Riscograma

Cum fost măturată de aparatul foto digital compania Kodak, inventatoarea aparatului foto digital

Cică nu era la fel de profitabil ca filmul!

Acţionarilor Kodak le-a stat inima săptămâna aceasta, când titlurile companiei s-au prăbuşit cu 50% ca urmare a zvonurilor că managerii au angajat o firmă de avocatură specializată în insolvenţă. Acţiunile şi-au revenit rapid, după ce Kodak a dezminţit că ar avea probleme.

Ce este blockchain și cum va schimba tot ce știai despre bani
Ce este blockchain și cum va schimba tot ce știai despre bani

Problemele noi, desigur pentru că cele vechi sunt incluse în preţ. În 1988, compania avea 145 de mii de angajaţi. Acum sunt mai puţin de 19.000. În 1996, vânzările au atins 16 miliarde de dolari iar profitul 2,2 miliarde. Acum, vânzările sunt de numai 7 miliarde de euro, cu pierderi de jumătate de miliard. În 1997, acţiunile Kodak atingeau un vârf de 94 de dolari. La momentul zvonului, ele au ajuns la un minim de 78 de cenţi.

La sfârşitul anilor ’90, Kodak era încolţită de competitori însă îşi păstra poziţia de lider detaşat. Declinul lent şi iremediabil a venit în anii 2000, odată cu apariţia camerelor digitale. Pare povestea unei companii depăşită de tehnologie, însă în realitate este a unei companii învinse de propria incompetenţă.

Airbnb și Uber – semnele cutremurului social care ne așteaptă
Airbnb și Uber – semnele cutremurului social care ne așteaptă

Kodak este compania care a inventat şi patentat camera foto digitală, încă din 1975. Chiar şi acum, compania produce unii dintre cei mai performanţi – dar şi foarte scumpi – senzori. Însă, deşi a avut tot timpul tehnologia la îndemână, a preferat să o marginalizeze. Îi punea în pericol extrem de profitabilele vânzări de filme.

Teoretic, o companie de talia şi cu experienţa Kodak ar avea oricând şansa de-a se reinventa. Marele obstacol însă este că a pierdut cel mai de preţ activ, pe care îl construise într-o sută de ani: numele Kodak nu mai este primul – nici măcar printre primele zece – care vine în minte atunci când e vorba de fotografie.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou