Riscograma
Lucian Davidescu

O dedicaţie pentru ţara lalelelor de la ţara manelelor

Răbufnirea statului mafiot!

Povestea cu florile olandeze blocate în vamă – aparent ca retorsiune la faptul că Olanda a refuzat intrarea României în spaţiul Schengen – pare neverosimilă. Racheţii de la Fisc au sechestrat camioanele olandeze cu lalele sau cu carne, în căutarea unor presupuse bacterii. În Rusia, un astfel de comportament este un risc asumat, în Venezuela este o certitudine, însă între două ţări membre UE el pare de domeniul basmului.

În mod ironic, reacţia confirmă tocmai motivele pentru care olandezii au refuzat intrarea României în Schengen – lipsa statului de drept. Oricât a încercat să-l mimeze, aparatul poliţienesc a reuşit, la nevoie, să se mobilizeze exemplar atunci când a fost nevoie să funcţioneze ca un stat mafiot.

Politic, s-ar putea să aibă sens. Cei “99%” dintre manelişti (probabil mult mai puţini) s-ar putea simţi răcoriţi de faptul că “România nu s-a lăsat călcată în picioare”. Logică strâmbă, desigur, pentru că:

1. S-a călcat singură în picioare când şi-a încălcat propriile legi şi promisiunea implicită făcută lumii, că le va respecta.

2. A lua exigenţa drept insultă este semn de imaturitate. Olanda este într-adevăr una dintre ţările reticente faţă de extindere, însă totuşi a fost de acord cu aderarea României, chiar dacă nu era pregătită. Convingerea că cineva care ţi-a dat un deget îţi datorează toată mâna este, cum altfel, manelistică?

3. Solidarizarea faţă de o clasă de politruci şi birocraţi care nu şi-au făcut treaba dar care se dau în stambă cu comportamente mafiote nu prevesteşte nimic bun pentru cetăţenii care acum aplaudă tâmp. Ei nu realizează că racheţii abia aşteaptă să le facă acelaşi lucru şi că tocmai exigenţa unor ţări de genul Olandei îi împiedică.

4. Mai mult, aderarea la Schengen este deja o miză minoră pentru cetăţenii români, rămânând însă una enormă pentru politruci. Chiar merită apăraţi?

5. Poate cea mai importantă este dovada că mafioţii nu sunt în stare nici măcar să facă un calcul aproximativ de oportunitate. Exporturile de flori ale Olandei în România sunt de ordinul a doar câteva zeci de milioane de euro iar întreruperile de câteva zile pot provoca pagube cel mult câteva sute de mii. Care ar putea fi răsturnate în sarcina României dacă olandezii îşi pun mintea să reclame România la Comisia Europeană, ICSID, OMC etc. Caz în care nu mafioţii ci contribuabilii vor fi traşi la răspundere.
Pagubele României pot fi însă cu un ordin de mărime mai sus, dacă gestul său “simbolic” are succes. Îşi îngroaşă graniţele pe harta riscurilor politice şi a fărădelegii, de pe care se chinuie să iasă. Asta înseamnă că mai puţini se vor aventura să investească în România, în schimbul unor profituri mai mari, plătite de nişte manelişti năuci care se tot întreabă, scărpinându-şi burţile: “Da’ de ce e mai scump micu’ în România decât în Olanda?”

48 de comentarii
John Galt

Ce repede a plecat reflexul de stanga, nici nu m-as fi gandit.

Iar lingaii aia din vami, au zis "sa traiti" si s-au apucat sa caute bacteria inclusiv in camioanele de carne (chiar daca ordinul a venit doar pentru bacteria de flori), ca deh.. trebuiau sa depaseasca productia la hectar si sa fie mai catolici decat papa, nu?

Obiceiurile staliniste dispar greu. Cred ca e nevoie de niste deportari si puscarie insa pe directia opusa (gen Mioara Roman inapoi in Ferentari), ca altfel nu iese nimic.

spartan

Lucian, parţial de acord cu tine! Deşi asta mi se pare o răzbunare copilărească, şi noi am fost de atâtea ori "ocoliţi" diplomatic de partenerii europeni. Cine mai crede că toate ţările au drepturi egale, că românul e egal în UE cu neamţul?

Aşa că un pic de fermitate nu strică, prea se obişnuise Europa să ne considere nişte retardaţi incapabili

Ce va aduce viitorul acestei măsuri, vom vedea; dar nu e o soluţie nici să pui undeva occidentul Europei toată viaţa.

Cât despre primirea în UE, nu le plânge de milă. Nu numai noi am avut de câştigat ci şi ţările fondatoare. Nu ne-ar fi primit dacă nu aveau de câştigat din asta!

spartan

P.S. AM vrut să scriu "pupi undeva occidentul"

Adrian

Hmm, si ce repede a plecat si reflexul de la dreapta, aka riscograma.

Faza cu lalelele e un simplu gest politic, sigur ca daca vor pot gasi bacterii si alte tampenii dar nu asta conteaza. Ce sa mai zicem de finlandezi care pun in pericol stabilitatea zonei euro prin insistenta lor legata de garantii?

Ca si guvernul finalandez sau danez (fostul), guvernul olandez actioneaza sub santajul unui mic grup de extrema dreapta care tine in mana "balanta" puterii, Dar lucrurile se schimba: vezi Danemarca si in viitor Franta si Germania care or sa treca din nou pe rosu …

Daca se aplicau aceleasi conditii grupului de la Visegrad sau Greciei nici acum nu era nici una in Schengen, sa fim seriosi.

Lucian Davidescu

@John Galt
Au zis "să trăiţi", dar loialitatea lor este de muscă beată.
Dacă oferă cineva vreo recompensă pentru “whistleblower-i”, să vezi cum se face coadă

@Spartan
Comportamentul "copilăresc" în deciziile luate de oameni maturi aflaţi în funcţii de responsabilitate ar denota retardare mentală. La unii chiar e, dar ceilalţi sunt cum am zis – mafioţi.
"Fermitate" însemna eventual să nu accepţi de la început intrarea condiţionată în UE. Dar atunci ţi-a plăcut.
"Prea se obişnuise Europa să ne considere nişte retardaţi incapabili"
fără să aibe încă destule probe 😀

@Adrian
"Hmm, si ce repede a plecat si reflexul de la dreapta, aka riscograma"
Credeam că şi "stânga" susţine statul de drept.
"gest politic"
Rău a mai ajuns noţiunea de politică
"sigur ca daca vor pot gasi bacterii si alte tampenii"
Asta mai lipsea, să inventeze probe
"Ca si guvernul finalandez sau danez (fostul), guvernul olandez actioneaza sub santajul unui mic grup de extrema dreapta care tine in mana balanta puterii"
Aşa, mama lor de soluţii imorale, să-i înveţe minte românaşii 😛

spartan

Ok, la noi e o copilărie!

Dar faptul că interesele INTERNE ale conducătorilor actuali ai Olandei – adică o propagandă electorală ierftină menită să arate publicului incult că guvernul lor face şi drege în interesul Europei – ce este?

Corect ar fi să spunem astfel: Toţi, din toate ţările, suntem conduşi de politicieni care acţionează după cum au interes. Iar în perioadele "menstruale" adică atunci când se apropie alegerile hormonul puterii îi face să o ia razna. Şi la ei, şi la noi!

Bibicu

Prietene ai scris un articol idiot. Mai bine trageai o injuratura si te abtineai.

Pe linga manelism in Romania mai avem si o problema cu propria imagine. Nu gasim niciodata motive sa fim mandri de ceva. Gestul pe care il critici este corect, tu ai o problema cu Romania si poporul roman. Sa fii sanatos!

John Galt

Corect, nu vamesii aia sunt retarzi ci Lucian are o problema cu poporul roman. Care e cinstit si corect si devreme acasa (vai steaua lui), ce daca planteaza bacterii si probe aiurea doar doar s-o justifica salariul din luna respectiva.

ionut

Bre, cand vine vorba de romani (vorba vine, remarca asta e la fel de valabila si pentru ceilalti), chiar s-au folosit toate rezervele de clor, vanish etc. pentru spalarea creierelor?

Ale cui sunt tirurile alea? Toti socialistii/colectivisti vad ca aplauda cu incantare atacul la proprietate al "autoritatilor". De la aplauzele bucurestenilor adresate minerilor acu 21 de ani "care au raspuns cu inalt spirit civic la chemarea noastra" nu s-a schimbat nimic…

Culmea: la intrarea intr-un club (fie el constituit pe criterii politice) ai fost de acord cu regulile, dupa ce ai intrat le-ai calcat in picioare, si acu' tot tu te superi ca taranul pe sat!

ionut

Lucian, "statul mafiot" e pleonasm. Stii tu vreun stat care functioneaza altfel decat: da-mi taxa (ca sa-ti dau siguranta/protectie) altfel vin cu politia/armata peste tine?

Logosfera.ro

@Lucian. Ti-am luat-o inainte 🙂
http://www.logosfera.ro/2011/09/meciul-romania-ol
Ma asteptam sa aud reactii de genul "ura! nu ne-am lasat calcati in picioare!" de la mosi din sate uitate de lume, dar vad ca romanii, cu cat sunt mai batjocoriti si furati in propria tara, cu atat se dau mai fuduli cand ies "in lume".

UnDress

Chiar asa, Lucian are ceva cu tara asta plina de ciori, lenesi si hoti……..bravo! Hai sa va spun un secret (il stie doar angajatorii), am avut angajati care si-au dat demisia dupa o ora (fara exagerare), iar de 3 luni caut personal si toti imi spun la interviu ca "mai vorbim dupa ce vin din concediu" sau "ne auzim dupa ce incepe scoala"……….hellllllooooooo!!!

RuptngurA

Ce ma mira pe mine este ca au trecut tirurile cu gazonu' (ala mediatizat !!!). Daca eram mai mioritici le opream si pe alea in vama ca au bacterii ce naiba….

d

Inteleg ca trebuie sa suportam capriciile Frantei si Germaniei dar acum orice stat din UE, orice politician idiot din UE (au si ei destui) poate sa-si bata joc de noi si noi sa credem ca e "spre binele nostru"? Aiurea. Un partid mic de extrema dreapta decide neintrarea Romaniei in Schengen. 20 de milioane de romani sunt la mana unui Vadim olandez iar noi trebuie sa strangem din dinti si sa acceptam cu seninatate?

Meritau din plin sa le blocam florile. Sper ca a blocada a fost facuta cu cap si ca mai avem si altele pe teava, cum a fost refuzul de a sustine Franta in Libia. Ajunge cu ploconelile ca nu suntem Grecia. Am facut exact ce ne-au cerut, cand au cerut, cum au vrut ei.

Balogh Zoltan

Greu, greu, greu… foarte greu sa fii rezonabil cu capul patrat si gol… Daca si intre cititorii presei economice sunt unii carora li se pare fireasca o actiune stupid-hei-rup-ista ce afecteaza foarte putin tinta – exportatorii olandezi pentru care Romania e o piata cu totul marginala si paralizeaza cateva firme romanesti – importatorii, distribuitorii si o parte din micii comercianti de flori… pai atunci… vai de capul nostru.

In loc de un raspuns inteligent la reticenta fireasca si pe deplin justificata a occidentalilor fata de intrarea noastra in spatiul Schengen, liderii nostri se intorc cu spatele si le arata fundul paros…

Ratam sansa de a ne prezenta cu propuneri si solutii de genul: …Crearea unor mecanisme de repatriere si restrictionare a libertatii de miscare a infractorilor, cersetorilor si altor specimene de genul, sub spectrul unor penalitati aspre pentru nerespectarea interdictiilor. …Executarea pedepselor pentru infractorii europeni in tara lor de origine – daca tara in care sunt prinsi si condamnati e deacord si isi doreste acest lucru. …Trimiterea unor delegatii permanente de politisti pe cheltuiala noastra in zonele in care s-au format comunitati dubioase de cetateni romani si sa punem umarul la protejarea cetatenilor occidentali fata de "ai nostri". …Sau o idee mai excentrica – statul roman sa-si asume acoperirea daunelor materiale provocate de cetatenii romani in alte tari din UE – oricum, occidentalii nu ar fi deacord cu asa ceva din principiu, dar o asemenea propunere ar fi o dovada a preocuparii si responasibilitatii asumate… Oameni creativi si inteligenti pot sa gaseasca idei si mai bune decat cele ce mi-au trecut prin cap in vreo cinci minute. Pentru asemenea masuri se poate creea cadrul legal in tara, dar si la nivelul UE la propunerea noastra, si, in functie de costuri, o sa vedem daca o sa mai vrem sa fim in spatiul Schengen sau nu. Exista posibilitatea sa fim proactivi, sa ne implicam, sa alocam resurse… in loc de "ba p-a ma-tii !"

Nu trebuie decat se ne dovedim responsabili fata de comportamentul si faptele propriilor nostri cetateni si s-ar putea ca occidentul sa raspunda cu generozitate.

Povestea cu blocarea camioanelor cu flori olandeze e o dovada de prostie grosolana. Asta nu e atitudine mafiota, e o atitudine de taranoi prost. Atitudinea FSN-istilor comunistoizi care ne conduc de 20 si ceva de ani e penibila… Pacat. Pacat de noi.

Balogh Zoltan

@d si altii ca el… Voi nu sunteti in stare sa faceti distinctia intre problema liberei circulatii a marfurilor si libera circulatie a persoanelor ? Nu va dati seama ca pentru Europa de Vest piata de desfacere din Romania reprezinta doar o fractiune mica din exporturile lor ? Deteriorarea relatiilor comerciale sau mai rau, excluderea din piata comuna, pe cine ar afecta mai mult ? Nu vedeti ca fata de "jena" pe care le-o provoaca emigrantii nostri veseli nu facem decat sa mai adaugam o "jena" in plus ? Va e lene sa ganditi ?!

d

@Balo si alti altii ca el

Oamenii sunt mai importanti decat marfurile si libera circulatie a oamenilor nu e mai prejos decat libera circulatie a lalelelor. Daca ti se pare ca o lalea are mai multe drepturi decat un om(chiar si un cersetor manelist din Romania), asta nu face decat sa ma intristeze.

John Galt

D, daca din cauza unui tigan (ca tine) eu ajung sa pierd bani pentru ca mi se blocheaza transporturile in vama sau mi se interzic pietele externe doar ca sa fii tu smecher aici, atunci sorry – tu ramai aici si florile pleaca in ALTA PRTE.

Imi arati curul – iti arat si eu cum dispar afacerile. Taxe oricum nu mai dau.

Sa vezi atunci ce veselie generala (link) va fi peste tot.

Ok?

🙂

d

Galte rominas tiganas, daca stai cu curu dezgolit pe forum si ii astepti pe olandezi sa ti-o traga cand au chef, atunci esti numai bun de export sa stai cu mana intinsa intr-o gara din Amterdam. Daca tu crezi ca florile sunt mai importante decat oameni atunci esti si retard.

Regiunea Centru

„Oricât a încercat să-l mimeze, aparatul poliţienesc a reuşit, la nevoie, să se mobilizeze exemplar atunci când a fost nevoie să funcţioneze ca un stat mafiot”

Nici nu visau olandezii ca mafiotii din Romania vor confirma inca odata ca sint … mafioti. Niste öprosti, manelistii nostri

Felix

Aceasta ne e directia: ne rupem de europeni şi mârâim la ruşi: nu de alta, dar americanii au nevoie de slugi fidele aici, în zonă.

ionut

"Nu trebuie decat se ne dovedim responsabili fata de comportamentul si faptele propriilor nostri cetateni"

Zoli, reciteste comentariile lui alde @d, ca sa constati imediat si inca o data ce greseala e etatismul! Pai nu-i d'ajuns ca am nationalizat/socializat pierderile/erorile, vrei sa cautionam si infractorii si sa socializam si vinovatia? Eventual sa-i luam si pe buletin? 😀

A, daca vrei sa initiem o discutie despre o asociere privata si voluntara care sa se ocupe de asta, de acord (ca principiu)!

Esti sigur ca vrei tu sa te simti responsabil pentru alde@d?

de-a dura lex

« Oamenii sunt mai importanti decat marfurile si libera circulatie a oamenilor nu e mai prejos decat libera circulatie a lalelelor. »

să ducem şi mai departe această logică.

omul e mai important decât automobilul – hai să lăsăm oamenii (fără auto) să se plimbe liniştiţi în mijlocul autostrăzii, de ce să aibă doar maşinile acest drept?

omul e mai important decât pasărea – hai să-i permitem oricărui cetăţean să-şi facă nevoile în pomii din parc, pe capul altor oameni, de ce să aibă doar păsările acest drept?

aaa, şi să aibă orice om dreptul de-a intra în curtea oricui.

ş.a.m.d.

trăiască dreptul la liberă circulaţie!

Balogh Zoltan

"Pai nu-i d’ajuns ca am nationalizat/socializat pierderile/erorile, vrei sa cautionam si infractorii si sa socializam si vinovatia? Eventual sa-i luam si pe buletin? :D" – ai dreptate, am mentionat si eu ca o asemenea initiativa ar fi probabil respinsa de occidentali, fiind principial gresita – evident, ma refer doar la asumarea si acoperirea de catre statul Roman a daunelor provocate de cetatenii romani prin infractiuni marunte.

Eu am vrut sa sugerez ca reactia corecta este sa demonstram ca ne pasa si ca vrem sa contribuim – inclusiv financiar – la gasirea unor solutii. E doar o chestiune de diplomatie, de reprezentare corecta si eficienta a comunitatii de cetateni romani, in beneficiul acestora, adica al nostru. Asta are de facut "statul"… ca daca nu face asta, atunci intradevar ne subordonam fara rost acestei conventii sociale numita STAT si platim impozite degeaba. Nu vreau sa redeschid vechea dezbatere de pe acest blog, dar nu cred in desfiintarea/minimalizarea statului, ci in perfectionarea continua a eficientei sale, dupa aceleasi principii care stau la temelia convingerilor tale ( ai folosit intr-o postare termenul "praxiologie" – e de baza, dar elitele noastre nu prea stiu ce e aia !!! ), dar, tinand cont si de natura umana cu toate belelele pe care le poate provoca. Coercitia e necesara in societate, altfel ne contrazicem caracterul de fiinte sociale si ne supraevaluam calitatile. Alde@d tocmai demonstreaza utilitatea coercitiei 😀

Revenind la subiect, in ceea ce ma priveste, eu as fi deacord mai mult din interes decat din solidaritate sa achit nota de plata pentru asumarea daunelor si costurilor provocate de concetateni in alte tari in schimbul libertatii de miscare totala in spatiul schengen. Nu cred ca ar fi mare branza de costuri si asta nu ar anula raspunderea individuala a fiecaruia pentru faptele sale. Oricum, asa cum spuneam mai devreme, "Pentru asemenea masuri se poate creea cadrul legal in tara, dar si la nivelul UE la propunerea noastra, si, in functie de costuri, o sa vedem daca o sa mai vrem sa fim in spatiul Schengen sau nu". Daca devine prea scump, renuntam urgent la spatiul schengen, ca oricum nu e mare procopseala pentru noi. Pentru mine personal e total irelevant. Daca ar fi prea complicat sa ma duc intr-o tara, atunci nu m-as mai duce. Ma duc si-mi cheltuiesc banii acolo unde sunt bine primit. Pana una alta, putem circula linistiti prin UE.

"Esti sigur ca vrei tu sa te simti responsabil pentru alde@d?" – bineinteles, ma simt responsabil pentru catelul din curte si pisica de langa mine si imi sunt foarte dragi :). Cum as putea sa nu ma simt responsabil pentru un om, fie el alde@d ?! Cred ca si pigmeii din africa ecuatoriala dau dovada de atata umanitate… 😀 …serios vorbesc, nu glumesc. Dar asta-i alta discutie. Intradevar, daca alde@d ar sparge niste oale si este in interesul meu sau al societatii sa le repar, atunci, daca as putea, le-as repara. Asta nu inseamna ca nu as incerca prin toate mijloacele sa-i atrag raspunderea materiala si/sau penala dupa caz. Prin orice mijloace legale sau chiar putin peste limita daca am suport moral.

John Galt

D, fii atent. Oamenii evident ca sunt mai importanti decat animalele (sau alte flori – ca vad ca aveti dileme pana si aici).

Eu insa spuneam ca tu nu ai nici un drept in a-mi impune mie povestile tale. Pentru ca si eu sunt OM. Iar daca afacerea mea (cu flori, cu graunte, cu orice) este interzisa undeva (Olanda), din cauza TA, ca tu furi pe acolo sau uite ca vrei sa te dai smecher AICI (cu bariere, controale, si legi dupa cum te trezesti tu dimineata), uite ca eu pot considera gestul tau un ATAC la posibilitatea mea de a-mi castiga existenta cinstit, pentru ca daca eu nu mai pot vinde in Olanda DIN CAUZA TA, atunci uite ca voi da faliment, DIN CAUZA TA.

Daca romanii vor fi banati pe tot cuprinsul Europei din cauza dorintei tale de a fi smecher aici, uite ca multi se vor trezi in faliment. Si in curand singurul rezultat va fi FOAMEA GENERALIZATA. Dar tu vei fi "smecher"..

Tu ma obligi sa fiu sclavul dorintelor tale, in fapt. Iar eu nu am chef.

ionut

"Coercitia e necesara in societate, altfel ne contrazicem caracterul de fiinte sociale si ne supraevaluam calitatile."

De acord dar nu impotriva unor non-agresivi. Cei ca @d demonstreaza nevoia de legitima aparare (i-a explicat John Galt ce si cum), nu coercitie (initierea violentei)!

Pe de alta parte "senghen", asa e, ai vazut bine, e mai mult un avantaj la nivel psihic (de recunoastere a acceptarii), decat exclusiv pragmatic.

Altfel, poate m-am exprimat gresit: era vorba de responsabilitate pentru erorlle lui @d, nu pentru el ca om.

"dar nu cred in desfiintarea/minimalizarea statului, ci in perfectionarea continua a eficientei sale"

Asta e chiar misto, mi-a placut! 😀

droid04

Vad ca majoritatea comentatorilor il tin de mana pe autor si tipa ca ce vai de mama noastra de tara de mafioti si manelisti suntem…. si cu tiganii ca emblema vizuala.

Dar Olanda cum e ?

Nu Romania a stabilit regulile de aderare la Schegen. Nu noi am batut in cuie conditiile si pasii ce trebuie urmati. Noi am facut tot ce ne-au cerut pentru aderare. Si la sfarsit vin si ne zic : aaa pai nu ne convine sa intrati voi, indiferent de faptul ca ati respectat tot ce v-am cerut.

Respingerea aderarii Romaniei nu tine de conditiile existente in Romania, sau de neindeplinirea conditiilor de aderare, ci este exclusiv un joc al politicii interne din Olanda.

Deci revin la intrebarea de mai sus : Olanda ce fel de tara este daca nu vrea sa respecte angajamentele asumate invocand cai verzi pe pereti ?

John Galt

Te referi la dosarele lui Nastase si marea coruptie, nu?

Balogh Zoltan

@ionut

“dar nu cred in desfiintarea/minimalizarea statului, ci in perfectionarea continua a eficientei sale”

"Asta e chiar misto, mi-a placut! 😀 "

Si mie imi place atentia pe care o acorzi acuratetii in exprimare… Da-mi voie sa "cizelez" expresia. In loc de "perfectionarea continua a eficientei" sa fie: efortul continuu de imbunatatire a eficientei. In societate, in economie, lucrurile evolueaza, nu sunt statice. Ideea ar fi ca efortul de perfectionare trebuie sa fie permanent, continuu. Formatul optim in organizarea statului nu se atinge niciodata, fiindca nu exista asa ceva.

Inteleg ca pentru tine statul eficient e un non sens. Dar, atentie ca eficienta e un concept vag, la fel si statul. Unii se limiteaza la compararea efortului/costurilor cu rezultatele obtinute la nivel general, ale statului luat ca totalitatea organizatiilor care-l reprezinta, ceea ce e imposibil. Daca iei institutiile separat sau daca abordezi problema punctual, distinct pe obiective de interes public atunci "eficienta statului" prinde consistenta ca si concept.

John Galt

Pentru un socialist absolut tot e vag.. Pana si conceptul de absolut.

🙂

kilroy

Intre timp si Germani si Franta si-au reiterat opozitia fata de primirea Romaniei in Schengen. Tot asta au zis si finlandezii. Ce fac romanii verzi care acuza conducerea Olandei de nationalism? De ce nu manifesteaza in fata guvernului cerand sa declaram razboi celor patru natiuni mai sus mentionate?

ionut

@Balogh Zoltan

Mi-a placut din alte motive:

1) Statul minimal e o iluzie, himera, e imposibil, odata infiintat nu poate ramane minimal. Ca sa nu mai spun ca adeptii lui au mari probleme in a defini "minimalul".

2) Din pozitia de organizatie pradatoare si subiectiv-redistributiva statul e, din contra, cumplit de eficient (deoarece talharia e "legalizata" iar redistributia e absolut subiectiva functie de vointa fiecarui birocrat aflat in functie).

John Galt

Chiar, ai observat cum se uita la tine cand mergi in biroul lor? Parca ar fi stapani absoluti, ca doar "raul, ramul" apartine DOAR LOR, nu tie, intreprinzator marunt care plateste taxe. Padurile sunt ale lor, autorizatiile sunt ale lor, totul e al lor. Si iti fac un favor ca discuta cu tine, ei "te lasa" sa faci afaceri ca acolo e mosia lor.

Balogh Zoltan

@droid04

Asta e o alta prostie… pai daca in trecut a fost acuzat de coruptie si a trebuit sa-si dea demisia… cine l-a aratat cu degetul, bulgarii ?! E la mintea cocosului ca olandezii lui l-au suspectat, nu bulgarii. Daca a ramas frustrat de la acea poveste, nu are a face decat cu cei care l-au acuzat acolo in Olanda lui.

Incearca sa intelegi, daca poti, ca indiferent de cat de aberanta ar fi pozitia Olandei fata de noi, reactia autoritatilor noastre a fost cat se poate de stupida si contraproductiva. Daca am fi avut diplomati adevarati si lideri responsabili, pana acum i-am fi lasat deja fara argumente si ei insisi, occidentalii, s-ar fi revoltat fata de eventuala nerespectare a calendarului convenit, dupa criteriile stabilite de ei, nu de noi.

Deci, aici, s-a pus in discutie atitudinea autoritatilor noastre, nu al olandezilor. Atitudinea olandezilor e o cu totul alta poveste, iar necazul care ar trebui sa ne preocupe inainte de toate e modul stupid in care ne gestionam problemele. Cat de prost trebuie sa fie un lider politic sa nu vada un lucru atat de evident ?

Balogh Zoltan

@ionut

…la 1) ai perfecta dreptate, 100% deacord.

…la 2) intradevar, iata cu cata usurinta se poate relativiza conceptul de eficienta a statului… de asta spuneam ca sunt concepte vagi, atunci cand nu e limpede din context, trebuie sa precizam la ce ne referim…

George

Eu vad ca toti nemanelistii de pe aici au impresia ca au dreptate dar exista un adevar de netagaduit si cu care cei care o dau inainte cu prostii, incultii de romani, ar trebuii sa lase ciocul mic.

Am avut de indeplinit niste conditii pentru a intra in Schengen? Da. Le-am indeplint? Da. Atunci lasati povestile.

Ca avem probleme cu justitia este foarte adevarat dar exista alte clauze deschise pe aceasta tema. Asa maine o sa vina portocalele din olanda sa ne spuna ca nu ne dau acceptul de schengen pentru ca nu legalizam casatoriile intre aceleasi sexe. Ai ce sa le faci? Nu.

Singurul lucru pe care ar trebuii sa-l facem fara tam-tam este sa le dam drumul in continuare la hoardele de gipsy, prin care sa demonstreze tarile civilizate cum se respecta drepturile omului, minoritatilor, copiilor, hotilor, bulangiilor, etc, si la cum suntem noi de prosti. Daca tot nu intram macar sa scapam de stresul de a vedea prea multi din astia pe aici.

Pentru patronul cu angajatii care-i pleaca repede.

Prietene daca oamenii iti pleaca, cred ca tu ai cel putin o problema.

1. Cine i-a angajat, nu tu? Atunci nu te pricepi sau l-ai luat pe cel cu salariul cel mai mic ori era vreo d-ra cu posterior beton?

2. E foarte posibil ca tu sa nu-i spui tot ce trebuie sa faca iar cand vine omul la munca sa vada ca face cu totul altceva decat a aflat la interviu. Pe criza asta ma indoiesc ca cineva pleaca dupa o ora decat daca are motive serioase. Asa ca nu te mai plange ca nu te scapa olandezii de faliment daca nu stii sa-ti angajezi oameni competenti.

droid04

@Balogh Zoltan:

Nu e alta prostie. Olandezul a fost dat in gat de bulgari, a iesit scandal si a fost obligat sa demisioneze din functia de primar. Si acum e ministru si decide ca Romania + Bulgaria nu pot sa adere pentru ca … suntem corupti 🙂

Si tu vrei sa ne ducem cu capul plecat si cusma in mana sa cerem spasiti daca ne dau si noua dreptul nostru cum a fost promis …

Asta da atitudine mioritica – felicitari 🙂

Cat priveste argumentele … in situatiile in care faci tot ce ti se cere si ti se da peste ochi ca ''asa vrea muschii mei de olandez'' atunci e cazul sa retaliezi. Si asta perfect legal desigur … nu ei spun ca avem

coruptie ? pai uite incepem lupta cu evaziunea. De ce se supara ca incepem chiar cu ei ?!?

Lucian Davidescu

@droid04

Coane, scuze ca să fii bădăran şi ticălos se găsesc întotdeauna. Justificări, niciodată.

NU este "perfect legal" să opreşti transporturi de marfă în numele unei bacterii închipuite.

alecs_g

Clasic romanesc: am facut x+y deci am tot dreptul sa primesc z! Daca nu imi dati z sunteti toti rasisti, extremisti, exclusivisti si vreti sa decimati romanii. Deci, io ma pun de-a curmezisul si nu ma dau pana nu e ca mine. Yeah…. that's the way to go! Mai bine ar mai citi lumea legislatia europeana ca sa inteleaga cum functioneaza lucrurile inainte sa isi dea cu presupusul, powered by Antena + RTV!

iokan

Desigur, modul in care s-a raspuns a fost prostesc, dar un raspuns trebuia dat. Apropo de raspuns, nimeni nu i-a raspuns lui droid04 :

daca intelegerea initiala a fost ca trebuie respectate conditiile a,b.. h , de ce se invoca acum nerespectarea conditiei y? E ca si cum as fi depunctat la examenul de limba romana pentru ca nu stiu sah ; sau pentru ca tata a fost chiabur …

Balogh Zoltan

@droid04

Imi pare rau, n-ai inteles nimic. Nu sustine nimeni ca trebuie sa fim blegi sau umili. Dimpotriva. Mai citeste odata ce s-a discutat aici.

@iokan

"Desigur, modul in care s-a raspuns a fost prostesc, dar un raspuns trebuia dat." – Sunt 100% deacord. Trebuia dat un raspuns si mult mai mult decat atat, ar fi trebuit actionat in mod energic, cu intelepciune… La ora asta, Olanda si Finlanda daca ar fi persistat in pozitia lor, ar fi fost "puse la zid" deja de catre toti ceilalti, daca liderii nostri ar fi avut cativa neuroni in plus. Oricum, oficialii UE au fost cat se poate de expliciti in recunoasterea indeplinirii criteriilor de aderare la acordul schengen. Ce asteptam, sa faca martienii presiune diplomatica in locul nostru acolo unde trebuie ?

Ce nu pare sa inteleaga lumea e ca opozitia celor doua tari este convenabila si pentru celelalte tari occidentale si situatia asta se poate perpetua multi ani de acum incolo daca in loc sa ne aparam interesele asa cum se cuvine, vom continua sa ne purtam ca gibonii europei… Foarte convenabil pentru Franta si Germania, care si-au exprimat reticenta cat se poate de explicit si de data asta, iar primavara trecuta s-au opus efectiv.

D-le iokan, nu va deranjeaza faptul ca vom intra in spatiul schengen multumita mai degraba efortului diplomatiei poloneze, maghiare si al altor "estici" care sunt foarte sensibili la orice forma de discriminare intre occidentul dezvoltat si estul "emergent" ?!!! …Era o situatie rara, in care aveam toate argumentele din lume in favoarea noastra si noi atat reusim sa producem, sa le mai provocam o mica jena ?!!! Doar atat ?!

… Ce naiba de raspuns sa i se mai dea lui droid04 ?! Ce nu e limpede ? 😀

iokan

@Balogh Zoltan

Ma deranjeaza faptul ca , chiar daca vom intra pana la urma in ss (spatiul schengen) asta nu va elimina problemele provocate de tigani .Acestia sunt mult mai vizibili si deranjanti pentru vestici decat niste politicieni corupti, din care au si ei . Recunoastem ca avem politicieni corupti , dar ne infurie daca se spune ca romanii sunt paduchiosi si cersesc, fiindca asta se aplica de fapt la tigani. Ma deranjeaza :

a) la vestici: ei nu se leaga de minoritatea tiganeasca, pentru a nu fi considerati rasisti .In schimb pot ironiza linistiti majoritatea romaneasca; aceasta generalizare nejustificata nu mai este rasism

b) la noi: Dorel nu se leaga de minoritatea tiganeasca, pentru a nu fi considerat rasist; in schimb sunt facuti cu ou si cu otet francezii si mai nou olandezii, care sunt deasupra noastra cu cateva clase in orice domeniu

c) caut un raspuns la intrebarea : de ce tiganii nostri sunt mai vizibili decat cei maghiari sau cehi? Am gasit 2 formule:

– forta de atractie a unei tari vestice TV pentru tiganii dintr-o tara rasariteana TR :FAT_TV_TR =k1* (bogatia TV-bogatia TR)

– nivelul de nesimtire a tiganilor din TR cand ajung in TV : NNT_TV_TR =k2* (civilizatia TV-civilizatia TR)

unde k1 si k2 se determina experimental

bedexe

Apoi, vamesii olandezi au verificat cate 10 min sau pana la limita decolarii CI ale romanilor in aeroporturi din Olanda.

Toti se joaca pe banii nostri.

Liviu

Nu am avut timp sa citesc toate comentariile asa ca ma scuzati daca repet ideea spusa deja de cineva.

Am studiat putin problema si faptul ca verificam fiecare cargo cu continut perisabil este normal conform legislatiei europene, chiar incurajat. Ceea ce, cred eu, s-a vrut a se demonstra este ca noi am fost pana acum curvele lor si am facut tot posibilul ca marfa lor sa mearga repede catre destinatie si ca daca am fi aplicat legea corect, cum facem acum, ar fi fost nasol pentru ei.

deci eu cred ca am fost stat mafiot ca am acceptat sa ne purtam frumos cu ei pana acum, nerespectand legile lor, si acum ne schimbam.

Dar oare statul Olandez nu e nazist sau fascist luand o astfel de decizie bazata doar pe rasa si impresii?

Eu nu am dat niciodata spaga in Romania in viata mea, am dat doar o data in Belgia

Lucian Davidescu

@Liviu
"Am studiat putin problema si faptul ca verificam fiecare cargo cu continut perisabil este normal conform legislatiei europene, chiar incurajat"
Ai studiat şi dacă e legal să opreşti sau să confişti marfă pe care o crezi infestată de vreo bacterie imaginară?

droid04

@ Lucian Davidescu:

1.Este legal sa opresti si sa verifici absolut orice intra in tara ta. Oameni, marfuri, orice. Daca bacteria este prezenta sau nu se stabileste in urma controlului nu inaintea lui. Cu cat mai multe controale cu atat mai bine.

Ei procedeaza la fel cu oamenii si marfurile noastre stai linistit si nu de ieri ….

2.Dar sa confisti marfa trimisa unor firme fantoma este legal ?

3.Dar sa verifici daca sunt droguri ascunse este voie ?

Suntem tratati ca o tara de rangul III. Cat timp stam cu fruntea plecata asa o sa ramanem. Cand ai dreptate si nu tipi atunci poti sa te consideri "civilizat" si sa-i lasi pe toti sa te …. cum vor ei.

Lucian Davidescu

@droid

"Suntem tratati ca o tara de rangul III"

Exact! De propriii politruci.

"Daca bacteria este prezenta sau nu se stabileste in urma controlului nu inaintea lui"

Asta-i o gogomănie!

Dacă n-ai o suspiciune întemeiată, n-ai control sanitar.