Riscograma
Lucian Davidescu

Iată cum s-a înarmat Iranul pentru a speria de moarte orice atacator

Un nou război în Golf ar fi mult mai complicat.

Toate fregatele ruginite şi avioanele expirate ale Iranului nu fac două parale, aşa cum n-au făcut nici ale Irakului, Serbiei sau Libiei. Însă Iran a adoptat strategia unui răspuns asimetric în caz de atac. Asta poate determina chiar şi cea mai echipată armată din lume să ezite. Iată pe ce se bazează apărarea iranienilor.

Submarine ruseşti din clasa Kilo – adică aceeaşi ca şi unicul şi nefuncţionalul submarin al României. Deşi propulsate diesel, sunt totuşi greu de detectat chiar şi în ape puţin adânci. Dezavantajul lor este că un inamic superior numeric va avea drept ţintă prioritară cele trei submarine.

Mini-submarine – unele cumpărate de la nord-coreeni, altele de producţie proprie, botezate Ghadir. Avantajele lor sunt numărul – peste 20 – şi faptul că sunt mai uşor de ascuns.

Torpila Hoot – despre care se presupune că ar fi fost copiată după sovietica VA-111 Shkval. Skhval/Hoot este singura torpilă (oficial, cel puţin) care se bazează pe principiul supercavitaţiei, principiu care permite viteze de minimum 360 km pe oră, adică de trei-patru ori mai mult decât o torpilă convenţională.

Rachete anti-navă – de tot felul. Iran are o copie primitivă a Exocet, racheta care le-a dat pentru scurtă vreme speranţe argentinienilor în războiul pentru insulele Falkland. Însă mai are şi una dintre cele mai temute rachete anti-navă existente – ruseasca Moskit care atinge dublul vitezei sunetului. Ba mai mult, iranienii se laudă că au început să producă o rachetă proprie, cu traiectorie balistică, a cărei viteză ajunge până la Mach 3.

32 de comentarii
vala

daca nu-l au pe boc ca sa faca poc… tot degeaba

ThinkAgainRo

Problema unui război în IRAN nu o constituie faptul că această ţară ar fi vreun pericol major pentru US.Pentru Israel se schimbă treana fiindcă în LIBAN sunt aproape 250 de mii de rachete orientate către ''poporul sfânt''.

MArea problemă este preţul barilului de petrol care repede repede s-ar duce către 300-500 de dolari bariulul antrenând economia mondială într-o spirală a dezastrului din care greu va mai ieşi.Iar primii avantajaţi ar fi ruşii care ar avea astfel bani să cumpere fiecare metru pătrat din US şi Europa.Acesta este motivul principal pentru care SUA ezită şi acum să atace IRANul.

Cât despre armamentul iranian daţi-mi voie domnule Davidescu să cred că au ei şi surpize-surpize (neplăcute ofcourse pentru inamic) căci din 1979 sunt în stare de război.Dacă se va interveni terestru (fapt de care mă îndoiesc) oricine va lua o mare papară.IRANienii nu sunt arabii puturoşi din IRAK.Sunt urmaşii perşilor şi sunt deosebit de crunţi.IRANUL poate oferi destul de multe probleme oricui ar îndrăzni să-l atace. Știu şi analiştii de la Pentagon şi cei ai MOSSADului că lucrurile nu stau aşa de simplu cum le vedem expuse în massmedia.

radu

mda. aceleasi argumente le-am auzit si despre irak cu a lor a 4-a armata a lumii. armata americana i-ar distruge total in maxim 3 luni. dar in 3 luni pretul petrolului va ajunge la 400 de dolari. asta este singura problema. totul este ca raportul risk-reward sa ajunga nivelul dorit de americani si regimul de la teheran este istorie.

ionut

Bre, "pretul" barilului de petrol spre 300-500 de dolari (eu unul as zice, mai degraba, spre 1000), din contra, ar fi benefic pentru economie.

Petrolul este o resursa rara, asa cum sunt toate celelalte, care acum, ca efect al interventionismului si al ignorarii legilor economice, este risipita.

ion

o fi avand si armament american, sau francez …, nu doar rusesc, mai are si suportul chinei

ar fi interesant sa vedem o harta cu producatorii de armament, si cine cui vinde, in ce cantitati, si atuncea o sa intelegem mult mai mult, asa vorbim si noi ca sa nu tacem

Liviu Stoian

Sa nu ne amagim. Iranul se pregateste de peste 25 de ani pentru confruntarea cu Occidentul crestin. Eu sunt convins ca un eventual razboi ar avea si o mare componenta terorista chimica, biologica si nucleara, folosind vectori umani, retele de teroristi neiranieni, toata armata de imami siiti din lume cu armatele lor, automobile, trenuri si avioane sabotate. Daca sunitii erau divizati si reprezentau o relativa elita, siiti sunt marile mase de arabi si nearabi musulmani adunati in jurul moscheelor. Petrolul va fi in acest razboi ultima preocupare a iranienilor. In privinta armamentului din posesia armatei iraniene, aceasta este modesta insa nu poate fi ignorata. Surpriza ar putea-o constitui detinerea unor ogive nucleare furate sau improvizate. La toata asta se adauga si o puternica indoctrinare a maselor, care poate conduce oricand la martirism. Cred ca astazi Iranul este departe de anii razboiului cu Irakul cand cele doua tari se alergau cu tancurile prin nisip pana li se termina benzina. Din punct de vedere politic, in Iran, dincolo de o elita care se mai hraneste cu visurile occidentale din perioada in care tara era centrul aliantei asiatice a americanilor, restul populatiei este foarte atasata de valorile traditionale islamice si isi sustine armata si conducatorii, ceea ce nu este putin lucru. In alta oridne de idei, nu trebuie ignorate relatiile Iranului cu Rusia, cu care sunt incheiate acorduri inca putin cunoscute. Accesul spre sud al Rusiei este stipulata in vechi si actuale tratate la care rusia nu va renunta.

MANGO

D-LE STOIAN!!
CEA CE DESCRII DUMNEATA ASTAZI,ERA VALABIL ACUM 30-50 DE ANI. ASTAZI,ARMELE STIUTE SANT IRELEVANTE, SINT ABSOLITE.
EXISTA DOUA ARME PE CARE NUMAI 2 TARI LE AU SI CU CARE POT DISTRUGE ORI CE INAMIC,FARA A DISTRUGE INFRASTRUCTURA..TI-AM SPUS DESTUL??NU STIU DACA IRANUL,IN AMBITIA MULAHILOR DE A FII DIN NOU CE AU FOST ACUM 2500 DE ANI ,INTELEG PERICOLUL.SI DACA ATUNCI,GRECII I-AU INFRANT,DE DATA ACEASTA VOR DISPAREA-FIZIC, DE PE PLANETA.

Judex

Stoiane tată, urmăresc toate comentariile acestea tîmpite pe fel de fel de forumuri şi toţi plănuiesc cum să distrugă Iranul, cum să-l pună cu botul pe labe, să-i facă şi să-i dreagă.
Am citit toată istoria Iranului să-i văd tradiţia războinică de care tot este acuzat de fel de fel de păcate: de satanism, anticreştinism şi cîte şi mai cîte, dar constat că sute de ani nu a atacat pe nimeni.
Deodată toată lumea s-a inflamat că vezi Doamne nu mai poate dormi din caua Iranului.
De ce se neagă dreptul unui stat de a-şi asigura securitatea naţională, dezvoltîndu-şi propriul sistem de apărare? Există cumva vreo lege care să interzică acest drept?
După cum ştiu eu, Iranul nu a ameninţat pe nimeni de la Mossadegh încoace. Vrea pur şi simplu să fie lăsat în pace să-şi dezvolte propriul său scut de apărare. Ce e rău în asta? Aceasta înseamnă întărirea păcii.
Iată că Irakul s-a dezarmat ca să îndeplinească toate convenţiile internaţionale, în credinţa sa prostească că lumea îl va lăsa în pace şi iată că a păţit-o.
Să li se adreseze americanii o dată clar iranienilor : Ascultaţi domnilor, daţi-ne nouă petrolul ce-l aveţi sub talpă că voi sunteţi fiinţe inferioare şi nu-l meritaţi, ca să ştim o regulă!
Să nu ne frece americanii ăştia cu fel de fel de scheme şi minciuni, că ne-am săturat de minciunile de la noi!

Lucian Davidescu

@vala

oare câţi barili ne-ar da pe el?

@Think

O singură navă scufundată e o catastrofă. Două sunt cât o înfrângere…

@radu

"aceleasi argumente le-am auzit si despre irak cu a lor a 4-a armata a lumii."

că ăsta ar fi fost un răspuns asimetric? nu cred

@ionut

Nu mai bine dai un preţ în uncii de aur?

@ion

Păi ironia e tocmai că armanentul de big army nu prea face două parale când eşti atacat de producătorii lui. Eficiente sunt tocmai chestiile mici şi ieftine. Să nu uităm, talibanii i-au gonit pe ruşi cu rachete purtate pe umăr, de 20.000 de dolari bucata…

@Liviu Stoian

"Eu sunt convins ca un eventual razboi ar avea si o mare componenta terorista chimica, biologica si nucleara, folosind vectori umani, retele de teroristi neiranieni, toata armata de imami siiti din lume cu armatele lor, automobile, trenuri si avioane sabotate"

Poate, dar ăstea nu sunt de natură să respingă un atac de la graniţele tale.

cavaleralb

NU Iranul e problema ci Israelul. Americanii sunt impinsi in fata, ca de obicei, de sefii lor din Tel Aviv si de AIPAC, lobby-ul evreiesc din Statele Unite.

Finalitatea – distrugerea oricarei tari independente si potential periculoase pentru Israel in orientul mijlociu. Asa se explica si distrugerea Irakului, si „primavara araba” si „revoulita siriana”. Aceasta ultima manevra ataca indirect Iranul si Hezbollahul.

Agresiunea continua si sa speram ca nu ne vom trezi cu un nou razboi mondial pe cap.

Marcu

Da, miroase a razboi acolo, Iranul e nervos. Bine Davidescu! Sa fim informati cu ce se intampla in lume si ne poate afecta, nu cati a mai facut Simona Senzual.

Eu am ascultat si interpretarea biblica a acestor evenimente. Va fi razboi, unul f. mare, toti impotriva Israelului , iar Israelul ii va umili. Cine doreste, poate accesa http://www.resurse crestine.ro. sau dr. Lazar Gog-"Perspectiva profetica 2012" si "S-au falit impotriva Domnului". Sa nu uitam ca in controlul tuturor lucrurilor este Dumnezeu si nici un fir de par nu cade fara voia Lui. Se pare ca traim vremurile de la urma.

Ce parere aveti ?

atotnestiutorul

marcule … mai sunt 5miliarde de fiinte pe planeta asta care au "alti Dumnezei" .. astia toti merg in iad direct, nu? … langa Ghandi si Kim al koreenilor 😉

Iranul este o tara cu importanta strategica deosebita atat pentur rusia cat si pentru china … nu prea vad un razboi in zona fara un mic deranj pe la popoarele "prietene" .

China cat petrol cumpara din Iran? ca proportie din productia iraniana .. are cineva cifre ?

vala

cred ca daca o sa ne ofere un baril or sa zica sa mai dam ceva….

ionut

"Nu mai bine dai un preţ în uncii de aur?"

Aicea e de calculat. Si calculul e, oarecum, un pic mai laborios! E de adunat, scazut, impartit, creante, active, pasive, depozite, tone, uncii etc. 🙂

testokick

Si pana la urma cand incepe? Parca e o confruntare intre 2 copi de 6 ani. A lu' tata e mai mare…posibil, dar tata are 2! Eeee? Treaba serioasa.

kilroy

Razboiul incepe abia cand incepe bruiajul statiilor radar. Si mai inainte se maseaza trupe, se organizeaza logistica. Deocamdata doar isi incordeaza muschii. Cand unii, cand altii.

Diana

Razboiul ca instrument de oprire al cresterii economice.(China).

Radu Ionescu

War! huh-yeah

What is it good for?

Absolutely nothing

Uh-huh

Clasamente

Ceea ce e un pic amuzant e ca unele arme pe care le are Iran e de provenienta SUA, acestea fiind ramase de pe vremea lui Pahlavi.

Armata Iranului este una foarte mare, sunt militari activi cam 550.000 iar in rezerva altii 650.000.

Oricum un razboi in Iran va influenta destul de mult pretul petrolului, iar anuntul ca UE va restrictiona achizitia petrolului Iranian nu stiu cat de mult ii va afecta pe acestia deoarece India si-a anuntat intentia de a cumpara tot petrolul Iranian (la un pret banuiesc preferential) existand posibilitatea ca acesta sa fie apoi revandut mai departe.

fish

eu ash ezita cu s-300-ul de la rusi.

le-au dat banii inapoi iranienilor, ca nu le-au livrat marfa

Lucian Davidescu

@Marcu

Cine e Simona Senzual? 😀

@kilroy

"Razboiul incepe abia cand incepe bruiajul statiilor radar"

Da. şi invers 😀

@Diana

De ce să forţezi inevitabilul?

@Radu Ionescu

Keeping mullahs in/out of power

@Clasamente

"Ceea ce e un pic amuzant e ca unele arme pe care le are Iran e de provenienta SUA, acestea fiind ramase de pe vremea lui Pahlavi."

Nu prea mai zboară şi nici noi n-ar face mare lucru. Fără doctrină, logistică şi controlul liniei de fabricaţie, F-14 sau oricare alt avion e doar o pocnitoare.

@fish

Corect, am dat cu bâta-n baltă. Mersi 🙂

Clasamente

@ Lucian , e corect ceea ce zici numai ca acest lucru imi aminteste de faptul ca Bin Laden in tinerete a fost instruit sa zicem de SUA impotriva URSS iar peste cateva zeci de ani a ajuns Bin Laden sa se "razboiasca" cu SUA.

In orice context niciodata SUA nu isi va vinde ultimele generatii de armament astfel incat avantajul tehnoogic va fi de partea sa, singura diferenta o poate face o bomba nucleara care aduce detinatorului ei un avantaj foarte mare astfel incat aceasta nu va fi atacata niciodata de catre un alt stat.

Parerea mea este ca Iranul va fi atacat doar pentru resursele sale de petrol, restul sunt doar incercari de motivare a actiunii .

atotnestiutorul

cata vreme China, India si Rusia au si ele un interes asupra petrolului iranian … nu prea ii vad pe americani sarind la bataie.

oricum ar fi sa punem problema razboaiele din ultimii 30 de ani au fost motivate de doua obiective: Justificarea unor cheltuieli incredibile in fata "alegatorilor" si Controlul resurselor. Cata vreme americanii mai au pe unde sa arunce cu bombe iar interesele de control se pot ciocni de alte astfel de interese, iranienii pot sa stea linistiti si sa puna ei un embargo total asupra exportului catre UE si America de Nord.

Zic şi Eu.

Iranul nu-i o problemă dacă nu ar fi avut arma nucleară ca obiectiv politico-strategic.Problema este că americanii nu mai pot permite crearea unei noi ,,probleme'' gen Coreea de Nord mai ales că zona este foarte ,,încărcată'' nuclear prin prezenţa armelor nucleare în India şi Pakistan,India fiind ameninţată prin două ţări islamice ,,prietene'',Iran şi Pakistan.Prima ţară afectată în ,,interese'' este China care nu are petrol,importul din Iran fiind 98% la un preţ derizoriu,la un sfert din preţul de piaţă.Deci unde dai şi unde crapă?China va avea mari proleme economice prin lipsa petrolului iranian fiind cam singura ţară care nu respectă embargoul impus de SUA şi ONU.Se poate amesteca China?Posibil,mai ales că şi ei au concentrat forţe navale în zonă.

Ion

Deci domnule jurnalist sunteti in urma cu armele Iranului.

Ultima arma care nu este foarte cine stie ce artma sofisticata dar este redutabila si face un black-out total.

Mai documentativa si la ambasada Iranului daca nu aveti alte surse inainte de a scrie un articol.

Despre ce este vorba : este o racheta care a tinge orbiat satelitilor GPS dupa care se ghideaza rachetele americane, avioanele si dronele lor (ale SUA), aceasta racheta nu are o tinta specifica insa ea explodeaza si arunca pe orbite cu sute de KM la ora mici bile acoperite cu kevlar cu miez de plumb aceste lovesc aleatoriu satelitii aflati pe orbita si le produc daune care ii scot din functiune. lansara a numai 10 rachete de acest fel cu bilute mici de 1cm diametru poate face un black-out total pentru spatiul aerian al Iranului.

A doua bomba este de aceeasi natura numai ca acesta racheta explodeaza in stratosfera la granitele Iranului cu acelasi tip de bile care au forma care le permite sa planeze cateva zile in atmosfera inainte sa cada pe pe suprafata terestra, aceste bile in numar mare, de exemplu 50 de astfel de rachete pot opri un atac aerian pe un coridor cu o latime de 100km, bilele intra in motrel avionelor facandule sa se prabuseasca. dezavantajul este ca pune la sol si flota aeriana Iraniana dar care oricum nu este prea moderna. Deci si de asat ezita Americanii ca nu pot lovi aerian cu rachetele ghidate laser si solutie nu prea au cum sa cotracareza BOMBELE CU BILE.Mai documenteazate inainte sa scii un articol, apropo ai scola de jurnalis sau esti facut la apalul bocancilor?

Lucian Davidescu

@Clasamente

Sunt de acord cu exemplul. Talibanii au fost pregătiţi pentru război asimetric şi s-au descurcat bine. Mi se pare cea mai mare prostie să te aperi cu aceleaşi arme ca ale atacatorului dar de zece ori mai puţine.

@atotnestiutorul

Nu petrolul este problema. E marfă fungibilă, sursa contează doar pe termen scurt, pe termen mediu contează doar preţul. Importanţa Iranului e alta – de intersecţie pe "Drumul Mătăsii"

@Zic şi Eu

De unde această informaţie, cu petrolul la sfert de preţ pentru chinezi?

@Ion

Eu am auzit pe la ambasadă un zvon despre bomba cu ciungă (chewing-gum-dum-dum), care se întinde pe o fâşie de 100 Km liniari şi se lipeşte de tălpile bocancilor, îngreunând astfel înaintarea trupelor de uscat până la ricoşeu 😛

ionut

@Ion

"Sforta" e cu tine? 😀

bula

@ atotnestiutorul.
Nu am cifre raportate la productia Iranului, dar stiu ca 15% di importurile energetice ale Chinei vin din Iran. Daca cineva isi inchipuie ca, la caz de Doamne-fereste, China va asista neputincioasa, viseaza! Si China detine obligatiuni SUA de 1000 miliarde USD! Cam ce poate provoca chestia asta?

archangel of j

planul atacarii Iranului e cam de 10 ani. Acum, daca stai si te gandesti, de ce nu s-a realizat? Inca mai tin minte ce spunea gen. Emil Strainu la una din emisiunile sale: Iranul nu trebuie subestimat, este o tara care s-a dezvoltat si are armament modern, realizat prin forte proprii sau achizitionat de afara. Isi mai aminteste cineva ce s-a intamplat cu acea drona first class , made in uSA? SUA se aseamana cu Imperiul Roman. A fost maret pana cand a inceput sa fie tacat. Din acel moment a inceput prabusirea. SUA isi creaza o imagine de invincibilitate, care nu stiu daca va rezista in fata unor confruntari cu forte sensibil superioare si mai bine organizate decat cele din Irak, Afganistan, Somalia, si ex Iugoslavia. Iugoslavia, unde au avut toate conditiile sa invinga. Teritoriu mic, armata cu efectiv redus, colaborarea strategica, inclusiv a Romaniei, care a permis cfolosirea culoarelor de zbor peste Banat, facilitand astfel evacuarea rapida si in siguranta a avioanelor care atacau. Se stie ca de anul trecut, americanii fac pregatiri intense pt declansarea razboiului din Iran. Vor exista 2 forte principale de lovire: SUA si Israel. Lor li se vor alatura, ca foerte de sustinere UK si Franta. Atacurile vor porni din Israel, Golful Persic, unele din fostele republici sovietice, Irak, si Turcia. Vor fi atacuri aeriene combinate cu atacuri de rachete lansate de pe navele stationate in Golful Persic, din Israel si din tarile golfului,: Qatar, Aden, Arabia Saudita, U A E.Coalitia SUA mizeaza pe prima lovitura, care se vrea devastatoare. Cateva sute de avioane vor atac concomitent cu un atac de rachete masiv.

paul

sute de mii de kurzi inarmati pina in dinti cu consilieri evrei stau pregatiti sa atace Iranul, mii de oameni din Belucistan inarmati pina in dinti de americani stau la pinda in sud, in est divizii de tadjici si uzbeci din Afganistan asteapta un semnal, soarta Iranului pare pecetluita, evreii si americanii vor ataca din aer si de pe mare, Iranul nu va mai exista ca stat

Chris Kay

scufundarea Shefield-ului de argentinieni a fost facilitata de faptul ca protectia navei antiracheta era dezactivata…asta pt ca radarul bruia comunicatziile radio si ori aveai una ori alta…e un exemplu clasic care se da pt relevantza EMC-ului (electromagnetic compatibility)
ar fi surprinsator daca americanii inca nu au rezolvat problema respectiva

Adriana Manolache

da, subtirel cateva submarine si cateva rachetute (20000 la numar) .. nu e problema sterg orice tara de pe harta.. 🙂 Da noi stam linistiti ca suntem departe de Iran…