Riscograma

Cum i-au păcălit chinezii pe africani: resurse contra infrastructură

Mită pentru contracte, resurse vândute pe nimic, investiţii care nu se mai materializează. Sună familiar?

China a reuşit, în ultimii ani, să-şi cumpere un mic imperiu colonial în Africa, ieftin. Pentru accesul la resurse, companiile chineze au plătit mită direct în conturile cleptocraţilor locali. Pentru prostirea maselor, au promis investiţii în infrastructură, pentru care însă n-au mai găsit bani. Acestea sunt câteva dintre concluziile unei anchete a Centrului pentru Jurnalism de Investigaţie al Columbia University din New York. Ancheta a pornit de la telegramele Wikileaks, a durat aproape un an şi se bazează parţial pe date publicate de revista The Economist în august.

Secretele războiului comercial dintre găina românească şi puiul brazilian
Secretele războiului comercial dintre găina românească şi puiul brazilian

Controlul chinez asupra resurselor africane este exercitat de o reţea de 60 de companii mari, care orbitează în jurul China Investment Fund şi al celei mai cunoscute componente ale sale: “Sonangol”. Compania a promis investiţii de 18 miliarde de dolari în schimbul accesului la resurse din ţări ca Guinea, Angola, Madagascar sau Zimbabwe.

În Guinea, junta militară a anunţat în 2009 “contractul secolului”: investiţii de 7-9 miliarde de dolari în schimbul accesului fără discriminare la resursele de bauxită şi minereu de fier de pe o arie vastă. Însă contractul nu prevedea penalităţi pentru contractorii chinezi. De exemplu, cele 100 de autobuze care trebuia livrate în termen de 45 de zile n-au ajuns nici până acum. Contractul a fost semnat la doar 12 zile după ce militarii au masacrat 150 de civili şi au violat câteva sute de femei care protestau împotriva regimului condus de Moussa Dadis Camara. Anul trecut, junta a fost răsturnată, dar noii lideri se codesc să rezilieze contractele, pentru că “încă nu le-au văzut”.

Omul cheie al afacerii, “prietenul special” Mahmoud Thiam, a încheiat o afacere asemănătoare şi în Madagascar, cu noul regim instalat în 2010 prin lovitură de stat. Miza: rezerve de un miliard de barili de petrol.

Agri-dolarul se pregăteşte să ia locul petro-dolarului
Agri-dolarul se pregăteşte să ia locul petro-dolarului

În Angola, lucrările la proiectele de cale ferată au fost oprite în 2007 iar proiectul pentru un aeroport internaţional a fost oprit încă de pe planşetă, arată o telegramă Wikileaks. Iar preşedintele Jose Eduardo do Santos, care de altfel a semnat contractele, a criticat public calitatea lucrărilor chinezeşti. Anul viitor, speră să devină preşedintele ţării chiar şeful local al Sonangol, Manuel Vicente.

Și Zimbabwe aşteaptă încă lucrările de infrastructură pe care le-a plătit deja, cu aur, platină, petrol şi gaze. Însă foarte puţine dintre detaliile contractuale sunt cunoscute public. Contractele au fost oprite de ministrul de finanţe Tendai Biti, membru al Opoziţiei, care este însă suspectată că a supralicitat antamând resursele de diamante pentru a-l putea înlătura pe Robert Mugabe, anul viitor.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou