Riscograma
Lucian Davidescu

Apăraţi-l pe Nelu Neacşu!



Update 23.04.2021:
English version of the e-mails here: „Did Romanian corruption try to penetrate at the very heart of the European Comission?
Acest articol a făcut obiectul unui proces de presă în urma căruia instanța de fond – Tribunalul Municipiului București – a dispus ștergerea lui argumentând că „nu prezintă nici un interes pentru a fi adus la cunoștința publicului”, decizie desființată de Curtea de Apel care a respins toate cerereile reclamantului Mircea Cotoroș și l-a obligat la plata cheltuielilor de judecată.
Articolul original, mai jos.


Un român este călcat pe gât pentru că a îndrăznit să vorbească despre corupţie

„Eu am curajul!”, răspundea duminică Nelu Neacşu într-un comentariu la articolul „Dezvăluirile lui Guccifer: Şeful SRI ştia de patru ani că firma lui Ghiţă a pus la punct un sistem diabolic, bazat pe şpăgi”, articol bazat pe un e-mail scris chiar de el şefului SRI George Maior şi publicat de hackerul Guccifer.

bologa

Un comentariu surprinzător! Într-adevăr, Nelu Neacşu a avut un curaj extraordinar: să dezvăluie presupusa schemă de corupţie practicată de companiile lui Sebastian Ghiţă, începând de la primăriile comunale şi până la porţile Comisiei Europene.

Nu este clar dacă Neacşu este ofiţer acoperit, agent SRI sau pur şi simplu vreun informator ocazional. Nu este clar nici de ce a ales să-i scrie şefului SRI pe contul de yahoo. Însă după cum sună textul, a făcut-o în interesul ţării sale, fără vreun beneficiu personal aparent.

În schimb, ţara era datoare să-l protejeze. Cum l-a protejat? Nu foarte bine, se pare. Ieri, Neacşu a şters comentariul „Eu am curajul!”, şi-a şters chiar profilul profesional de pe LinkedIn, la care făcea trimitere articolul riscograma.ro şi a trimis o declaraţie scrisă cum că el n-ar fi trimis niciodată e-mailul respectiv.

224321

224342

O declaraţie absurdă: când se presupune că cineva ţi-a furat identitatea nu e nevoie de jurăminte că n-ai fost tu. Dar şi tulburătoare: oare ce l-a determinat pe bărbatul care abia mai devreme îşi asuma curajos propriile fapte să spună acum că n-a fost el? Oare ţara pe care a crezut că o serveşte îl protejează sau încearcă să-i închidă gura într-un mod ruşinos?

NN 5:12 PM
va rog sa publicati dreptul meu la replica, multumesc, Nelu Neacsu

LD 5:52 PM
Stimate domnule Neacşu,
Voi publica declaraţia dvs., însă mă văd obligat să menţionez şi că aţi postat comentariul „Eu am curajul” (ca răspuns către Vladimir Mihai Bologa) pe care ulterior l-aţi şters.
Cu stimă,
Lucian Davidescu

NN 6:22 PM
Buna seara,
chiar va rog sa nu!
…. am avut probleme cu adresa de yahoo si facebook-ul si nu postat nimic eu, multumesc de intelegere.
Cu stima,
Nelu Neacsu

LD 7:57PM
Stimate domnule Neacşu,
În primul ränd, vreau să vă asigur că regret postura în care sunteţi – scrisoarea dvs. către d-l Maior era în mod clar motivată de cele mai bune intenţii.
Vă admir şi pentru curajul cu care v-aţi asumat iniţial consecinţele, chiar dacă ulterior aţi retractat. Nici nu vreau să-mi imaginez genul de presiuni la care e posibil să fi fost supus.
Pe de altă parte, dvs. nu aţi fost o sursă voluntară pentru lucrurile pe care le-am publicat, motiv pentru care, cu toată empatia, obligaţia mea este strict către informarea corectă a cititorilor.

La scurt timp după primul e-mail al lui Neacşu a venit un altul, de la Mircea Cotoros, personajul acuzat de Neacşu în e-mailul de acum patru ani. Cotoros repetă că Neacşu şi-a retractat declaraţiile în faţa consulului din Bruxelles şi cere nici mai mult nici mai puţin decât retractarea articolului.

Refuză însă, repetat, răspunsul la întrebarea dacă celelalte două e-mailuri, din care el însuşi este parte, sunt autentice sau nu. Motivul refuzului este simplu de înţeles: dacă spune „da”, conţinutul lor este suficient ca să facă plauzibile acuzaţiile iniţiale, indiferent dacă ele i-ar aparţine sau nu lui Nelu Neacşu. Dacă spune „nu”… se poate verifica.

MC 7:05 PM
Bucuresti, 27 Ianuarie 2014
Stimate domnule Lucian Davidescu,
Cu referire la articolul Dvs publicat pe site-ul Riscograma (http://riscograma.ro/8243/dezvaluirile-lui-guccifer-sri-stia-de-patru-ani-ca-firma-lui-ghita-a-pus-la-punct-un-sistem-diabolic-bazat-pe-spagi/) doresc a va aduce la cunostiinta faptul ca informatiile la care ati facut referire nu au absolut nici un fundament.
Astazi, persoana care se presupunea ca a lansat acuzele respective, in speta Nelu Neacsu, a infirmat oficial in fata d-nei Mariana Stoian, consulul din cadrul ambasadei Romaniei in Belgia, orice afirmatie cu privire la tentativa de mituire a unui oficial european de catre persoana mea. Gasiti atasat documentul suport.
Deoarece, astfel de acuze pot leza in mod grav atat pe plan personal, profesional dar mai ales familiar, apelez la prescriptiile etico-deontologice aferente profesiei Dvs de jurnalist si va rog insistent sa retractati articolul mentionat mai sus, articol ce preia o informatie care s-a dovedit a fi o manipulare ieftina in care, din pacate, sunt blamati oameni nevinovati.
Va multumesc anticipat pentru intelegere!!!
Cu respect,
Mircea Cotoros

LD 7:11 PM
Stimate domnule Cotoros,
Dacă daţi o dezminţire explicită asupra e-mailurilor care v-au fost atribuite, sunt de acord să o public.
Cu stimă,
Lucian Davidescu

MC 7:30 PM
Domnule Davidescu,
Cu respect, ma intreb daca ati reusit sa cititi documentul din atasament?
Ce dezmintire va mai pot oferi atat timp cat persoana presupusa ca ar fi lansat acuzele a negat in fata autoritatilor din Belgia afirmatiile atribuite? Continui sa sper ca nu sunteti un jurnalist care promoveaza intentionat astfel de manipulari ieftine.
Va multumesc,
Mircea

LD 7:41 PM
Domnule Cotoros,
Nu ştiu cu ce credeţi că vă ajută un răspuns agresiv şi gol de conţinut la o întrebare simplă. Dacă evitaţi să negaţi explicit autenticitatea mesajelor care vă sunt atribuite, sunt obligat să trag concluzia că o confirmaţi. Voi publica în consecinţă.
O seară bună,
Lucian Davidescu

MC 7:53 PM
Cred ca interpretati gresit. Nimeni nu este agresiv ci doar incercam sa va reamintesc ca eu sunt cel acuzat pe nedrept si nu cel care lanseaza afirmatii denigratorii.
Neg in mod absolut si fara echivoc orice astfel de acuze la adresa mea cu atat mai mult cele invocate la Bruxelles.
O seara buna si continui sa cred in profesionalismul dvs.
Seara buna!
Mircea Cotoros

LD 8:02 PM
Stimate domnule Cotoros,
V-am rugat să confirmaţi sau să negaţi nu acuzaţiile – că asta era cumva de la sine înţeles – ci autenticitatea celor două mesaje, de la dvs către colegi respectiv de la d-l Karel de Vriendt către dvs.

MC 8:26 PM
Imi confirmati faptul ca orice as spune dvs aveti o alta interpretare pe care pur si simplu nu o inteleg.
Inca o data repet ca nu am folosit niciodata astfel de practici la Bruxelles!
Actiunile dvs sunt rau intentionate, prin urmare eu nu mai pot face nimic si ma voi opri aici.
Sent from my mobile

LD 8:56 PM
Domnule Cotoros, cum adică orice aţi spune? Aţi avut mai multe răspunsuri la singura întrebare (repetată de patru ori, e drept) despre autenticitatea mesajelor din care sunteţi parte? Sau nici un răspuns?

MC 10:16 PM
Ceea ce faceti poate fi considerat SANTAJ!
Ati publicat un articol care are la baza afirmatii false, afirmatii desfiintate de documente autentificate de autoritati notariale.
Vreau doar sa va reamintesc faptul ca ati fost instiintat la ora 19:05 in data de 27.01.2014 cu privire la faptul ca articolele dvs sunt fara temei si lezeaza in mod gratuit reputatia si demnitatea persoanei iar asa cum a mentionat si dl Nelu Neacsu (prin prezenta ma alatur acestei actiuni), orice dezinformare ulterioara pe acesta tema poate fi actionata in instanta.
Nu uitati ca nu aveti dreptul sa va substituiti autoritatiilor de cercetare penala, singurele indreptatite sa lanseze interogatorii de genul celor de mai jos.
Sent from my mobile

La acest ultim mesaj îi răspund doar public d-lui Cotoros: Sunteţi în plină ficţiune juridică. Cereţi opinia unui specialist!

Însă altceva este îngrijorător. Informaţiile disponibile până acum puteau fi combătute facil – că interpretările sunt exagerate sau scoase din context, că SRI a investigat dar nu a confirmat etc. Felul în care se întâmplă lucrurile arată însă că acest caz este chiar mai grav decât pare. Iar d-l Nelu Neacşu are nevoie imediată – din partea oricui e în măsură: Justiţie, Poliţie, politicieni, ofiţeri cinstiţi câţi or mai fi în sistem, cetăţeni etc. – să fie apărat!

9 comentarii
Sorin Timari

După 1 februarie noile Coduri (Penal şi de Procedură Penală) vor da justiţia peste cap. Deşi avertismentul a fost transmis pe toate canalele, inclusiv de profesioniştii din branşă, fiind preluat şi în raportul MCV, guvernul refuză să aplice remediile simple necesare; situaţia e mai gravă decât vă imaginaţi.
http://www.contributors.ro/fara-categorie/dezastru/

Sorin Timari

După 1 februarie noile Coduri (Penal şi de Procedură Penală) vor da justiţia peste cap. Deşi avertismentul a fost transmis pe toate canalele, inclusiv de profesioniştii din branşă, fiind preluat şi în raportul MCV, guvernul refuză să aplice remediile simple necesare; situaţia e mai gravă decât vă imaginaţi.
http://www.contributors.ro/fara-categorie/dezastru/

Bogdan Popa

Stalin e mandru de ei

Nichita Valentin

Sigur au intervenit baietii autorizati sa decline competenta adevarului in defavoarea libertatii lui Nelu Neacsu…

Vasile Met

Nu inteleg independenta SRI.
Daca nu protejaza interesele Romaniei, atunci sa dispara.

Alin

Mda, in curand o sa ne fie frica si sa mai citim astfel de articole.
Securistii revin in forta.

Daniela Roba

mda securisti, manipulatori, ziaristi corupti parca ne-am saturat de ei…sa ne mai lase

Vasi Nicolae

prea complicat. vai de mama noastra.

Vasi Nicolae

si totusi merg pe varianta simpla. probe, tata, probe. restul e cancan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *