Riscograma
Lucian Davidescu

Taxarea muncii în România

Suntem deja în top 10 mondial şi urmează taxe noi.

După principiul „când zice că ia – ia, când zice că dă – zice”, statul pregăteşte o nouă mărire de taxe. Promisiunile de reducere a CAS şi a impozitului pe venit rămân în aer. În schimb, potrivit proiectului de lege a sănătăţii, contribuţia plătită de angajator, de 5,2% din salariu, va avea şi un prag minim: salariul mediu. Pentru orice venit mai mic, se vor plăti 5,2 procente dintr-un salariu brut.

Pentru un salariu minim, efortul angajatorului creşte în felul ăsta cu 75 de lei. În logica „cheltuielilor cu sănătatea”, măsura poate părea corectă. Până la urmă, toată lumea primeşte aceleaşi servicii indiferent de contribuţie. Însă exact în aceeaşi logică, „asigurarea de sănătate” este de fapt o taxă, care se adaugă la rata totală de taxare a muncii.

Care este efectul concret? Acum, taxarea medie a muncii – bani luaţi de stat / cheltuiala cu un salariat – este de 43%. Pentru salariile medii şi peste, taxarea este de 45,5%. Pentru salariul minim, taxarea este de 41%, pentru că există o porţiune de venitul aspupra căreia nu se aplică impozitul: aşa-numita deductibilitate personală. Ridicarea pragului la contribuţia de sănătate va avea ca efect exact anularea efectului deductibilităţii. Pentru toate salariile, începând cu cel mimim, angajatorul va vira 45,5% la stat (în sfârşit vom putea spune că avem „cotă unică”, pentru că până acum a fost uşor progresivă). Astfel, şi media impozitării muncii va creşte tot la 45,5%.

Unde ne plasează asta? Păi România era deja în top 10 (mai exact, pe 8) peste Suedia sau Danemarca. Acum are toate şansele să ajungă direct pe podium, la egalitate cu Germania şi depăşită doar de Belgia şi Franţa.

Iată topul:

Belgia

49,7

Franţa

46,5

Germania

45,6

Ungaria

45,2

Italia

44,5

Austria

43,7

Letonia

43,5

România

43,1

Suedia

40,7

Cehia

39,5

Estonia

38,8

Lituania

38,8

Slovenia

38,5

Finlanda

37,2

Danemarca

36,8

Spania

36,6

Slovacia

36,1

Grecia

35,6

Turcia

35,4

Norvegia

34,2

Polonia

33,4

Olanda

33,1

Portugalia

33,1

Bulgaria

32,5

Japonia

29,5

Luxemburg

29,2

Islanda

29,2

M,Britanie

28,5

SUA

27,2

Irlanda

21,3

Malta

18,1

Elveţia

18

Cipru

11,9

 

11 comentarii
Jeack

acum trebuie doar sa gasim pe cineva sa munceasca.

Alex Anitei

Ce ma enerveaza pe mine e ca principiul acesta se aplica doar la partea de jos. La partea de sus platesti oricat cu toate ca ai de fapt aceleasi servicii. Corect ar fi fost ca toata lumea sa plateasca o taxa egala ca doar beneficiem de aceleasi servicii. Si mai corect ar fi fost ca aceasta taxa sa fie transformata intr-o asigurare care poate fi platita la stat sau la privat. Si asta ar fi deschis larg poarta asigurarilor private de sanatate care ar fi controlat apoi prin deconturi spitalele si policlinicile de stat eliminand astfel multe din sursele de risipa.

Dar deh, la noi statul nu vede mai departe de lungul nasului. Stie ca are nevoie de bani si-i va scoate din piatra seaca. Indiferent de consecinte.

Anghel Radu

Yeeey…

Ce bine e cand nimanui nu-i mai pasa de ce se intampla cu ECONOMIA micuta speriata a rOManiei.

Stefan Dan

Cred ca un „what did I tell you?” este cat se poate de corect in aceasta situatie.

… doar nu va faceati o impresie cum ca actualii sunt mai cu moţ decat precedentii 😉

Gogu

Daca tot iau ca referinta un salariu care se modifica in functie de cum merge economia, si banuiesc ca se stabileste pe baza raportarilor IRS, salariul mediu e o referinta complet gresita. Mai bine iau ca referinta salariul maxim, raportat de cei de la fisc.
In felul asta ii „linisteste” pe toti: fiecare contribuie la fel. In plus, daca se baga de seama ca nu ajung banii, fiscul aranjeaza sa fie platit un ciolavec cu 1.000.000 de euroi pe luna, si sa vedeti ce-si scoate „parleala” pe partea cealalta din marirea astronomica a contributiei pentru restul boborului.
Iar daca ziceti ca n-au bani de un salariu de 1.000.000 ia mai ganditi-va cat ne-a costat referendumul, si nu ma refer doar la cheltuielile legate de organizare ci si la cele colaterale ( campanii si de o parte si de cealalta , si ce-i MUUUULT mai costisitor, cat ne-a costat instabilitatea politica – cica doar pt sustinerea cursului banca nationala ar fi decartat peste 1 miliard de euroi, si cursul tot a evoluat cum stiti)

Burca Costinel

Pai este evident ca guvernul Ponta o sa creasca taxele, asa cum a facut si guvernul Boc. E greu sa opresti furaciunea si ineficienta.

Burca Costinel

Topul asta este un top realizat la nivelul salariului minim sau la salariile totale?

Burca Costinel

Si dupa aia se mai mira unii de ce Polonia este un magnet pentru investitiile straine, mai ales ca este si langa o piata mare cum este Germania si tarile CSI! Nu ai gasit date pentru China?

Lucian Davidescu

totale

Ichim Florin

Trebuiau scosi de undeva banii pierduti prin aceasta lupta politica care are ca miza scaunul de presedinte al tarii, nu?

Cezar Grinea

Întotdeauna guvernele PSD au „impulsionat” prin măsurile lor munca la negru. În mai mare măsură decât guvernele (auto-intitulate) de dreapta.