Riscograma
Lucian Davidescu

Cel mai ieftin transfer de bani

Când este vorba de transferuri de bani internaționale, operatorii clasici tradiționali ca Western Union sau Moneygram sunt întrecuți în mod constant de serviciile din generația nouă: TransferWise, TransferGo, Midpoint sau CurrencyFair. Acestea sunt de obicei cea mai bună opțiune atunci când este vorba de transferuri unice sau ocazionale, cu atât mai mult cu cât unele oferă periodic promoții cu un prim transfer gratis. Banii pot fi ridicați de destinatar de la bancă.

Însă când este vorba de transferuri constante, există opțiuni mai confortabile și uneori chiar mai ieftine sau aproape gratis.

Cea mai la îndemână cale ocolitoare, pentru care însă puțini se pregătesc corespunzător, este următoarea: un card bancar emis în țara celui care trimite bani și folosit în țara celui care trebuie să primească. La rândul ei, această opțiune are limitări logistice – pentru că titularul trebuie să se deplaseze fizic la bancă, dar și contractuale – cei mai mulți emitenți interzic încredințarea cardului către altcineva.

Există însă și posibilitatea ca banii să fie transferați prin servicii de protofel electronic, dintre care unele vin inclusiv cu carduri internaționale atașate. Banii pot fi controlați online iar cardul poate fi comandat acasă și folosit oriunde – la bancomatele și magazinele din toată lumea sau pentru cumpărături prin internet. Există mai multe categorii, fiecare cu modul său de utilizare și două scenarii relevante pentru discuția de față: trimiterea de bani din străinătate în România, mai simplă, sau din România în alte țări – de obicei mai complicată din cauza taxelor nejustificate percepute de bănci.

Paysera oferă posibilitatea încasărilor în lei, gratis, în contul bancar de la Unicredit România, online sau cash în orice sucursală. Apoi, banii pot fi schimbați în una din 25 de valute la alegere și trimiși în cont, sau mutați gratis pe cardul altui client Paysera. Atenție însă, marja de schimb valutar este destul de pipărată, astfel că, exceptând situațiile de urgență, alimentarea cu lei este acceptabilă doar la sume mici. Avantajul însă este cel mai mic comision la retragerea de la bancomat – 1 euro pe retragere, retragerea maximă fiind de 600 de euro. [Vezi totul despre cardul Paysera]

OKPay și Paytoo sunt carduri în dolari, nu dintre cele mai competitive ca preț dar cu unele avantaje specifice care uneori se pot dovedi mai importante decât orice. Printre ele, posibilitatea de-a face transferuri de bani care să poată fi ridicați de un beneficiar fără cont, direct dintr-o sucursală bancară.

Payoneer este însă opțiunea cea mai bună pentru transferuri peste Ocean – oferă atât un cont IBAN în Europa cât și unul ACH la o bancă din SUA în timp ce transferul între utilizatorii Payoneer este oricum gratis. De asemenea, titularul contului poate primi atât un card în euro cât și unul în dolari. [Vezi totul despre cardul Payoneer]

Skrill și Neteller sunt carduri folosite mai ales în lumea pariurilor, dar au și o caracteristică specială care le face incredibil de utile: pot fi alimentate gratuit cu anumite alte carduri – Skrill cu Maestro iar Neteller cu MasterCard Debit (atenție, nu orice card de debit MasterCard – trebuie să fie inscripționat exact așa: MasterCard Debit). Opțiunea poate fi excelentă de exemplu pentru cineva care are deja un Maestro sau MasterCard Debit la o bancă locală, apoi își deschide un cont Skrill respectiv Neteller. La rândul lui, beneficiarul trebuie să își deschidă propriul cont și să comande un card de la Skrill sau Neteller. Transferul între conturi este taxat cu 1% dar nu mai mult de 3,5 euro, deci cu atât mai avantajos cu cât suma este mai mare. Deși teoretic ar elimina această taxă, încredințarea cardului către altcineva nu este permisă, nici recomandată. Este foarte important ca expeditorul banilor să verifice mai întâi la banca locală dacă schimbul valutar se face la cursul MasterCard, care este extrem de avantajos dar și să își seteze moneda potrivită în contul de eWallet.

Viabuy oferă posibilitatea deschiderii a până la 5 carduri atașate aceluiași cont, pentru persoane diferite. Dispare astfel constrângerea contractuală de utilizare a cardurilor – banii pot fi încărcați de exemplu de un membru al familiei și folosiți de toți ceilalți, aflați oriunde. La rândul lor, transferurile între deținătorii de carduri Viabuy sunt oricum gratis, chiar dacă nu sunt atașate aceluiași cont. Cardul este ideal pentru încasări și plăți exclusiv în euro și oferă chiar și un cont IBAN pentru asta, cu transferuri gratuite nelimitate. Pentru alimentare, există și opțiunea încărcării de pe un alt card, cu un comision de 1,75%. [Vezi totul despre cardul Viabuy]

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Kocsis Eva | |

Am Mastercard emis in Romania,mobil banking nu-mi functioneaza nu stiu din ce cauza,Pot scoate de pe cardul meu euro la bancomate din Germania?