Riscograma

Vacanţa în Grecia va ajunge incredibil de ieftină după întoarcerea la drahmă

Unde te duci la vară?

Criza grecească se îndreaptă rapid către cea mai dură rezolvare. După falimentul parţial anunţat anul trecut, urmează probabil încetarea totală de plăţi. Procentul datoriilor tăiate a crescut de la 20% la 50%, apoi 70% şi deja grecii se întreabă dacă mai are sens să plătească ceva. La început era vorba să fie tăiate doar datoriile private, dar acum grecii ameninţă să lase cu buzele umflate chiar Banca Centrală Europeană. Vârful de plăţi este în martie, iar grecii ameninţă explicit că nu îl vor onora. Din conturile private au migrat deja 65 de miliarde de euro, pentru a nu rămâne în ghearele statului în caz de falimente bancare, naţionalizare sau întoarcere la drahmă.

Câştigătorul-surpriză al întoarcerii la drahmă
Câştigătorul-surpriză al întoarcerii la drahmă

Ultima variantă este cam singura posibilă în cazul în care Grecia refuză să mai plătească. Legal, nicio ţară nu poate fi exclusă din zona euro, însă într-un astfel de caz preferi să ieşi de bunăvoie. Partea proastă este că o astfel de mişcare are drept consecinţe (previzibile) creşterea generalizată a constrângerilor la finanţare şi o traumă „emoţională” pentru majoritatea pieţelor.

Partea bună este că după eventuala întoarcere la drahmă, cursul s-ar prăbuşi rapid cu până la 50-100%. O astfel de cădere va ruina standardul internaţional de viaţă al grecilor, cărora le va fi de două ori mai greu să cumpere orice din import. Reversul este că, pentru oricine altcineva, tragedia grecească va deveni o oportunitate de-a cumpăra ieftin. Pe primul loc sunt exact pachetele turistice pentru care Grecia e faimoasă, şi care au ajuns deja teribil de ieftine.

Şi, chiar dacă nu vor ajunge cocktailuri molotov pe malul mării, violenţele de stradă vor ţine cererea destul de jos. Prin urmare, concediul din Grecia ar putea ajunge chiar mai ieftin decât viaţa în România

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou