Riscograma
Lucian Davidescu

Afaceri online: 5 lucruri pe care trebuie să le faci acum

Ponderea comerţului electronic este printre cele mai mici din Europa, arată datele Eurostat. Doar 2% din cifra de afaceri a companiilor, faţă de 12% cât este media UE.

Cauzele: Gradul redus de echipare cu computere şi conexiuni la internet, ponderea mare a populaţiei rurale, puterea de cumpărare mică. Citeşte şi Afacerea deceniului 2. Cum stă România în UE la internet.

Efectele. Este de aşteptat o curbă de apropiere faţă de media UE, adică o creştere susţinută în următorii ani. Astfel, o creştere a ponderii de la 2% la doar 3% echivalează cu o creştere în volum de 50% a comerţului electronic. Asta, chiar şi în scenariul în care cifrele de afaceri totale vor rămâne aceleaşi pentru mulţi ani.

Dacă ai ce să vinzi pe internet şi citeşti articolul acesta, eşti în una din trei situaţii:

  1. Deja obţii o mare parte sau toate veniturile din vânzări online.
  2. Te pregăteşti să intri pe această piaţă.
  3. Crezi că volumul mic al pieţei face ca, deocamdată, să nu merite efortul.

Mai în detaliu, despre ultima situaţie. Chiar dacă este adevărat, nu aştepta până e prea târziu!

1. Deschide un site de prezentare foarte detaliată a ceea ce vinzi. Chiar dacă ponderea vânzărilor online va fi mică sau zero acum, istoricul de marketing va conta enorm mai târziu.

2. Oferă online explicaţii şi suport tehnic. Asta ţi-ar putea aduce oameni mai mulţi chiar şi în magazinul fizic.

3. Include o opţiune de livrare a mărfii la uşa clientului. Este primul pas pentru a-l convinge că e fezabil să-ţi trimită banii şi de acasă.

4. Propune-le clienţilor care vin la tine fizic discounturi pentru cazul în care cumpără online. Avantajul este că aceştia au încredere că exişti şi te vor recomanda şi altora, care nu au acces direct la magazinul tău.

5. Fă calculele de rentabilitate pentru scenariul în care vei schimba modelul de distribuţie cu unul bazat pe comenzi online. S-ar putea să ai surprize plăcute încă de acum.

12 comentarii
Tiberiu Toth

Buna idee.

Asa cum se arata cel mai greu este sa convingi clientii ca esti serios.

Cu siguranta ca este mai rentabil sa vinzi online de la un anumit moment.

Treaba cu discounturi la vanzarea online apare la multe site-uri si din experienta mea ca si client, m-a facut sa-mi inving retincenta; doar ca era vorba de branduri care iti dadeau incredere.

m1ha1

Romania inca e nesigura in folosirea internetului pentru cumparaturi.

Sunt prea multi spagari / tepari la noi si pana nu se face o legislatie pe masura nu vom avea nici clienti.

Degeaba le acorzi incredere prin bradul tau daca ANRCTI doarme. Doar uitati-va cat de fiorosi parem in lume in domeniul infractionalitatii online.

Cristi B.

Acum vreo 8 ani am lucrat in USA la o companie de e-commerce cu produse IT &C. Infrastructura era puternic dezvoltata, asa ca noi eram in business fara a fi atins sau vazut un produs. Lucrurile mergeau cam asa: clientul comanda produsul pe site-ul nostru, noi cautam si selectam produsul de la cel mai avantajos distributor (TechData, IngramMicro, Synnex, D&H), luam banii de pe cardul clientului, plasam ordinul la distribuitor, alegeam un shipper (FeDeX, UPS, etc.), trimiteam numarul de tracking si invoice la client. Lucrurile se desfasurau in mod AUTOMAT, gratie software-ului pe care l-am scris. Atunci aparuse conceptul de B2B (business to business) , se schimbase de la IDE la XML, aparuse web-services. Am fost la right time la right place. Nu ma intrebati ce fac acum 🙁

gigix

blablablabla… in afara ca RO = 2 si IR = 26, si media de vest e ~15… ce sa retin de aici?

liviu

Am facut cumparaturi on-line si m-am trezit ca platesc abonament lunar de vreo 100 USD unui site porno! Ca sa nu mai imi ia banii din cont a trebuit sa imi schimb cardul. Comenzi, da! fac de la vanzatorii de pe net dar plata o fac ramburs sau cu OP.

