Riscograma
Lucian Davidescu

Ce fac chinezii cu atâta aur? Demolează dolarul?

Sau yuanul?

Este ştiut faptul că India şi China sunt principalii cumpărători de aur, ocupând împreună mai mult de jumătate din piaţă. Este ştiută şi motivaţia indienilor – chiar le place aurul! Populaţia deţine aproximativ 15.000 de tone, cât SUA şi UE la un loc. Motivaţia chinezilor, în schimb, putea fi doar bănuită: orice, numai să scape de dolari!

O telegramă diplomatică din 2009, dezvăluită de Wikileaks, arată însă motivaţia completă – sau cel puţin ce-au reuşit să înţeleagă din ea diplomaţii americani din Beijing. China vrea să împuşte doi iepuri dintr-un singur foc:

“SUA şi Europa au încercast mereu să oprească scumpirea aurului. Vor să slăbească funcţia aurului de monedă de constituire a rezervelor. Nu vor ca alte ţări să tracă la rezerve de aur în loc de dolar sau euro. De aceea, preţul mic al aurului ajută SUA să menţină rolul dolarului de monedă de constituire a rezervelor. De aceea, creştereas rezervelor de aur ale Chinei va funcţiona ca model şi va determina şi alte ţări să deţină mai mult aur. În acelaşi timp, rezervele mari de aur ajută la internaţionalizarea RMB”

Pe scurt, China vrea să sfârşească dominaţia dolarului, pentru a nu mai fi nevoită să finanţeze deficitele SUA, dar vrea şi ca yuanul să îi ia locul, astfel încât chinezii să poată cere plata exporturilor în propria monedă.

Punct în care intervine, însă, fractura gândirii de piaţă. Dacă doar China are cea mai puternică motivaţie, politică, dar şi masa critică necesară de-a plăti cel mai mare preţ pentru o uncie de aur, atunci cui îi va mai putea vinde?

Pentru SUA, însă, vine o excelentă rezolvare: acum are trilioane de dolari împrumutate de la chinezi în schimbul cărora trebuie să dea ceva. Nişte uncii de aur, eventual la preţuri astronomice, sunt lucrurile de care americanii se pot lipsi cel mai uşor. Şi poate nu pentru multă vreme, dacă bula se va sparge.

24 de comentarii
Dan Selaru

Aurul americanilor? Ala pe care nu l-a mai vazut nimeni de vreo 30 de ani? Iar despre bula aurului se vorbeste de vreo 5, 6 ani. Pana raportul Dow/aur nu ajnge pe la 1 tot o sa o tinem ca e bula, ca e supraevaluat.

Asa ca mai e. Bula spun ca e aia care nu au cumparat la timp. 🙂

Mihaela Jackson

China cumpara tot ce poate. A cumparat ultimul mare zacant de cupru de pe Terra (in Afganistan), terenuri in Africa si tot asa. China isi croieste un imperiu, ca Franta si Anglia acum 100 de ani. Istoria lumii nu este nimic altceva decat istoria cresterii si descresterii imperiilor.

ova

China are acum foarte multe lichiditati si trebuie sa le investeasca in ceva asa ca acum cumpara tot ce se poate cumparat si poate devenii ulterior sursa de venit, cum e scris mai sus diferite zacaminte de materii prime si acum si aur. Poate intr-o singura tara nu vor putea intra si aia e Rusia.

Daca au asa de multi bani de ce nu iau exemplu de la ai nostrii guvernanti care stiu f. foarte bine sa arunce banii pe diferite investitii aiuristice cu potential de gaura neagra !!! 🙂

atotnestiutorul

ova, au facut si ei "gaurile negre" personale … mai acu un an se laudau cu o linie de tren de mare viteza si cand sa-i dea drumu au descoperit 100km facuti cu o firma "fantoma" in care erau implicati niste guvernanti … nasool moment 😛 (cica aia facutsera calea ferata fara sa aiba ingineri si altele… nu au putut sa dea drumul trenurilor la viteza maxima pe tronsonul respectiv)

ThinkAgainRo

Lumea întreagă se prinde de escrocheria FIAT money adică hârtia igienică botezată dolar băgat forţat pe gâtul tuturor ca moneda de rezervă!Ce să facă China cu exegentul bugetar de 3000 de miliarde de dolari?Cumpără aur până nu se trezesc cu clapa trasă!Economia globală se confruntă cu terminarea resurselor(în timp ce creşte cererea) şi cu hiperinflaţia provocată de 2 măscărici:Bernanke şi Trichet!

Aurul nu este o bulă este subevaluat!Valoarea corectă ar trebui să fie undeva la 20 de mii de dolari uncia!

MIA

>Economia globală se confruntă cu terminarea resurselor(în timp ce creşte cererea) şi cu hiperinflaţia provocată de 2 măscărici:Bernanke şi Trichet!

Curioasa afirmatie :

– cererea globala de resurse mai degraba a stagnat in ultimii ani;

– hiperinflatia a aparut/s-a manifestat mai degraba periferic in state precum Zimbabwe, Belarus s.a.m.d. 🙂

Lucian Davidescu

@Dan Selaru

"Ala pe care nu l-a mai vazut nimeni de vreo 30 de ani"

Ăsta e un avantaj – îl pot vinde de mai multe ori 😉

@Mihaela Jackson

Într-un fel sau în altul, oricine cumpără tot ce poate :))

@ova

Siret-Bărăgan, FTW!

@ThinkAgainRo

"Valoarea corectă ar trebui să fie undeva la 20 de mii de dolari uncia!"

Vezi, e un paradox cu "ar trebui" ăsta – de vreme ce încă nu e atât înseamnă că puţini ştiu deocamdată că "ar trebui". Dar ce te faci dacă prostimea se încăpăţânează să nu afle?

Rocky

“Populaţia (Indiei) deţine aproximativ 15.000 de tone, cât SUA şi UE la un loc.”

Păi populaţia Indiei (1 miliard) > populaţia SUA (308 milioane) şi UE (501 milioane) la un loc.

mormaila

pt d: romii nostri nu prea mai aduna aur, il schimba pe „mercedese” 🙂

d

De unde se vede ca romii nostri cu aurul pe care il aduna sunt acum de mare folos Romaniei. 🙂

atotnestiutorul

Indienilor le place sa are haur la gat si pa deste… si indienii au apucaturi similare.. desi 15 grame de om nui asa mult.

Problema interesanta: dupa aur unde or sa se mai inghesuie investitorii?…

Dan S

Si ce fac cu atita aur ?
Dau de mincare orez aurit ?

ThinkAgainRo

@ MIA

Cum ai ajuns la concluzia că cererea de resurse a stagnat?

Caută definiţia Hiperinflaţiei?În 2006 cât dădeai pe litrul de carburant şi acum cât dai ?Sau pe pâine?

Am tot respectul pentru opiniile diferite de ale mele dar mai găsim pe aici niste teoreticiene ale succesurilor care habar nu au de vreun pic de economie!

Stiu în schimb să folosească emoticoane!

John Galt

Chiar, voi stiti ca si China are de dat niste bani? Nu mult, vro 750 de miliarde..

d

@John Galt

Interesant articol. Oare de ce americanii nu zic nimic de asta?

atotnestiutorul

itic ia 1000$ de la strul … strul ia 1000$ de la [insert name] …. [insert name] luase deja 1000$ de la itic …

fiecare are de luat 1000$

in total au de luat 3000$ … suna a plan de afaceri … 😉

SUA au dat $750B chinei … china a dat $1000B SUA … mda … SUA promite ca se tine de cuvant si da banii inapoi … China momentan nu prea are chef sa dea banii inapoi .. interesant articolul John, dar parerea mea este ca SUA si-a pacalit cetatenii si le-a luat $750B iar acum promite ca o sa-i traga de urechi pe chinezi … mda…

John Galt

Si-ar taia singuri creanga de sub picioare. Vrei sa afle lumea ca principalii lor sustinatori au probleme mari sau ca sunt in "selective default"? Ce ar zice "piata"?

🙂

emil

Este ştiut faptul că India şi China sunt principalii cumpărători de aur, ocupând împreună mai mult de jumătate din piaţă.

Plecand de la aceasta premisa,ar putea fi si ei introdusi in Rosia Montana. Important e sa fie un negociator bun si…corect din partea romana…

ozz bronoson

"În 2006 cât dădeai pe litrul de carburant şi acum cât dai ?"

In 2006-2007 pretolul era mai scump ca acum. Binisor mai scump. Chiar asa, nici sa va uitati pe un grafic nu puteti, voi astia cu teoriile de 2 lei citite pa net?

Radu

@ozz
http://quotes.post1.org/historical-crude-oil-pric… arata clar ca in 2005 barilul era mai ieftin pe plan global. De abia in noiembrie 2007 a trecut pretul barilului de $90, si pretul benzinei retail (in SUA, masurat in dolari) a trecut de $1 pe litru de abia in primavara lui 2008. Acum este circa $1 pe litru (depinde de regiune).

Poate daca masori in franci elvetieni, grame de aur, sau oua de prepelita, petrolul e mai ieftin acum ca in 2006. Dar nu in USD.

ozz brosnon

Cum poti sa faci un argument privind "hiperinflatia" (asta cind pericolul e deflatia) cind mare parte din preturi erau mai mari acum citiva ani? OK, in 2006 barilul era 70$. Da de ce sa alegem 2006 si nu 2007 ca referinta? Ca sa iasa pseudo-argumentul?

Inflatia poate o sa vina, dar nu acum.

Radu

@ozz

Ma confunzi probabil cu alt Radu. Nu am zis niciodata ca e hiperinflatie, locuiesc in SUA de 21 de ani si anumite preturi sunt mai mici acum ca in 1990 (si nu ma refer doar la electronice, ci chiar la anumite preturi la mancare; ce-i drept, m-am si mutat dintr-un stat scump in unul mai moderat ca preturi).

Petrolul e controlat de fenomenul "Peak Oil"; resursele devin din ce in ce mai greu de exploatat, productia scade, chinezii vor si ei sa conduca masini acum, deci pretul in mod necesar creste pana se ajunge la echilibru intre cerere si oferta. Asta indiferent de politica monetara a SUA.

Dar cat priveste salarii etc sunt stagnante ba chiar scad in SUA (mai ales pentru sfertul de americani mai amarasteni), pe masura ce bogatia se concentreaza din ce in ce mai mult in buzunarele celor 1% din cei mai bogati americani, poporul este inglodat in datorii, vezi graficele de la

https://www.nytimes.com/imagepages/2011/09/04/opi

ozz bronson

Radu, nu te confund cu alt Radu, nu esti atit de important, stai calm :), habar n-am cit ai trait in US si nu ma intereseaza citusi de putin. Era simplu de descoperit cui am raspuns daca urmareai macar citatul.

Adrian

E foarte simplu. Aurul urmeaza intotdeauna prosperitatea. Cine nu detine aur, inseamna care are incredere in stat. Fiat money se bazeaza pe incredere, nu au valoare intriseca. Rezultatul dolarul (world currency) din 1900 dolarul a pierdut peste 97% fata de aur si va ajunge exact acolo unde ii este valoarea – 0.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *