Riscograma

Băieţii ăştia deştepţi ori sunt prea deştepţi ori nu sunt deştepţi deloc

Încă nu e clar dacă insolvenţa Hidroelectrica este de natură să scoată compania la suprafaţă sau să o înece de tot. Însă e clar că nu toate informaţiile relevante au ajuns la public: de fapt, n-a ajuns mai nimic.

În economia adevărată, există un indicator care reuşeşte – de bine, de rău – să reflecte informaţiile existente, atât publice cât şi confidenţiale: cotaţia bursieră.

Votează aici dacă eşti de acord să vinzi Hidroelectrica!
Votează aici dacă eşti de acord să vinzi Hidroelectrica!

Hidroelectrica nu e listată pe bursă, însă 20% din acţiuni sunt în portofoliul unui fond cotat: Fondul Proprietatea. Acţiunile sunt evaluate la puţin peste 700 de milioane de euro, adică o cincime din valoarea fondului. Pe hârtie, ele vor trebui reevaluate la zero din cauza insolvenţei. Însă dacă scopul declarat este atins, câştigul pe termen lung ar fi mai mare.

Hidroelectrica este evaluată la doar 3,5 miliarde de euro inclusiv din cauza contractelor păguboase. Fără ele şi fără alte practici păguboase, valoarea companiei ar sări uşor de 10 miliarde de euro. Implicit, participaţia de 20% a FP ar creşte de la 700 de milioane, încet, spre 2 miliarde de lei. Asta ar duce la o creştere a valorii totale FP cu până la 40%.

Deci, dacă piaţa anticipează rezilierea cu succes a contractelor, valoarea acţiunilor FP ar trebui să crească. Însă după ce informaţia despre insolvenţă a devenit publică, în 18 iunie, cotaţia a tot scăzut, cu o recuperare parţială în ultimele zile. Sigur, investitorii de pe bursă sunt prudenţi. Dar băieţii deştepţi? Pentru ei, există două scenarii:

Iată o miză adevărată pentru prezidenţiale: redevenţele petroliere
Iată o miză adevărată pentru prezidenţiale: redevenţele petroliere

Scenariul A. Nu sunt chiar aşa deştepţi. Reacţia firească a unor adevăraţi băieţi deştepţi era să construiască rapid o schemă de arbitraj după următoarea reţetă: Eşti convins că rămâi fără contracte, lucru despre care, deocamdată, nimeni altcineva nu este sigur? Atunci, e cazul să investeşti în Fondul Proprietatea, bani proprii şi de împrumut, pentru un profit cert care să compenseze pierderile de contracte preferenţiale.

Scenariul B. Sunt chiar mai deştepţi decât îi bănuiam. Și mizează pe scăderea acţiunilor FP după momentul în care s-ar dovedi că insolvenţa a fost doar o diversiune în favoarea lor.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou