Riscograma
Lucian Davidescu

3 lucruri care trebuie rezolvate ÎNAINTE de exploatarea gazelor de şist

…ca să nu ne trezim victime ale unui nou jaf „strategic”

1. Secretele: Orice acord secret semnat de guvern creează o atmosferă de ţară bananieră. Primul pas, absolut necesar, este publicarea tuturor contractelor şi licenţelor, a prospecţiunilor deja existente şi atribuirea concesiunilor exclusiv prin licitaţie.

2. Tehnologia: Nu pare foarte înţelept să laşi o resursă neexploatată, dar nici să te grăbeşti să demonstrezi tehnologia pentru alţii. De vreme ce rezervele convenţionale de gaze se vor termina în zece ani (cel mult 15-20 cu ce se mai descoperă între timp), poate că e mai bine ca exploatarea gazului de şist să fie temporizată până atunci.

3. Redevenţele: Redevenţa pentru gaze este de 15% din valoarea producţiei, fără grile suplimentare de partajare a profiturilor. În condiţiile liberalizării preţurilor, asta înseamnă beneficii limitate pentru proprietar şi nelimitate pentru concesionar, după modelul Petrom.

20 de comentarii
Mircea Ionascu

Sper sa citeasca asta si cei direct implicati si sa ia aminte INAINTE de a se apuca de procesele propriu-zise de exploatare!

boemul

mişto hartă… aia-i Mongolia, Kazahstanul e oleacă mai la vest 🙂

Lucian Davidescu

tnx. mutat.

Idle

Cred că la cele 3 lucruri am putea adăuga încă unul, acordul populaţiilor din zonele de exploatare. Nu este corect ca unii să sufere în urma distrugerilor provocate de exploatare. Cît valorează asta? Inestimabil.

Lucian Davidescu

Corect, am simplificat teribil, consultarea publică intră cumva la transparenţă / lipsă de secrete

tanabe

@ boemul, lucian
Ba e bine asa, Kazahstanul e! Mongolia are vecini doar Rusia si China, Kazahstanul are iesire la marea Caspica.

xela

Nu stiu de ce ne mai facem iluzii ca suntem altceva decat o tara bananiera.
60% din rezerva de cupru a Romaniei = 200,77 milioane euro
filmul John Carter = 190 milioane euro

Lucian Davidescu

E o eroare de raportare. Rezerva de cupru este exploatată în schimbul unei redevenţe de 6%. Dacă e mică, atunci e cazul s-o mărim.
200 de milioane e diferenţa subiectivă până la valoarea reală, pe care o ştiu doar organele „abilitate”.

ionut

„rezerva de cupru a Romaniei”

E o notiune abstracta (desi e exista in realitate). Nu-i asa toa’rasi mai bine o lasam asa neexploatata decat s-o dam exploatatorilor?
Deh, daca rezerva e „bun public”!

julien

singura solutie taxa robin hood de 70 %si impozitu pe cifra de afaceri de 30%

xela

@ionut
Asa ne-au prostit pe toti sau poate nu chiar pe toti:
„Trebuie sa privatizam ca nu e rentabil, merge pe pierderi” dar nu ne-au spus si de ce era pe pierderi (se fura ca-n codru).
Lasa ca au venit alti si cu o spaga le-au luat pe doi lei si dintr-o data au devenit foarte rentabile.
Tarile care conteaza nu-si instraineaza rezervele sau sectoarele strategice nici pe cele mai mari redevente darmite pe doi lei

ionut

„Tarile care conteaza nu-si instraineaza rezervele sau sectoarele strategice nici pe cele mai mari redevente darmite pe doi lei”

Primo, ca asta nu e un argument, ci un sofism. Secundo, ca asta-i gandire tipic colectivista: „tarile care”. Pentru mine, ca individ, e irelevant ce face tara cutare. Tertio, din postura de contribuabil, prefer privatizarea decat sa platesc „pierderile”.
Ce nu e o.k. in toata afacerea asta e ca asta, de facto, nu-i privatizare, ci privatizarea jafului.
Privatizarea reala ar fi trebuit sa inceapa cu cea a terenului si resurselor, urmand ca proprietarii de drept sa stabileasca singuri felul vanzarii (interesul lor ar fi fost vanzarea transparenta pe bursa). Iar in fabricile unde nu se poate (re)stabili proprietarul de drept ar trebui aplicata metoda „sindicalista”, lucratorii din acea fabrica vor deveni proprietari cu drept deplin de vanzare.

P.S. Ce e de stat, nu e nici pe pierderi nici pe profit, e in afara logicii pietei. Sau, mai bine zis, profiturile sunt privatizate, iar pierderile nationalizate. E doar un simulacru de piata (d’asta socialismul e imposibil).

Ce inseamna Fractionarea Hidraulica

Ce inseamna Fractionarea Hidraulica
http://en.wikipedia.org/wiki/Fracking
Se pot turna pana la 100.000 de galoane de chimicale numai intr-o singur put de foraj.
Ce chimicale se baga in sol in afara de apa:
„For example: benzene (causes cancer, bone marrow failure), lead (damages the nervous system and causes brain disorders), ethylene glycol (antifreeze, causes death), methanol (highly toxic), boric acid (kidney damage, death), 2-butoxyethanol (causes hemolysis). Gamma-emitting isotopes (radioactive; can cause cancer) are also included in the fluid as tracers.”

Daca noi nu luptam, nu lupta straini pentru noi

Corporatiile vor DOAR PROFIT. Guvernul vrea PROFIT. Ceilalti politicieni isi urmaresc intereselele FINANCIARE. Am ramas noi cei multi, care daca stam si acceptam tot rahatul celor de mai sus nu avem decat de sperat la mai rau decat e acum. Legumele si fructele sunt poluate si acum cu pesticide si alte chimicale, dar cand si pamantul e compromis si apa freatica poluata sa vezi cum se inmultesc cazurile de cancere si alte boli grave. Romania are nevoie si de ecologie care lipseste acum.

ubi

@ionut: „Privatizarea reala ar fi trebuit sa inceapa cu cea a terenului si resurselor, urmand ca proprietarii de drept sa stabileasca singuri felul vanzarii”

Lasa-te de economie politica ca esti prea tanar. Ce trai neneaca este pe tarile africane care si-au instrainat resursele. Fa si tu un drum pe acolo sa vezi ce bine este. Oricum noi ii ajungem din urma.

Uita-te la Franta, posta, compania feroviara,companiile petroliere, telecomunicatiile, energia nucleara toate acestea sunt de stat. Ce naspa o duc francezii yeah astia nu stiu ce este ala capitalism. Niste socialisti. Sa vina in Romania sa ia lectii.

ionut

„Uita-te la Franta”

Ma uit: e in cacat pana-n gat. Vezi tu altceva? Ia-ti ochelari!

„Ce trai neneaca este pe tarile africane care si-au instrainat resursele.”

Vorbesti pe nas. Din carti. Din povestile altora. Intr-adevar, ce trai e pe tarile care si-au privatizat resursele! Incomparabil superior celui de dinainte.

prin europa

riscul exploatarii gazelor de sist e foarte mare, iar in sua oamenii se opun , trebuie referandum, intrebata populatia tarii, daca e acord sau nu, noi suntem locuitorii acestei tari si noi hotaram aceste lucruri, nu asa e democratic? in sua oamenii s_au trezit cu apa din retea plina de petrol si are chestii , acolo unde se exploateaza gazele de sist si s_au opus! acu americanii incearca pe unde pot sa obtina petrol si ne_au gasit pe noi, noi nu avem nevoie sa exploatam gaze de sist pentru ca altii, vezi americanii sa se infrupte! la lupta!

Radu

@prin europa
Orice sursa de energie are riscuri, chiar si hidrocentralele (acum vreo 50 de ani in China au murit zeci de mii de oameni cand a cedat un baraj, de exemplu). Un stat responsabil are reglementari care sa minimizeze riscurile, poluarea, etc. In SUA, paradoxal, EPA (Environmental Protection Agency) a fost creata de presedintele Republican Nixon acum 40 de ani, impreuna cu alte „statisme” gen obligativitatea centurilor de siguranta in masinile noi, sau standardele de siguranta pentru autoturisme. Din pacate partidul Republican nu mai este conservativ in sensul in care era inainte, ci aluneca pe panta anarho-capitalista (cel putin din punct de vedere retoric, practic ramane de vazut). Dar chiar si asa, chiar daca ajung la putere la nivel federal si dau unda verde oricaror exploatari, se pot bloca la nivel local daca oamenii se opun (sau mai bine din punctul meu de vedere, sa se adauge reglementari suplimentare in zone populate, ca una e sa exploatezi gaze pe sist in zone de stepa sau desert unde nu locuieste aproape nimeni, alta in zone in care densitatea populatiei este de sute sau chiar mii de ori mai mare, deci nu e nevoie de reglementari uniforme peste tot).

ion picu

vad ca STATUL norvegian are participatie 50%, noi de ce renuntam la participatie ? Cine a cerut asta?

Cristian M Ioan

Nu „poate”, ci sigur!
In 15-20 de ani POATE ca vor apare noi tehnologii de extractie a gazelor prinse in roca. Dar cu siguranta atunci resursele noastre de gaze vor fi mult mai valoroase! redeventa este foarte mica, de ce sa DAM pe degeaba gazele acu, iar noi sa ramanem doar cu poluarea?!