Riscograma

Ce faci dacă te tamponează cineva cu „RCA ieftin” de la Astra, Carpatica sau Euroins?

Asigurările michimaus

„De ce să plateşti mai mult, când tot aia face?”, a fost numele campaniei TV pentru unul dintre multele site-uri care agregă ofertele de RCA ale asigurătorilor. Percutantul slogan se traduce printr-un principiu cinic: „Tu plăteşti, dar altcineva beneficiază. Chiar îţi pasă dacă păgubitul îşi ia banii sau îşi smulge părul din cap? Nu mai bine cumperi cea mai ieftină poliţă, oricât de proastă, ca să scapi de amendă?”. În economie şi în teoria deciziilor, asta se numeşte hazard moral. În limba română, se cheamă apel la nesimţire.

Fereşte-te de asigurarea care nu va fi plătită niciodată!
Fereşte-te de asigurarea care nu va fi plătită niciodată!

Să vinzi ieftin, chiar în pierdere, nu-i un lucru rău în sine. Unii asigurători încearcă să câştige notorietate sau credibilitate şi li se pare că e mai eficient aşa decât să strice banii pe marketing. Alţii speră să mai vândă şi alte asigurări pe lângă. Problema apare abia în cazul asigurătorilor care vor şi să vândă în pierdere, şi să facă profit. Desigur, asta se poate doar dacă pierderea rămâne în buzunarul clientului.

Legal nu prea se poate, însă există multe strategii de „management al daunelor”, croite de la victimă la victimă. Dacă pare sărac cu duhul, poate fi minţit. Dacă are CASCO, trebuie descurajat, doar-doar va repara pe asigurarea lui. Dacă paguba nu-i foarte mare, trebuie dus cu vorba.

Dacă maşina e scumpă, trebuie îndrumat discret la cel mai jegos şi mai neserios service, chiar dacă listele de „service-uri agreeate” sunt ilegale. Doar dacă pare de la început că îşi ştie drepturile şi că e hotărât să meargă până la capăt are o şansă de-a fi servit cu zâmbetul pe buze. Nu o garanţie.

10 dovezi că responsabilii cu transporturile din România sunt IMBECILI
10 dovezi că responsabilii cu transporturile din România sunt IMBECILI

Cele mai mari rate ale reclamaţiilor apar în dreptul a trei nume: Astra, Carpatica, Euroins. Ca victimă, nu prea ai ce să faci, pentru că asigurările tale CASCO şi RCA poate că sunt oricum în altă parte. Până în 2009 puteai doar să-i baţi obrazul şoferului. Apoi, însă, a apărut procedura „constatului amiabil”.

Ceea ce înseamnă că unuia care te-a lovit şi-ţi azvârle o poliţă-michimaus poţi să-i baţi obrazul într-un mod mult mai dureros, care să-l lase fără bani, puncte sau permis. Mulţi o fac deja, fie din resentiment fie ca pe o măsură necesară de igienă morală: „Care constatare amiabilă? Hai la poliţie!”

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou