Riscograma
Lucian Davidescu

Vacanţa în Grecia va ajunge incredibil de ieftină după întoarcerea la drahmă

Unde te duci la vară?

Criza grecească se îndreaptă rapid către cea mai dură rezolvare. După falimentul parţial anunţat anul trecut, urmează probabil încetarea totală de plăţi. Procentul datoriilor tăiate a crescut de la 20% la 50%, apoi 70% şi deja grecii se întreabă dacă mai are sens să plătească ceva. La început era vorba să fie tăiate doar datoriile private, dar acum grecii ameninţă să lase cu buzele umflate chiar Banca Centrală Europeană. Vârful de plăţi este în martie, iar grecii ameninţă explicit că nu îl vor onora. Din conturile private au migrat deja 65 de miliarde de euro, pentru a nu rămâne în ghearele statului în caz de falimente bancare, naţionalizare sau întoarcere la drahmă.

Ultima variantă este cam singura posibilă în cazul în care Grecia refuză să mai plătească. Legal, nicio ţară nu poate fi exclusă din zona euro, însă într-un astfel de caz preferi să ieşi de bunăvoie. Partea proastă este că o astfel de mişcare are drept consecinţe (previzibile) creşterea generalizată a constrângerilor la finanţare şi o traumă „emoţională” pentru majoritatea pieţelor.

Partea bună este că după eventuala întoarcere la drahmă, cursul s-ar prăbuşi rapid cu până la 50-100%. O astfel de cădere va ruina standardul internaţional de viaţă al grecilor, cărora le va fi de două ori mai greu să cumpere orice din import. Reversul este că, pentru oricine altcineva, tragedia grecească va deveni o oportunitate de-a cumpăra ieftin. Pe primul loc sunt exact pachetele turistice pentru care Grecia e faimoasă, şi care au ajuns deja teribil de ieftine.

Şi, chiar dacă nu vor ajunge cocktailuri molotov pe malul mării, violenţele de stradă vor ţine cererea destul de jos. Prin urmare, concediul din Grecia ar putea ajunge chiar mai ieftin decât viaţa în România

29 de comentarii
ION STEFAN

Este greu cand te inveti cu un anumit standard de viata sa ti se impuna anumite reguli de austeritate.La vara ii vom ajuta si noi cu ceva euro prin concediile pe care le vom face prin Grecia .Ei sunt comercianti adevarati,scad preturile ca sa ocupe hotelurile si sa faca venit,nu ca ai nostri vor venituri 100% si cat mai rapid.Asa se face ca hotelurile sunt goale si in statiuni canta "cucu"

vala

admitand ca Grecia se va intoarce la drahma cum crezi ca va evolua euro fata de dolar (d)in acel moment ?

eu cred ca se va intari…

emilia

Admitand ca Grecia intra in faliment, nu e bine sa-ti cumperi o proprietate intr-o zona turistica la un pret mic?

Ioana Tudor

E macar o veste imbucuratoare pentru romani, vor cumpara bilete pentru sejururi in Grecia si mai ieftine ca pana acum. Agentiile de turism vor bombarba piata cu oferte 🙂

kizi

Un concediu la mare in Grecia,este oricum mai ieftin decat unul pe litoralul Romanesc.

romania inedit

Si eu o sa ma duc in vacanta in Grecia cand o sa revina la drahma .

Cea mai mare greseala a grecilor a fost intrarea in zona euro .

d

Grecia va fi un exemplu de ce se poate intampla fara masuri de austeritate.

Bican

asa vrea USL sa ajungem

predator

ce prost esti bicane…..! cat ti-a dat udrea sa te bagi in seama?


Dragos

Ce inseamna o prabusire a cursului cu 100%? Din aritmetica pe care am invatat-o eu ar insemna sa ajunga la 0…

Lucian Davidescu

Ai dreptate. Epic fail 🙁

geo

Nu lasa globalistii sa se intample asa ceva….Suveranitatea este o trasatura a trecutului…. Oilor le place mai mult sa fie sclavi la bancheri…

robert

…cu singura deosebire ca in grecia va fi interesant sa te duci pe jos, ca nu se stie daca vei gasi benzina . cazarea va fi ieftina, dar cu serviciile si cu mancarea va fi jale. grecii sunt lacomi si vor trage pe turisti la modul barbar. nu vor accepta sa vanda ghyros pe 5 drahme daca pana acum au luat 5E pe aceeasi portie. si apoi de unde resurse? ca astia nu cresc mai nimic. deci se vor lovi de importuri. Grecia va fi de vazut numai cu bicicilata si cu mancare din traista. ca si daca tii iei benzina in masina o sa iti fure benzina din masina.

Goritza

Vacanta in Grecia era oricum mai ieftina decat viata in RO pt un motiv simplu: raportul calitate/pret la cumpararea de servicii.

In Romania va fi mereu mai scump sau chiar egal cu late destinatii precum Grecia din cauza serviciilor proaste, preturilor prohibitive si nervilor pe care ti-i faci in timpul concediului. Mai ales pe litoral.

Ionutz

Cea mai mare greseala este de fapt a UE cand a uitat sa-si faca un organism de control care sa tina sub supraveghere toate tarile din cadrul ei si in special pe cele cu potential infractional in mediul politicienilor.

iel greko

…cind a intrat in UE,a declarat un pIB pe care nimeni nu l-a verificat;toti erau "aprinsi" la cap de jocurile olimpice de la Atena care au avut loc la putin timp de la aderare si nu s-a gindit nimeni sa verifice PIB-ul,ca si asa s-au bagat ceva bani internationali pentru jocuri…dupa un an,cind a trebuit sa plateasca contributia spre UE,UE-istii s-au trezit ca suma calculata a fi cotizata,se apropia de pIB-ul real al tarii,sau oricum un procent de N-sprezece X> decit se astepta-si tot nu s-a luat nici o masura;acum,daca se va trece la drahma,va fi vai de capul lor,ca si asa,cu tot al 14-lea salar si a 13-a pensie,saracia e mare,terenul putin fertil;si se pare ca nici acum nu s-au dezmeticit si nu stiu sau nu cred ca statul supravietuieste prin oamenii care supravietuiesc prin el…

Gilbert

Viata in Romania nu este deloc ieftina,cand vorbim de preturi ,acestea sunt similare cu cele din afara,asta la foarte multe produse de baza.

RUDY

NU MAI AVETI GRIJA GRECILOR CA EI SE DESCURCA,NU SE V-A INTAMPLA NIMIC RAU.PROBLEMA E LA NOI IN TARA,UNDE MOR OAMENII DE FOAME SI FRIG,NU-I ASA?

eRomania

Jucati cel mai mare joc online creat de romani, avand in prezent peste 250.000 de jucatori activi din intreaga lume. eRomania este in dificultate acum, fiind in razboi cu eUngaria http://z6.ro/PMg

Radu Ionescu

riscograma face progrese daca a inceput sa atraga spam

emilia

Ai dreptate, RUDY, ei sunt bine merci si vor iesi ei din asta, in Romanica stam prost cu finantele!

sori-mai

lasa-ti sa se duca unde vor,nu trebuie sa le ducem noi grija. sant cei mai nenorociti oameni pe care iam putut intalni (am umblat in multe locuri) asa le trebuie, la sapa de lemn sa munceasca si ei sa vada ce bine e nu cu 25 de euro sa isi bata joc de omul care le munceste pamantul. GRECIA=SOMALIA

Tata Omida

Lucian, draga, scuza-ma ca-ti spun … dar bati campii… 🙁 De unde ai scornit ca Grecia se va intoarce la drahma??? Nici macar Mama Omida n-ar fi avut tupeul sa lanseze o asemenea prezicere hazardata…

geo

dolarul american a fost si va fi regele valutelor
euro a fost inventata pentru a da in cap americanilor.america e un bastion al economiei globale.daca ar fi fost destepti nu ar divulga toate secretele elecctronice chinejilor si toata lumea ar fi la cheremul lor

Stefanescu Liliana

Scuze, astept cu nerabdare stiri sau comentarii despre francul elvetian.Citeam cu placere si interes dezbaterile despre evolutia viitoare a acestei monede.
Daca cinva mai stie ceva de actualitate despre acest subiect, multumesc anticipat
Liborul CHF a cam inceput sa creasca, nu inteleg, se intareste si moneda si acest indice , in acelasi timp?
Se poate CHF=3,7 lei si indice LIBOR CHF 3%, concomitent?
Mii de multumiri anticipate pentru raspusuri si comentarii.
Liliana.

george

eroare daca vor cumpara scump de afara cum vor putea sa vanda ieftin? Alta problema va consta in fluxul valutar in euro pe care vor trebui sa-l canalizeze pe importuri, de unde ? Marfurile vor fi scumpe si in scadere ,cel putin pentru greci . Ducetiva acolo si veti risca sa fiti jefuiti sau blocati de grevele din tara.Salutare.

Calin Morostes

Sa fie, ca vreau sa merg in Grecia in concediu 🙂

Calin Morostes

Sa fie, ca vreau sa merg in Grecia in concediu 🙂

Anghelache Victor

Vom trai s-o vedem si pe-asta.