Riscograma

Mama tuturor derivativelor. Hidroelectrica vinde curent pe lingouri de aluminiu

And the winner is… Alroooooo! Remember? “Domnule min. Codruţ Şereş, vă rog analizaţi scrisoarea şi dispuneţi măsuri în conformitate cu interesele Guvernului, iar dacă este posibil şi cu interesele economiei naţionale”.

 

Iată de ce se umflă factura la curent
Iată de ce se umflă factura la curent

Cine spunea că pe oamenii de la stat nu-i duce capul la inovaţie?
Hidroelectrica va vinde Alro trei milioane de megawaţi pe an până în 2018, 5,5% din producţia naţională, la un preţ care „va fi stabilit în funcţie de o serie de factori, precum cotaţia aluminiului la bursa metalelor de la Londra”, scrie România liberă.

În limbaj financiar, operaţiunea se cheamă hedging şi înseamnă, în cazul ăsta, o asigurare împotriva fluctuaţiilor de preţ pentru producătorul de aluminiu. În mod normal, contractul de hedging îl face un intermediar financiar pentru nişte bani în plus. În cazul de faţă, contractul îl face producătorul de curent iar pentru aşa privilegiu oferă şi un discount, c-aşa-i la stat. Da! Alro cumpără curentul cu 30% sub cel mai mic preţ hidro de piaţa liberă, adică pentru 31 euro/MWh. Unul dintre motive este că „Alro nu va rezista pe piaţă dacă va cumpăra la 44 euro/MWh”, spune Mihai David, directorul Hidroelectrica şi omul cu ideea.

Abia anul trecut, ministrul Adriean Videanu spunea însă că Hidroelectrica s-ar putea să nu reziste pe piaţă „dacă nu plouă”, ceea ce ar fi un alt caz unic. Niciodată în lume nu s-a întâmplat ca un producător hidro cu amortizările contabile făcute să dea faliment.

Știaţi că Hidroelectrica a dat deja faliment?
Știaţi că Hidroelectrica a dat deja faliment?

Acum, pe lângă secetă, se adaugă altă sperietoare: dacă se mai ieftineşte aluminiul?

Mecanismul pagubei:

1. În orice afacere există riscuri specifice. Companiile încearcă să le paseze altora, ca să stea liniştite. Însă trebuie să plătească în plus pentru asta.

Cele 3 metode de jaf la Hidroelectrica
Cele 3 metode de jaf la Hidroelectrica

2. Cumpărători de risc sunt companiile de asigurări, fondurile de investiţii/hedging şi băncile. Lor le plac riscurile pentru că au atât de multe încât le pot compensa între ele.

Ce trebuia să facă Alro în mod normal.

1. Se ducea la un fond de hedging şi încheia un contract pentru diferenţă care zicea aşa: Dacă preţul aluminiului scade, fondul se obligă să achite Alro o parte din costul electricităţii.

Felicitări Vulpescu, felicitări Borza!
Felicitări Vulpescu, felicitări Borza!

2. PLĂTEA fondului o sumă în contul riscului asigurat. Fondul găsea cu cine să facă un contract în sens invers, în care să câştige din scumpirea aluminiului, astfel încât să iasă tot timpul în profit.

3. Alro se ducea la Hidroelectrica şi încheia un contract obişnuit.

Ce s-a întâmplat în realitate:

Eşecul privatizărilor Electrica şi ce se mai poate face
Eşecul privatizărilor Electrica şi ce se mai poate face

1. Hidro a preluat riscul Alro.

2. Hidro nu a încasat niciun ban.

3. Hidro vinde în continuare în pierdere faţă de potenţial.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou