Riscograma
Lucian Davidescu

Cele mai mari 4 riscuri globale care pot lovi pe neaşteptate

Pandemiile, crizele financiare, atacurile cibernetice, furtunile geomagnetice.

Nu doar criza financiară ci încă cel puţin trei tipuri de şocuri pot afecta economia mondială, avertizează un raport al OECD.

Pandemiile
Deşi este imposibil de prevăzut exact ce natură va avea viitoarea pandemie şi când va lovi, este foarte probabil ca ea să fie o nouă tulpină a gripei de tip A (aşa cum a fost H1N1), care se transmite foarte uşor dar pentru care populaţia nu are anticorpi. Scenariul studiat de OECD vizează o pandemie care ar provoca 200.000 de decese doar în SUA. Extrapolată la scară mondială, această cifră se traduce în peste 4 milioane de victime, iar pagubele estimate pentru ţările dezvoltate ar fi de 550 de miliarde de dolari.

Crizele financiare
Actuala criză financiară a demonstrat că o rupere a echilibrelor poate fi produsă din cauze interne ale sistemului bancar. Astfel, folosirea excesivă a efectului de levier poate duce la prăbuşiri în spirală, determinate chiar şi de oscilaţii uşoare ale preţurilor. Investitorii experimentaţi încearcă să creeze mecanisme de limitare a pierderilor, însă toţi ceilalţi trebuie să lichideze rapid alte poziţii, făcând astfel ca garanţiile primilor să-şi piardă valoarea. Nu doar încetareea de plăţi a statelor ci şi panica bancară, bulele financiare, crizele valutare sau cele ale balanţei de plăţi sunt cauze care pot duce la recesiune şi şomaj

Atacurile cibernetice
Este puţin probabil ca un singur atac informatic să provoace pagube mari, dar nu trebuie exclus scenariul în care un făptuitor capabil şi hotărât lansează atacuri în serie, care să întrerupă comunicarea. Dacă doar 5% din hub-urile importante de informaţie sunt compromise, reacţia în lanţ este de natură să fragmenteze internetul în “insule” de maximum 100 de computere. Pe de altă parte, reţelele critice, cum sunt cele prin care se fac tranzacţiile bancare, au protocoale şi echipamente speciale şi nu sunt conectate la internet, astfel că singura cale de-a fi compromise este din interior.

Furtunile geomagnetice
Erupţiile solare de plasmă şi de unde electromagnetice nu sunt deloc o noutate şi au o frecvenţă de aproximativ 11 ani. Noutatea este numărul mare al sateliţilor cu funcţiuni critice care ar putea fi afectaţi şi întinderea reţelelor de transport al electricităţii, care ajung să funcţioneze ca nişte antene pentru curenţii geomagnetici induşi. O erupţie de talia Carrington Event, care în 1859 a întrerupt comunicaţiile telegrafice şi reţelele de electricitate, ar provoca astăzi pagube de ordinul trilioanelor de dolari.

6 comentarii
Adrian T.

Asta e o perspectiva paranoica. Ce au in comun ceke 4 riscuri? Sunt inafara controlului unei persoane. Probabilistic vorbind, 99.999% din populatie nu poate si nu va putea sa influenteze nici unul dintre cele 4 dezastre.

Pandemiile – oameni de stiinta foarte specializati pot sa creeze antibiotice sau vaccine

Atacurile cibernetice – chiar daca se intampla, nu e sfarsitul lumii. O sa isi revina pana la urma.

Crizele financiare – niste bacheri si politicieni pot sa le previna. Personal daca iau decizii bune pentru mine, pe mine oricum nu o sa ma afecteze.

Furtunile geomagnetice – depind de soare si de protectia noastra. Nici aici nu am cum sa le influentez in momentul de fata.

Cu alte cuvinte, daca nu le pot controla sau macar influenta atunci nu are rost nici macar sa ma gandesc la ele.

OECD, si organizatii de genul, au obiceiul de a arata cu degetul catre dezastre care sunt posibile insa aproape imposibil de oprit. Si pe urma creeaza reguli peste reguli care sunt defapt motive de a taxa pe oameni si mai mult.

Ei considera niste riscuri care sunt relativ improbabile insa posibil devastatoare. Si pe urma le trasmit in mass media. Iar astfel oamenilor le e mai usor sa accepte propaganda.(ex: incalzirea globala, taxa pe carbon, green technologies etc.)

Documentul respectiv arata ca o justificare propagandista a globalizarii si a unei politici unice. Creeaza amenintari si oamenii trebuie sa se uneasca impotriva amenintarilor si sa ia decizii in unison pentru a elimina riscul.

Astfel OECD-ul poate sa propuna:

– pandemii – toti oamenii trebuie sa fie vaccinati si sa plateasca medicamente

– crizele financiare – oamenii trebuie sa fie solidari cu altii ca sa nu ne "infectam" toti. Hai sa marim astfel taxele si sa cream fonduri de intrajutorare.

– atacuri cibernetice – hai sa regularizam internetul ca si asa e prea liber si toata lumea face ce vrea pe net. Haosul nu e bun, trebuie taxat acest nou mediu. Iar regularizarea costa.

– furtunile electromagnetice – urmeaza sa investim in solutii care protejeaza pamantul de soare si creaza retele care nu pot fi afectate. Colectam bani de la toate statele.

In concluzie, OECD si organizatii similare incearca sa manipuleze opinia publica cu astfel de scenarii.

Atotnestiutorul

… ochii pe cer prieteni … ca nu stiti cand cade ceva 😉 … si nu ma refer la cinestie ce "premiu"

mai trebuiau sa treaca acolo extremismul religios nascut din foame … ca doar se scumpesc alimentele nu ? (dar asta este doar o opinie personala, nu are cum sa produca razboaie sau ura rasiala … nu exista nici un astfel de exemplu in ultimii 20 de ani.. nu, nu exista..)

Lucian Davidescu

@Adrian T.

Pe unele nu poţi să le previi dar e bine să fii pregătit pentru eventualitate. Cam ca la inundaţii

@Atotnestiutorul

E vorba de chestii care pot apărea subit/şocuri

Atotnestiutorul

si pandemiile apar in "perioade oarecare" de timp … imagineaza-ti lumea dupa o oaresce seceta cauzata de o oaresce activitate solara ceva mai intensa … "problema" ar aparea cam dupa acelasi interval de timp ca in cazul unei pandemii mai serioase 🙂

Nickmann

Nu pare nimic rau de s-ar intampla. Daca omul a reusit sa ajunga de la piatra cioplita la cutit electric, poate sa treaca si peste restul problemelor. Plus, acum sunt aprox. 7 miliarde de oameni. Cineva sigur ajunge sa treaca prin toate si sa se descurce sa supravietuiasca. Daca nu, nu-i nici un bai, ca doar noi traim pe <a title="Pale Blue Dot" href="http://hep.itp.tuwien.ac.at/~paulrom/sagan.html&quot; rel="nofollow"> Pale Blue Dot

Lucian Davidescu

@Atotnestiutorul

"si pandemiile apar in “perioade oarecare” de timp"

Dar nu poţi prevedea începutul

"imagineaza-ti lumea dupa o oaresce seceta cauzata de o oaresce activitate solara ceva mai intensa"

Raportul nu menţionează seceta ca efect al erupţiei solare, doar întreruperea comunicaţiilor satelit şi a transportului de electricitate

@Nickmann

Pale Blue Dot e un fel de Picior de Plai? 😛