Lucian Davidescu

@gigix

Nimic. Memorarea e contraproductivă 🙂

cosmin trif

@Cristi B: ce faci acum ? : ))

da, va mai trece ceva vreme pana sa-i ajungem noi fie si pe unguri. principala hiba e lipsa internetului, dar si increderea.

o idee poate fi insa sa iesim noi pe piata vestica. de ce nu?

silviu

@Liviu: Iti recomand sa faci cumparaturi online doar cu carduri de credit. Inainte sa ti se ia bani vei fi sunat de la banca (practic, tu cumperi cu bani bancii si ei se asigura in plus, inainte de ai-i pasa).

De asemenea, iti recomand si o solutie de securitate software serioasa.

Cristi B.

@cosmin trif: Acum sint somer in RO. Eu de vreo 12 ani cumpar cu cardul de pe internet, niciodata nu am avut o problema. E adevarat ca in RO nu am cumparat nimic in afara de bilete de avion. Intradevar exista si frauda. O data am avut un caz de 5000 USD, am raportat la politie si FBI-ul s-a ocupat. Firma nu a pierdut nici un ban. DImensiunea fraudei nu e asa de mare.

Cred insa ca si romanii sint speriati rau. Cred ca sint multi care nu au card bancar sau isi scot banii in prima zi de salariu de frica. Probabil ca in astfel de cazuri nici banca si nici politia nu se straduiesc prea tare.

Software magazin onl

Platile facute cu cardul pot fi anulate de catre cumparator cu invocarea unui motiv: n-a facut el plata, produsele n-au fost livrate etc.

Mergeti cu incredere la banca, cereti-le sa anulati platile frauduloase. Daca refuza, depuneti o cerere in scris si cereti numar de intrare.

Contractul cu Visa/Mastercard e cat se poate de clar.

Alina

@Software magazin online: Totul e sa dai peste un functionar bancar ce stie ce-i ala chargeback sau refuz de plata. Anul trecut mai erau inca multi care se uitau crucis cand le spuneai asa ceva sau spuneau aberatii clientilor. Cand m-am dus cu regulamentul Mastercard peste ei, s-au trezit.

Narcis

Problema in Romania e infrastructura si costurile de operare foarte mari. Faptul ca sunt foarte putini jucatori pe piata de credit-card processing si care nu au o politica tocmai prietenoasa, forteaza oarecum semi-e-commerce-ul (termen inventat la o bere acum ceva vreme). Asadar, plata la livrare si bani returnati prin firmele de curierat e modul in care functioneaza multe magazine on-line.

Un alt mare dezavantaj la noi este lipsa de incredere a consumatorului si lucrul asta se schimba greu. Ceea ce au facut cateva companii (mai ales vanzatorii de electronice / hardware) a fost sa incerce sa convinga clientul ca ce e in showroom poate gasi si on-line. Unii au reusit, sa vedem ce fac si restul.

Si o ultima observatie: investitiile pentru afacerile on-line sunt privite cu scepticism de foarte multi manageri si incearca sa minimizeze riscul prin achizitii de aplicatii ieftine(aplicatii cu design neadaptat afacerii, fara un management corect al stocurilor si al comenzilor, cu putin optiuni pentru utilizator) si fara investitii in marketing iar idea finala fiind: daca o fi sa mearga bine, daca nu asta e. Rezultatul? Pierderea acelor mici investitii. Dar asta e deja alta poveste si nu are sens sa abordam subiectul aici.