Riscograma

România e în cărţi să adere la alianţa PIGS

Datoria publică cât PIB şi deficit bugetar la o zecime sunt condiţiile impuse de selectul club al datornicilor PIGS. Are şanse România să le îndeplinească? Cifrele spun „nu”. Faptele spun „da”.

Portugalia 81,5%/9,3%, Irlanda 79,7%/12,7%, Grecia 107,9% (scăzând minciunile)/12,7%, Spania 62,3%/11,4%, România 22,7%/7,2%.

Grecia, salvare cu pistolul la tâmplă. Dar ce se va alege de România
Grecia, salvare cu pistolul la tâmplă. Dar ce se va alege de România

1. Despre deficitul bugetar:

În clasamentul făcut după gradul de colectare a taxelor raportat la PIB, România e pe ultimele locuri. 31% faţă de o medie UE de 38% şi de maxime care bat spre 50%. Pentru propagastatistică, ăsta este un lucru excelent atunci când e vorba să anunţe deficitul bugetar.

Cu venituri de 31% şi cheltuieli de 38,2%, deficitul e în ţintă. Însă dacă ar fi raportate cheltuielile la venituri, aşa cum se întâmplă în viaţa reală, deficitul ajunge la 23%. Portugalia 25%, Irlanda 41%, Grecia 40%, Spania 31%. Suntem deja foarte aproape de cel mai slab dintre purceluşi.

Asta nu e reformă, ăsta e circ! Hoţia şi prostia au triumfat
Asta nu e reformă, ăsta e circ! Hoţia şi prostia au triumfat

2. Despre datoria publică

Aici, chiar că părem să fim departe, cu 22% din PIB. Ei bine, nu suntem. Raportarea la PIB are raţiuni tot statistice. Ceea ce contează cu adevărat este serviciul datoriei, adică ratele pe care statul le are de plătit în fiecare an. Dacă PIGS plătesc dobânzi de 2-3% (Grecia a ajuns la o emisiune cu 6% abia după ce a devenit fierbinte), România s-a împrumutat de pe piaţa internă chiar şi cu peste 11%. Deja, povara e de două ori mai greu de suportat decât părea. Mai mult însă, România a luat împrumuturile de la FMI şi Comisia Europeană unde, deşi dobânda este mică, rambursarea celor 20 de miliarde de euro se face în doar câţiva ani.

Spania, de exemplu, nu este atât de împovărată pe termen scurt pentru datoria ei de 62% din PIB. Au mai rămas doi purceluşi de egalat.

Trei scenarii pentru Grecia
Trei scenarii pentru Grecia

3. Despre ce se întâmplă de fapt cu banii.

Răspunsul scurt este evident. Nimic!

Răspunsul lung vine din simularea Comisiei Europene despre sustenabilitatea finanţelor publice în următorii 50 de ani. România va avea în 2060 o datorie publică de 633% din PIB? Greu de digerat! S-ar putea să fie mai puţin. S-ar putea să fie mai mult.

Vine criza în Italia?
Vine criza în Italia?

Ca orice proiecţie bazată pe date curente, estimarea Comisiei nu este neapărat o profeţie cât un indice al problemelor structurale şi sociale de acum. Totuşi, de dragul cifrelor: Portugalia 390%, Irlanda 849%, Grecia 884%, Spania 767%.

România, bun venit în cocină!

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou