Riscograma

Dispariția gazului de șist și multiplele personalități ale domnului Ponta

“Oricum s-a amânat, pentru că…se pare că nu avem gaze de şist, ne-am bătut foarte tare pe ceva ce nu avem. Nu cred că ne-am bătut pe ceva care exista” este declarația-șoc făcută de prim-ministrul (pro-fracturare), deputatul (anti-fracturare) și candidatul la președinție (nimic-despre-fracturare) Victor Ponta, la Antena 3. Cum așa, de unde? “Nu poate spune”

E greu de intuit ceva exact din atât de puțină informație, însă cheia de rezolvare s-ar putea găsi analizând din care din cele trei posturi a vorbit Victor Ponta:

Care este cantitatea de petrol și gaze de sub Marea Neagră?
Care este cantitatea de petrol și gaze de sub Marea Neagră?

Candidatul la președinție

În acest caz, ar putea fi doar o petardă de campanie. Pentru că tema este fierbinte și potențial pierzătoare de voturi, nu ne răzgândim (că tot ar exista blowback) ci minimalizăm importanța temei cu o jumătate de minciună. Pentru că dacă ar fi adevărat, ar trebui să se oprească și explorările imediat – de ce mai îngroapă banii companiile de prospecțiuni și explorări?

Concluzia – există gaz de șist și se va exploata!

Nu ne vindem țara, doar o cheltuim!
Nu ne vindem țara, doar o cheltuim!

Prim-ministrul

Din postura în care s-ar presupune că Victor Ponta are informații corecte și le folosește în mod responsabil, rezultă scenariul că prospecțiunile și explorările de până acum au fost dezamăgitoare, iar investitorii dau semne că s-ar putea retrage. Totuși, dacă această postură era cea reală, ar fi trebuit să urmeze în mod obligatoriu detaliile.

Concluzia – nu există destul gaz de șist deci nu se poate exploata!

Ponta scufundă 1.000 Km de autostradă în Marea Neagră
Ponta scufundă 1.000 Km de autostradă în Marea Neagră

Deputatul

Gazele de șist chiar există, dar Victor Ponta pregătește ușor-ușor terenul pentru a-și retrage susținerea după ce ar fi ales, pentru a-și reconcilia în sfârșit identitățile politice.

Concluzia – există gaz de șist dar nu se va exploata!

3 manipulări ordinare din scandalul gazelor de şist
3 manipulări ordinare din scandalul gazelor de şist

Totuși, este posibil să mai existe și alte variante, câte una pentru fiecare altă calitate, știută sau nu, a lui Victor Ponta.

Exemplu ipotetic:

Agentul acoperit

Pieile-roşii atacă în Dobrogea: Fugiţi, feţe palide!
Pieile-roşii atacă în Dobrogea: Fugiţi, feţe palide!

Geologii români au știut tot timpul că potențialul este slab, dar factorul politic a cedat totuși de fațadă, pentru a obține bunăvoința partenerilor diplomatici și militari. Acum că mizele sunt și mai mari iar acoperitul ar urma oricum să avanseze în funcție, secretul a fost puțin declasificat. Prospecțiunile și explorările continuă.

Concluzia – nu există gaz de șist dar tot se va exploata!

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou