Riscograma

5 găuri negre pe care statul ar trebui să le vândă

Casa Poporului, televiziunea, CEC-ul, calea ferată şi centralele electrice.

 

Dacă nu vrem să vindem ţara, hai s-o cumpărăm!
Dacă nu vrem să vindem ţara, hai s-o cumpărăm!

1. Casa Poporului. Templul kitsch-ului comunist e acum ocupat peste capacitate dar ineficient de birocraţia feudală. Sparge-le muşuroiul şi se vor regrupa, dar măcar o vreme vor fi groggy şi vulnerabili. E un loc numai bun pentru un cazino de neam prost, pentru arabii şi indienii milionari amatori de poleială, candelabre şi flori de ipsos. Voila turism.

2. Televiziunea publică, radioul public, Agerpres. În numele „serviciului public”, câteva mii de oameni au tocat în 20 de ani banii pentru o autostradă. Ce au oferit în schimb? Mai puţin decât puteau oferi gratis. Ce înseamnă „serviciu public”? Să încerci să manipulezi publicul pe banii lui. Taie-le ţeava de bani şi peste 20 de ani sau mai devreme vei avea o autostradă în plus, cu o taxă în minus.

3. CEC, Eximbank. E bine să ai bănci de stat, ca să nu te jupoaie privaţii. Şi să ai control asupra pieţei. Prin bancherii de stat, pe care îi numeşti după cele mai înalte criterii de productivitate (pentru ei) tu, popor, prin reprezentanţii tăi. E bună proprietatea publică, deşi nimeni nu le calcă pragul, de teamă sau lehamite.

Votează aici dacă eşti de acord să vinzi Hidroelectrica!
Votează aici dacă eşti de acord să vinzi Hidroelectrica!

4. Calea ferată. E „strategică”. Dar care-i strategia? Să furăm câte-un pic până n-o mai fi nimic. Necolaiciuc a încălcat regula dozajului şi acum plăteşte pentru asta. Când vor mai rămâne 10% din linii iar restul vor fi luate la fier vechi de ruginite ce erau, vom înţelege de ce era strategic să vindem CFR-ul la timp.

5. Centralele electrice. Cică nicio ţară nu-şi privatizează energia. Chiar şi de-ar fi aşa, în nicio ţară, oricât ar fi de coruptă şi de retardă, nu se ajunge ca hidrocentralele să se teamă de faliment după amortizarea investiţiei. Oare marja de profit a „privaţilor” va fi mai mare decât discounturile băieţilor deştepţi şi decât şpăgile necesare? La Hidroelectrica, vorbim de 50%.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou