Riscograma
Lucian Davidescu

Dezvăluirile lui Guccifer: Şeful SRI ştia de patru ani că firma lui Ghiţă „a pus la punct un sistem diabolic, bazat pe şpăgi”



Update 23.04.2021:
English version of the e-mails here: „Did Romanian corruption try to penetrate at the very heart of the European Comission?
Acest articol a făcut obiectul unui proces de presă în urma căruia instanța de fond – Tribunalul Municipiului București – a dispus ștergerea lui argumentând că „nu prezintă nici un interes pentru a fi adus la cunoștința publicului”, decizie desființată de Curtea de Apel care a respins toate cerereile reclamantului Mircea Cotoroș și l-a obligat la plata cheltuielilor de judecată.
Articolul original, mai jos.


Acum 4 ani, directorul SRI George Maior primea un e-mail despre presupuse practici  dubioase ale companiei Teamnet, autoarea aplicaţiilor care n-au reuşit să găsească avionul medical căzut în munţi. Şefii Teamnet s-ar fi pregătit să dea şpagă chiar şi la Comisia Europeană, îl avertiza o sursă pe Maior, personal, pe contul yahoo.

Guccifer, singurul hacker care a reuşit vreodată să obţină acces la picturile lui George W. Bush şi la contul de e-mail privat al unui şef de serviciu secret, a publicat o parte din corespondenţă.

Majoritatea conversaţiilor par banale; cel mult, numele din listele de corespondenţă mai dau indicii despre cine, ce legături ar mai putea avea cu SRI.

Unul este Nelu Neacşu, român plecat cu politică şi afaceri la Bruxelles, care în 2010 îi trimitea lui Maior un e-mail cu adevărat interesant pe adresa de yahoo:

Pe scurt…

…el vorbeşte despre de-acum celebra compania Teamnet, care a făcut sistemele de localizare ale STS, Romatsa şi câte altele:

“Au pus la punct un sistem diabolic de lucru in Romania si mai nou in Moldova (…) Cert este ca cei de la Teamnet doresc sa aplice acelasi sistem bazat pe spagi din Romania si la Comisia Europeana”.

Teamnet era atunci în grupul Asesoft, al lui Sebastian Ghiţă, prieten cu actualul prim-ministru Victor Ponta, care la rândul lui este finul lui George Maior. Nu e clar ce a făcut Maior cu informarea, însă Teamnet a continuat să câştige contracte, cel mai recent acum trei zile: „Teamnet International va furniza Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară servicii de digitalizare a cărţilor funciare din 9 judeţe, contractul ridicându-se la 212,4 milioane lei, TVA inclusă (46,9 milioane euro) în patru ani, oferta fiind cu 1 ban sub valoarea estimată de instituţie”

Cu alte două zile înainte, Ghiţă îl complimenta public pe Maior şi îi promitea un loc „în echipă”:

„Mulţi oameni şi analişti îl consideră pe George Maior unul dintre cei mai valoroşi şi echilibraţi lideri ai ţării noastre. Eu cred că poate să se califice pentru orice funcţie în România. Totuşi, jocul nu e despre indivizi, ci despre echipe. Contează şi nu contează cine este preşedinte. Contează în totalitate cu ce oameni se înconjoară. Sunt absolut convins că George Maior şi alte personalităţi ca domnia sa vor face parte din viitoarea echipă de conducere a României. Avem nevoie de o nouă generaţie de lideri deştepţi, curajoşi şi responsabili.”

Pe larg…

Wednesday, March 10, 2010 11:18 PM

X-Apparently-To:  *@yahoo.com [George Maior]

Return-Path:  <*@yahoo.com> [Nelu Neacşu]

Buna seara,
dupa cum deja v-am informat RSC si Asesoft,ambele din Romania au lansat la Bruxelles un birou care este condus de Mircea Cotoros. Mircea a lucrat pana de curand la Reprezentanta Regiunii Veneto din Italia la Bruxelles si mai nou se ocupa de biroul de la Bruxelles;
Sediul se afla in fost biroul al Electrica din cadrul Centrului de Presa de langa sediul central al Comisiei Europene.
Toate bune si frumoase, pana cand au depus spre finantare doua proiecte:
unul in valoare de 1.200.000 de euro pentru Consiliul raional Stefan Voda din Moldova, depus in data de 22 februarie 2010 la DG Aidco cu nr L.41 03/154
si unul in valoare de 4.000.000 euro depus de consortiul Teamnet International Bucharest pentru servicii de IT externalizate la Comisia Europeana, depus in data de 1 martie 2010 cu nr bu.5 00/122 la DG Enviroment.
Lui Mircea i-a fost promis un comision de reusita, astfel pentru orice proiect pe care va reusi sa faca „lobby” si va fi aprobat spre finantare va primi o anumita suma. Cum suma primita creste direct proportional cu valoarea proiectului incerca in mod disperat sa intervina la oficialii de la Comisie.
In acest sens, va redau un schimb de e-mailuri mai jos.
Mentionez ca in schema creata la Bruxelles este implicat si Dan Luca de la Euroactiv.
Ieri am avut o intalnire interesanta cu Mircea si am aflat care este sistemul de lucru.
Astfel; va incerca sa-l „atraga” de partea sa pe Bent Hauschildt, subalternul lui De Vrient si daca va fi cazul il va motiva suplimentar financiar.
Cand l-am intrebat cum se procedeaza mi-a zis ca are mana libera de pana la maxim 5000 de euro iar daca suma ceruta depaseste acest barem se va deplasa la Bruxelles Bogdan Badiu; directorul general al Teamnet Romania si va rezolva problema.
Cert este ca cei de la Teamnet doresc sa aplice acelasi sistem bazat pe spagi din Romania si la Comisia Europeana.
Pericolul mare este ca se poate ca aceasta disperare si modul de lucru se poate intoarce ca un bumerang impotriva romaniei si consider ca ar trebui urmarite aceste activitati mai atent.
In curand ii va contacta si pe cei de la Reprezentanta Romaniei sa ii convinga sa-i ajute in demersurile lor si pe parlamentarii europeni romani, va incepe cu Stolojan si Monica Macovei.
Macovei este interesanta pentru ca este presedinta grupului pe Moldova si sub interesul national al Romaniei doresc sa fie sprijiniti in sustinerea unor proiecte viitoare ce vor fi depuse de diverse entitati moldovene spre finantare la Bruxelles.
Au pus la punct un sistem diabolic de lucru in Romania si mai nou in Moldova care consta in faptul ca consiliile judetene sau primarile nu isi mai folosesc departamentele specializate pe fonduri europene si externalizeaza serviciile catre firmele lor.
Acestia le scriu contractele si primesc avansuri de 20% din suma totala a proiectului, dar mai castiga si din consortiile facute cu alte firme unde isi aduc tot firmele lor.
De asemenea, folosindu- se de sprijinul „discret” al lui Vladescu au intrat pe piata din Moldova, au avut intalniri la nivel de ministrii si chiar de prim ministru.
La RSC este actionat ministrul Vladescu iar in spatele lui Asesoft printre altii este si fostul general Gioni Popescu.
Sper ca info transmise sa va fie utile.
Cu consideratie,
Nelu Neacsu

–– Forwarded Message –-
From: Mircea Cotoros <*@teamnet.ro>
To: Dan Luca <*@euractiv.com>; Bogdan Padiu <*@teamnet.ro>; Marius Olaru <*@rsc.ro>; George Stan <*@teamnet.ro>; Bogdan Nedelcu <*@teamnet.ro>
Sent: Fri, March 5, 2010 5:55:37 AM
Subject: FW: ISA Programme

As vrea sa va atrag atentia asupra unui aspect important: pe cand lucram in comisia ITRE din PE am gestionat un raport ce pana la urma a fost aprobat de Consiliu si care face referire la crearea unui sistem informatic privind interoperabilitatea administratiilor publice din toata europa “ISA Programme”, program informatic ce vine in continuarea actualului sistem IDABC. Ptr programarea financiara 2010 -2013 au fost deja alocati bani din bugetul Uniunii, bugetul total este de cca 160 MEuro!

Aspectul interesant este ca, din surse sigure am aflat ca, CE va scoate la licitatie crearea acestui sistem printr-un contract cadru in vara acestui an 2010. Am incercat sa abordez unitatea care va pregati documentatia licitatiei dar dupa cum vedeti tipul de mai jos, care este si Head of Unit, m-a trimis la cules mure.

Dan, rugamintea mea este sa ne activam inca de acum, sa intindem antenele in toate partile, sa vedem cum putem sa ne pregatim terenul ptr acest important contract. Sugestia mea este sa urcam sus daca se poate la nivel de cabinet comisar sau directori generali. Pe omul din Cc, Bent Hauschildt, il cunosc personal, a fost interlocutorul meu din partea CE pe raportul din PE (stie fff bine situatia) dar se pare ca echiveaza in raport cu mine din cauza boss-ului. Cu siguranta baietii au parghiile trase ptr ca roiesc interese mari dar haideti sa vedem daca ne putem baga.

Ne consultam si analizam varianta cea mai buna.

Mircea

PS: atasez prezentarea programului

 

From: Karel DE-VRIENDT *@ec.europa.eu
Sent: Monday, February 15, 2010 1:24 PM
To: Mircea Cotoros
Cc: Bent Hauschildt *@ec.europa.eu
Subject: RE: ISA Programme

Dear Mr Cotoros,

My colleague passed your request for a meeting to me.

As it unclear to me why you want to meet with us, would it be possible to be a bit more specific on the issues you would like to discuss with us?

Two preliminary remarks as to ensure that we correctly understand each other:

The legal base of the ISA programme specifies that „the ISA programme shall be implemented in accordance with Community public procurement rules”. This implies that work under the ISA programme will be executed, either under one of the ICT related framework contracts that are regularly concluded by the European Commission (after open calls for tender) or under ISA specific contracts signed after having executed the appropriate procurement procedures. We will in due time, using the official channels, inform the market of our intentions – and we cannot discuss this in advance with any specific company.

· We have decided for the ISA programme to be as transparent as possible in our contacts with industry interest representatives. We have no intention to restrict our contacts with industry interest representatives but we want these contacts to be known to all. We will therefore systematically report on our meetings with such representatives, register and file these reports and we are also thinking about listing these contacts on our website. May we therefore also suggest that you sign up in the European Commission’s Register of interest representatives.

Kind regards,

Karel De Vriendt
Head of Unit
European Commission
Directorate-general for Informatics
European eGovernment Services (IDABC)

http://ec.europa.eu/idabc, http://ec.europa.eu/isa
http://ec.europa.eu/dgs/informatics

Continuarea: Apărați-l pe Nelu Neacșu!

13 comentarii
Stoie

Baietii voiau sa aranjeze licitatiile asa cum se face acasa, insa raspunsul olandezului e superb!

Vladimir Mihai Bologa

Escroci,prosti!!Au crezut ca le merge cu spaga,ca-i ca-n Romania??!!N-auzisera niciodata de Karel De Vriendt,belgian,flamand,25 de ani expert in probleme de informatica la Comisia Europeana,profesor universitar…!Si ne mai intrebam de ce sant belgienii reticenti la tot ce „iese „din Romania??!!Nemaivorbind de… atatea altele!!Sa ne privim in oglinda ..cine are curajul!!!

Daniela Avramescu

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sperante doar sperante

Ha, ha ha!

Smenarii de pe Dimbovita au crezut ca merge ca si in Romania: „hai sa o dam la pace”. Si uite asa ni se duce „faima” prin Iuropa. Au pus pe butuci tara ca sa mai cumpere progeniturilor inca un BMW sau un Benz. Si totul este posibil pentru ca aceasta clasa politica dominata de un partid caracatita (PDS) nu poate fi reformata. Acest Parlament, aceasta generatie de politicieni trebuie complet trasa pe linie moarta. Din pacate romanii au votat asa cum au votat acum doi ani si consecintele deja se vad. Au dat drumul si la puscariasi si la penali. Asta este! Asta-i tara! Atit timp cit capitala va ramine la Bucuresti, nimic nu se va rezolva in bine. Capitala trebuie sa fie in Ardeal.

La revedere Romania!

Alin

Asesoft ia locul lui Siveco in spagile cu statul, dar acum au trecut la valori mult mai mari.

golobent

Pai asa este si Dragos Riscanu (omnis.ro) care din absolvent de comert exterior (!) la ASE a ajuns (sanchi) mare ITist dupa ce “a fost fugit” mai intai 2-3 ani prin grecia si state si apoi parcat in Elvetia (cu numele de cod Simon, de unde prin anagramare a scos si numele firmei – Omnis) ca sa-l supravegheze pe Regele Mihai a resusit in 5 ani de “exterior” inainte de ’89 sa adune ca mare specialist in IT, 11.000.000 de franci elvetieni la care i-a mai adaugat si cei 1.500.000 pe care ii primise in Septembrie ‘89 ca sa-i dea mai departe la o “calauza” de pe malurile Don-ului si a venit brambureala din decembrie si dom’ Simon se facu mare investitor in Romanika pe banii securitatii kgb. Rushinika dom’ Simon si nu se uita !

Cami Camelia

asta este Romania- si cine conduce-spune merge si asa; cat te doare ca mai suntem si oameniiiii care nu vrem sa luam/dam spaga

Viorel Georgescu

asa da un om cu vederi de STANGA…

Sorin Diurpaneus Pop

acum intelegeti de ce l-au deportat in tara neoconilor…?

Sebastian Paris Bujor

vine un baiat normal geniu in it sa zica asta , uite ce face sri te asculta pe tine iar pe ei se salta cand le zic evreii….

Dorin-Adrian Cristea

Guccifer se apara pentru ca asa e. Intr-un stat corupt si coruptibil Sefii SS vor avea intotdeauna de acoperit coruptia cu pretul functiei si asa trebuie sa se intample. Nu va intrebati de ce se fura voturi si nu numai si totusi guvernantii rezista? Pentru ca Sefii SS ii acopera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *