Riscograma
Lucian Davidescu

10 lucruri pe care avocatul nu ţi le spune niciodată

„Când ştii dacă un avocat minte?/I se mişcă buzele”. Este unul dintre sutele de bancuri cu avocaţi, dar care nu răspunde la altă întrebare: Ce trebuie să ştii când nu i se mişcă buzele?

1. Nu ştiu legea, dar îi ştiu pe judecători. Nici ei nu prea ştiu legea.

2. Poţi să câştigi procesul dar să nu obţii nici un ban. Contează cât e de solvabilă partea adversă. De-aia îţi cer onorariul înainte.

3. Ştiu zece avocaţi mai buni şi mai ieftini ca mine. Tu nu-i ştii, de-aia eşti aici.

4. Dacă este foarte limpede că ai dreptate, înseamnă că te jefuiesc de bani. Ai putea să câştigi singur sau să găseşti alt avocat, mult mai ieftin, doar pentru formalităţi.

5. Dacă este foarte limpede că nu ai dreptate, iar înseamnă că te jefuiesc de bani. Mai bine caută un avocat dispus să accepte o cotă cât mai mare ca onorariu de succes.

6. Tarifele mele sunt variabile, în funcţie de client. Pentru tine, regula este „până la ultimul bănuţ”.

7. Poate e mai bine să te te împaci cu adversarul din proces şi să scuteşti în felul ăsta o mulţime de cheltuieli inutile. De exemplu, cheltuiala cu mine.

8. Sunt maestru la amânări, recuzări, contestaţii. Dosarele nu le citesc niciodată.

9. Dacă îţi cer să mă plăteşti cu ora, poţi să stai liniştit, înseamnă că sunt un avocat harnic: lucrez cel puţin 48 de ore pe zi.

10. Nu pierd procese! Rectific: Nu! Pierd procese.

Citește și:
Statul polițienesc trăiește bine-mersi
Procurori vs. judecători vs. cetățean…
Ce faci cu o ţară de hoţi – o transformi în puşcărie sau îi arestezi pe toţi?

20 de comentarii
zun vhi art of psd

mda..problema e ca nu toti avocatii lucreaza la mari case de avocatura..si nu toti au onorarii ca acestia…sint si avocati care o duc prost..foarte prost…sau mai bine zis isi cauta alta profesie…si nu ca nu le-ar place profesia care o au…dar nu se preteaza la mojiciile unor colegi si care fac marea prostie sa-i spuna omului in fata ce sanse are …este o vorba….avocat destept este cel care face bani…nu conteaza cum…

Tudor

Am ris cu lacrimi. Buna!

Tudor

Daniel

Am cunoscut (in proces) unii avocati si modul de prezentare a apararilor de la una dintre primele firme din TOP 10. Nu m-au impresionat deloc! Dimpotriva! Cine cunoaste subiectul ii demoleaza! Dar au tupeu! Si relatii! Si li s-a dus buhul! De ce ? Nu stiu! Din prostia oamenilor!
Am zeci de exemple de cazuri in care petentii ar fi castigat sustinandu-si singuri cauza iar cu avocat au pierdut! Sunt prea multe jigodii puse pe jecmanit oamenii in avocatura! Si prea multi judecatorii care sunt mana in mana cu ei! De-aia umbla Adevarul cu capul spart iar hotii conduc tara!

Strajnik

Profesiune „liberala” mon cher…
Si regula de aur in profesiunile liberale ar fi urmatoarea:
10% din profesionisti „grebleaza” 90% din venituri(cifra de afaceri a profesiei)
Korolarul; 90% din profesionisti fac foamea cu restul de zece la suta din veniturile profesiei.
E la fel de adevarat ca „mestesugul” se practika dupa ureche in cele mai multe cazuri

avocatii

aia de la firmele pe care le-ati prezentat nu se cheama avocati.daca stai la birou si completezi la drafturi nu te numesti avocat.80% dintre cei care lucreaza la firmele pe care le-ati pomenit habar nu au unde e o arhiva sau o registratura.avocat e ala care il gasesti la ora 8 la bara…ala se cheama avocat…

ciprian

Din fericire nu am apelat pana acum la serviciile unui avocat …..si nu pot sa ma pronunt vis a vis de practicile pe care le poarta. Ce pot sa spun este ca avocatii se impart in doua categorii: cei care o duc foarte bine dpdv financiar (tind sa cred ca astia aplica cu succes decalogul de mai sus) si avocati muritori de foame (cred ca astia citesc dosarelele)

ionut

Eu am invatat ceva in legatura cu avocatii: intotdeauna lucrez pe baza de procent si cu plata dupa proces. De exemplu, sa zicem ca am de recuperat 10000 de euro, casa de avocatura care ma reprezinta primeste pana la 20% din suma recuperata, dar dupa ce si daca o recupereaza!

ZENEX

Cel care ajuta un infractor in timpul savarsirii infractiunii se numeste complice si va plati pentru asta.

Cel care ajuta un infractor dupa savarsirea infractiunii se numeste avocat si va fi platit pentru asta.

TOMESCU LAURENTIU

daca un avocat greseste plateste tot cel care-l angajeaza in proces defapt di de drept il plateste si pe cel care-i este adversar orice amanre de proces inseamna bani mai multi la AVOCATI SI MAI PUTINI LA CEI CARE-I ANGAJEAZA EI DORESC DECI AMANAREA JUDECATORII DOAR IAU LA CUNOSTINTA SI SUNT OBLIGATI SA RESPECTE LEGEA.
daca va mai duceti la avocati LUATI BIBILIA sa jure pe ea
referitor
10. Nu pierd procese! Pierd procese.
orice roman daca ar citi cu atentie Rectific: Nu!
iar in continuare spune ….Pierd procese. deci le mai si pierde
nu toti romanii au carte si nici n-au parte de ea. ce nu fac AVOCATII PENTRU BANI

Victor

Graficul ar putea eventual sa fie interesant, dar mie relevant mi s-ar parea un grafic mai complet, in sensul de a prezenta nu numai cat a facturat o firma de avocatura (sau un avocat individual), ci si ce valoare a recuperat clientilor in contul acelor sume incasate. Nu este indiferent daca o exact aceeasi suma incasata reprezinta 20% sau 60% din valoarea recuperata.

@ avocatii: MIE nu mi-ar conveni sa-mi apere interesele un avocat care functioneaza pe principiul „noi muncim, noi nu gandim”. Sincer sa fiu, mie „mi se falfaie” de ora la care se prezinta avocatul la bara, precum si de bunavointa si harnicia lui si de studiile pe care le face in vederea sustinerii intereselor mele in cauza, ceea ce ma intereseaza este sa-mi castige procesul, nu sa constat ca se speteste (eventual fara succes) (cel mai simplu calcul economic de rentabilitate a investitiei).
@ ionut: ASA e cel mai corect: procent mare pt a fi cointeresati si nimic in avans pt ca nu stimulam DECAT succesul.
@ ZENEX: 😀
@ Tomescu Laurentiu: Nu ma bazez eu pe juramantul pe Biblie al unui eventual… liber-cugetator (ca sa nu spun „ateu”) (sau al adeptului vreunei ALTE religii, ne-crestine), prefer sa ma asigur prin interesul sau pecuniar (fara avans, si recompensa doar procent, nu si suma fixa).

ioan ioan

Da… si se mai intampla sa ia onorarii mari,dar sa uite sa se prezinte in instanta, trimit doar inscrisuri; bune si alea, mai si castiga procese dar… fara cheltuieli de judecata ca au uitat sa depuna chitanta dar nu-ti spun de ce nu ai obtinut cheltuieli…
Deh, oameni si ei, strambi intr-o justitie … porostanaca !
Noroc ca mai intre in greva si atrag atentia societatii asupra lor, poate se mai schimba ceva…
Solutia ar fi sa aducem 200 de judecatori germani(nici macar nu ar fi un efort prea mare siar fi pe deplin justificat) pe care sa-i punem la instantele superioare, sa controleze deciziile si cred ca ar fi liniste apoi, cu conditia ca cei care dau decizii gresite sa fie sanctionati ! Dar cine are curajul sa faca asta? Sa vezi ce tipete ar mai scoate, ce vaiete, ce de grija de banii tarii ( omitand sa spuna ca de buzunarul lor se tem !)
Sa auzim de bine, oricum asta e un S.F.

daniel

la cat este de corupta ,justitia romana ,cel mai important la un avocat este cat de ,,bine se afla el cu judecatorii,,.credeti ma ca stiu ce spun.

ionete

si eu cred ca intro speta mai simpla poti sa mergi pe mana ta

elisa

Se discuta mult pe aceste teme dar se face putin.

Au ajuns avocati oameni care sunt analfabeti TOTAL.De aici procese pierdute gramada.Facultatile scot asa zisi avocati pe banda rulanta.Nici judecatorii nu sunt mai prejos.

Cca 70% din avocati habar nu au de meserie, chiar nu stiu de unde isi cistiga painea .Cred ca din minciuni.

Nu sunt avocat dar pot sa spun ca intr-un proces i-am "batut " pe cei de la TUCA si compania.Tariful lor l-am aflat la sfirsit din dosar …5500 EURO .

Raportat la cazul respectiv tariful era imens.Acum fostul lor client isi linge ranile si plinge dupa cei 5500 euro.

De un avocat nu poti fi sigur niciodata ca nu te vinde.Deci atentie maxima.

Ca un sfat incercati cel mai bine sa va impacati cu partea adversa.Este mai ieftin

Ana

Nu ati aflat inca? Foarte multi avocati cer plata inainte in 2 transe ( cand inca nu a inceput nici macar procesul ) si asta culmea cica tot din cauza clientilor. spun ei ca au fost clienti care si-au recuperat banii in instanta si apoi ei ( avocatii ) nu au primit nimic.

cata ingnoranta

CARE ESTE PROBLEMA CA UN AVOCAT CERE SA FIE CORECT…..NU ABUZIV….REMUNERAT PENTRU O ACTIVITATE PRESTATA???? DA….INAINTE DE INCEPEREA PROCESULUI…PT CA MUNCESTE ..MA REFER LA AVOCATII ADEVARATI NU LA TEPARI…….MUNCESTE CA UN NEBUN SA PRICEAPA CE VREA UN CLIENT MAI MULT SAU MAI PUTIN ALFABETIZAT ..PENTRU A-I REDACTA O ACTIUNE ARGUMENTATA JURIDIC IN INSTANTA???? ?”NUMA’ O INTREBARE DOMNU’ AVOCAT AM”………..EI BINE …SA-TI SPUN CEVA….CA SA-TI RASPUND LA ACEA INTREBARE AM SUSTINUT ZECI DE EXAMENE SI AM FUMAT IN REPRIZE DINTR-O TIGARA CA SA AM BANI DE CARTI………….CE LE MAI JUDECATI VOI ROMANII PE TOATE! SA VA FIE RUSINE!!!!!!!!!
p.s.: paduri fara uscaturi….nu prea!

Ich Yolandi

“Când ştii dacă un avocat minte? I se mişcă buzele”. – :))

Horea Andrei Bortan

:))

Horea Andrei Bortan – Avocat

:))

zf.ro

În actualul context economico-social, consultarea unui avocat trebuie să constituie o obişnuinţă şi de aceea demersul alegerii acestuia este un aspect foarte important în evitarea sau soluţionarea cu succes a problemelor juridice de care te poţi lovi.

Într-o situaţie ideală, la fel ca în situaţia unui medic la care te duci periodic la consultaţii, nu doar atunci când intervine o problemă serioasă de sănătate, şi în cazul avocatului este bine să-l ai alături, în momentele în care iei anumite decizii în plan juridic. Desigur, în realitate nu se întâmplă mereu aşa, de cele mai multe ori se apelează la un avocat pentru a „repara” o situaţie juridică deja existentă, decât pentru o consultare menită a evita consecintele unei asemenea situaţii. Şi de multe ori trebuie să îţi alegi avocatul sub presiunea timpului.

Alegerea unui avocat, de aceea, devine o misiune deloc uşoară, dar nu imposibilă, mai ales dacă ai în vedere anumite aspecte importante.

Verificarea avocatului pe care l-ai ales se poate face în Tabloul avocaţilor

Tarifele avocaţilor diferă foarte mult, nu există tarife minimale. Baroul Neamţ a publicat însă o listă cu tarile orientative: onorarii recomandate de baroul Neamţ

Avocaţii, sunt foarte diferiţi, ca pregătire, ca experienţă, ca specializare, ca modalitate de abordare a cazurilor, dar şi ca tipologie umană. De aceea este bine să ştii foarte bine ceea ce vrei prin demersul juridic respectiv, dacă te afli în faţa profesionistului dorit şi cât de compatibil îl simţi cu cazul tău.Înainte de a vedea care ar fi aceste aspecte, trebuie înţelese şi reţinute nişte repere esenţiale.

Calitatea de avocat o pot avea doar persoanele înscrise în „tabloul baroului din care fac parte, barou component al Uniunii Naţionale a Barourilor din România” (art. 1 alin. 2 din legea nr. 51/1995, republicată). De aceea, se impune necesitatea de a verifica avocatul pe care l-ai ales în Tabloul avocaţilor pentru a te convinge că, pe de o parte, persoana din faţa ta este cu adevărat de profesie avocat, iar pe de altă parte, nu aparţine unor alte structuri (declarate ilegale), aşa cum a fost cazul Baroului Constituţional.

Pe de altă parte, trebuie să ţii cont de faptul că avocatul nu este obligat să îţi preia cazul, are libertatea de a-şi alege clienţii în funcţie de principiile şi covingerile sale. De asemenea, avocatul poate să te refuze şi în situaţia în care cauza ta nu promite o rezolvare într-un timp rezonabil, dacă implică o serie de complicaţii pe care nu le întrevezi, dacă are multe dosare simultan, deci e recomandabil să nu porneşti de la stereotipul că îi eşti indispensabil şi piaţa e mare.

Este foarte important de reţinut: nici o speţă nu este identică cu alta, chiar de acelaşi fel, fiecare dintre speţe având componente care o diferenţiază ca şi grad de dificultate, complexitate, necesar de acte etc. De aceea, nu porni niciodată de la premisa că alte cazuri de care ai auzit, au fost rezolvate în acelaşi fel. De altfel, întinderea unei cauze este determinantă pentru stabilirea onorariului, atât ca dificultate, timp, dar şi în privinţa costurilor şi volumului de muncă.

Relaţia avocat – client trebuie să fie bazată pe încredere. Un avocat trebuie să cunoască toate detaliile legate de caz, chiar aspectele pe care tu le consideri irelevante putând conţine indicii importante. Avocatul urăşte surprizele, de aceea trebuie să cunoască detalii incomode, chiar dacă nu-ţi face plăcere, este penibil să le audă în premieră, în sala de judecată, de la adversar. Corelativ, un avocat bun nu trebuie să te mintă, trebuie să-ţi ofere o perspectivă asupra a ceea ce urmează, procedural, dar şi în alte privinţe, trebuie să-ţi răspundă la toate întrebările tale şi pe înţelesul tău şi trebuie să fie un bun psiholog.

Mai departe, să vedem ce trebuie să avem în vedere atunci când suntem în căutarea unui avocat.

Intâi de toate, este foarte important să îţi cunoşti cazul, să ştii ce puncte forte şi ce puncte slabe are, să încerci o evaluare cât mai obiectivă a situaţiei pentru a avea o imagine despre ceea ce poţi obţine şi ceea ce poţi pierde, în urma unei acţiuni în judecată. Astfel, dacă situaţia o permite, poţi solicita o consultanţă de la mai mulţi avocaţi, rezonabilă ca onorariu. O evaluare legală documentată şi cât mai apropiată de imaginea proiectată de tine, alături de o comparaţie a tipologiei umane te poate ajuta să te decizi cu cine mergi mai departe, in demersul juridic. Mai mult, este posibil să descoperi şi o variantă care nu implică actul de justiţie, ceea ce e o realizare din punct de vedere al economisirii de bani, timp şi încărcătură emoţională.

Dar pe ce criterii ajungi la acei avocaţi din care îţi vei selecta acel profesionist de care ai nevoie? Fireşte, cât de bun este şi cât costă. De aici începe adevărata discuţie.

Ai nevoie de un avocat specializat, inainte de toate. Legal, unui avocat de o anumită specializare nu îi este interzis să se ocupe de cazuri din altă specializare. Cu toate acestea, indiferent de notorietatea unui avocat, specialist într-un domeniu, nu este recomandabil să îl angajezi, dacă poţi găsi un specialist în domeniul care te interesează, mai puţin celebru.

În general, cel mai eficient funcţionează sistemul de recomandare între prieteni, cunoştinţe, deoarece un apropiat îţi va recomanda un specialist de al cărui serviciu a fost mulţumit, cum te va sfătui să stai departe de unul care nu a fost satisfăcător. Ideal ar fi să obţii din timp referinţe şi date de contact, fie de la prieteni, fie dacă datorită împrejurărilor cunoşti un avocat, înainte de a avea nevoie de el. Cu atât mai mult cu cât timpul nu te presează şi poţi obţine recomandări din mai multe surse.

Cert este faptul că un avocat bun nu te racolează din instanţe sau din preajma lor, e de preferat ca mai degrabă să petreci un timp căutând pe internet, citind articole scrise de sau despre el, pe forumuri sau bloguri (fără să reprezinte totuşi un barometru credibil 100%, fiecare având o experienţă subiectivă şi, de multe ori, neavând cunoştinţe juridice care să permită aprecieri), pe site-uri de profil sau ale unor publicaţii de profil.

Legea nr. 51/1995 prevede că formele de exercitare a profesiei de avocat sunt cabinete individuale (avocat individual) şi societăţi civile profesionale (firmele de avocatură). Întrebarea care se poate pune este la cine să apelez, la un avocat sau la o firmă (societate, casă, cabinet etc)? Pregătirea, experienţa, performanţele profesionale nu sunt factorul determinant în acest criteriu de alegere, deoarece există avocaţi de top în ambele forme de exercitare a profesiei. Disponibilitatea ta financiară, corelată cu complexitatea cauzei, pot decide alegerea unei firme, care-ţi va oferi specialişti în domenii conexe, competenţi şi verificaţi, operativitate mărită. Este important, însă, să te asiguri dacă in cadrul respectivei firme cazul va fi lucrat de avocatul cu care discuţi şi nu va fi pasat unui asociat cu mai putină experienţă şi este bine de stabilit concret acest lucru.

În mod cert, experienţa şi pregătirea sunt determinante în alegerea unui avocat. O calificare cât mai mare a avocatului pe care-l vizezi creşte şansele de reuşită ale cauzei, dar atenţie, nu le garantează.

La fel, un avocat celebru nu e un garant al reuşitei, avocaţi mai puţin cunoscuţi, au un nivel de pregătire profesională cel puţin similar cu cel al avocaţilor de notorietate.

Cum experienţa şi pregătirea nu sunt apanajul exclusiv unei vârste înaintate, nu refuza colaborarea cu un avocat tânăr, în detrimentul unuia în etate. Fiecare categorie de vârstă işi are avantajele şi dezavantajele sale, neputând să formulezi o regulă de urmat.

De asemenea, nu are o foarte mare importanţă daca alegi un avocat sau o avocată, în orice caz nu te lăsa influenţat de prejudecăţi, pregătirea profesională şi experienţa foomd determinante.

Cât costă un avocat, este întrebarea care se pune de multe ori, poate înainte de a te informa despre cât de bun este acesta. Nu există un „mercurial” al onorariilor, stabilit prin vreun act normativ, avocatura fiind o profesie liberală. Consiliul Concurenţei a decis că este ilegală stabilirea costurilor minime, dar există cvasi-oficial grile de tarife minimale, stabilite de barouri judeţene (de exemplu, baroul Neamţ)

Onorariul, ca regulă, trebuie stabilit odată cu prima discuţie, în care îţi manifeşti interesul concret în privinţa reprezentării. Chiar dacă a avut loc o consultanţă juridică înainte, nu trebuie să te simţi obligat să continui cu acelaşi avocat, dacă onorariul solicitat este costisitor.

Un avocat bun ştie să-şi aprecieze munca şi onorariul nu va fi, în consecinţă ieftin. De asemenea, va încerca să-şi estimeze şi timpul de muncă, întinderea litigiului, va încerca să prevadă eventuale obstacole intervenite, astfel încât dacă vor apărea diferenţe faţă de condiţiile stabilite iniţial şi neprevăzut să fie mici.

Pentru determinarea onorariului, este foarte important de la început de stabilit dacă doreşti o „luptă” până la capăt, cu toate riscurile sau dacă doreşti limitarea pierderilor deja suferite. Una e să plăteşti onorariu max. 25% din valoarea litigiului şi alta e să ajungi să nu te mai alegi cu nimic, aproape.

Alături de onorarii, la încheierea contractului de asistenţă juridică mai pot fi prevăzute diferite cheltuieli de natură diferită, aşa că e recomandat să discuţi fiecare aspect în parte. Alţi avocaţi preferă să cuprindă în onorarii toate aceste cheltuieli, pentru a simplifica procedurile de decontare şi tot ceea ce mai implică. De asemenea, poţi stabili o sumă forfetară, cu posibilitatea unor majorări în anumite situaţii sau o tarifare pe oră/zi. În ambele situaţii, este important acordul prealabil, înaintea semnării contractului.

Ce altceva mai trebuie să iei în calcul, în alegerea unui avocat bun şi potrivit problemei tale? Câteva sfaturi:

Nu trebuie să-ţi terorizezi avocatul cu telefoane, vizite, mail-uri; un avocat care se respectă, te va ţine la curent pas cu pas şi îţi va oferi informaţii în timp util; în caz contrar, dacă trebuie să il cauţi insistent, de ordinul orelor sau zilelor, e momentul să te găndeşti la alt avocat;

Întâlnirile, discuţiile trebuie să aibă loc la cabinetul său sau la domiciliul/sediul firmei tale, nu în restaurante, baruri, la colţul judecătoriei, în mod normal;

Dacă avocatul ales evită încheierea contractului de asistenţă juridică, poţi şi chiar e recomandabil să renunţi la serviciile sale;

Dacă ai informaţii despre avocat că ar fi implicat în afaceri dubioase, nu este momentul să mai insişti în a-l angaja, ai deja o problemă, când cauţi un avocat;

Dacă totul e prea uşor, se rezolvă, nu e nici o problemă, gândeşte-te că e ceva necurat, altfel nu căutai fără nici o problemă avocatul;

Un avocat te reprezintă şi îţi apără drepturile în instanţă, dar dreptatea ţi-o face instanţa de judecată.

În încheiere, îţi dorim să nu ai nevoie de avocat, dar dacă nu ai încotro, fă alegerea optimă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *