Riscograma
Lucian Davidescu

Ocupaţi, băieţi, orice, numai ocupaţi!

Ce motive ar avea românii să participe la o „revoluţie globală“?

Participarea aproape de zero la versiunea românească a protestelor virale începute sub genericul „Ocupaţi Wall Street“ este un motiv de îngrijorare. Nu pentru că ar demonstra proverbiala lipsă de mobilizare a românilor. Ci pentru că tensiunea socială există şi în România, poate chiar în mai mare măsură, şi era de preferat ca ea să se reverse acum, într-o manifestaţie care, în fond, este despre democraţie, decât mai târziu, mai violent şi împotriva cine-ştie-cărui adversar mai mult sau mai puţin închipuit.

Principalul motiv al participării slabe este, desigur, faptul că România are alte probleme decât Vestul. Acolo, clasa mijlocie vede cum îi scade un nivel de trai pe care îl considera firesc. Aici, sărăcia este încă o stare de fapt, iar mobilitatea socială este totuşi destul de ridicată, fie şi pe calea emigrării. Scenariul despre care se spune că l-ar fi salvat pe Ceauşescu – o combinaţie românească de glasnost, perestroika şi mai multă mâncare în magazine – se adevereşte abia acum.

Pe de altă parte, România are probleme pe care Vestul le are în mult mai mică măsură, dar care au alimentat revoluţiile primăverii arabe: cleptocraţia ajunsă politică de stat, mafiile locale protejate politic şi acapararea unei mari părţi din capital tot de „1%“, dar de data aceasta foşti activişti şi securişti.

„Occupy Wall Street“ ar putea părea o revoluţie socialistă, însă nu este. Ambiguitatea doctrinară specifică aproape oricărei mişcări de masă face ca ideile socialistului Michael Moore sau ale libertarianului Ron Paul să fie la fel de bine primite. Însă, în cele din urmă, este o mişcare împotriva socialismului „de dreapta“, adică a sistemului politic care favorizează acumularea capitalurilor în mâinile unei elite – economică în cazul Occidentului, militară în cazul Orientului sau politico-mafiotă în cazul României.

Primul semnal a fost dat de islandezi, poporul care a refuzat să naţionalizeze pierderile provocate de bancheri. După ce fosta clasă politică a fost aproape măturată de protestele de stradă, iar ţara a declarat un faliment cinstit, economia s-a întors rapid pe creştere. A fost prima răsturnare totală a sistemului politic confortabil în care fiecăruia îi vine rândul mai devreme sau mai târziu, dar în cadrul căruia nu se schimbă aproape nimic niciodată.

Mai pe scurt, „Occupy Wall Street“ este începutul unei mişcări globale care pretinde instalarea unei democraţii autentice. Motiv pentru care – pentru raţiuni proprii sau măcar, pentru început, din mimetism – ar fi bine ca şi românii să ocupe Piaţa Unirii, Universităţii, Obor, Rasdaq… oricare, numai să o ocupe.

În schimb, marele risc al României este ca, după modelul bulgăresc sau chiar după cel propriu din perioada interbelică, să găsească vinovăţii de natură etnică sau după alte stereotipii uşor de materializat. Asta n-ar face decât să consolideze regimul cleptocratic, să le confere autoritate morală mafioţilor de naţionalitate majoritară şi să îi îmbogăţească şi mai mult pe securişti şi pe urmaşii lor.

9 comentarii
radu

nu au ocupatstrigat nimic la OUG50 unde au fost facuti sclavi milioane de romani. cine sa ocupe piata acum? cei 3000 de investitori BVB?

iooo

romanii nu mai protesteaza pt ca au vazut ca revolutia lor e furata ,a fost furata in 89 de ilici ,apoi de guzganii rozalii ,pana nu apare un om providential in tara asta nici poporul n-o sa se mai ridice ,n-are rost .

totedati

tipul ăsta de demonstraţii nu mă impresionează de loc! când o să văd primul bitcoin, da există şi varianta offline adică pe hârtie!, fluturat la aceste proteste ca alternativă economică reală la actualul sistem corupt atunci da, va un semn că lucrurile devin serioase, că sistemul actual are o alternativă fundamental diferită! n-am chef să ies în stradă doar ca băieţii deştepţi cu ochi albaştri să mă bifeze şi să mă pună la index ca posibil terorist şi anarhist! nici cauciucurile arse nici vitrinele băncilor sparte, nici măcar bombele puse în budele ceo-urilor de corporaţii multinaţionale nu vor schimba nimic!

bitbills.com/products

yay! evident mai un pic mai scumpi ca cei pur electronici, hârtia costă! cum nu ai monopol ca BNR-ul costul e chiar mai mare!

d

Plus ca la noi bancile sunt detinute de straini. Una e sa te revolti contra bancilor la New York , pt ca sunt ale lor, sunt intre ei. Dar la noi protestatarii impotriva bancilor straine ar fi etichetati xenofobi, fundamentalisti, inapoiati, etc.

Dan

Nu mai are cine sa protesteze in Romania. Cei nemultumiti sint plecati de cativa ani in Italia ori Spania

alex

@ iooo nu exista oameni providentiali. ei apar doar ca materializare a vointei si nivelului unei societati. Cand societatea va fii pregatita o sa vezi si oameni providentiali. Deocamdata avem oamenii care ii meritam.

@Lucian din pacate Romania este pepiniera de xenofobie si stereotipuri. Un sistem bolnav (mai bolnav ca asta) de genul comunismului ar inflorii din nou aici. Si apropo de proteste se gandeste cineva la Rosia Montana si ce jaf se pregateste acolo ? Nu-i pasa nimanui acum dar peste ani o sa ne vaietam ca prosti (vezi cazul Petrom) ca ce-am avut… ca ce-am pierdut…. si asa mai departe.

marcel

Pentru "explozii" sociale trebuie atinsa o masa critica de nemultumire (de foame) si ai nevoie de un factor declansator (un eveniment, nu o persoana). Factori care au amanat declansarea unor proteste de genul celor din Grecia :

– emigrarea masiva a romanilor;

– banii emigrantilor trimisi in Romania pentru rudele lor;

– evaziunea fiscala ;

– foarte multe categorii de ajutoare sociale;

De regula, cand sunt proteste mai mici dar dese scade riscul unui protest de mai mare amploare. Daca as fi politician, aceasta liniste, linistea dinaintea furtunii ar trebui sa ma nelinisteasca ! Cu conditia sa nu dorm pe mine, in Parlament!