Riscograma

De ce oare e secretă condamnarea lui Guccifer? Ca să fie protejate interesele lui George Maior și ale Corinei Crețu?

Tribunalul București refuză, cu o tenacitate demnă de o cauză mult mai bună, să publice hotărârea prin care l-a condamnat la închisoare pe Guccifer. Patru dintre cele opt secții plus conducerea Tribunalului sunt implicate, într-un fel sau altul, în demers.

Când a văzut cererea de a elibera o copie a hotărârii prin care a fost condamnat Guccifer, președintelui Secției I Penale i-ar fi fost foarte la îndemână s-o aprobe. E informație eminamente de interes public și poate doar printr-o scăpare n-a fost pusă deja pe portal. Totuși, a refuzat-o: nu sunteți parte în proces.

Cât de mare este SRI faţă de serviciile din alte ţări
Cât de mare este SRI faţă de serviciile din alte ţări

Cererea urma să devină probă în apel față de un dosar civil de la Secția a IV-a Civilă.

Pentru asta, am dat Secția I Penală în judecată la Secția a II-a Contencios Administrativ.

Dezvăluirile lui Guccifer: Şeful SRI ştia de patru ani că firma lui Ghiţă „a pus la punct un sistem diabolic, bazat pe şpăgi”
Dezvăluirile lui Guccifer: Şeful SRI ştia de patru ani că firma lui Ghiţă „a pus la punct un sistem diabolic, bazat pe şpăgi”

Când a văzut o reclamație administrativă față de situația asta, președintelul Tribunalului i-ar fi fost foarte simplu să dispună publicarea hotărârii. Era doar o scăpare administrativă care se impunea remediată. Totuși, n-a făcut-o: Reclamația administrativă nu e reclamație administrativă pentru că n-a fost depusă la biroul de relații publice și nici noi n-am trimis-o acolo

Când am revenit și am spus că am făcut toate diligențele prevăzute expres de lege, că e treaba instanței să-și urmeze propriile proceduri interne pentru competentă soluționare și că să facă bine să judece reclamația administrativă așa cum îi impune legea, instanța a răspuns că abia revenirea asta este reclamație administrativă dar că reclamația administrativă n-a fost și pace…

(Radio Erevan oprește emisia un minut în semn de solidaritate profesională – nu vrea să precizeze cu cine)

Cum pot afla dacă am fost interceptat?
Cum pot afla dacă am fost interceptat?

Iată însă că vine și răspunsul la reclamația care cică nu fu reclamație! Scris de președintele Secției a V-a, în calitate de membru al Comisiei de Analiză privind Încălcarea Dreptului de Acces la Informațiile de Interes Public, „hotărând, suplimentar (…) în raport de conținutul art. 12 alin.(1) lit. f din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public potrivit căruia „Se exceptează de la accesul liber al cetățenilor, prevăzut la art. 1 și, respectiv la art 11, următoarele informații: […] f) informaţiile privind procedurile judiciare, dacă publicarea acestora aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părţile implicate în proces”

Hopaa, deci cum? Procesul cel echitabil s-a terminat de mult, Guccifer a recunoscut și a mers la pușcărie. Părți vătămate în proces au fost George Maior și Corina Crețu. Deci o hotărâre judecătorească eminamente publică nu mai este publică pentru că aducere atingere interesului lor legitim? Hmm, care să fie ăla?

Cine va „da pe goarnă” secretele României?
Cine va „da pe goarnă” secretele României?

În fine, pe scurt, la sesizarea Președintelui TMB, Președintele Secției V spune că Președintele Secției I a avut dreptate să nu publice sentința cerută ca probă în apel la Secția a IV-a. Treaba se judecă în continuare la Secția a II-a.

Din seria nici noi nu mai știm câte secții suntem.


P.S. Există și ceva dosar la DNA, cu grijă măturat sub preș

Apăraţi-l pe Nelu Neacşu!
Apăraţi-l pe Nelu Neacşu!


P.P.S. La DIICOT…


Toată povestea, aici: Să dispară de pe internet! Cum a cenzurat instanța articolele Riscograma despre Maior și Ghiță – cronologie integrală

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou