spune în sfârşit adevărul. Argumentul este teoretic valid, însă în practică întâlnirile private cu adevărat utile se întâmplă tot timpul, prin bufeturile reuniunilor oficiale sau prin restaurante de lux. Însă dezavantajul în aceste cazuri este limpede: nimeni nu ştie cât sunt de importante şi cine a participat. O întâlnire anuală diluează discuţiile, dar potenţează prestigiul şi publicitatea.

Acest lucru le serveşte de minune şi autorilor de teorii conspiraţioniste – un nume puternic şi o legendă relativ răspândită îi ajută enorm să-şi vîndă cărţile şi să adune oameni suficienţi la propriile conferinţe […]

Citeşte care este agenda oficială şi care este cea „deconspirată” pe Curs de Guvernare.

17 comentarii
Darael

Doar doua comentarii am:

1. cine crede ca Wikileaks a publicat sau va publica vreodata ce s-a vorbit in soapta la aceste intalniri e un naiv; ce se vorbeste acolo nu e inregistrat niciunde. Tot ce e inregistrat e pentru publicul larg.

2. daca numai 5 % (cinci) din ce se spune e adevarat despre aceste intalniri, avem o mare problema cu notiunile de democratie, libertate, sanse egale.

Oricum, noi romanii nu ar trebui sa ne facem probleme, suntem adaptati la dictatura. Dupa ceausescu a fost iliescu iar acum securistul….. dictatura non stop de 60 de ani.

Lucian Davidescu

@Darael

1. Ori e secret, ori nu mai e secret.

2. Ai citit sau n-ai citit?

😛

Alex

Adevarat graiesti 🙂

Din punctul meu de vedere teoreticienii consirationisti sunt vinovati pentru 40-50% din ceea ce se intampla, fie ei extremisti sau science-fiction, fie brotaci media care nu contenesc sa bage spaima in populatie (si aici nu ma refer numai la Romania).

In loc sa ne dedicam ani intregi sa deconspiram ceea ce proabail ca nici nu e acolo decat in procent de 10%, mai bine am pune mana de la mana sa producem niste idei constructive!

Dan

Alex, idei "constructive" au aparut inca din zorii civilizatiei umane, dar si atunci au fost oameni care au refuzat sa le puna in practica pentru a nu destabiliza un sistem care "functiona" la acel moment. Doua exemple:

– motorul cu aburi, intr-o forma rudimentara, a fost inventat in vremea imperiului roman. A fost prezentat "conducerii" iar la auzul beneficiilor ce pot aparea reactia lor a fost "si ce facem cu atatia sclavi daca folosim asta?"

– N.Tesla lucra la dezvoltarea unei metode de a capta energie din diferenta de potential data de distanta fata de sol etc. Cand si-a prezentat propunerea, care avea ca scop final energie infinita, gratuita, pentru toti .. ghici ce s-a intamplat 😉

Lucian Davidescu

@Alex

De acord cu folosirea eficientă a efortului. Dar nu cred că-s vinovaţi pentru mare lucru. Încearcă doar să găsească justificări.

@dan

"a fost prezentat conducerii"

Ai o sursă pentru povestea asta? Dacă chiar ar fi adevărată, ar fi o demonstraţie nepreţuită a faptului că statul nu e doar inutil ci chiar contraproductiv. E totuşi greu de explicat de ce niciun alt stat nu a folosit tehnologia pentru a obţine dominaţia mondială 😀

"lucra la dezvoltarea unei metode de a capta energie din diferenta de potential data de distanta fata de sol"

Pare ceva teribil de simplu într-o epocă în care pare posibilă chiar şi stabilizarea antimateriei. Chiar nu e în stare nimeni să reproducă metoda ?

Alex

@Dan

Fara sa vreau sa pornesc discutii fara sfarsit, eu sunt mai 'Toma Necredinciosul' asa, si in plus ultimul an de Master intr-o Universitate unde parerea trebuie argumentata si verificata de 10 ori mi-a introdus sub piele inca un obicei prost: ai referinte domne'? sau te cred pe cuvant? 😀

@Lucian

Incercarea de a gasi justificari poate duce uneori la concluzii mai mult decat periculoase. Dar din nou nu vreau sa pornesc discutii fara sfarsit 😀 (nu ca nu mi-ar placea, dar sunt obositoare :D)

Dan

"STEAM ENGINE

The steam engine was invented by Heron, an ancient Greek geometer and engineer from Alexandria. Heron lived during the first century AD and is sometimes called Hero. Heron made the steam engine as a toy, and called his device "aeolipile," which means "wind ball" in Greek. The steam was supplied by a sealed pot filled with water and placed over a fire. Two tubes came up from the pot, letting the steam flow into a spherical ball of metal. The metallic sphere had two curved outlet tubes, which vented steam. As the steam went through the series of tubes, the metal sphere rotated. The aeolipile is the first known device to transform steam power into rotary motion. The Greeks never used this remarkable device for anything but a novelty. A steam engine designed for real work wasn't designed until 1690, when Dionysius Papin published plans for a for a high-pressure steam engine. Thomas Savery built the first steam engine in 1698. Watt later improved the steam engine."
http://www.enchantedlearning.com/inventors/1300.shttp://en.wikipedia.org/wiki/Hero_of_Alexandria http://www.smith.edu/hsc/museum/ancient_inventionhttp://www.mlahanas.de/Greeks/HeronAlexandria.htm
dar se pot gasi mult mai multe referinte daca dai un "goangle" 🙂

cert este ca, energia termica ar fi putut fi transformata in lucru mecanic inca de pe vremea aceea si, chiar si intr-o forma rudimentara, ar fi dus destul de repede la imbunatatirea solutiei si aparitia unei "mini revolutii industriale". Evident lipseau in acele vremuri alte tehnologii, cea mai importanta fiind intelegerea aparitiei diferentelor de potential fara de care o adevarata revolutie industriala nu s-ar fi intamplat nici in anglia secolului 17-18 😉

Despre N. Tesla se pot spune multe, dar cam tot ce se spune ramane doar la nivel de speculatie. Tesla nu a publicat aproape nimic iar studiile sale impreuna cu tot "continutul" laboratoarelor sale au fost confiscate de FBI (parca) imediat dupa moartea sa…. suna a teoria conspiratiei.. dar cinestie…

@alex, nu se porneste nici o discutie interminabila cata vreme fiecare prezinta argumente cat de cat "valide".

Singurul lucru pe care nu stiu de unde sa-l iau este treaba cu "sclavii" … am asta in minte inca din scoala (prin liceu cred, de pe la istorie, dar asta era acum multi ani).

Despre Tesla se pot gasi cu goangle destul de multe lucruri, dar sunt povesti de demult, din vremuri cand comunicarea intre oameni era deficitara, cand "manuscrisele" nu se scanau si se varsau pe net ..etc. greu de crezut daca vrei o dovada cu adevarat palpabila. Totusi simplul fapt ca SUA a confiscat toata munca lui Tesla, si a refuzat sistematic sa faca publice cercetarile lui …

Lucian Davidescu

"Singurul lucru pe care nu stiu de unde sa-l iau este treaba cu “sclavii” … am asta in minte inca din scoala (prin liceu cred, de pe la istorie, dar asta era acum multi ani)."

De unde vedem încă o dată că şcoala serveşte din plin la cultivarea teoriilor pseudoştiinţifice şi a complexelor resentimentare…

…dar aproape deloc la evaluarea şi punerea în practică unor concepte simple care să arate exact:

1. Cum funcţionează efectul termoelectric

2. Cine şi cu câte decenii înaintea lui Tesla l-a teoretizat

3. La ce nivel se găsesc cercetările acum

4. Avantajele şi barierele tehnologice

5. Care sunt ariile de aplicabilitate şi care nu

6. Cât de scalabilă este tehnologia

7. Ce costuri fixe presupune

8. Ce rentabilitate economică are faţă de alte metode de producţie

9. Rezultatele potenţiale, care să îl facă pe autorul evaluărilor:

a) hăituit de "oculta mondială", la fel ca alte câteva mii înaintea lui

b) să-şi piardă banii pentru că a sărit sau interpretat greşit vreun punct

c) cel mai bogat om din lume 😉

alecs_g

@Dan,

Ahem! Ce a descoperit Heron nu se poate numi, cum ai exprimat tu, nici macar 'motor cu aburi rudimentar'. Cu tot respectul, a descoperit bila cu aburi, si a inteles intradevar fizica din spatele ei, insa asa cum scrie si in una din sursele date de tine, nici macar el nu a vazut un prea mare viitor in inventia sa. Acum daca imi spui ca a fost fortat sa nu duca inventia mai departe, avem nevoie din nou de referinte. In plus deja am ajunge la teoria conspiratiei si ne luam de mana si recitam codul lui DaVinci.

De ce nu a fost folosita inventia ca 'motor cu aburi'? Foarte simplu, pentru ca tehnologia si stiinta necesara ca sa ajungi de la bila cu aburi la a misca masinarii de sute/tone greutate a venit mult mai tarziu odata cu evolutia stiitintifica.

Daca afirmam ca odata ce un lucru a fost descoperit, poate accidental, trebuie sa devina inventie care schimba lumea ar insemna ca fiecare dintre noi la un moment in viata poate a fost un mare inventator. Sunt convins ca Homo Erectus a vazut de multe ori o piatra rostogolindu-se dar nu cred ca a inventat roata de fiecare data…

@Lucian

You are so right! Have a Bud! 😀

P.S. Cam multi Alex paici, asa ca schimbam nick-ul 🙂

Nick

"Oficial, scopul declarat al întâlnirii este schimbul de opinii despre politica şi economia internaţională fără presiunea opiniei publice."

Deci sa inteleg ca s-au intilnit sa chibiteze pe marginea eforturilor economiei internationale de a iesi din criza?

Si in plus i-au chemat si pe chinezi… ca sa ce? Ca pina acum ei nu au fost chemati asa cum de altfel nici pe noi nu ne-au bagat in seama. Stiu ca vei spune, ca i-au chemat pe chinezi, asa cum i-au chemat si pe bulgari in 1999: sa le asculte opiniile despre economia internationala.

Parerea mea e ca i-au chemat sa le spuna sa-si bage mintile in cap… si sa mai cumpere din bondurile americane ca altfel e jale mare in forma de W!

Dan

Lucian … credeam ca tu stii cum functioneaza treaba cu cercetarea – ti se dau bani ca sa o faci iar rezultatele nu iti "apartin" …deci punctul 9 "nu exista"

Treaba cu Tesla este contemporana, si miroase rau a diferite lucruri. Cautari pe goangle pot sa dea rezultate, vei afla ca si Tesla a avut un "finantator"…ca a dat faliment la un moment dat, pentru ca se afla in categoria 9a…. dar nu i-as spune "oculta monsiala", pentru ca nu are de-a face cu shestii "oculte", sunt doar niste baieti si fete care au mai multi bani si mai multa influenta decat altii :). Tesla vedea in cercetarile lui posibilitatea de a furniza energie electrica intregii lumi, "aproape" gratis, dar problema este ca lumea foloseste muuuult mai multa energie acum decat o facea in anii 1900primavara cand Tesla isi dezvolta ideile, de unde si posibilitatea ca inventiile lui sa fi putut crea energie "gratis" dar nu suficienta pentru a inlocui termocentralele.

Ca tot suntem la discutii despre energie va recomand un articol despre o metoda de stocare a anergiei termice, momentan pur experimentala, dar cu un mare potential
http://web.mit.edu/newsoffice/2010/solar-storage-

@alecs_g

"Evident lipseau in acele vremuri alte tehnologii, cea mai importanta fiind intelegerea aparitiei diferentelor de potential fara de care o adevarata revolutie industriala nu s-ar fi intamplat nici in anglia secolului 17-18" – este o fraza din comentariul meu de mai sus, si spune exact ce spui si tu, intr-o alta forma, deci nu trebuie sa-mi pui in fata demonstratii cum ca acea bila cu aburi este total inutila… pentru ca in orice "descoperire" exista potential, problema omenirii este ca bautura si femeile (si banii… ) cam fura mintea si multe lucruri raman la stadiul de idee doar pentru ca ala cu ideea are o oarecare "lene" de a merge mai departe (lene datorata multor factori, printre care bautura, femeile, banii, lipsa banilor, teama, incapacitatea ..si tot asa).

alecs_g

@Dan

Bautura, femeile si banii…. jur ca m-a busit rasul! 😀

Nu am spus ca sunt inutile si nici nu am vrut sa demonstrez asta, am vrut sa spun doar ca nu toate avioane de hartie zboara din prima!

Lucian Davidescu

@Nick

Păi da, că poate dacă-i duc la schi îi impresionează 😛

@Dan

Exact, încă un lucru pe care şcoala se pricepe să ţi-l bage bine în cap este că "ţi se dau" bani.

Dan

Lucian, scoala iti baga niste lucruri in cap ( din fericire a trecut destul de mult si am curatat destul de multe dintre ele 😛 ) dar, asta cu datul de bani este cat se poate de adevarata. Un cercetator este cercetator pentru ca cineva il finanteaza sa cerceteze, s-au dus vremurile cand Edison inventa becul in propriul laborator pe banii familiei sale…

Nu prea stiu cum sa interpretez ultimul tau raspuns… dar cred ca am ales calea cea "buna"

Lucian Davidescu

@Dan

Cercetătorul nu este în postura asta şi rareori îşi propune să fie.

Subiectul este antreprenorul – cel care vede oportunitatea, are sau găseşte finanţarea, şi dintr-un minimum de cultură generală realizează că e o problemă suficient de simplă încât să i-o rezolve cam oricare cercetător.

Desigur, şcoala are oroare de antreprenori – rezultatele se văd.

Dan

subiectul articolului s-a cam "fumat" .. a trecut timpul, au aparut altele :), dar totusi nu sunt de acord cu tine 😉

Treaba cu antreprenorul care are sau gaseste capital si care apoi ia "orice cercetator" ca sa rezolve o problema nu este tocmai adevarata … pentru ca in lume se face cercetare si pe zeci de miliarde de euro, si acolo nu mai sunt implicati oameni din categoria "orice cercetator", acolo avem oameni cu premii Nobel pe birou.

In chestiile "marunte", unde orice cercetator poate gasi o solutie, cercetarea se numeste mai mult "inginerie", ia oamenii, acei "orice cercetator" au calificari mediocre ( judecand dupa standarde academice foarte stricte, dand nota maxima acelui cercetator care ramane in cartile de istorie). In chestiile astea curente este perfect adevarat ca acel antreprenor isi poate angaja o echipa de ingineri chimisti ( de exemplu BASF ) si sa produca un cartof …

Vedeam prin filme chestii pe la scolile americane, cum li se dadeau ca proiect elevilor sa "faca bani plecand de la o suma gen 100$" … pe noi ne puneau sa strangem castane si hartie… si apoi sa le caram le ghena … rezultatele se vad in mod curent …

Lucian Davidescu

@Dan

Ai uitat de unde ai pornit: "metode de a capta energie din diferenta de potential data de distanta fata de sol etc"

Dacă într-adevăr este fezabil, necesită azi fix un cercetător de liceu şi 100 de dolari.

Evident că nu e fezabil, dar combinaţia Tesla + JP Morgan + curent gratis + conspiraţie a fost mult prea seducătoare ca să mai ţii cont de asemenea detalii minore 😛

Cu hârtia… de acord 😛