Riscograma

Adevărul despre criza din România

…este că statul nu a fost lovit aproape deloc. Deci, unde sunt banii?

O minciună repetată la nesfârşit poate începe să sune plauzibil. De exemplu, aceea că statul s-ar fi restructurat din cauza crizei. În realitate, nici gând. Iată ce s-a întâmplat faţă de 2008, ultimul an cu creştere economică masivă şi un buget de venituri şi cheltuieli la nivelul maxim de până atunci.

Atenție, vine recesiunea – tăiați preventiv salariile de la FMI!
Atenție, vine recesiunea – tăiați preventiv salariile de la FMI!

Cheltuielile statului au continuat să crească an de an. O parte din creşterea din 2009 a fost rezultatul deciziilor luate la sfârşitul lui 2008. Și totuşi, cheltuielile au continuat să crească în 2010, anul tăierii salariilor bugetare şi 2011, anul în care numărul angajaţilor la stat a scăzut cu o zecime. Una peste alta, în 2011 cheltuielile au fost cu 8,5% mai mari decât în 2008.

Veniturile statului au scăzut substanţial în 2009, dar au revenit pe creştere în 2010 şi 2011, în principal ca urmare a măririi TVA. Practic, însă, derapajul bugetar din primul an de criză a fost înlocuit prin pachetul masiv de împrumuturi de la FMI şi Comisia Europeană, bani care vor trebui daţi înapoi începând de anul viitor. În 2011, veniturile statului au fost cu 11% mai mari decât în 2008.

Cum sunt posibile astfel de cifre când toată lumea plăteşte TVA mai mare iar bugetarii încasează salarii mai mici? Când investiţiile, subvenţiile sau achiziţiile de bunuri şi servicii au stagnat sau chiar scăzut? Procentual, cea mai mare creştere a fost în cazul dobânzilor. Ele au crescut cu 130%, până la mai mult de 2 miliarde euro, sumă care nu include plăţile BNR în contul banilor împrumutaţi de la FMI.

Însă cel mai mult au crescut cheltuielile cu „asistenţa socială”, în principal pensii. În cei trei ani, creşterea cumulată a fost de 27%, de la 12,5 până la 16 miliarde euro (la cursul actual). Cel mai mult au crescut pensiile militare – 30% doar anul trecut.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou