Riscograma

Cui îi foloseşte masacrul din Norvegia?

Breivik, dementule, ce-a fost în mintea ta?

Atipic şi iraţional, atacul de la Oslo nu reuşeşte sâ intre nici măcar în logica terorismului. Sigur, nu poate fi pretinsă logica de la o minte defectă.

Terorist sau criminal
Terorist sau criminal

În primul rând, rezultatul este contrar celui scontat. Atacul “împotriva” islamului reuşeşte să demonstreze doar că violenţa nu e caracteristică islamiştilor, ci demenţilor.

În al doilea rând, atacând conaţionali, Breivik nu reuşeşte să adune nici măcar susţinerea extremiştilor xenofobi. Dimpotrivă, îi face să dea înapoi şi să devină ţinte ale repulsiei publice.

Există însă şi unii pentru care atacul este un cadou nesperat. Este vorba de guvernele fascistoide, care nu ştiau ce motive să mai inventeze pentru a înăspri supravegherea şi cenzura. Cazul ăsta le aduce cam toate argumentele lipsă:

Războiul secret al SRI cu Satana
Războiul secret al SRI cu Satana

1. Până acum, persoanele venite din Orientul Mijlociu erau suspecţii de serviciu. De acum, argumentul “de ce mă controlezi la piele, nu vezi că-s blond?” devine de nerostit.

2. Dacă victimele ar fi fost musulmani, ar fi fost mult mai clar cine trebuie protejat. Aşa, oricine poate fi o victimă, deci potenţialii agresori sunt mai mulţi şi peste tot.

3. Poate că nu te temi pentru tine, dar pentru copiii tăi?

7 lucruri pe care probabil nu le ştiai despre Norvegia…
7 lucruri pe care probabil nu le ştiai despre Norvegia…

4. Iată că internetul poate fi folosit pentru lucruri crime odioase: de aici afli cum să faci o bombă, aici faci propagandă pentru omoruri în masă şi tot astfel ţii legătura cu alţi demenţi ca tine. E clar că internetul trebuie supravegheat?

5. Se zicea că libertatea împiedică astfel de lucruri? Păi nu e Norvegia etalonul mondial al libertăţii şi democraţiei? Țara a cărei familie regală zboară pe curse de linie? Regimul tolerant chiar şi faţă de infractori, cu pensiuni pe post de puşcării, după cum a arătat chiar Michael Moore (ironic, nu?), omul care spunea că  America e de vină pentru demenţii care împuşcă elevi cu zecile?

Morala, dragi copii, e că libertatea vă ucide, tătucul stat vă apără iar fratele-cel-mare Secu ştie el ce e mai bine pentru voi!

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou