Riscograma

Iată care ţări vor să interzică prin constituţie creşterea datoriei de stat sau o fac deja

…de teamă să nu ajungă la faliment.

SUA – Constituţia americană prevede că doar congresul are dreptul de a împrumuta bani, iar iniţial preşedintele cerea votul pentru fiecare împrumut în parte. În 1917, această practică a fost înlocuită cu un plafon de împrumut. În ultimii 50 de ani, plafonul a fost ridicat de 74 de ori – cel mai recent în 2011. Congresul dezbate acum posibilitatea unui amendament constituţional care să impună bugete echilibrate. La sfârşitul anilor ’90 trezoreria estima că într-un deceniu datoria publică va fi achitată integral. În realitate, a ajuns la 100%.

Încă doi ani de coşmar, încă un deceniu pierdut
Încă doi ani de coşmar, încă un deceniu pierdut

Polonia – Constituţia adoptată în 1997 prevede un plafon absolut al datoriei de 60% din PIB, iar din momentul în care deficitul atinge 55% din PIB orice împrumuturi sau promisiuni de plată suplimentare ale guvernului, care ar mări datoria, devin nule de drept.

Elveţia – În 2001, Constituţia a fost amendată prin referendum pentru a forţa guvernul să aibă excedent bugetar în anii de creştere economică şi deficit doar în anii de recesiune şi doar în limita sumelor economisite. Iniţial, erau permise derogări în cazuri excepţionale, dar care ulterior au fost eliminate.

Georgia – În 2009, preşedintele Mihail Saakashvili a propus includerea în Constituţie a unei limitări de 60% pentru datoria publică şi 3% pentru deficitul bugetar. Încasările bugetare nu vor putea depăşi 25% din PIB, iar orice mărire de taxe va trebui aprobată prin referendum.

Ştiaţi că România este, chiar în această clipă, în încetare parţială de plăţi?
Ştiaţi că România este, chiar în această clipă, în încetare parţială de plăţi?

Germania – Din 2009, Constituţia prevede o limită a deficitului bugetar de 0,35% începând din 2012 şi de 0% din 2020. Excepţii pot fi făcute în caz de dezastre naturale sau de criză economică severă.

Spania – Anul acesta, Constituţia a fost modificată şi cere bugete echilibrate la nivel naţional şi local, astfel încât datoria publică să fie redusă la 60% din PIB. Cu condiţia de a se menţine sub această limită, guvernul va putea avea deficite de maximum 3% din PIB.

Italia – Anul acesta, premierul Silvio Berlusconi a promis că va echilibra bugetul până în 2013 şi că va adăuga un amendament care să prevadă echilibrarea bugetelor în Constituţie

Mai mult, în România Liberă: Deficit bugetar ZERO în 2013?

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou