Riscograma
Lucian Davidescu

Cazul Băsescu – Bercea Mondial: cronologia unei muşamalizări

Din informaţiile care există până acum lipseşte vreo dovadă dacă Traian Băsescu a fost complice sau nu la presupusa infracţiune a fratelui său Mircea. Este limpede însă o altă poveste, chiar mai gravă: muşamalizarea ulterioară a dosarului, de la cele mai înalte niveluri ale justiţiei, serviciilor de informaţii şi presei. În timp ce Anghel Sandu/Bercea Mondial încasa sentinţă după sentinţă, existenţa dosarului Băsescu a fost negată până în ultima clipă. Apoi au apărut brusc trei sesizări identice din trei surse diferite. Iată faptele în ordine cronologică, cu comentarii puţine:

24 august 2009

Apare informaţia că Mircea Băsescu este asociat într-o firmă care a livrat către organizaţiile teroriste din Angola armament destinat distrugerii. Asociatul este Bakri Imaud Abdul Reda, cunoscut ca finaţator al Hezbollah. De ce este importantă această informaţie? Pentru că din momentul respectiv devine posibil ca Mircea Băsescu să fie interceptat de SRI, într-unul dintre miile de mandate de interceptare pe siguranţă naţională (urmând să se demonstreze că e sau nu vinovat). Sau măcar să ia în calcul această variantă.

27 august 2009

Replica Administraţiei Prezidenţiale: „Precizări ale Administraţiei Prezidenţiale pe tema speculaţiilor privind transporturi ilegale de armament şi legături cu organizaţii teroriste. Preşedintele României, Traian Băsescu constată că, în ultimele zile, unii politicieni şi persoane asociate acestora desfăşoară o campanie de discreditare sistematică a unor instituţii ale statului. Preşedintele Traian Băsescu îi asigură pe români că instituţiile statului au capacitatea de a gestiona problemele care ţin de siguranţa naţională. Preşedintele României a fost informat de instituţiile statului cu privire la speculaţiile fără legătură cu realitatea lansate în aceste zile. Preşedintele României va explica la momentul oportun ce se află în spatele manipulării politico-mediatice care vizează discreditarea statului.” Momentul oportun nu pare să fi venit nici până azi.

8 septembrie 2009

La festivalul romilor de la Costeşti, Bercea Mondial se pozează ţinându-l de după gât pe Traian Băsescu şi atârnându-i de gât Mariei Băsescu un ban de aur. Bercea era deja monitorizat de SRI din 2001, după cum a dezvăluit recent George Maior.

20 ianuarie 2010

Scandalul traficului de armament devine internaţional, după ce Ministerul Apărării din Taiwan, de unde provenise muniţia, anunţă că va ancheta acuzaţiile.

30 ianuarie 2010

Mircea Băsescu şi soţia devin naşii de botez ai nepoatei lui Bercea Mondial

18 februarie 2011

Bercea Mondial şi-a înjunghiat nepotul. Este dat în urmărire iar comunicaţiile îi sunt interceptate la dispoziţia procurorului de caz. Victima îşi retrage plângerea iar fiii lui Bercea încearcă să ia fapta asupra lor, dar procurorii merg mai departe cu acuzaţia: tentativă de omor.

20 februarie 2011

Bercea Mondial este prins şi reţinut. Procurorul de caz, Eugen Iacobescu, declară: „Bercea mai este cercetat şi în alte dosare penale. E pentru prima dată când este arestat. Ferească Dumnezeu să vorbească! Prin arestarea lui s-a tăiat subvenţia la mai multe persoane sus-puse”

25 februarie 2011

Prim-procurorul Tribunalului Olt, Otilia Chiriţă, îi atrage atenţia lui Iacobescu să nu mai dea declaraţii presei.

14 martie 2011

Procurorul-şef de pe lângă Curtea de Apel Craiova, Elisabeta Ponea, preia de la Eugen Iacobescu o parte din dosarele legate de Bercea Mondial (prin rezoluţia 2400/II/6/2011).

24 martie 2011

Descinderi la casele lui Bercea. adevarul.ro publică „pe surse” informaţia că Mircea Băsescu ar fi suspectat că a luat mită 300.000 de euro în dosarul Bercea Mondial şi că aştepta încă 400.000. Eugen Iacobescu neagă public ce a declarat în privat, atitudine previzibilă în condiţiile în care a furnizat o informaţie sub protecţia anonimatului. Adevărul retractează informaţia şi îşi dezvăluie sursa.

Lui Iacobescu îi sunt luate şi restul dosarelor şi mutate de la Tribunal la Curtea de Apel, prin alte trei rezoluţii (2824/II/6/2011, 2826/II/6/2011, 2828/II/6/2011). Comunicatul vine de la Parchetul de pe lângă Înalta curte de Casaţie şi Justiţie, condus de Laura Codruţa Kovesi:

„La Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt şi parchetele subordonate nu se află înregistrat şi nu există în lucru la procuror vreun dosar în care să se efectueze cercetări faţă de BĂSESCU MIRCEA, pentru infracţiunea de trafic de influenţă sau alte infracţiuni (…) Ca urmare a suspiciunilor emise în spaţiul public privind soluţionarea obiectivă a cauzelor, dosarele Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt având ca obiect comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani au fost preluate pentru finalizarea cercetărilor de către Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova în cursul săptămânii anterioare. De asemenea, azi 24 martie 2011, în temeiul dispoziţiilor art. 209 alin. 4 Cod procedură penală, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a dispus preluarea cauzei în care este cercetat în stare de arest inculpatul Anghel Sandu (zis Bercea Mondial) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de omor.”

Iacobescu spune că nu va ceda dosarul tentativei de omor şi că va face contestaţie la Curtea de Apel. „Acum o săptămână sau două, pe una din interceptări spunea inculpatul «staţi liniştit că vi se va lua dosarul» şi uite că mi s-a luat”. Ulterior se răzgândeşte şi spune că va respecta decizia.

Mircea Băsescu neagă tot: “Nu am avut niciun fel de intervenţie, nici nu mi-a trecut prin cap aşa ceva, după cum vedeţi Bercea continuă să fie cercetat, arestat. E o aiureală. Niciodată nu am primit un ban de la Bercea Mondial, nu am împrumutat bani de la Bercea, nu am făcut niciun fel de afacere cu dânsul şi nici prietenii mei nu au făcut asta”

Eugen Iacobescu este tratat drept nebun în jumătate de oră de emisiune la B1 TV, de către jurnaliştii Robert Turcescu („trebuie să lămurim dacă ăsta e nebun sau nu”), Ion Cristoiu („uita-ţi-vă domnule la omul ăsta, deci ăsta-i procuror?”) şi Grigore Cartianu („e instabil”). Intervine în emisiune, Elisabeta Ponea, şefa parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, care spune că i-a retras dosarul pentru că nu s-a mişcat destul de repede, nu a fost obiectiv şi şi-a îndeplinit cu rea-credinţă sarcinile de serviciu. Ponea neagă aproape categoric că Mircea Băsescu ar fi implicat în dosar. Turcescu: „N-a avut nici o legătură (luarea dosarelor) cu povestea asta cu Mircea Băsescu?” Ponea:

„Nu, nici o legătură, nu, n-are nici o legătură cu… eu nu ştiu ce declaraţii a făcut domnul procuror Iacobescu, probabil îşi va asuma răspunderea pentru declaraţiile pe care dumnealui le-a făcut, însă eu vă spun că din actele de urmărire penală care s-au efectuat până în prezent în cauza în care se efectuează cercetări faţă de Anghel Sandu pentru infracţiunile de evaziune fiscală şi spălare de bani nu au rezultat indicii sau date privind implicarea unor alte persoane în asemenea cauze. Mai mult, noi nu avem cauze în lucru, care să aibă ca obiect infracţiunile de corupţie, dare sau luare de mită, aşa încât nici nu puteam să facem… nu ştiu în ce context domnul procuror Iacobescu… şi, repet, îşi asumă răspunderea pentru declaraţiile pe care le-a făcut. Eu vă spun că din actele de urmărire penală care s-au efectuat până în prezent nu avem nici măcar indicii cu privire la implicarea altor persoane în săvârşirea acestor fapte, decât astăzi ce am preluat, o parte din membrii familiei, pentru că activitatea lor infracţională este în strânsă legătură cu activitatea lui Anghel Sandu, şi un grup de alte persoane care nu sunt din familia lui Anghel Sandu şi care sunt cercetate într-o altă cauză, respectiv în cauza în care domnul procuror Iacobescu astăzi a făcut percheziţii la mai multe imobile şi care, este firesc, a fost conexată la cauza în care noi efectuăm cercetări pentru evaziune fiscală şi spălare de bani”

25 martie 2011

Adevărul dezminte, cu semn de întrebare: „Intoxicare a procurorului Iacobescu în cazul Şpagă la Mircea Băsescu?”

Curentul dezminte , fără semn de întrebare: „Intoxicare de presa in cazul spaga pentru Mircea Basescu”

Hotnews dezminte cu un titlu original: „Povestea intoxicarii de presa in cazul Mita pentru Mircea Basescu”

EVZ dezminte, cu un gen jurnalistic inedit – muştruluiala pe surse: Sursele citate au arătat că procurorul Eugen Iacobescu este un „iresponsabil de felul său (…) Nu înţelegem de ce s-a hazardat să facă asta, în condiţiile în care nu are nicio probă în acest sens şi nici măcar vreo mărturie care să-i susţină ştirea difuzată pe surse”

Ziare.com face sinteza dezminţirilor: „Intoxicare de presa in cazul spaga pentru Mircea Basescu?”

14 aprilie 2011

Bercea Mondial este trimis în judecată. Din nou în Adevărul, „exclusiv, pe surse”, apar fragmente de stenograme din dosar: Bercea ar fi zis pe 19 februarie: „Te sunam eu mai devreme, dar am discutat cu un român mare la telefon”. Totuşi, noul procuror nu rămâne fără caz pentru scurgerea stenogramelor.

8 februarie 2012

Eugen Iacobescu este sancţionat de CSM (secţia de procurori – condusă de Oana Schmidt Hăineală), pentru „nerespectarea confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter exercitarea funcţiei din gravă neglijenţă”. Pedeapsa: mutare disciplinară timp de trei luni la Parchetul Mehedinţi.

22 februarie 2012

Bercea Mondial este condamnat de Tribunalul Olt la 7 ani şi 6 luni de închisoare. Sentinţa nu este definitivă, procesul merge la Curtea de Apel Craiova. Prima serie de înregistrări difuzate de Antena 3 datează din această perioadă.

14 ianuarie 2013

Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, condus de judecătorul Ionel Barbă, respinge ca „nefondat” recursul făcut de Eugen Iacobescu la decizia CSM din anul anterior.

1 noiembrie 2013

Curtea de Apel Craiova îi măreşte pedeapsa lui Bercea Mondial la 10 ani. Bercea poate face recurs la ÎCCJ.

19 noiembrie 2013

Consiliul Superior al Magistraturii decide „eliberarea din funcţie prin pensionare” a procurorului Eugen Iacobescu imediat ce va împlini vârsta de pensionare de 65 de ani, în luna următoare. Secţia de procurori, condusă de Oana Schmidt Hăineală, a votat decizia în unanimitate. Iacobescu ceruse amânarea pensionării, pe care CSM o putea aproba anual până la împlinirea a 70 de ani.

5 februarie 2014

Prim-procurorul Tribunalului Olt, Otilia Chiriţă, se plânge că are deficit de procurori. Doar 34 de posturi din 39 sunt ocupate.

7 februarie 2014

Preşedintele României publică decretul de pensionare pentru Eugen Iacobescu.

16 mai 2014

Bercea Mondial este condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 8 ani şi 9 luni de închisoare. Clanul lui Bercea începe să-şi ceară banii înapoi.

30 mai 2014

Marius Constantin, ginerele lui Bercea Mondial, este reţinut de DNA, pe baza reclamaţiei lui Mircea Băsescu, pentru şantaj. În mod normal, DNA se ocupă de fapte de corupţie ale demnitarilor, în timp ce de infracţiunile clanurilor mafiote se ocupă DIICOT sau parchetele ordinare.

13 iunie 2014

Clanul lui Bercea depune înregistrările la DNA. Ancheta îşi continuă cursul.

18 iunie 2014

Antena 3 publică înregistrările.

19 iunie 2014

Traian Băsescu: „Între nevoia de consolidare a justiţiei şi reflexul firesc de a-ţi apăra fratele aleg consolidarea justiţiei”. Nu detaliază cum ar fi decurs lucrurile dacă alegea reflexul firesc.

Seara, DNA decide reţinerea lui Mircea Băsescu pentru 24 de ore. Nu se fac percheziţii.

Bercea Mondial este adus la declaraţii la DNA. Pe drum, spune că a dat cu totul două milioane de euro ca să scape de puşcărie: „Livia Stanciu a luat bani din banii ăştia. Kovesi a luat prin şoferul ei”

Surse Agerpres au spus apoi că în faţa procurorilor Bercea Mondial n-ar mai fi repetat acuzaţiile. Nu există o sancţiune sau o reclamaţie la CSM pentru scurgerea de informaţii din anchetă, există în schimb altă informaţie, dată tot de sursele Agerpres că „şeful DNA, Laura Codruța Kovesi, sesizează CSM pentru apărarea reputației profesionale și independenței atât a ei, cât și a instituției pe care o conduce”.

20 iunie 2014

Tribunalul Bucureşti decide arestarea lui Mircea Băsescu pentru 29 de zile.

23 iunie 2014

Este publicată motivarea arestării, în care apare confirmarea că au existat interceptări telefonice paralele, dar şi următoarea informaţie despre ce s-a întâmplat după denunțul depus de familia lui Bercea Mondial:
„Ulterior, la acest denunț au fost anexate alte trei denunțuri având conținut identic, primite de la alte instituții.”

11 comentarii
Ionel Paul Manolache

2011 – Elisabeta Ponea nu cumva este persoana care trebuia promovata de DUICU, seful psd de Mehedinti ?

Carmen Ionescu

„injunghiaza”?!

Adrian Melku Vatamaniuc

La parnaie cu ei , sau mai bine pusi la zid . Ceausescu era la „echipa de juniori” pe langa astia

Lucian Dobrovicescu

Bravo pt articol. Profi.

Mihai Cirip

Excelent articol! Adevărul nu va sta sub obroc atâta vreme cât există jurnalisti cu constiinta trează. Multumiri 🙂

Mihai Aurel

refuzati comentariile mele ca nu sunt pe plac ,pacat este o opinie sincera si documentata . jos tirania politica a PSD

Mocanu Valeriu

nu pot să pricep de ce peste tot apare numele Bercea Mondialul. Nu este vorba aici de inculpat Anghel Sandu? Toate articolele de presa, televiziunile nu pot spune adevărul simplu: care e numele real al persoanei? Suculența artificială a subiectului este sporită de toate părțile, indiferent de culoarea tricoului (sau tenului).

Horia Pana

Toti pusi la zid dupa metoda Stalin !

Cezar Jipa

Totusi, unde e musamalizarea ?

Anca Dima

MAN Va iesi la iveala ca Dan Voiculescu i-a oferit fiului lui Bercea si mamei acestuia un milion euro pentru a-l atrage pe presedinte intr-o capcana prin intermediul fratelui sau, pentru a-l elibera pe Bercea. Acestia i-au oferit 600 mii euro in doua transe asociatului lui Mircea Basescu : Marian Capatana, apoi au inceput „presingul” pentru a-l baga pe presedinte in afacere, dar Mircea Basescu i-a reclamat pentru santaj.

Anca Dima

MAN. Atunci Florinel a aratat inregistrarile pe Antena lui Voiculescu in care-l incrimina pe Mircea Basescu care negocia pentru returnarea banilor de asociatul sau catre clanul Bercea. Voiculescu cu „antenistii” lui au incercat sa obtina cu acestea demisia presedintelui. Apropos : in armata , pe timpul lui Ceasca, le spuneam „antene” sau „sulfe” la cei care turnau la ofiterul C.I.-st.